Προτάγματα Ενισχυτικών Βαθμίδων για Jazzεμένους

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.953
Για προενισχυτή γιατί δεν κοιτάς πάλι Hattor;
Έχει και σε μεγάλο και σε μικρό, με διάφορα είδη αντιστάσεων (εγώ μάλλον θα έπαιρνα τον φτηνό balanced με τις Vishay).
Θα μου πεις "είναι παθητικοί", αλλά και πάλι έχει όπσιοναλ ενεργά στάδια είτε με 2134, είτε με ClassD opamp
Εγώ δεν ξέρω τι πάει να πει κλας ντε οπ αμπ.
Είμαι από χωριό βέβαια..
Παθητικό προ δε θα έπαιρνα για να μην έχω ψυχολογικά με τα καβλώδια.
Μεγάλο πράμα η ψυχολογία.
Γι'αυτό και δε θα έπαιρνα ποτέ τελικούς ενισχυτές και προ και καβλώδια και όλα τα τέτοια.
Πολύ ψυχολογικό το θέμα, και σε μένα γίνεται και δερματολογικό σιγά σιγά (βγάζω σπυργιά)

Είμαι εντελώς στριμενάντερο, μη με συνορίζεστε..

Last edited:

Reaction score
2.165
Το μόνο που αξίζει πραγματικά να ρωτάς, είναι αν συνδέονται ασύρματα, να παίζεις από το κινητό σου. Τα υπόλοιπα είναι αλλουνου παπά ευαγγέλια.:p
Ε εντάκσει και το να διαθέτουν είσοδο RCA, εκτός των XLR, βολεύει πολύ. Στη χειρότερη βάζεις ένα ποιοτικό BT receiver ή ένα streamer/ράσμπερη αούντιο.
Έχει κανείς ή έχει ακούσει τα KRK RP10-3 G3 RoKit?

A

AKARL

Guest
Καραλάϊκ, ρε κερατά, σε όλα .... και απολύτως ειλικρινά.

Άμα τους δώσεις μόνο συν, με έρ σε α, δουλεύεις τα μισά, τα υπόλοιπα κάθονται και τα ξύνουν μέχρι να ματώσουν.
Ε, δε γίνεται δουλειά έτσι, τζάμπα καίει η λάμπα.
Αν είναι έτσι (που έτσι φαίνεται να είναι) τότε ο χατορας βγάζει τα μισά βατ με ερσεά.
Δηλαδή και 2,35V να δώσει ο προ μέσω ερσεά ο χάτορ 270 W/8 ohm, 500W/4 ohm δε θα δώσει.
ε ΦΑΚ οφ λάϊφ.

Να, αυτά γλυτώνεις στα ενεργά ηχεία, τα έχει ματσαρει κάποιος άλλος και δε πρήζεται το συκώτι σου με τέτοια θέματα, εσύ ακούς μουσική, αυτό ξέρεις να κάνεις, τα άλλα είναι θέματα αλλουνου παπά. Σα το ευαγγέλιο.
Ακριβώς έτσι. :hi:

Το μόνο που αξίζει πραγματικά να ρωτάς, είναι αν συνδέονται ασύρματα, να παίζεις από το κινητό σου.
Ιντήντ. Αν κάποιος πιτσιρικάς (ή κάποιος που αισθάνεται έτσι) ξεκινά σήμερα την ενασχόληση με την ακρόαση μουσικής στο σπίτι του θα ήταν μεγάλη μ@λ@κί@ (για χίλιους μύριους λόγους) να μην ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδό.

Όμως, ρε κουμπάρε, εδώ έχεις μπλέξει με κουζουλό τύπο ... κουβαλάω (πολλά) μπαγκάζια. Τα έχουμε πει: δεν έχω γαμοέξυπνο κινητό, ηλίθιο έχω και, μάλιστα, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το καταργήσω το γ@μύδι. Από μικρό παιδί (4-5 ετών) έβαζα δίσκους στο πικάπ και μπομπίνες στο μαγνητόφωνο, μετά ήρθε και η κασσέττα και τέλος και το CD. Έχω "εκπαιδευτεί" σε μια "πειθαρχία" ακρόασης μουσικής στην οποία δεν έχει θέση το σκιπ και το σάφφλ. Βάζω τον δίσκο, CD, κασσέττα από την αρχή ως το τέλος και ακούω τη μουσική. Τέρμα.
Έχω και μερικά GB από HD Tracks ... δεν τα ακούω. Είπαμε περιπτωσάρα οκλής.

Γιατί σε παιδεύω τώρα, θα μου πεις;

Αν πάρω τα συγκεκριμμένα μονομπλόκ, αναγκαστικά, για κάποιο διάστημα θα τα δουλεύω με τον προ που έχω τώρα. Για τα ηχεία μου συνιστάται ισχύς έως 200 βατ. Θα δουλέψει η ιστορία, ιδιαιτέρως για το πικάπ;

Άλλη μια κουλή ερώτηση: Αν πάθουν βλάβη τελικοί με ενκόρ, επισκευάζονται όπως οι συμβατικοί με τρανζίστορ ή υπάρχουν άλλα μπερδέματα;

Last edited by a moderator:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.953
Όμως, ρε κουμπάρε, εδώ έχεις μπλέξει με κουζουλό τύπο ... κουβαλάω (πολλά) μπαγκάζια. Τα έχουμε πει: δεν έχω γαμοέξυπνο κινητό, ηλίθιο έχω και, μάλιστα, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το καταργήσω το γ@μύδι
Μπα, πάρε ένα pixel 2 XL, να ξεχάσεις αυτά που'ξερες.
Κατά βάση, ένα κινητό της προκοπής σου λείπει.
Σε λάθος κατηγορία είσαι, πάνε στα κινητά.
Από κει ξεκινάν τα ψώνια.
Στα γράφω τα πάντα από το κινητό μου, φιλικά πάντα.

ΥΓ. Τα βαρίδια είναι για να τα πετάς, όχι για να τα σέρνεις για πάντα..

A

AKARL

Guest
Μπα, πάρε ένα pixel 2 XL, να ξεχάσεις αυτά που'ξερες.
Σου σάλεψε εντελώς; Κανά τέτχοιο ίσως το σκεφτόμουν ΑΝ ήθελα κινητό.

Λοιπόν, πάρε το απόφαση: Για να ακούω μουσική θα έχω πικάπ, cd, κασσετόφωνο, ενισχυτή και ηχεία. Άντε σε καμμιά 15αριά χρόνια να πάρω ένα ζευγάρι ενεργά, έτσι για πάρτη σου.

Ως τότε θα μπορούσες να μου πεις, σε παρακαλώ πάρα πολύ, με τα δεδομένα του ποστ 203 αυτού του νήματος τι νομίζεις και τι πιστεύεις;

Reaction score
30.453
Ρώτα, ρώτα.
Μετά, πάρε ενεργά, να πάψεις να ρωτάς κάθε στριμενάντερο.:drinks:

ΥΓ. Στα ενεργά, μη ρωτάς τι τάξη λειτουργίας έχουν τα ενσωματωμένα ενισχυτικά στάδια, δε σε νοιάζει. Αλήθεια.8-)
Το μόνο που αξίζει πραγματικά να ρωτάς, είναι αν συνδέονται ασύρματα, να παίζεις από το κινητό σου. Τα υπόλοιπα είναι αλλουνου παπά ευαγγέλια.:p
Αν πσωνιζα αυτή τη στιγμή θα ήταν η πρώτη μου επιλογή...φτάνει να μου έβρισκες έναν καλό τρόπο να συνδέσω και το πικαπι...

Reaction score
4.327
E για να παίξουν τέλεια έναν προ τον χρειάζονται ή έστω ένα dac - pro με αναλογικές εισόδους

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.476
Άλλη μια κουλή ερώτηση: Αν πάθουν βλάβη τελικοί με ενκόρ, επισκευάζονται όπως οι συμβατικοί με τρανζίστορ ή υπάρχουν άλλα μπερδέματα;
:redface::redface::redface:

• Like
Reactions: PPG

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.615
Να μην βράσετε τίποτα.

Δύο φορές αντιμετώπισα πρόβλημα με τους Class D τελικούς μου. Το πρώτο ήταν αστείο πρόβλημα (κάτι με το κουμπί on-off) ενώ στο δεύτερο κάηκε μια πλακέτα. Τον έστειλα σε τεχνικό, μέλος του AVSite, μετά από σχετική υπόδειξη του τότε αντιπροσώπου, παράγγειλε την πλακέτα, την παρέλαβε, την τοποθέτησε στη θέση της και μου έστειλε πίσω τον ενισχυτή, κομπλέ. Ναι, ΟΚ, έμεινα λίγες μέρες χωρίς μουσική, so what;

A

AKARL

Guest
Βράσε ρύζι. .....
Να μην βράσετε τίποτα.

Δύο φορές αντιμετώπισα πρόβλημα με τους Class D τελικούς μου. Το πρώτο ήταν αστείο πρόβλημα (κάτι με το κουμπί on-off) ενώ στο δεύτερο κάηκε μια πλακέτα. Τον έστειλα σε τεχνικό, μέλος του AVSite, μετά από σχετική υπόδειξη του τότε αντιπροσώπου, παράγγειλε την πλακέτα, την παρέλαβε, την τοποθέτησε στη θέση της και μου έστειλε πίσω τον ενισχυτή, κομπλέ. Ναι, ΟΚ, έμεινα λίγες μέρες χωρίς μουσική, so what;
Παλληκάρια, η δυνατότητα (γρήγορης, εύκολης και οικονομικής) επισκευής των συγκεκριμένων τελικών που, θυμίζω, έχουν εντός το άρθρωμα NC500MP, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο. Αν δεν ισχύει τότε επεμβαίνει ο Ταγματάρχης Ντηλ Μπρέϊκερ.

Για όσους γνωρίζουν ή έχουν προσωπική εμπειρία με το συγκεκριμένο άρθρωμα: τι είδους βλάβες μπορεί, δυνητικά, να παρουσιάσει και κάτω από ποιες συνθήκες; Η ταχύτητα, ευκολία και κόστος επισκευής είναι εντός λογικών πλαισίων; Σε 5-6 χρόνια (ή και παραπάνω) θα είναι εύκολη η επιδιόρθωση βλάβης ή λόγω "εξέλιξης" της τεχνολογίας αυτό θα είναι αδύνατο;

Τέλος, επαναφέρω τις ερωτήσεις που έθεσα στο ποστ 203:

Με Input Sensitivity Phono (MM): 1,85 mVrms @ 1KHz και Input Overload 400 mVrms @ 1KHz
και
Kεφαλή ΜΜ με Output Voltage (typical): 3 mV RMS @ 1 kHz @ 5 cm/sec peak velocity

είναι λογικό (?) ή έξοδος του προενισχυτή, σε βόλτ, να είναι παραπάνω από 1,4V. Σωστά;

Αν ναι, πόσο παραπάνω; Η αύξηση είναι γραμμική, λογαριθμική κάτι άλλο; Με ποιον τύπο υπολογίζεται;

Αφτάααααααααααα (προς το παρόν)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.105
Παλληκάρια, η δυνατότητα (γρήγορης, εύκολης και οικονομικής) επισκευής των συγκεκριμένων τελικών που, θυμίζω, έχουν εντός το άρθρωμα NC500MP, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο. Αν δεν ισχύει τότε επεμβαίνει ο Ταγματάρχης Ντηλ Μπρέϊκερ.

Για όσους γνωρίζουν ή έχουν προσωπική εμπειρία με το συγκεκριμένο άρθρωμα: τι είδους βλάβες μπορεί, δυνητικά, να παρουσιάσει και κάτω από ποιες συνθήκες; Η ταχύτητα, ευκολία και κόστος επισκευής είναι εντός λογικών πλαισίων; Σε 5-6 χρόνια (ή και παραπάνω) θα είναι εύκολη η επιδιόρθωση βλάβης ή λόγω "εξέλιξης" της τεχνολογίας αυτό θα είναι αδύνατο;

Τέλος, επαναφέρω τις ερωτήσεις που έθεσα στο ποστ 203:

Με Input Sensitivity Phono (MM): 1,85 mVrms @ 1KHz και Input Overload 400 mVrms @ 1KHz
και
Kεφαλή ΜΜ με Output Voltage (typical): 3 mV RMS @ 1 kHz @ 5 cm/sec peak velocity

είναι λογικό (?) ή έξοδος του προενισχυτή, σε βόλτ, να είναι παραπάνω από 1,4V. Σωστά;

Αν ναι, πόσο παραπάνω; Η αύξηση είναι γραμμική, λογαριθμική κάτι άλλο; Με ποιον τύπο υπολογίζεται;

Αφτάααααααααααα (προς το παρόν)
Το κέρδος τάσης είναι λογαριθμικό μέγεθος και υπολογίζεται από τον τύπο
Kέρδος (dB) = 20 * log(10) [V εξόδου / V εισόδου]

Σύμφωνα προς τις προδιαγραφές του προενισχυτή,απαιτεί αυτός τάση 1,85 mV στην είσοδο phono MM για ν'αποδώσει τάση 1,4 V στην έξοδο γραμμής.
Το κέρδος τάσης από την εν λόγω είσοδο ως προς την έξοδο υπολογίζεται μέσω του τύπου χονδρικά στα 57,5 dB.

Με δεδομένο το προκύπτον κέρδος τάσης,η τάση εξόδου γραμμής για σήμα 3 mV στην είσοδο ΜΜ θα ισούται προς 2,27 Volts.Και θα υφίσταται κιόλας σε μονοτελική μορφή...

Χρειάζεσαι τάση εξόδου στον προενισχυτή με τιμή υψηλότερη από την ευαισθησία του τελικού που πρόκειται να οδηγηθεί από εκείνον.Κι εφόσον ο δικός σου προ θα μπορούσε ν'αποδώσει υψηλότερη τιμή τάσης χωρίς να κλιπάρει,θα έπρεπε τότε να ισχύσει υψηλότερη τιμή στο σήμα εισόδου.

Απλώς επισκευή σημαίνει αλλαγή.
Αλλαγή ολόκληρης πλακέτας και όχι μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Ευχαριστώ Πολύ! :hi:
"Με δεδομένο το προκύπτον κέρδος τάσης,η τάση εξόδου γραμμής για σήμα 3 mV στην είσοδο ΜΜ θα ισούται προς 2,27 Volts."
Αυτό πως υπολογίζεται;

Τέλος, με 2,27 Volts είσοδο, πόσα Watt αποδίδει ο Hattor σε 8Ω και 4Ω; Ο τρόπος υπολογισμού;
Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης,έχει κατατεθεί ο μαθηματικός τύπος στο παρόν μήνυμα.Η εξίσωση επιλύεται κάθε φορά για όποια μεταβλητή θέλουμε εφόσον είναι δεδομένες οι υπόλοιπες.

Το δεύτερο σκέλος κρίνεται σκόπιμο ν'απασχολήσει τον επίδοξο κάτοχο που θα μπορούσε ως άμεσα ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή.Έχε όμως υπόψιν ότι μια υπολειπόμενη τάση εξόδου στο προενισχυτικό στάδιο ανάγεται και στην πειστική απόδοση των δυναμικών αντιθέσεων πέρα από το κατώτερο του αναμενομένου πλάτος για το σήμα στην έξοδο του τελικού.Και φυσικά ότι τα 2,27 Volt εξόδου σε μονοτελική μορφή δεν είναι ισοδύναμα σε σχέση με την πλήρως ζυγισμένη μορφή σήματος.

Last edited:

A

AKARL

Guest
Το κέρδος τάσης είναι λογαριθμικό μέγεθος και υπολογίζεται από τον τύπο
Kέρδος (dB) = 20 * log(10) [V εξόδου / V εισόδου]

Σύμφωνα προς τις προδιαγραφές του προενισχυτή,απαιτεί αυτός τάση 1,85 mV στην είσοδο phono MM για ν'αποδώσει τάση 1,4 V στην έξοδο γραμμής.
Το κέρδος τάσης από την εν λόγω είσοδο ως προς την έξοδο υπολογίζεται μέσω του τύπου χονδρικά στα 57,5 dB.

Με δεδομένο το προκύπτον κέρδος τάσης,η τάση εξόδου γραμμής για σήμα 3 mV στην είσοδο ΜΜ θα ισούται προς 2,27 Volts.Και θα υφίσταται κιόλας σε μονοτελική μορφή...

Χρειάζεσαι τάση εξόδου στον προενισχυτή με τιμή υψηλότερη από την ευαισθησία του τελικού που πρόκειται να οδηγηθεί από εκείνον.Κι εφόσον ο δικός σου προ θα μπορούσε ν'αποδώσει υψηλότερη τιμή τάσης χωρίς να κλιπάρει,θα έπρεπε τότε να ισχύσει υψηλότερη τιμή στο σήμα εισόδου.

Αλλαγή ολόκληρης πλακέτας και όχι μεμονωμένων εξαρτημάτων...

"Με δεδομένο το προκύπτον κέρδος τάσης,η τάση εξόδου γραμμής για σήμα 3 mV στην είσοδο ΜΜ θα ισούται προς 2,27 Volts."

Αυτό πως υπολογίζεται;

Τέλος, με 2,27 Volts είσοδο, πόσα Watt αποδίδει ο Hattor σε 8Ω και 4Ω; Ο τρόπος υπολογισμού;

Last edited by a moderator:

Reaction score
30.453

Αυτό πως υπολογίζεται;

Πάρε ρε αδερφέ μια ορθοφωνικη κυανη με 5,5mV στην έξοδο και ξεφορτωσου μας!:p
Που ασχολείται ένα ολόκληρο φόρουμ με το ποσά βαττ ΘΑ βγάζει ο τελικός που ΘΑ πάρεις όταν ΘΑ παίζει το πικαπι σου:p
Αμάν πχια!:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.953
Αυτό πως υπολογίζεται;
Το περήφανο ατι των μαθηματικών, το ξερς;

Τους τύπους τους έχουμε γράψει πολλάκις, και είναι εύκολα προσβάσιμοι στο δίκτυο.

Το άλογο για να το καβαλήσεις όμως, θέλει να έχεις επαφή με το ζώο..

Το δε ζώο (του ήχου) είναι καθαρόαιμο (μαθηματικό) και θέλει στοργή και προδερμ.

Κι ως γνωστόν, επειδή ο κόζμος που θεωρεί εαυτόν "γνώστη" επειδή εχωσε λεφτά και πήρε ακριβά και πλουμιστα στέρεα, αναπτύσσει θεωρίες για αγρίους (κοινώς χαλιεντίλας) πλήρως αβάσιμες κι ανόητες, διότι το άτι είναι πολύ περήφανο για να τους "κάτσει"..

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.105
Πάρε ρε αδερφέ μια ορθοφωνικη κυανη με 5,5mV στην έξοδο και ξεφορτωσου μας!:p
Που ασχολείται ένα ολόκληρο φόρουμ με το ποσά βαττ ΘΑ βγάζει ο τελικός που ΘΑ πάρεις όταν ΘΑ παίζει το πικαπι σου:p
Αμάν πχια!:D
Για να παρακινηθεί πάντως λίγο,ας πληροφορηθεί ότι με δηλωθέν κέρδος 26 dB και τάση εισόδου ίση προς 2,35 Volts υπό ζυγισμένη(;) μορφή,η αναπτυσσόμενη διαφορά δυναμικού στην έξοδο του Hattor θα ισούται προς 47 περίπου Volts...Με προδιαγεγραμμένη ισχύ 270 Watt επί φορτίου 8 Ohm ,δε μένει παρά να βρει κατά προσέγγιση την αποδιδόμενη ισχύ στην περίπτωση των (ζυγισμένων) 2,27 Volts εισόδου χάρη σε γνωστούς μαθηματικούς τύπους από το νόμο του Ohm...

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.844
Members
38.250
Νεότερο μέλος
paris29