Βοηθεια παρακαλω. Ηχεια 6Ω....

Reaction score
451
Θα ηθελα τα φωτα σας σε ενα θεμα που εχω , οσον αφορα την σωστη συνδεση των ηχειων μου στον ενισχυτη. Συγκεκριμενα , τα ηχεια μου ειναι 6Ω , 88db , 150w max. Πηρα σημερα καινουριο ενισχυτη , ο οποιος ειναι 2Χ20w , και πισω εχει επιλογες για να συνδεσω τα ηχεια , 16Ω , 8Ω, και 4Ω. Σε ποια θεση θα ειναι καλυτερα να τα συνδεσω; Στα 4 ή στα 8 ;;;;
Ευχαριστω :)

Εδω τα χαρακτηριστικα του ενισχυτη:

Power Output2*20w class A
Frequency response10Hz~55kHz (-1.5dB)
THD580mV(Integrated)
Input sensitivity 900mV
(Power)S/N ratio 91dB
Input impedance100k W
Output impedance4, 8,16
Dimension440mm*397mm*210mm
Weight26.5kg
Power Consumption280W
Tube12AX7EH*2, 12AU7EH*2, 5AR4(Sovtek)*1, 300B*4

Last edited:

D

deleted user 10898

Guest
Θα εχεις μικρές διαφορες στα 4 και στα 8,
Δοκιμαζεις και οποιο σου αρεσει, και τα δυο γενικα ειναι ¨σωστά¨
Αν μας πεις μοντέλο ηχειων ισως βοηθήσουμε παραπάνω...

Reaction score
578
Νομίζω πως καλύτερα να τα συνδέσεις στα 4Ω καθως η αντισταση του ηχεου συνηθως ειναι κατώτερη της ονομαστικής του κατασκευαστου. Παρόλ.α αυτά μια δοκιμη μεταξυ 8 και 4 δεν βλάπτει......

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Εγω παλι νομιζω πως χρειαζεσαι πιο δυνατο ενισχυτη.

Αν θες καποια περαιτερω αναλυση επι τουτου, ευχαριστως, ενημερωσε με να σου πω.

Οσο για την εξοδο του ενισχυτη σου, την οποια οτι και να την κανεις 20 βατ θα ειναι, για να κατανοησεις τι γινεται σκεψου απλοποιημενα πως εχεις αλλους μετασχηματιστες εξοδου σε καθε επιλογη, με ικανοτητα για περισσοτερα αμπερ σε χαμηλα ωμ και περισσοτερα βολτ σε υψηλα ωμ, με σταθερο παντα το γινομενο αμπερ επι βολτ = 20. Αν εχεις διαθεσιμο σχεδιαγραμμα εμπεδησης του ηχειου και δεις βουτια των ωμ σε χαμηλες συχνοτητες, δωσε αμπερ, θα χρειαστουν, αλλιως δωσε βολτ. Το ομοιο ισχυει για τη μουσικη που ακους, αν δηλαδη ακους μουσικη πλουσια σε μπασσα, συνδεσε το στα 4 ωμ, αν ακους κανα βιολι σολο, βαλτο στα 16 ωμ, σιγα τα αμπερ που θα χρειαστεις. Εν ολιγοις, δε χρειαζεται ακροασεις για να ξερεις που θα παιξει πιο δυνατα-σωστα. Λιγες απλες γνωσεις χρειαζονται. Οπως και να'χει παντως, το γινομενο της εν λογω περιπτωσης (αμπερ επι βολτ) ανεπαρκει σφοδρα, αρα τζαμπα οι εγνοιες περι καλυτερης οδηγησης αναλογως συνδεσμολογιας (ετσι κι αλλιως η οδηγηση θα ειναι χαλι μαυρο) αλλα εχεις πιθανο κερδος γνωσης, το οποιο παντα ειναι καλοδεχουμενο..

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Προτειμω να αλλαξω ηχεια....;)
Εγω προτιμω τις ξανθιες.
Επισης προτιμω τη μαυρη μπυρα, πχ μια καρολους κλασικ.

Τι θελω να πω;

Οι προτιμησεις μας δεν εχουν ιδιαιτερη σημασια..

Reaction score
451
χαχαχα υπονοεις κατι για τον ενισχυτη μου;;;

εγω πρωτειμω μια Kozel μιας και αναφερες και μπυρες. Τσεχικη σχολη....

Reaction score
249
Υπάρχει κι αλλη λύση
Να δοκιμασεις άλλο λαμπατο μικρότερης ισχύος, ώστε να πεις τι ωραία άκουγα με το δικο μου

Reaction score
451
Δυστιχως ακουγα με 2Χ75 μονομπλοκ λαμπατους , οποτε οτι και να ακουσω απο δω και περα.....
Παμε για ηχεια

Παντως στα ορια εντασης που ακουω εγω , παιζει πολυ καλα.

nima

Banned
Reaction score
618
Τα πράγματα είναι απλά, σε ένα σύστημα ο ενισχυτής ή οδηγεί 100% τα ηχεία (Ω) ή όχι, το θέμα των db είναι άλλο (έχει να κάνει μόνο με την ένταση), στη περίπτωση σου έχουμε οριακή οδήγηση και γι αυτό προτείνεται αλλαγή των ηχείων με 8Ωμικά που να μη πέφτει η αντίσταση τους σε καμία περίπτωση, από την άλλη αν είναι και 93+ db δε θα σου λείψει ο 75W λαμπάτος που είχες, περίπτωση ζημιάς στον ενισχυτή δεν υπάρχει απλά δεν τον λειτουργείς στο max της απόδοσης του, σύνδεσε τον στα 4Ω για να οδηγεί full τα ηχεία αλλά μη παίζεις δυνατά γιατί θα τον γονατίσεις.

nima

Banned
Reaction score
618
Tips: ψάξε για ηχεία με λίγα και μεγάλα μεγάφωνα (κόρνες δεκτές) και να χρησιμοποιείς καλώδια ηχείων μεγάλης διατομής (4αρια ειναι ok). :thumbsup:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Δυστιχως ακουγα με 2Χ75 μονομπλοκ λαμπατους , οποτε οτι και να ακουσω απο δω και περα.....
Δικη μου προταση θα ηταν να ακουσεις τα ηχεια αυτα με μονομπλοκ λαμπατους στα 150 βατ.
Απο κει και περα, το επομενο σοκ θα ερθει με ενισχυτη μονομπλοκ λαμπατο στα 300 βατ.

Και αντε ψαξε να βρεις αν ερχεσαι μετα..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
...από την άλλη αν είναι και 93+ db δε θα σου λείψει ο 75W λαμπάτος που είχες, ...
Τα ηχεια δηλωσε ο φιλος πως εχουν ευαισθησια 88 db και κρατω μικρο καλαθι για αυτο.. τρανσμισιον λαιν με 2 γουφερ και τα κρος εκεινης της εποχης της audio spectrum? Μπρρρρ... ξερω γιατι ...και γω ειχα ενα TLS της σπεκτρουμ, με το ενα γουφερ.. ηθελε πολυ ξυλο για να ζεστανει..

Οι πραξεις ειναι απλες κι ευκολες, δεν προκειται για πολυπλοκα μαθηματικα πχια..

Last edited:

Reaction score
451
Φιλε Κωστα, αν μπορουσα να διαθεσω να παρω 150w και 300w μονομπλοκ , θα ευρισκα και τα ηχεια να τους ταιριαξω. Εγω προσπαθω με τις δυνατοτιτες μου να φτιαξω κατι καλό. Η ερωτηση μου αφορουσε , το που να συνδεσω τα ηχεια μου . Τωρα αν θεωρεις οτι ο cayin ειναι αμελητέος , σε πληροφορώ οτι για τα δικα μου δεδομενα , αλλα και των 99% των συμφουριτων μου , δεν ειναι. Ευχαριστω παντως για τα μαθηματικα και την απαντηση σου στο 5# ποστ . Με βοηθησε.

nima

Banned
Reaction score
618
Επειδή κάποιοι εκφέρουν άποψη χωρίς να έχουν ακούσει έχω να πω ότι τα ενισχυτικά της CAYIN προσφέρουν το 80%+ της απόδοσης άλλων ακριβότερων (π.χ.: Air Tight) ενισχυτικών στο 20-40% της αξίας των ακριβών και με κάποιες φθηνές μετατροπές ανεβαίνουν πολύ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Επειδή κάποιοι εκφέρουν άποψη χωρίς να έχουν ακούσει...
θεωρείς ότι αυτό είναι απαράδεκτο ή ανεπίτρεπτο τελοσπάντων;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Φιλε Κωστα, αν μπορουσα να διαθεσω να παρω 150w και 300w μονομπλοκ , θα ευρισκα και τα ηχεια να τους ταιριαξω. Εγω προσπαθω με τις δυνατοτιτες μου να φτιαξω κατι καλό.
ναι βρε, κατάλαβα, μη σκας. η "πρόταση" με τους πιο δυνατούς ενισχυτές ξέρω ότι δεν είναι οικονομοτεχνικώς υλοποιήσιμη σε λαμπάτα μονοπάτια για την συντριπτική πλειοψηφία μας, απλά σου έδωσα ένα "στίγμα" του τι θα σε εντυπωσίαζε ακόμα περισσότερο, βάσει των εμπειριών σου, τίποτα παραπάνω.

όμως από την άλλη, τα σχεδόν 3 χιλιαρικάκια του μηχανήματος δεν είναι και τόσα λίγα τελικά, ιδίως αν συγκριθούν με σαφώς οικονομικότερες επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν άριστα τα αρκετά απαιτητικά σε έλεγχο transmission line ηχεία σου, για τα οποία προσωπικά (ως γνωστό) θεωρώ πως μια λύση διακοπτική είναι ότι καλύτερο και οικονομικότερο (και ναι, ακόμα και τα κορυφαία n-core είναι πιο οικονομικές επιλογές και αντικειμενικά πιο ορθές για αυτή τη χρήση).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ