Ακρόαση σε χαμηλή ένταση?

Reaction score
50
Για διάφορους λόγους είμαι "αναγκασμένος" να ακούω την αγαπημένη μου μουσική σε χαμηλή ένταση, όχι ψυθιριστά ... αλλά τέλος πάντων χαμηλά.
Αυτό που παρατηρώ στο σύστημά μου (είναι φτωχό, πλην τίμιο :107:) είναι ότι κάθε λεπτομέρεια, ατάκα, σκηνή εξαφανίζεται σε τέτοιες στάθμες.

Οπότε δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο ή έχει να κάνει με τα ηχεία - ενισχυτή - χώρο και πρέπει να βελτιώσω / αλλάξω κάτι από αυτά

Ο χώρος που βρίσκεται το σύστημα είναι σε δωμάτιο συνολικών διαστάσεων 3,5 x 5,5 αλλά η θέση ακρόασης είναι στα 2,5 με 3μ από τα ηχεία.

Παραθέτω τεχνικά αν τυχόν έχει σημασία

Speakers
Frequency Response 45Hz-20kHz
Nominal Impedance8 ohms
Sensitivity 87dB for 1w at 1m
Amplifier Requirements
15-75 watts
System Type
Downward firing reflex
Bass Unit
130mm (5 in.) woven carbon fibre coned, cast chassis
Treble Unit
19mm (.75 inch) low modulus polyamide
Dimensions
Height
710mm
Width
190mm
Depth 220mm
Weight Each
9.7kg

Amp
POWER OUTPUT (both channels into 8Ω) 85 Watts
POWER OUTPUT (one channel into 8Ω) 100 Watts
POWER OUTPUT (one channel into 4Ω) 170 Watts
PEAK OUTPUT CURRENT INTO 1Ω > 10 Amps RMS
TOTAL HARMONIC DISTORTION (20 Hz to 20 kHz) < 0.1%
FREQUENCY RESPONSE 5 Hz to 50 kHz - 1 dB
SLEW RATE > 25 V per μS
GAIN x 68
INPUT SENSITIVITY - One channel driven/8Ω 415 mV line input
PRE-AMP OUTPUT LEVEL Follows input signal level via volume control
X 2
SIGNAL TO NOISE RATIO (‘A’ weighted) > 96 dB
SEPARATION (line inputs) > 60 dB at 1 kHz
MM PHONO SENSITIVITY & IMPEDANCE 3.5 mV 47 kΩ (when fitted)
MC PHONO SENSITIVITY & IMPEDANCE 0.75 mV 1 kΩ (when fitted)
POWER CONSUMPTION (at idle) 40 W
POWER CONSUMPTION (full power 10% THD) 340 W

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: Ακρόαση σε χαμηλή ένταση?

''Βλεπω'' ενα σχετικα δυσκολοδιεγερτο ηχειο με εναν μη ''ψωμομενο'' ενισχυτη. Περιπτωση να ακουσεις με καποιον δανεικο ενισχυτη υπαρχει? Θα βοηθουσε,ετσι ωστε να ''ξεζουμισεις'' τα ηχεια σου με καποιον καλο ενισχυτη,ετσι ωστε να βγαλεις σιγουρα συμπερασματα. Πιθανως να βοηθουσε επισης,αν ο ενισχυτης σου εχει γεφυρωμα αναμεσα στο προενισχυτικο του και στο τελικο του σταδιο,αν εβρισκες να δοκιμασεις και καποιον προενισχυτη με ρυθμισεις τονικοτητας και διακοπτη loudness . Οπως και ναχει,πρεπει να πειραματιστεις με το θεμα ενισχυσης σε πρωτη φαση.

D

deleted user 10898

Guest
μωλις ανοιξα και εγω θεμα για χαμηλες εντασεις... κλικ
τον "ψωμομενο" ενισχυτη πως τον περιγραφεις?
ενοεις watt? αφου οι εντασεις ειναι χαμηλες, δεν θελει να ξεζουμιζει!

Reaction score
50

Μήπως να το πάρουμε ανάποδα?

αν το ηχείο είναι δύσκολο ίσως θα ήταν καλύτερα να ψαχτώ για ηχεία που να αποδίδουν καλά με αυτόν τον ενισχυτή / χώρο / ένταση?

Αν ναι, τι να κοιτάξω από τεχνικά χαρακτηριστικά ?

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: Re: Ακρόαση σε χαμηλή ένταση?

μωλις ανοιξα και εγω θεμα για χαμηλες εντασεις... κλικ
τον "ψωμομενο" ενισχυτη πως τον περιγραφεις?
ενοεις watt? αφου οι εντασεις ειναι χαμηλες, δεν θελει να ξεζουμιζει!
Σιγα που δε θελει:)) Μεγαλη υποθεση ο ελεγχος του ηχειου και σε χαμηλες εντασεις. Εχω δει γουφερ να κουνιουνται ανεξελεγκτα σε χαμηλες εντασεις απο αδυναμους ενισχυτες και με χαμηλες συχνοτητες ανυπαρκτες. Οι δοκιμες παντως ειναι αυτες που μας οδηγουν σε πιο ασφαλη συμπερασματα. Παντως,στις ρυθμισεις τονικοτητας επιμενω,οπως και στο διακριτικο loudness...

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Μήπως να το πάρουμε ανάποδα?

αν το ηχείο είναι δύσκολο ίσως θα ήταν καλύτερα να ψαχτώ για ηχεία που να αποδίδουν καλά με αυτόν τον ενισχυτή / χώρο / ένταση?

Αν ναι, τι να κοιτάξω από τεχνικά χαρακτηριστικά ?
Πραγματικα αναποδα:))
Προσωπικα με βρισκεις αντιθετο. Αν δηλαδη εχω ενα ηχειο που μου αρεσει και εχει δυνατοτητες,γιατι να το αλλαξω και οχι να το εκμεταλευτω στο επακρο? Ασε που τα ηχεια δεν κουβαλιωνται και ευκολα στο χωρο σου,γιατι εκει πρεπει να τα ακουσεις...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.899

Για διάφορους λόγους είμαι "αναγκασμένος" να ακούω την αγαπημένη μου μουσική σε χαμηλή ένταση, όχι ψυθιριστά ... αλλά τέλος πάντων χαμηλά.
Αυτό που παρατηρώ στο σύστημά μου (είναι φτωχό, πλην τίμιο :107:) είναι ότι κάθε λεπτομέρεια, ατάκα, σκηνή εξαφανίζεται σε τέτοιες στάθμες.

Οπότε δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο ή έχει να κάνει με τα ηχεία - ενισχυτή - χώρο και πρέπει να βελτιώσω / αλλάξω κάτι από αυτά

Ο χώρος που βρίσκεται το σύστημα είναι σε δωμάτιο συνολικών διαστάσεων 3,5 x 5,5 αλλά η θέση ακρόασης είναι στα 2,5 με 3μ από τα ηχεία.

Παραθέτω τεχνικά αν τυχόν έχει σημασία

(...)
Κώστα, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό, τα μηχανήματά σου δεν έχουν τίποτα, ούτε ο χώρος φταίει. Το φαινόμενο οφείλεται στη φυσιολογία του ακουστικού μας αισθητηρίου, η οποία είναι έτσι για να το προστατεύει από μεγάλες μηχανικές ταλαντώσεις ώστε να μην υποστεί βλάβη, (περισσότερα, στο θέμα περί ωτός).

Η ουσία αυτού του φαινομένου έγκειται στο γεγονός πως το ανθρώπινον ους είναι πολύ αναίσθητο στις χαμηλές και υψηλές συχνότητες σε χαμηλή στάθμη, δηλαδή δεν έχει επίπεδη απόκριση συχνότητας, η οποία τείνει να γίνει επίπεδη όσο αυξάνεται η στάθμη, και καταλήγει σχεδόν επίπεδη σε στάθμη από 100dB και άνω. Αυτό έχει διαπιστωθεί πειραματικά και αναπαρίσταται με τις γνωστές καμπύλες ίσης ακουστότητας (equal loudness), όπως μπορείς να δεις εδώ.

Προς εξισορρόπηση αυτού του φαινομένου, σχεδόν όλοι οι ενισχυτές του παρελθόντος, έως περίπου το 1990, είχαν ειδικό διακόπτη που ονομαζόταν loudness, ο οποίος ενεργοποιούσε ειδικό φίλτρο που ανύψωνε τα μπάσα και τα πρίμα. Μάλιστα, η Harman Kardon τον ονόμαζε ακόμη πιο σωστά Contour (αντίθεση). Αντ' αυτού του απλού διακόπτη, η Yamaha εφοδίαζε κάποια παλιά μοντέλα της με μεταβλητό loudness δέκα βημάτων, το οποίο γύριε ανάποδα (ελληνιστί, counterclockwise), ενώ συγχρόνως μείωνε τη στάθμη αυτόματα, ώστε στο πλαίσιο του εφικτού να μην προκληθεί βλάβη στα ηχεία (κυρίως στο τουήτερ, που τότε δεν άντεχε και τόσο μεγάλη ισχύ, όπως τα σημερινά τέρατα των 100 ή 150 βατ).

Δες σχετικές φωτό.
Ολοκληρωμένος Yamaha CA-800 με περιστροφικό loudness (αριστερά του volume):

Ραδιοενισχυτής Yamaha CR-620, επίσης:

Ραδιοενισχυτής Harman Kardon 330, με απλό διακόπτη contour:

Λεπτομέρεια του Yamaha CR-800 με μεταβλητό loudness:

Μετά πλάκωσαν τα γίδια, το "χάι εντ", το "φλατ" κι ο κακός τους ο καιρός.

Reaction score
50

Ευχαριστώ Γιάννη και Κώστα,

Έχοντας ακούσει σε διάφορες εκθέσεις / καταστήματα άλλα συστήματα, είχα μείνει με την εντύπωση ότι με διαφορετικό setup θα μπορούσα να επιτύχω αυτό που ζητάω.
Ίσως απλά παρασύρθηκα από την καταναλωτική παρόρμηση :105:

άρα που καταλήγουμε?
α) δεν κάνω τίποτα, απλά ανοίγω λίγο παραπάνω το volume :116:
β) δοκιμές με καλύτερο (ισχυρότερο?) ενισχυτή
γ) ηχείο του γούστου μου με κατάλληλα χαρακτηριστικά (πιά αραγε?) που να ταιριάζει με τον ενισχυτή.

Έχω βρεί ηχεία που μου αρέσουν και ευχαρίστως θα άλλαζα με τα δικά μου, απλά δεν έχω δοκιμάσει τον συνδιασμό τους με τον ενισχυτή μου.

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Ευχαριστώ Γιάννη και Κώστα,

Έχοντας ακούσει σε διάφορες εκθέσεις / καταστήματα άλλα συστήματα, είχα μείνει με την εντύπωση ότι με διαφορετικό setup θα μπορούσα να επιτύχω αυτό που ζητάω.
Ίσως απλά παρασύρθηκα από την καταναλωτική παρόρμηση :105:

άρα που καταλήγουμε?
α) δεν κάνω τίποτα, απλά ανοίγω λίγο παραπάνω το volume :116:
β) δοκιμές με καλύτερο (ισχυρότερο?) ενισχυτή
γ) ηχείο του γούστου μου με κατάλληλα χαρακτηριστικά (πιά αραγε?) που να ταιριάζει με τον ενισχυτή.

Έχω βρεί ηχεία που μου αρέσουν και ευχαρίστως θα άλλαζα με τα δικά μου, απλά δεν έχω δοκιμάσει τον συνδιασμό τους με τον ενισχυτή μου.

Κοιτα,το να ακουσεις καποιους συνδιασμους αλλων μηχανηματων σε αλλους χωρους,θα σε μπερδεψει οσο δεν παει αλλο,αλλα το χειροτερο ειναι να ''παρασυρθεις'' σε αγορες,που στις πραγματικες συνθηκες του χωρου σου,ισως σε απογοητευσουν... Αφου κατι σου φταιει στον ηχο σου,οπως σου ειπα και πριν,σε πρωτη φαση,δοκιμασε τις ικανοτητες των ηχειων σου με καποιον αλλο ενισχυτη,οπου κατα προτιμηση να εχει ρυθμιστικα τονικοτητας. Αν δεν εχει καποιος φιλος σου,στειλε μου pm να σου βρω εγω και να ακουσεις ,απλα να ξερεις πως εγω μονο σε ταξη Δ διαθετω. Στο θεμα της αλλαγης ηχειων,αν μπορεις να τα ακουσεις στον χωρο σου,καλως,διαφορετικα ισως μπεις σε περιπετειες...

Reaction score
4

.....
Εγώ θα σου προτείνω..:
Ηχεία μεγαλύτερης ευαισθησίας + λιγότερα βαττ (παντού).
Καλό θα ήταν να ελαττώσεις την απόσταση ακρόασης-ηχείων, αν αυτό επιτρέπεται.

Τι μουσική ακούς ; :616:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.280
Όπως εξήγησε και ο Κόγιας(πρέπει να τα γράφουμε 2 φορες για να γίνουν κατανοητά) οι ηχητικές πληροφορίες σε χαμηλές εντάσεις είναι αρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιληπτική ικανότητα του αυτιού.
Η μόνη λύση για να τονώσουμε μερικές συχνότητες είναι το equalizer ή το loudness.
Επίσης η αλλαγή μηχανημάτων δεν είναι σίγουρο ότι θα αναδείξει λεπτομέριες στις χαμηλές εντάσεις μιας και ίσως αυτές να είναι ηχογραφημένες ούτως ώστε να γίνονται αντιληπτές απo κάποιο όριο DB και μετά(π.χ. ένα τρίγωνο γραμμένο σε χαμηλή στάθμη).

@Vet αυτές είναι μερικές οδηγίες και για το δικό σου ερώτημα.

Reaction score
50

ΟΚ κατανοητό!

απλά - και συγχωρέστε την άγνοια μου - νόμιζα ότι κάποια τεχνικά χαρ/κα όπως η ευαισθησία στα ηχεία έχουν να κάνουν με το παραπάνω φαινόμενο.

Αλλά μάλλον μου λέτε ότι ένα πιο ευαίσθητο ηχείο θα παίξει - στην ίδια στάθμη του ενισχυτή - πιό δυνατά, οπότε πάλι δεν κάνουμε δουλειά αφού θα πρέπει να χαμηλώνω ένταση.

Ευχαριστώ για τις γνώμες / γνώσεις σας :112:

ΥΓ βρε λες ο AV Yamaha που έχω να έχει κανά κρυμένο Loudness χεχε :116:

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Αυτο δηλαδη αναφερεται στον AV σου? Κατι δεν κολλαει...

Reaction score
50

Αυτο δηλαδη αναφερεται στον AV σου? Κατι δεν κολλαει...

όχι, δεν είναι του AV αλλά του Creek, απλά έχω και ένα AV Yamaha

Ετσι για να μαθαίνουμε, αν δεν σου κάνει κόπο, εξήγησε τι είναι αυτή η μέτρηση και γιατί δεν κολλάει με AV

επίσης ευχαριστώ για την προσφορά σου, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε

Reaction score
4

Όπως εξήγησε και ο Κόγιας(πρέπει να τα γράφουμε 2 φορες για να γίνουν κατανοητά) οι ηχητικές πληροφορίες σε χαμηλές εντάσεις είναι αρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιληπτική ικανότητα του αυτιού.
Η μόνη λύση για να τονώσουμε μερικές συχνότητες είναι το equalizer ή το loudness.
Επίσης η αλλαγή μηχανημάτων δεν είναι σίγουρο ότι θα αναδείξει λεπτομέριες στις χαμηλές εντάσεις μιας και ίσως αυτές να είναι ηχογραφημένες ούτως ώστε να γίνονται αντιληπτές απo κάποιο όριο DB και μετά(π.χ. ένα τρίγωνο γραμμένο σε χαμηλή στάθμη).

...
Αυτό ισχύει για ταπάνταόλα άρα δεν αποτελεί εξαίρεση για κάποιον που θέλει να ακούει σε χαμηλές στάθμες.

Κάποιο ηχείο που τονίζει τις χαμηλές δεν θα παίξει καλύτερα σε χαμηλές στάθμες ;
Κάποιο ηχείο που "διεγείρεται" ευκολότερα ;
Κάποιο ηχείο μικρότερο από κάποιο άλλο (μεγαλύτερο) ;

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

όχι, δεν είναι του AV αλλά του Creek, απλά έχω και ένα AV Yamaha

Ετσι για να μαθαίνουμε, αν δεν σου κάνει κόπο, εξήγησε τι είναι αυτή η μέτρηση και γιατί δεν κολλάει με AV

επίσης ευχαριστώ για την προσφορά σου, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε
Περιεργη διατυπωση απλα. Στην αρχη λεει peak,στο τελος rms και στο ενδιαμεσο μιλαει για 1 ohm... Η θελει να εντυπωσιασει-μπερδεψει ,η εγω κατι δεν καταλαβαινω. Το 10a ,θα ισχυει φανταζομαι,απλα οι προυποθεσεις που αυτο ισχυει δεν μου καθονται καλα.
Για το θεμα δοκιμης,δεν υφισταται προβλημα,αλλοιμονο:)

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Αυτό ισχύει για ταπάνταόλα άρα δεν αποτελεί εξαίρεση για κάποιον που θέλει να ακούει σε χαμηλές στάθμες.

Κάποιο ηχείο που τονίζει τις χαμηλές δεν θα παίξει καλύτερα σε χαμηλές στάθμες ;
Κάποιο ηχείο που "διεγείρεται" ευκολότερα ;
Κάποιο ηχείο μικρότερο από κάποιο άλλο ;
Θα παιξει πιο ''γεματα'' ασφαλως,αλλα στην περιπτωση που θελησει να ακουσει καποια στιγμη σε μεγαλυτερες εντασεις και χωρις την υπαρξη ρυθμιστικων,θα χαθει το συμπαν... Επιπροσθετως,θα εχει αγορασει ενα ''λαθος'' ηχειο...

Το να διεγειρεται ευκολοτερα,περα απο το οτι θα ανοιγει λιγοτερο το ποτενσιομετρο του ενισχυτη του δεν νομιζω πως θα του λυσει το ''θεμα'' του.

Με μικροτερο τι θα μπορουσε να πετυχει?

Το να προσθεσει ενα σαμπακι ισως να τον βοηθαγε λιγο,αλλα κι αυτο ισως του ''λερωσει'' τελικα το αποτελεσμα. Μονο δοκιμες,αλλιως δεν θα βγαλει ακρη ευκολα...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.280
Re: Απάντηση: Re: Ακρόαση σε χαμηλή ένταση?

1)Κάποιο ηχείο που τονίζει τις χαμηλές δεν θα παίξει καλύτερα σε χαμηλές στάθμες ;
2)Κάποιο ηχείο που "διεγείρεται" ευκολότερα ;
3)Κάποιο ηχείο μικρότερο από κάποιο άλλο (μεγαλύτερο) ;
1)Nαί αλλά τότε έχει πρόβλημα το ηχείο:126:.Εξάλλου μπορούμε να δώσουμε την επιθυμητή τόνωση με ισοστάθμιση.
2)Αυτό σημαίνει ότι θα παίξει πιό δυνατά με λιγότερα watt,όχι μεγαλύτερη έκταση συχνοτήτων.Μην ξεχνάς ότι προσπαθούμε να πάρουμε πιό ''γεμάτο'' αποτέλεσμα(ειδικά στις χαμηλές που είναι εξαιρετικά συναρτώμενες απ την ένταση,όρα τα λινκ του ΚΚ) στην ίδια ένταση και όχι στα ίδια watt.
3)Aν και αυτό είναι πάλι συνάρτηση του 2 πιθανόν κάποιο ηχείο με καλύτερη κάλυψη στις χαμηλές να μας δώσει αυτό που λείπει σε χαμηλές εντάσεις.Αλλά θα πρέπει και πάλι ο θόρυβος του περιββάλοντος χώρου να είναι ιδιαίτερα μικρός για να γίνει αντιληπτή η συχνότητα.Π.χ. αν έχουμε θόρυβο 75ντι-μπι στο σαλόνι από κάποια πηγη(τηλεόραση,παρακείμενο ψηγείο κτλ) είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακύσουμε τα 35Hz (π.χ.) αν αυτή η συχνότητα την δεδομένη στιγμή αναπαράγεται σε ένταση κάτω των 75ντι-μπι.Όπως και στο αμάξι,όταν σβήνουμε τον κινητήρα η μουσική ακούγεται καλύτερα(πιο πλήρης) και δυνατότερα.(πάντως όχι μικρότερο ηχείο.Μεγαλύτερο θέλει)

Edit:Με πρόκαμε και ο audioj

Reaction score
4

Συμφωνούμε όλοι αλλά θα ξαναπώ ότι ισχύουν για όλα τα συστήματα, αυτά που λέτε.(ακοή-ακουστική).

Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να λύσουμε το θέμα χαμηλών συχνοτήτων θα είμασταν καλυμένοι...;...δεν νομίζω γιατί θα επηρεαζόταν και το υπόλοιπο φάσμα.
Άρα ψάχνουμε κάτι να "ισορροπεί" χαμηλότερα(στάθμη), πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν συμβιβασμοί.
(δεν θα παίζει το ίδιο καλά όταν ανεβαίνει η στάθμη).

Υ.Γ.
Όταν είπα "κάποιο ηχείο να τονίζει τις χαμηλές" δεν μίλησα για υπερβολές αλλά για κάποιο κοινώς αποδεκτό.
Δεν είναι κάτι που προτείνω αλλά σίγουρα θα απέρριπτα κάποιο "στεγνό"

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.280
Re: Απάντηση: Ακρόαση σε χαμηλή ένταση?

Συμφωνούμε όλοι αλλά θα ξαναπώ ότι ισχύουν για όλα τα συστήματα, αυτά που λέτε.(ακοή-ακουστική).

Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να λύσουμε το θέμα χαμηλών συχνοτήτων θα είμασταν καλυμένοι...;...δεν νομίζω γιατί θα επηρεαζόταν και το υπόλοιπο φάσμα.
Άρα ψάχνουμε κάτι να "ισορροπεί" χαμηλότερα(στάθμη), πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν συμβιβασμοί.
(δεν θα παίζει το ίδιο καλά όταν ανεβαίνει η στάθμη).

Υ.Γ.
Όταν είπα "κάποιο ηχείο να τονίζει τις χαμηλές" δεν μίλησα για υπερβολές αλλά για κάποιο κοινώς αποδεκτό.
Δεν είναι κάτι που προτείνω αλλά σίγουρα θα απέρριπτα κάποιο "στεγνό"
Οι συμβιβασμοί είναι δεδομένοι στην περίπτωση αυτή.Εκτός και αν περισσεύουν 2-3 χιλιάρικα για ψηφιακό eq με μνήμες θέσεως.

Υ.Γ.Το κατανόησα Timbre,αλλά και στις 2 περιπτώσεις είναι λάθος σχεδιασμός.Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι λόγω μήκους κύμματος οι χαμηλές ενδέχεται να ενοχλούν παρακείμενους ακόμα και σε χαμηλές(σχετικά) εντάσεις

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.886
Members
38.255
Νεότερο μέλος
grMarios