Jargon's Home Theater 2

Reaction score
150
Μετά τη "διάλυση" του συστήματος στο "Jargon's Home Theater" αυτά που έχουν απομείνει από το σύστημα είναι:

Εικόνα

Η οθόνη και ο πρόβολέας με τον αναμορφικό τα οποία θα παραμείνουν μέχρι να τελειώσει το τμήμα του ήχου εκτός κι αν προκύψει κάτι το εξαιρετικό και είναι οι συνθήκες ώριμες.

Ήχος

Έχουν μείνει τα subwoofers με τον ενισχυτή τους QSC RMX 5050, Ο Onkyo 5507, o Bryston 14BSST, 2Χ Crown 802D και το κεντρικό B&W HTM1D το οποίο το έχω εκτός λειτουργίας και μπορεί να το χρησιμοποιήσω για bass module των surrounds με ένα miniDSP. Θα δω. Για το τι σκοπεύω να χρησιμοποιήσω θα μιλήσω στο επόμενο μήνυμα.

Ο Χώρος

Ο χώρος παραμένει φυσικά και είναι dedicated room 515cm X 10 περίπου γιατί ο πίσω τοίχος δεν είναι φλατ αλλά έχει μια εσοχή.
Στο χώρο λοιπόν θα γίνουν επεμβάσεις κατόπιν μετρήσεων δηλαδή Diffusers & Absorbers όπου αυτό χρειαστεί καθώς και διάφορες εικαστικές παρεμβάσεις. Ο χώρος είναι είδη πολύ σκούρος με το τον τοίχο πίσω από το ταβάνι μαύρο όποτε όταν βλέπεις τανία δεν φαίνεται τίποτα εκτός κάδρου. Το ταβάνι είναι επίσης σκούρο σαν το πράσινο του AVsite (petrol) και λίγο πιο σκούρο. Τέλος οι τοίχοι είναι καφέ σκούρο. Με λίγα λόγια δεν είναι ευχάριστο την ημέρα αλλά άψογο για ταινίες. Το αστείο είναι ότι όπου ανάβεις φως βλέπεις πόσο μαζεμένο είναι λόγω πολύ μικρών αντανακλάσεων. Τέλος το πάτωμα είναι γκρι μοκέτα αλλά σκοπεύω να βάλω δυο τμήματα πιο σκούρα από επάνω. Για τις εικαστικές / ακουστικές παρεμβάσεις στο χώρο θα γραφω καθώς προχωρούν και όποτε αυτό συμβαίνει.

Εξοπλισμός Μετρήσεων

Επειδή χωρίς αξιόπιστες μετρήσεις δεν γίνεται τίποτα, κι επειδή στο αξιόπιστες για εμένα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η απόκριση ΚΑΤΩ από τα 20HZ μέχρι και 5Hz αν είναι δυνατόν, αποφασισα να στήσω και την απαραίτητη υποδομή.

Μικρόφωνο

Αν και μπορεί κανείς να κάνει τη δουλειά του πολύ καλά με ένα μικρόφωνο όπως το Behringer EMC8000 εφόσον βέβαι το στείλει για calibration (απαραίτητο), υπάρχουν περιορισμοί που φυσικά αφορούν πολύ λίγο κόσμος. Π.χ. Μεγάλη παραμόρφωση κατά τη μέτρηση στάθμεων πάνω από 110db, λιγότερη αξιοπιστία στα άκρα του φάσματος και ειδικά σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές συχνότητες.

Ένα από τα καλύτερα μικρόφωνα λοιπόν γι'αυτή τη δουλειά είναι το Earthworks M30 το οποίο και πήρα. Για τη λειτουργία του απαιτείται phantom power 48V μέσω mic preamp και ένας Α/D converter. Σε χαμηλό κόστος (144 Ευρώ) το κάνει η Focusrite Scarlet 2i2 η οποία μετράει και άψογα μέχρις τα 10Hz. Εδώ να σημειώσω ότι για αξιόπιστες μετρήσεις δεν φτάνει μόνο το μικρόφωνο να μετρά σωστά αλλά και το Audio interface που χρησιμοποιούμε. Στο μέλλον η Scarlet θα αντικατασταθεί από τη Metric Halo που σκοπεύω να πάρω και τους κορυφαίους προενισχυτές μικροφώνου που διαθέτει. Για την ώρα η Scarlet είναι άψογη.

Reaction score
150
SOFTWARE

Προςτο παρόν θα δουλέψω με το εξαιρετικό Room EQ Wizzard αλλά στο μέλλον θα κινηθώ και προς άλλα πακέτα τα οποία όμως δεν είναι δωρεάν.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά τον ήχο και συγκεκριμένα τα νέα μου ηχεία. Η επιλογή ηχείων αυτή τη φορά έγινε με βάση τις ανάγκες του Home Cinema για ανεξάντλητα δυναμικά, χωρίς παραμορφώσεις σε εξαιρετικά μεγάλες στάθμες. Τα ηχεία που επέλεξα γι'αυτή τη δουλειά είναι τα Danley SH50

Κανονικά η όψη τους είναι αυτή:

Αλλά τα δικά μου είναι με custom finish:

Τα ηχεία έχουν:

2X12" Woofers
4Χ 5" Midrange
1x1" Compression driver Tweeter

Επίσης είναι 4 Ohm

Έχουν ευαισθησία 100db και σηκώνουν στάθμες μέχρι 133db ενώ τρώνε μέχρι 1800-2000 Watt που σε οικιακό περιβάλλον είναι αδύνατο βέβαια.

Αυτή τη στιγμή τα οδηγό με τον Bryston 14BSST ο οποίος βγάζει 900 Watt στα 4 ohm αλλά φυσικά δεν αντέχω ούτε για πλάκα να δοκιμάσω τέτοιες στάθμες.

Οι πρώτες παρατηρήσεις για τα Danley σύντομα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά από τώρα είναι ότι όποιος τα πάρει θα χρειαστει και βάσεις και μάλιστα ακριβές ρυθμιζόμενες καθ'ύψος τηλεσκοπικές βάσεις αν θέλει την τέλεια τοποθέτηση. Περισσότερα επί του θέματος αργότερα.

Πηγη

Φυσικά τι άλλο ---- HTPC μέσα στο Origen 21. Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τίποτα άλλο για πηγή.

Reaction score
150
Το επόμενο χρονικό διάστημα θ'ασχοληθώ με το στήσιμο των Danley και το χώρο και δεν θα προχωρήσω σε αγορά των surrounds άμεσα για δυο λόγους:

Α) Τα ανάλογα surrounds που θέλω εγώ κοστίζουν 8,000 Ευρώ το ζευγάρι. Επειδή λοιπόν κοστίζουν έναν περίδρομο ειδικά για custom παραγγελία και tonically matched (τα Danley πρέπει να τα ζητήσεις matched pair αλλιώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!), πρέπει να είμαι σίγουρος ότι τα Danley είναι ηχεία τα οποία θα κρατήσω για πολύ πολύ καιρό.

Β) Αυτή τη στιγμή έχω 4 JBL Control Now κι αν εξαιρέσει κανείς το ασθενικό midbass performance τους μέχρι τα 200Hz, από εκεί και πάνω στέκονται αξιοπρεπέστατα στα 2.20μ από τα αυτιά μου για την ώρα και ίσως κάνω κάποιο κόλπο για την τρύπα από τα 80 έως τα 200Hz με το HTM1D ακριβώς πίσω από τον καναπέ που κάθομαι. Αυτά βέβαι είναι μεσοβέζικες λύσεις αλλά για την ώρα αρκούν. Το σημαντικό είναι να στηθεί το απόλυτο front stage και στη συγκεκεριμένη περίπτωση απαιτεί δουλειά και βάσεις ειδικά σχεδιασμένες για τα SH50.

Έχω λοιπόν καινούρια παιχνίδια για να παίζω και μια νέα πρόκληση να με κρατά ξύπνιο. Το χώρο και το στήσιμο των SH50.

Για το μέλλον το μενού έχει:

- Σωστές βάσεις ηχείων
- Επανατοποθέτηση συσκευών/ενισχυτών και πέρασμα όλων των καλωδίων σωστά
- Μετρήσεις του χώρου
- Room Treatments και εικαστικές παρεμβάσεις
- Advanced Digital Room Correction
- Αναβάθμιση HTPC
- Rack mount Media Server
- Metric Halo με Lynx AES16e ή RME / Mac Mini για τα DSPs
- Δοκιμές κάποιων ενισχυτών
- Στήσιμο των surrounds
- Προσθήκη επιπλέων subwoofers για καλύτερη απόκριση και στο χώρο και στην περιοχή των 10Hz.

και μετά (ακούς Κεφάλα!) έρχεται η εικόνα....

Ε αυτό θα με κρατήσει πολύ καιρό εκτός κι αν σκάσει κανένα πακέτο από πουθενά!

PPG

Πίπιτζι
Reaction score
5.866
Απάντηση: Re: Jargon's Home Theater 2

SOFTWARE

Προςτο παρόν θα δουλέψω με το εξαιρετικό Room EQ Wizzard αλλά στο μέλλον θα κινηθώ και προς άλλα πακέτα τα οποία όμως δεν είναι δωρεάν.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά τον ήχο και συγκεκριμένα τα νέα μου ηχεία. Η επιλογή ηχείων αυτή τη φορά έγινε με βάση τις ανάγκες του Home Cinema για ανεξάντλητα δυναμικά, χωρίς παραμορφώσεις σε εξαιρετικά μεγάλες στάθμες. Τα ηχεία που επέλεξα γι'αυτή τη δουλειά είναι τα Danley SH50

Κανονικά η όψη τους είναι αυτή:

Αλλά τα δικά μου είναι με custom finish:

Τα ηχεία έχουν:

2X12" Woofers
4Χ 5" Midrange
1x1" Compression driver Tweeter

Επίσης είναι 4 Ohm

Έχουν ευαισθησία 100db και σηκώνουν στάθμες μέχρι 133db ενώ τρώνε μέχρι 1800-2000 Watt που σε οικιακό περιβάλλον είναι αδύνατο βέβαια.

Αυτή τη στιγμή τα οδηγό με τον Bryston 14BSST ο οποίος βγάζει 900 Watt στα 4 ohm αλλά φυσικά δεν αντέχω ούτε για πλάκα να δοκιμάσω τέτοιες στάθμες.

Οι πρώτες παρατηρήσεις για τα Danley σύντομα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά από τώρα είναι ότι όποιος τα πάρει θα χρειαστει και βάσεις και μάλιστα ακριβές ρυθμιζόμενες καθ'ύψος τηλεσκοπικές βάσεις αν θέλει την τέλεια τοποθέτηση. Περισσότερα επί του θέματος αργότερα.

Πηγη

Φυσικά τι άλλο ---- HTPC μέσα στο Origen 21. Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τίποτα άλλο για πηγή.
Ποσα db λεει????? Οι τυχεροι που θα ερθουν εκει για ακροσαση!!!!
Να υποθεσω δεν χρειαζεται κεντρικο?

Reaction score
150
Σημείωση: Αυτή τη στιγμή έχω και τα 3 SH50 οπότε μπροστά είμαι full και με την τοποθέτηση των subs σε corner loading mode τα χαμηλά έχουν γίνει ακόμα πιο δυνατά.

Κάποια στιγμή θ'ανεβάσω τις πρώτες μετρήσεις μόλις βρω χρόνο. Πάντως εισέπραξα είδη μια παρατήρηση από γείτονα γιατί κοπάναγα κάτι "μοντερνους ρυθμούς' προχτες στις 3:15 το μεσημέρι και φαίνεται ότι ενόχλησα....:116:

Γενικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος αλλά θέλουν δουλειά!

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Jargon's Home Theater 2

Ποσα db λεει????? Οι τυχεροι που θα ερθουν εκει για ακροσαση!!!!
Να υποθεσω δεν χρειαζεται κεντρικο?
Δες το από πάνω μήνυμα. Φυσικά και χρειάζεται κεντρικό. Δεν υπάρχει το "δεν χρειάζεται κεντρικό" στο Home Cinema. Και τώρα που έχω ακριβώς τρια ίδαι είναι απίστευτο το πόσο συμπαγές είναι το front stage.

Τα Danley έχουν επίσης το εξής καλό χαρακτηριστικό. Μπορείς να τα τοποθετήσεις με την κεκλιμένη πλευρά τους σε οποιοδήποτε room boundary (τοιχο - πάτωμα) και ως point source με απίστευτο directivity control δεν βγάζουν αντανακλάσεις. Έτσι μπορείς να κάνεις το soundstage πραγματικά τεράστιο αλλά πρέπει φυσικά να μαζέψεις τις χαμηλές. Προσωπικά τα κόβω στους 80 κύκλους οπότε τα υπόλοιπα και μέχρι 200Hz θα τα μαζέψω πρώτα με absorption /difussion και μετά με FIR φίλτρα.

Θέλουν πολύ πειραματισμό γιατί και το ύψος και η κλίση τους παίζουν σημαντικό ρόλο. Θα τα αναλύσω όμως καθώς θα καταλήγω στην ιδανική τοποθέτηση. Για την ώρα είναι σε προσωρινές βάσεις τα L&R και το κεντρικό 15 πόντους από το έδαφος (λόγω οθόνης) με την κεκλιμένη του πλευρά προς τα πάνω (άρα πρέπει να δω τις αντανακλάσεις πατώματος - ταβανιού).

Με τα L&R το θέμα είναι το ύψος και η κλίση. Η ιδανική τους τοποθέτηση είναι το tweeter λίγο πάνω από τα αυτιά, με μικρή κλιση προς τα κάτω και η ακτινοβόληση τους να τέμνεται ακριβώς μπροστά από τη θέση ακρόασης.

Θέλω λοιπόν βάσεις που να ρυθμίζονται σε ύψος, να έχουν και tilt.

Reaction score
12
Απάντηση: Jargon's Home Theater 2

Απο τι μια λεω Σωτο παρε το πακετο, και απο την αλλη πως θα περασει ο χειμωνας.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

σωτηρη
καραμουζα rulez
μονοδρομος για δυναμικα second to none
μεγεια οι καινουργιες

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.167

<<Και τώρα που έχω ακριβώς τρια ίδια είναι απίστευτο το πόσο συμπαγές είναι το front stage.>>

Σαφώς και πρέπει υποχρεωτικά να είναι τα τρία εμπρός ίδια! είναι και ο πρώτος και σωστός κανόνας THX
που έχω και εγώ εδώ και 15 χρόνια! βέβαια το σύστημά μου υπολείπεται αυτού που εσύ φτιάχνεις,
αλλά μερικοί κανόνες, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα!!! :116:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

δασκαλε που διδασκες , και νομο δεν εκρατεις (οχι εσυ το ραντσο)
αν και θερμος υποστηρικτης του thx
το πραμα και ξεπεραστηκε (αναμενομενο απο την στιγμη που επαψε να εξελισεται)
πλεον ειναι στο χρονοντουλαπο απο καθε αποψη

και νομους δεν εκτρατεις........

Reaction score
15.543

Ευχομαι τα καλυτερα Σωτο

...για να αποχωριστεις ενα συστημα κορυφαιο για ενα αλλο,σιγουρα εχεις κακους σκοπους....:403:

.....βλεπω οτι μπαινεις δυναμικα...

ποσο πηγε η τριαδα ?

Reaction score
150
εδώ που τα λέμε δεν θα με χάλαγε λίγο μεγαλύτερη οθόνη αλλά αν μπει κανείς στη διαδικασία ν'αλλάξεί δεν θα πάει για 5-6".

Αυτή τη στιγμή είμαι στα 4 μέτρα (για να μη χάνω db!:116:). Το μέγιστο εδώ μέσα θα ήταν άλλο μισό μέτρο φαρδύτερη οθόνη σε 2.40 πάντα. Δηλαδή από 3 καθαρό στα 3.50 για να χωράνε και τα ηχεία. Αλλά δεν είναι κι απαραίτητο. Δηλαδή πρώτα θ'αλλάξω προβολέα και μετά οθόνη.

Το σημαντικό είναι να φτιάξω το χώρο όπως πρέπει. Από πλευράς εικόνας έχει γίνει τζετ! Ούτε αντανακλάσεις ούτε βλέπει τίποτα το μάτι δεξια- αριστερά και πίσω απο την οθόνη - μαυρίλα! Ένα τζάμι μεγάλο (4 μέτρα αριστερά) θέλω να κλείσω με στόρια σκούρα για να μειωθούν οι αντανακλάσεις. Χμμμ. Και τώρα που το σκέφτομαι μου ήρθε τρελή ιδέα! Κι έχω και τα στόρια που νόμιζα ότι δεν κάνουν.!

Θα μειώσω το φάρδος του τζαμιού με difussers (κλείσιμο) και θα βάλω μόνο στη μέση ένα στόρι. Έτσι κι αλλιώς δεν το ανοίγω τέρμα ποτέ το παράθυρο.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

σταθη........σηκωσε καμμια φωτο......
γιορτες εχουμε..............
σωτηρη.......<φωτισε> μας και συ

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd