ΤΟ ΜΕΤΑΞΩΤΟ STRING

Reaction score
250
[FONT=&amp] Απεφάσισα να καταθέσω-αναρτήσω τις εμπειρίες μου από την μεθόδευση του τελευταίου συστήματος μου και

από τις εκτεταμένες δοκιμές που έκανα σχολαστικά την τελευταία διετία.Προηγουμένως όμως θα ήθελα να

διατυπώσω κάποιες σκέψεις. Αφορούν σε πολλάκις αναφερθέντα σχετικά θέματα. Μια όμως επιπλέον αναφορά δεν

βλάπτει.Τουναντίον ενδέχεται να προστατέψει κάποιους που ενδέχεται να ξοδευτούν με λάθος τρόπο και μάλιστα σε

εποχή κρίσης[/FONT]!

Reaction score
250
Απάντηση: ΤΟ ΜΕΤΑΞΩΤΟ STRING

Η εμπλοκή μου στο hobby του audio κρατεί αδιάλειπτα επί 40 τουλάχιστον χρόνια. Πέρασε από διάφορες

φάσεις και αναπόφευκτα ηλικιακά ωρίμασε. Επένδυσα πάρα πολύ χρόνο, ευτυχώς λιγότερο χρήμα ,

γνώρισα ενδιαφέροντες και μη ανθρώπους , απέκτησα αρκετές γνώσεις στον ενδιαφέροντα τομέα

της
ηλεκτροακουστικής και κυρίως απέκτησα πολύτιμες εμπειρίες κατά την διάρκεια των χιλιάδων ωρών

που αφιέρωσα στην διαδικασία των σοβαρά μεθοδευμένων υποκειμενικών εκτιμήσεων. Το ενδιαφέρον

έγκειται στο ότι ο εμπειρίες αυτές δεν είναι πάντα αιτιοκρατικά προβλέψιμες (με τους κλασικούς

τρόπους) ,από τους περισσότερους χομπίστες του audio,όσον αφορά στην εξέλιξή τους.Ενίοτε είναι ! Αλλά

όχι πάντα! Ο κύριος λόγος ,αλλά όχι ο μοναδικός , είναι η καίρια και άκρως καθοριστικής σημασίας

συμβολή στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα του ηχητικού περιβάλλοντος-χώρου.

Reaction score
250

Ο ήχος δεν είναι τίποτε άλλο από κύματα που διαδίδονται στον αέρα . Κύματα που η συχνότητα τους

κυμαίνεται κυρίως στο διάστημα [20Hz,20Khz]. Όπως όλα τα κύματα όμως έτσι και τα ηχητικά υπόκεινται

στα φαινόμενα της ανάκλασης , της περίθλασης ,της διάθλασης,των συμβολών κ.λ.π.,κ.λ.π. Και με

δεδομένο το ότι όλα τα οικιακά ηχητικά συστήματα εδράζονται σε κλειστούς χώρους όπου αναπόφευκτα

υπάρχουν παλλόμενες «διατάξεις» (τζαμαρίες, ξύλινα πατώματα , πόρτες, επιφάνειες ξυλοκατασκευών

κ.λ.π.) έχουμε επιπλέον φαινόμενα συντονισμών ,απορρόφησης ενέργειας και κυρίως στασίμων κυμάτων.

Κάθε χώρος είναι διαφορετικός! Αυτό έχει μια ,απίστευτης, δραστικότητας, συνέπεια! Μια συνέπεια που

από τους περισσότερους αγνοείται και από τους υπόλοιπους υποβαθμίζεται λόγω κλασικών χαιεντάδικων

φονταμελιστικών προσεγγίσεων. Ένα σύστημα θα ακουστεί τελείως διαφορετικά σε διαφορετικούς

χώρους!

Reaction score
250

Οι διαφορές ενδέχεται να είναι απλά συγκλονιστικές. Να ξαφνιάζουν , να αιφνιδιάζουν!

Για παράδειγμα πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στα σπίτια δύοφίλων και συναδέλφων

μου.Είχαν αγοράσει το ίδιο ακριβώς σύστημα. Όλες οι μονάδες κλάση Α+ στο stereophile!

Και είχε προηγηθεί και ακρόαση του συστήματος σε μεγάλη διεθνή έκθεση. Και οι δύο είναι

απελπισμένοι! Ο ένας ακούει ένα πληθωρικό ανεξέλεγκτο χαμηλό, που συνοδεύεται από

αναιμικές , σκοτεινές , ασαφείς,χωρίς λεπτομέρεια πάνω περιοχές και ο άλλος δεν έχει

μπάσο καθόλου. Τα μεσαία δε και τα πρίμα του είναι ενοχλητικά φωτεινά ,λαμπρά με ένα

έντονα χωνοειδή και φωνακλάδικο χαρακτήρα.

Reaction score
250

Ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν άκρη έπεσαν θύματα της ασχετίλας ,της άγνοιας των γκουρού του

χώρου και της πιο στυγνής εκμετάλλευσης «εμπόρων»που τους χρυσοπούλησαν πανάκριβες ασπιρίνες για

θεραπεία τελευταίου σταδίου μεταστατικού καρκίνου! Π.χ. καλώδια ρεύματος ,πολύμπριζα, ρακ ,ασφάλειες

μηχανημάτων και ηλεκτρικού πίνακα ,μαγικά ενθέματα-επιθέματα κ.λ.π.

Αποτέλεσμα φυσικά μηδέν. Αν έχεις μια Ferrari με σπασμένα ψαλίδια και διαλυμένη κρεμαγέρα δεν λύνεις

το πρόβλημα βάζοντας άζωτο στα ελαστικά ούτε χρησιμοποιώντας τάπες από πλατίνα στις βαλβίδες των

ελαστικών.

Reaction score
250

Με φώναξαν λοιπόν υπό καθεστώς απόγνωσης για να τους πω τηνγνώμη μου. Τα πράγματα ήταν απλά: Ο

ένας είχε χώρο με εξωφρενικά υψηλό χρόνο αντήχησης, ο άλλος με εξαιρετικά χαμηλό. Η διαχείριση των

ανακλάσεων
και δη των«πρώτων» σε αμφότερους ήταν κουκουρούκου. Και τα φαινόμενα στασίμων και

συντονισμών
οδηγούσαν σε απίθανα αποτελέσματα μετρήσεων .Για παράδειγμα ένα από αυτά αφορούσε

σε -18db των 85Hz στον ένα και+15db στην ίδια συχνότητα στον άλλον. Αυτές οι διαφορές οδηγούν

αναπόφευκτα σε τελείως διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα. Τι νόημα κατά συνέπεια έχει το voicing-

κούρδισμα των κατασκευαστών , το αν οι παραμορφώσεις των ενισχυτικών βαθμίδων είναι 2% ή

0.000002% , το αν o Damping Factor είναι 2000 ή 20 , αν τα dacs είναι Sabre ή akm ή WOLSON, αν τα

dacs είναι non οversampling ή το αντίθετο, αν οι ενισχυτές είναι class A ή class D , αν στηρίζονται σε

"κλασικές" απόψεις του Pass ή «πρωτοποριακές» τουBruno ,αν τα modules είναι hypex ή ice ή lc audio , αν

το χαμηλό προέρχεται από μια απλή σχεδίαση ακουστικής ανάρτησης ή αποδίδεται από μια σερβοελέγχόμενη

bandpass σχεδίαση; Όταν το σπίτι σου καταρρέει από κατολίσθηση το πρόβλημά σου δεν είναι αν το ψυγείο

σου είναι AEG ή LG ………

Reaction score
250

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για εθνικές σχολές ήχου ,για το πόσο καλύτερες είναι οι λάμπες από τα

solid state ενισχυτικά (ή το αντίθετο), για το πόσο καλύτερα είναι τα αναλογικά συστήματα “μάζας» από τα

«ανάρτησης» (ή το αντίθετο) και το πόσο καλύτερο είναι το χρυσό+ασημένιο καλώδιο από το χάλκινο (ή το

αντίθετο) συνεκτιμήστε και τα παραπάνω!

Να το πω ακόμη πιο απλά. Αν μια γιαγιά έχει κάταγμα ισχίου το πρόβλημά της δεν λύνεται

φορώντας της μεταξωτό string …………..

Reaction score
8

Πολύ σωστά όλα,ταυτόχρονα όμως και πολύ γενικά.

Reaction score
2.566
Δε πειράζει...από τα γενικά ξεκινάς να εξηγείς μπας και καταλάβουν οι άνθρωποι...μερικοί τα λένε χρόνια τώρα και πιο εξειδικευμένα κι ακόμα το 95%...:hunter:

D

Deleted member 8307

Guest
γράψτα-πέστα στους φίλους Βασίλη μου ξανά και ξανά, έχει μαλλιάσει και σένα η γλώσσα σου :biggrin: ...

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.887

Βασίλη εύγε. Δεν θα μπορούσες να περιγράψεις καλύτερα τα όποια ηχητικά προβλήματα και συνέργειες η συνεργείες στερεοφονικών συστημάτων και χώρων.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.887

Απλά οι πιο πολλοί απο τους αναγνώστες του χώρου είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω δεδομένου του σχετικώς απροβλημάτιστου χώρου τους δεν ασχολούνται περαιτέρω.
Και πάλι εύγε.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472
Έχω βάλει εδώ και πολύ καιρό δύο αγγελίες για υλικά RPG που μου περίσεψαν και έλαβα μόνο ένα πμ (που εννοείται ότι δεν κατέληξε σε πώληση)...Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Βασίλη, πολυ σωστα το εθεσες το θεμα.....

Εχω βαλει προς πωληση ενα στριγκακι... και με πηραν καμια πενηνταρια τηλέφωνο..... :biggrin:

Reaction score
8.905

Αν μια γιαγιά έχει κάταγμα ισχίου το πρόβλημά της δεν λύνεται
φορώντας της μεταξωτό string …………..
Είναι γεγονός ότι τα μεταξωτά βρακιά (σήμερα τα λένε στρινγκ) θέλουν και μεταξωτούς (νέους) κώλους...:confused:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.742

Απεφάσισα να καταθέσω-αναρτήσω τις εμπειρίες μου από την μεθόδευση του τελευταίου συστήματος μου και από τις εκτεταμένες δοκιμές που έκανα σχολαστικά την τελευταία διετία.Προηγουμένως όμως...
Ενταξει, ωραιος ο προλογος, παμε τωρα στο κυριως θεμα του νεου ηχοσυστηματος!
Μη ξεχνιεσαι πουλακι μου!

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: ΤΟ ΜΕΤΑΞΩΤΟ STRING

Ενταξει, ωραιος ο προλογος, παμε τωρα στο κυριως θεμα του νεου ηχοσυστηματος!
Μη ξεχνιεσαι πουλακι μου!
δασκαλε τσιμπησες ε?
τι σημασια εχει για εσενα πως παιζει το νεο του ηχοσυστημα αφου σε αλλο χωρο παιζει αλλιώς?
μονο για οφθαλμολουτρο....

Reaction score
1.543

Ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν άκρη έπεσαν θύματα της ασχετίλας ,της άγνοιας των γκουρού του

χώρου και της πιο στυγνής εκμετάλλευσης «εμπόρων»που τους χρυσοπούλησαν πανάκριβες ασπιρίνες για

θεραπεία τελευταίου σταδίου μεταστατικού καρκίνου! Π.χ. καλώδια ρεύματος ,πολύμπριζα, ρακ ,ασφάλειες

μηχανημάτων και ηλεκτρικού πίνακα ,μαγικά ενθέματα-επιθέματα κ.λ.π.

Αποτέλεσμα φυσικά μηδέν. Αν έχεις μια Ferrari με σπασμένα ψαλίδια και διαλυμένη κρεμαγέρα δεν λύνεις

το πρόβλημα βάζοντας άζωτο στα ελαστικά ούτε χρησιμοποιώντας τάπες από πλατίνα στις βαλβίδες των

ελαστικών.

πες τα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.371

Με φώναξαν λοιπόν υπό καθεστώς απόγνωσης για να τους πω τηνγνώμη μου. Τα πράγματα ήταν απλά: Ο

ένας είχε χώρο με εξωφρενικά υψηλό χρόνο αντήχησης, ο άλλος με εξαιρετικά χαμηλό. Η διαχείριση των

ανακλάσεων
και δη των«πρώτων» σε αμφότερους ήταν κουκουρούκου. Και τα φαινόμενα στασίμων και

συντονισμών
οδηγούσαν σε απίθανα αποτελέσματα μετρήσεων .Για παράδειγμα ένα από αυτά αφορούσε

σε -18db των 85Hz στον ένα και+15db στην ίδια συχνότητα στον άλλον. Αυτές οι διαφορές οδηγούν

αναπόφευκτα σε τελείως διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα. Τι νόημα κατά συνέπεια έχει το voicing-

κούρδισμα των κατασκευαστών , το αν οι παραμορφώσεις των ενισχυτικών βαθμίδων είναι 2% ή

0.000002% , το αν o Damping Factor είναι 2000 ή 20 , αν τα dacs είναι Sabre ή akm ή WOLSON, αν τα

dacs είναι non οversampling ή το αντίθετο, αν οι ενισχυτές είναι class A ή class D , αν στηρίζονται σε

"κλασικές" απόψεις του Pass ή «πρωτοποριακές» τουBruno ,αν τα modules είναι hypex ή ice ή lc audio , αν

το χαμηλό προέρχεται από μια απλή σχεδίαση ακουστικής ανάρτησης ή αποδίδεται από μια σερβοελέγχόμενη

bandpass σχεδίαση; Όταν το σπίτι σου καταρρέει από κατολίσθηση το πρόβλημά σου δεν είναι αν το ψυγείο

σου είναι AEG ή LG ………
Άραγε τα ήξεραν αυτά τα προβλήματα; Πόση αστροφυσική πρέπει να ξέρει κάποιος, για να συνειδητοποιήσει ότι το δωμάτιό του ακούγεται σαν ναός; Και πώς αντέδρασαν όταν τους είπες τα προβλήματα του χώρου τους; Μήπως σου γύρισαν την πλάτη και πήγαν να πάρουν κανένα καινούργιο καλώδιο, να κάνουν fine tuning στο σύστημά τους; :biggrin:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.956
Members
38.387
Νεότερο μέλος
spyros2204