Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
http://www.fmenr.duth.gr/research/publications/Forest_Fires.pdf

'' Η πυρκαγιά είναι ένας οικολογικός παράγοντας που διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διανομή, την οργάνωση και την εξέλιξη των μεσογειακών οικοσυστημάτων (Trabaud 1980). Σε αυτά εμφανίζονται φυσικές πυρκαγιές κατά σχεδόν κανονικά διαστήματα (Ντάφης 1986, Καϊλίδης και Καρανικόλα 2004). Ο πολιτισμένος άνθρωπος προστάτεψε τα δάση από τη φωτιά δημιουργώντας μια νέα οικολογική ισορροπία ανάμεσα στα υπάρχοντα είδη (Καϊλίδης και Καρανικόλα 2004). Το αποτέλεσμα ήταν εντονότερες δασικές πυρκαγιές απ’ ότι στο παρελθόν (Pyne 1997, Malamud et al. 1998,Arno and Brown 1991). ''

Για τους Αμερικάνους γράφει παρακάτω:
''Στην τέταρτη περίοδο, που ξεκινά μετά το 1971, η εστίαση μετατοπίστηκε από την ενθουσιώδη καταστολή σε ένα πιο σύνθετο καθεστώς, όπου μερικές πυρκαγιές δε σβήνονται αποδεχόμενοι ότι η φωτιά είναι μια φυσική διαδικασία. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε και μια πέμπτη περίοδο, μετά από τις 2000, όπου η πολιτική μετατοπίστηκε πάλι, αυτή τη φορά στην προστασία των δομών και της ανθρώπινης ζωής στις περιοχές της αστικής - δασικής διεπαφής''

''Μια καμένη έκταση, οι δασολόγοι και ευτυχώς και η δασική νομοθεσία, συνεχίζουν να τη βλέπουν ως δασική. Όπως αναφέρουν οι Moreira και Vallejo (2009) τα φυτά στην περιοχή της Μεσογείου έχουν αναπτύξει στρατηγικές προσαρμογής, ώστε να επιβιώνουν μετά τη διέλευση της πυρκαγιάς. Η φύση ξέρει να αυτοπροστατεύεται από ένα φαινόμενο και δεν υπάρχει ώριμο βιολογικά, μεσογειακό δάσος που δεν ανανεώθηκε μετά από φωτιά (Κωνσταντινίδης 2003). Τεχνικές αναδασώσεις πρέπει να γίνονται, όταν έχει αποτύχει η φυσική αναδάσωση (Εικόνα 16). Εντούτοις, εξαιτίας πιέσεων από ομάδες πολιτών, επιτρέπεται σε πολλές περιοχές, αν και δεν είναι αναγκαία, η τεχνική αναδάσωσή τους.''
[DOUBLEPOST=1532613081][/DOUBLEPOST]
μια χαρά θα φυτρώσουν όλα πάλι...δεν ρίχνεις αλατόνερο σε γλάστρα με φίκο για να τον ξεράνει και να υποβαθμίσει το χώμα
θα πεσει βροχούλα μπόλικη,και θα καταλήξουν σε κατώτερα στρώματα...
Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνια ενώ η διπλανή περιοχή που κάηκε και δεν έπεσε αλατόνερο θα έχει γίνει δάσος.

Reaction score
23.870
Στα 1000 στρέμματα (πες) το να ρίξεις αλατόνερο στο 1 (παραπάνω δεν ήταν) δεν είναι θέμα.
Χώρια που ήδη ξεπλυθηκε με τη βροχή που έπεσε.

Εντωμεταξυ βλέπω τώρα Σκάι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά και όντως είναι πιθανότατο ότι ξεκίνησε από τη δεη, από ζεστό εξάρτημα που πεταχτηκε από τον στύλο.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.251
Μόλις γύρισα από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαραθώνα/Νέας Μάκρης όπου γίνεται διανομή τροφίμων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους. Η σύζυγος είναι εθελόντρια και της ανάθεσαν να ελέγχει αν αυτά που έχει δηλώσει ότι χρειάζεται οποίος έρχεται για βοήθεια, είναι αυτά που έχει όταν φεύγει, γιατί τα εφόδια είναι σε στοίβες και η εξυπηρέτηση είναι self-service. Κι επειδή εδώ είναι Ελλάδα, μάλλον κάποιοι με ελάχιστες ζημιές βρήκαν ευκαιρία για τζάμπα προμήθειες.

Το πρωί ήμουν στο Δημαρχείο και μιλούσα με γνωστούς μου σε καίριες θέσεις. Για όσους δεν ξέρουν, ήμουν μόνιμος κάτοικος του Δήμου για λίγα χρόνια και τώρα πια περνάω τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Επίσης ξέρω από μικρός απέξω όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς δεν έχουν απαντηθεί. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση και δεν ξέρω τι έχει ειπωθεί.

* Γιατί δεν ήταν άμεση η κινητοποίηση πλήρους ισχύος μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά από τα καλώδια της ΔΕΗ στην Πεντέλη;

Η ταυτόχρονη φωτιά στην Κινέτα ήδη απειλούσε κατοικημένες περιοχές και απασχολούσε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα ήταν παράλογο να δοθεί εντολή διασποράς των δυνάμεων.

* Σε κάθε πυρκαγιά του παρελθόντος η Λεωφόρος Μαραθώνα έπαιζε ρόλο αντιπυρικής ζώνης. Τι άλλαξε αυτήν τη φορά;

Για τον πολύ δυνατό άνεμο έχουμε μιλήσει εκτεταμένα και σίγουρα ήταν ο πρωτεύων παράγοντας. Μία πολύ σημαντική "λεπτομέρεια":

Ήταν η πρώτη τη φορά που ο άνεμος ήταν Δυτικός. Σε κάθε προηγούμενη φωτιά στην περιοχή φυσούσε από Βορειοανατολικά, περίπου παράλληλα με τη Λεωφόρο Μαραθώνα ή και προς την Πεντέλη δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα. Άρα η Λεωφόρος ήταν μία καλή ζώνη προστασίας.

Ο πολύ δυνατός Δυτικός άνεμος της Δευτέρας αιφνιδίασε ακόμα και τους πιο έμπειρους.

Άλλο ένα στοιχείο που φωνάζει "Ελλαδάρα":

Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων για να γίνει πιο εμφανίσημη η Μαραθώνιος διαδρομή, φυτεύτηκαν κουκουναριές!!! (είδος πεύκου) εκατέρωθεν της Λεωφόρου σε ένα αρκετά μεγάλο μήκος. Τα δέντρα μεγάλωσαν και σε ύψος και σε πλάτος μειώνοντας το ενεργό πλάτος του δρόμου ως αντιπυρική ζώνη.. Συν τα κουκουνάρια ναπάλμ...

* Υπάρχουν αντικειμενικά λάθη στην επιχείρηση διάσωσης;

Ο τρόπος που έκλεισαν τους δρόμους για να διευκολυνθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, δούλεψε, άθελά τους, σαν παγίδα θανάτου. Οι πανικόβλητοι οδηγοί στο Μάτι είχαν ως μοναδική διέξοδο την κάθοδο προς τη θάλασσα μέσω ενός δρόμου με πλάτος μιάμισης λωρίδας. Τα κάθετα στενά (παράλληλα προς την ακτογραμμή) είναι στην πλειονότητά τους αδιέξοδα. Αν αναλογιστούμε τον πυκνό καπνό, την υψηλή θερμοκρασία και το μποτολιάρισμα, έχουμε την εικόνα της θλιβερής κατάληξης.

Το διάστημα που το Μάτι είχε παραδοθεί στις φλόγες, το Λιμεναρχείο Ραφήνας επέτρεψε να μπουν στο λιμάνι δύο πλοία από τα νησιά αποβιβάζοντας πολλές δεκάδες αυτοκίνητα με ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα για το μέγεθος και την ταχύτητα της πυρκαγιάς. Από τους δύο δρόμους που φεύγουν από τη Ραφήνα, ο ένας διχάζεται και οδηγεί α) στο Μάτι και β) στη διασταύρωση Λεωφόρου Μαραθώνα και Νέου Βουτζά.

* Πρόληψη;

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
Στα 1000 στρέμματα (πες) το να ρίξεις αλατόνερο στο 1 (παραπάνω δεν ήταν) δεν είναι θέμα.
Και στα 1000 στρέμματα αν είναι αναγκαίο να πέσει στα παπάκια μου.
Το θέμα που θέλω να θίξω είναι οι ψευτο οικολογία και οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε.
Η ''οικολογία'' που έχει δημιουργήσει νόμους που δεν μπορείς να κόψεις ένα δέντρο ή για ανθρώπους που έχουν π.χ. καστανιές στα βουνά να περιμένουν ο δασάρχης να κάνει τα στραβά μάτια για να μπουν να καθαρίσουν.

Οι ''οικολόγοι'' που θέλουν να σβήσουν φωτιές στα δάση. Προφανώς και πρέπει να γίνονται προσπάθειες αλλά είναι άλλο πράμα να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο ή να το προλάβουν πριν περάσει κάποια κρίσιμα σημεία και άλλο να ραντίζουμε το δάσος με αλατόνερο ενώ δεν υπάρχει περίπτωση π.χ στο φαράγγι να κατέβουν πεζοπόρα τμήματα για να σβήσουν την φωτιά μετά την εναέρια βοήθεια.
Αν βγει αύριο ο αρχηγός την Πυροσβεστικής και πει.. '' Κόψτε τις μαλακίες, η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και καίει δάσος, αυτό το πράμα δεν σβήνει, είναι σαν να ζητάτε να μπούμε σε ένα χείμαρρο με αντλίες για να τον σταματήσουμε. Προτεραιότητα είναι να εκκενώσουμε τις περιοχές και όπου φτάνουν οι δυνάμεις μας να σώσουμε περιουσίες. Το δάσος ξαναγεννιέται οι άνθρωποι όχι.''
Την άλλη μέρα οι ''οικολόγοι'' θα τον σταυρώνανε.

Reaction score
8.348

Εντωμεταξυ βλέπω τώρα Σκάι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά και όντως είναι πιθανότατο ότι ξεκίνησε από τη δεη, από ζεστό εξάρτημα που πεταχτηκε από τον στύλο.
κι εγω το ειδα,δυο δεντράκια ξεκάρφωτα ,ουτε δασος ,ουτε τίποτα,ουτε αλλα δέντρα δίπλα,και ελεγε ο ανθρωπος που ζει εκει,ότι ο αερας πηγε τις φωτιες ,απέναντι εκατο μετρα μακριά.Ηταν απιστευτο ,αν ξεκινησε ετσι.

Reaction score
5.501
Επίσης το άλλο θέμα με τις φωτογραφίες και λίστες των αγνοούμενων.
Τι χρειάζεται άραγε πλατφορμα με φωτογραφίες αγνοούμενων; Όποιος είναι ζωντανός ήδη θα έχει έρθει σε επαφή με κάποια αρχή ή τους δικούς του.
Νομίζω το σωστό είναι 1) Να αναγνωριστούν άμεσα, με ονοματεπώνυμο όσοι είναι τραυματίες σε νοσοκομεία και ΜΕΘ και επίσης όσοι νεκροί στο νεκροτομίο που μπορούν να αναγνωριστούν (διατηρούν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά)
2) Να μπουν σε "σειρά" οι σωροί που λόγω εκτεταμένων εγκαυμάτων δεν μπορούν να αναγνωριστούν, με κάποια αριθμητική κωδικοποίηση (+ φύλο, + αν είναι π.χ παιδί ή ενήλικας) και να ληφθούν δείγματα DNA από κάθε σωρό, και
3) όσοι έχουν αγνοούμενα άτομα να πάνε σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο χώρο να δώσουν δείγματα DNA ώστε να γίνει η διασταύρωση με το DNA πτωμάτων που έχουν βρεθεί ήδη αλλά και πτωμάτων που ενδεχομένως βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Και μετά το τέλος των διασταυρώσεων (ας πούμε 10-15 μέρες) και εφ΄οσον κάποιο άτομο δεν βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών ή των ήδη ανευρεθέντων μέχρι τότε νεκρών, τότε να θεωρηθεί αγνοούμενος.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.251
Με το μαλακό μη μου συγχυστείτε. Εξάλλου τούτο δω το έχετε για να σας περιφρουρεί τη Μακεδονία.

Και για να συνεχίσω το παιχνίδι.

Για άλλη μια φορά, ένας από τους μαλ@κες της ημέρας:

6B03DCB1-E1FB-44A3-9A8A-99EA77899784.jpeg

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
Παρατηρούμε πολύ συχνά αναδασώσεις από συλλογικότητες, προσκόπους, σχολεία, κανάλια (σπάνια πλέον από τις δασικές υπηρεσίες) και βλέπουμε να φυτεύονται "ότι υπάρχει" διαθέσιμο, ξανά κωνοφόρα, ξανά εύφλεκτα είδη, ξανά τα ίδια και τα ίδια και κανένας δεν συμβουλεύει κανέναν, κανένας δεν παράγει τα κατάλληλα είδη με την σκέψη στη φωτιά και την αντιδιάβρωση, τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα, κλπ, και κανένας δεν νοιάζεται ούτε και ξέρει, αλλά ούτε και ενδιαφέρεται να μάθει.. Το μόνο που σκέφτονται είναι να ποζάρουν μπροστά στις κάμερες με ένα δενδράκι στα χέρια.... Το "περιβάλλον" που σώζει ζωές έγινε κι' αυτό "επικοινωνιακό" εργαλείο "επώνυμων", "δημάρχων", αστέρων κάθε είδους... και ακόμα δεν κατάλαβαν ότι όταν το βιάζουν, αυτό "σκοτώνει"....!!

http://www.gazzetta.gr/plus/koinwni...-dithen-antipyriki-zoni-stin-l-marathonos-pic

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.989
Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνια ενώ η διπλανή περιοχή που κάηκε και δεν έπεσε αλατόνερο θα έχει γίνει δάσος.
Δεν απαιτεί όσο πιστεύεις...πίστεψέ με
σε δασικά ήδη αναφέρεσαι...
όχι σε αγροτικές καλλιέργειες
πιο πολύ κινδυνεύει η φύση από την υφαλμύρωση παρά από τις ρίψεις θαλασσινού νερού από καναντέρ;)

Reaction score
16.353
Με το μαλακό μη μου συγχυστείτε. Εξάλλου τούτο δω το έχετε για να σας περιφρουρεί τη Μακεδονία.

Ο καημένος Καμμένος είναι «καμένος». Όταν ακούς την εξουσία να ρίχνει τα σφάλματα αλλου,να δικαιολογείται και να μην αναλαμβάνει μια ευθύνη,δεν τον παίρνεις στα σοβαρά.Γιατι τον ψηφίζεις και τον ξαναψηφίζεις?

D

Deleted member 23222

Guest
Πάντως ο κίνδυνος να πιάσουμε φωτιά τα επόμενα (πολλά) χρόνια, είναι ανύπαρκτος.

Πως το ξέρω?

Μα ξεκίνησαν ήδη να βάζουν ξύλινες (και πάλι) κολώνες για την χαμηλή τάση.
Μυαλό θέλει??:D:p

D

Deleted member 23222

Guest
Το χιούμορ όταν υπάρχει ακόμα και σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ενθαρρυντικό...

Γνωστή μου πήγε εθελόντρια, αλλά δεν έμπαινε και ιδιαίτερα στον κόπο διαλογής της κάθε κονσέρβας, προκειμένου να γεμίσει το σακουλάκι...
Μια κυρία λοιπόν βλέποντας το περιεχόμενο, της λέει :
-Κοπελιά, βάλε μου και μωρομάντηλα...
-Πόσα?
-Αρκετά γιατί θα χεστούμε οικογενειακώς με αυτά που έβαλες...:D

D

Deleted member 23222

Guest

Eίναι αλήτης.
Αλητάμπουρας, ψεύτης και άνανδρος.

Κρίμα γιατί πιτσιρικάς έδειχνε αλλιώς...

"Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!"

Reaction score
8.348
Ο τρόπος που έκλεισαν τους δρόμους για να διευκολυνθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, δούλεψε, άθελά τους, σαν παγίδα θανάτου. Οι πανικόβλητοι οδηγοί στο Μάτι είχαν ως μοναδική διέξοδο την κάθοδο προς τη θάλασσα μέσω ενός δρόμου με πλάτος μιάμισης λωρίδας. Τα κάθετα στενά (παράλληλα προς την ακτογραμμή) είναι στην πλειονότητά τους αδιέξοδα. Αν αναλογιστούμε τον πυκνό καπνό, την υψηλή θερμοκρασία και το μποτολιάρισμα, έχουμε την εικόνα της θλιβερής κατάληξης.

τα παγιδευμένα αυτοκίνητα γίνανε σταθμευμένες βομβες όταν εφτασε η φωτιά.Κανεις δεν ασχολήθηκε βασικα με τι θα γινει στο Μάτι γιατι κανείς δεν πιστευε ότι θα περάσει η φωτια.Από κει ξεκινανε και τελειώνουν όλα.

gonis

Luger
Reaction score
12.154
Eίναι αλήτης.
Αλητάμπουρας, ψεύτης και άνανδρος.

Κρίμα γιατί πιτσιρικάς έδειχνε αλλιώς...

"Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!"
Ψυχιατρικό περιστατικό;)
Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος σε αυτή την κυβέρνηση

D

Deleted member 23222

Guest
Κυριάκος Μητσοτάκης :
"Τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς».

«Είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν ξέρω αν θα γίνω ποτέ πολιτικός φίλος του, αλλά ομολογώ ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, δίνει τελευταία και επί σειράς θεμάτων, ρεσιτάλ ώριμης και στοχευμένης προσέγγισης.

ΟΚ, δεν λύνονται στα λόγια τα προβλήματα, αλλά κάποιες ιδέες, πιστοποιούν μια άλλη διάθεση για την προσέγγιση τους, πέρα από μια μικροπολιτική σκοπιά...

Ναι ο μηχανισμός τώρα δείχνει να λειτουργεί, και προσωπικά είμαι υπερήφανος για την Ελληνική ψυχή και καρδιά...
Αλλά δεν φτάνουν.Χρειάζεται ένα τσικ ακόμα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.029
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic