DAC 24/192

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025

Αυτό είναι ένα DAC που κατασκεύασα πρόσφατα.
Στηρίχτηκα σε ένα έτοιμο ΚΙΤ και έκανα μια σειρά τροποποιήσεων-βελτιώσεων.
Όπως λέει και ο τίτλος έχει δυνατότητα διαχείρισης αρχείων μέχρι 24/192, με το εξαιρετικό CS-8416 στο ρόλο του receiver και το επίσης άξιο PCM-1798 να αναλαμβάνει τη μετατροπή των ψηφίων σε ακουστικές συχνότητες.

• Like
Reactions: PPG

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025
Η πρόσοψη είναι από παχύ πλέξι γκλάς και το υπόλοιπον σασί συνδυασμός αλουμινίου και σίδερου.
Χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι το λογότυπο στη πρόσοψη, που φωτίζει όταν η συσκευή ενεργοποιείται!
Ένας διακόπτης υπάρχει στο αριστερό τμήμα για την έναρξη και ένας επιλογέας ψηφιακών εισόδων, Coaxial ή Optical, στο δεξί τμήμα.

• Like

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025

Το εσωτερικό του είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το αριστερό φιλοξενεί τους δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας, έναν για το ψηφιακό κομμάτι και έναν για το αναλογικό ενώ πριν από αυτούς υπάρχει ένα φίλτρο ρεύματος.

Αντίστοιχα υπάρχουν δύο τροφοδοτικά με κορυφαία υλικά το καθένα για τον τομέα που προορίζεται.
Έτσι υπάρχουν διόδοι της Vishay και ένα πάντρεμα πυκνωτών των Rubycon, Panasonic, Sanyo, Elna και Wima ο καθένας εξαιρετικός στον τομέα του.

Οι αντιστάσεις είναι της Dale στα κρίσιμα σημεία ενώ οι υπόλοιπες απλές metal film.

Όσων αφορά τους τελεστικούς ενισχυτές τώρα, μετά από πολλές ώρες δοκιμών, κατέληξα στους National.
Συγκεκριμένα θα βρούμε τους LM4562 στα φίλτρα και τον απολύτως κορυφαίο LME49990 στην έξοδο, σαν απομόνωση.

Οι πυκνωτές στην έξοδο, και εδώ επίσης μετά από πάρα πολλές δοκιμές είναι της Solen από τη σειρά Tin Foil.
Το δεύτερο ζευγάρι των RCA που φαίνεται κενό στη φωτογραφία είναι για να μπορεί να γίνει άμεσα η σύγκριση των πυκνωτών.

• Like

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.734
Απάντηση: DAC 24/192

Καλησπερα Πετρο, αυτη η προσοχη στη λεπτομερεια απο την υλοποιηση μεχρι και το αισθητικο κομματι, δειχνει το μερακι σου και σε χαιρομαι. Συνεχισε την παρουσιαση σου, αναμενω με ανυπομονησια και σχολια για τον ηχο του

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Ωραίος Πέτρο και, όπως πάντα, ωραίες επιλογές στα υλικά!
Το φίλτρο είναι του Jon Risch ή κάτι άλλο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025
Re: Απάντηση: DAC 24/192

Καλησπερα Πετρο, αυτη η προσοχη στη λεπτομερεια απο την υλοποιηση μεχρι και το αισθητικο κομματι, δειχνει το μερακι σου και σε χαιρομαι. Συνεχισε την παρουσιαση σου, αναμενω με ανυπομονησια και σχολια για τον ηχο του
Λες να γράψω και σχόλια για τον ήχο του?
Θα προτιμήσω να το κάνουν κάποιοι συμφουρίτες που το άκουσαν, καθότι η γνώμη κάποιου που φτιάχνει μια ιδιοκατασκευή είναι πολύ φουσκωμένη.

Πάντως ο ήχος του μου άνοιξε την όρεξη και ήδη πάω για την ακραία εκδοχή του... οπότε θα υπάρχουν νέα σύντομα!
Μείνετε συντονισμένοι:109::109::109:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025
Ωραίος Πέτρο και, όπως πάντα, ωραίες επιλογές στα υλικά!
Το φίλτρο είναι του Jon Risch ή κάτι άλλο;
Κώστα πάνω κάτω στην ίδια αρχή, όσον αφορά το κύκλωμα, στηρίζονται αυτά τα φίλτρα. Ακριβώς ίδιο πάντως δεν είναι.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.734
Απάντηση: Re: Απάντηση: DAC 24/192

Θα προτιμήσω να το κάνουν κάποιοι συμφουρίτες που το άκουσαν, καθότι η γνώμη κάποιου που φτιάχνει μια ιδιοκατασκευή είναι πολύ φουσκωμένη.

Πάντως ο ήχος του μου άνοιξε την όρεξη και ήδη πάω για την ακραία εκδοχή του... οπότε θα υπάρχουν νέα σύντομα!
Μείνετε συντονισμένοι
Εσυ εισαι προσγειωμενος και ειμαι σιγουρος οτι ακριβως για το λογο οτι ειναι δικια σου κατασκευη θα σουν δυο φορες αντικειμενικος κ δεν θα γραφες ποτε υπερβολες. Εχουν προλαβει και ηδη το χουν ακουσει συμφορουμιτες? Τυχεροι.:444: :119:

Θα ηταν ενδιαφερουσα η γνωμη σου για το πως ακουγεται σε σχεση με αλλες πηγες, πχ με το vdac που χες φτιαξει ή με τα cdp σου, και σε ποια κατηγορια τοποθετειται με βαση τον ηχο του. Επισης λιγα λογια για το κοστος του εγχειρηματος. Και βεβαια παραμενουμε συντονισμενοι :201:

GOM

Reaction score
43

Xμ χμ....Το εν λόγω dac, είχα την τιμή να το έχω σπίτι μου για 3 ημέρες. Συνδέθηκε με τον υπολογιστή από την onboard κάρτα μέσω οπτικής και άκουσα flac αρχεία μέχρι 24/96 μέσω foobar.
Eννοείται πως η διαφορά ήταν χαοτική από το πρώτο άκουσμα, τόσο που πήρα αμέσως τηλ. τον Πέτρο και του λέω "καλά...πλάκα μου κάνεις έτσι?"
Ειλικρινά με τον ήχο που είχα, πίστευα πως ήμουν καλυμένος και δεν είχα προγραμματίσει άμεσα κάποια αγορά dac καθώς πίστευα ότι τα περιθώρεια βελτίωσης θα ήταν ελάχιστα.
Κι όμως...η σκηνή αμέσως "άνοιξε" και ένιωθες τον ήχο να έρχεται από παντού, με μικροδυναμικά απίστευτα όσο και οι λεπτομέρειες που αναδυκνείονταν, ενώ το χαμηλό απόκτησε περισσότερο βάθος και ατάκα. Άκρως φυσική ροή με κρυστάλλινο ήχο και με υψηλή περιοχή η οποία δεν ακούστηκε πουθενά σκληρή και γενικότερα όλο το φάσμα ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι δίχως υπερβολές, ακρότητες ή ελλείψεις.
Να επισημάνω πως δυστυχώς από dac δεν έχω ακόμα μεγάλη εμπειρία ώστε να μπορώ να συγκρίνω άμεσα αλλά σίγουρα με το dac του Πέτρου τα στάνταρ μου έχουν ανεβεί σε πολύ υψηλό επίπεδο και σίγουρα άνοιξε και την δική μου όρεξη ώστε να ανυπομονώ για την επόμενη..."ακραία" έκδοση που ετοιμάζει...:105:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Κώστα πάνω κάτω στην ίδια αρχή, όσον αφορά το κύκλωμα, στηρίζονται αυτά τα φίλτρα. Ακριβώς ίδιο πάντως δεν είναι.
Ναι, ρωτάω γιατί στη δική του παραλλαγή επιμένει στη χρήση πηνίων με πολύ χαμηλή DCR και είμαι περίεργος αν έχει τόση σημασία αυτό.

Reaction score
3.901

Ήμουν και γω εκεί...στον Τάκη (προ ημερών) και είχα την ευκαιρία να ακούσω το εξαιρετικό Dac του Πέτρου.

Εξαιρετικό, όπως το περιγράφει ο GOM.

Σε προβληματικό χώρο, με ηχεία χωρίς απόσταση απο τον τοίχο και την σκηνή να μην μπορεί να "αναπνεύσει", το ντακ έδωσε αμέσως 3d αίσθηση, "γέμισε" το συχνοτικό φάσμα, έδωσε αρμονικές-μικροδυναμικά, με "αποτύπωμα" άνετης μακρόχρονης ακρόασης.

Εξαιρετικό και μπράβο στον Πέτρο!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025
Ναι, ρωτάω γιατί στη δική του παραλλαγή επιμένει στη χρήση πηνίων με πολύ χαμηλή DCR και είμαι περίεργος αν έχει τόση σημασία αυτό.
Σε ένα ψηφιοαναλογικό μετατροπέα, που το ρεύμα στο πρωτεύων είναι μερικά χιλιοστά του ampere, είμαι επίσης πολύ περίεργος να <<δω>> τι κάνουν δυο πηνία με πολύ χαμηλή αντίσταση.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Σε ένα ψηφιοαναλογικό μετατροπέα, που το ρεύμα στο πρωτεύων είναι μερικά χιλιοστά του ampere, είμαι επίσης πολύ περίεργος να <<δω>> τι κάνουν δυο πηνία με πολύ χαμηλή αντίσταση.
O καθένας με τα κολλήματά του - κι ο Risch έχει πολλά!

Reaction score
12

Καλησπερα στην παρεα και Χρονια Πολλα
Τη συγκεκριμενη κατασκευη ειχα την ευκαιρια να την ακουσω αρκετα καθως και να παρακολουθησω απο κοντα αρκετα απο τα βηματα βελτιωσεων του Πετρου.
Απο μερια μου μπορω να πω οτι οι εξαιρετικες του επιδοσεις με ξαφνιασαν τοσο
που θα ηθελα να το ακουσω διπλα σε αλλες περιφημες κατασκευες

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.025
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Ο μετατροπέας ήταν στην αρχική του μορφή, όταν τον ακούσαμε με κάποιους συμφουρίτες στο σπίτι του Τάκη (takis6c33) ή όταν τον είχε ο GOM.

Έκτοτε έγιναν κάποιες μικρές μεν αλλά ίσως ουσιαστικές βελτιώσεις οι οποίες, σύμφωνα με, ακουστικά <<δυσκοίλιο>>, φίλο μου που τον άκουσε πριν και μετά, είναι της τάξης του 15%.

Καλή Ανάσταση σε όλους...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.043
Απάντηση: Re: Απάντηση: DAC 24/192

:444:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.019

Μπράβο πετράν , και είς ανώτερα.
Θα ήθελα να το ακούσω συγκριτικα με τα δικά μου dac"s.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.971
Members
38.274
Νεότερο μέλος
spani1