- Reaction score
- 927
Με ενοχλεί όμως από περιβαλλοντική άποψη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, να πετάω συσκευές κάθε δύο χρόνια. Δεν ένιωσα καμία αναβάθμιση όταν πέρασα από το Z1 Sony κινητό μου σε Xiaomi Redmi Note 3 pro κι απ' ότι βλέπω από τους φίλους μου που το κατέχουν, δεν θα νιώσω καμία αναβάθμιση αν πάρω αύριο το Redmi Note 5 pro. Δεν άλλαξαν οι συνήθειες μου και ο τρόπος χρήσης της συσκευής. Από το κινητο θέλω επαρκή κάμερα σε φωτογραφίσεις ημέρας, για εκτυπώσεις έως Α4 (άρα πρακτικά οποιαδήποτε αξιοπρεπή κάμερα 8mp και πάνω), συνδεσιμότητα με wi fi και 4g (πρακτικά οποιοδήποτε κινητό), bluetooth και gps και μια 5άρα οθόνη. Θα μπορούσα να κρατώ ακόμη το Sony πχ, ή το Redmi Note 3 pro. Όμως η μπαταρία πέθανε, επισήμως δεν αλλάζει κι ακόμη κι αν την άλλαζα ανεπισήμως, δεν μου επιτρέπει το android να μεταφέρω όλες τις εφαρμογές σε κάρτα μνήμης, επομένως τα 16 gb εσωτερικού χώρου γέμισαν από ηλίθιες ενημερώσεις που με αναγκάζει να κάνω η google και από εφαρμογές της xiaomi που δεν μπορώ να απεγκαταστήσω, παρότι δεν χρησιμοποιώ καθόλου. Και να προσθέσω ότι το όλο ζήτημα δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Θα μπορούσα να δίνω 300 και 400 ευρώ το χρόνο για συσκευή. Απλά δεν θέλω και δεν βρίσκω λόγο να το κάνω, πολύ περισσότερο με τους όρους που προσφέρονται.Σε καταλαβαίνω αλλά δεν ισχύει πλέον ότι το ακριβό είναι για πολλά χρόνια. Απλά χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, έχει σύγχρονη σχεδίαση, αντιπροσωπεύει ένα brand name κλπ. Υπάρχουν πολύ καλά κινητά με κάτω από 250€ που μπορείς να τα αλλάζεις πιο συχνά και να μη στεναχωριέσαι αν σπάσουν ή χαλάσουν. Και μιας που μιλάμε για κινητά, η γενική τάση είναι να μην υπάρχουν αποσπώμενα ανταλλακτικά για περιορισμό μεγέθους και μείωση επαφών. Ουσιαστικά, τα σύγχρονα κινητά αποτελούνται από δύο βασικά μέρη: την οθόνη αφής και όλα τα υπόλοιπα που είναι κολλημένα στη "μητρική".
Για να το πω κι αλλιώς, η τεχνολογία είναι εχθρός του συντηρητισμού και της συνήθειας. Για παράδειγμα, ο αποθηκευτικός χώρος σήμερα είναι στο cloud. Προσωπικά, με ένα 0,99€/μήνα έχω 50GB διαθέσιμα στο iCloud. Οι κάρτες μνήμης και οι τρελές χωρητικότητες μού είναι άχρηστες. Η τεχνολογία "βιάζεται" και τα 7-10 χρόνια που αναφέρεις είναι φανταστικό χρονικό διάστημα γι' αυτήν. Ακόμα και το ισχυρότερο τηλέφωνο στα ~3 χρόνια θα ζορίζεται να δουλέψει με το αναβαθμισμένο software που θα έχει βγει.
Υπάρχει και το πρακτικό θέμα με τις επισκευές. Όταν κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέα μοντέλα απ' όλες τις εταιρείες, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ανταλλακτικά διαθέσιμα για συσκευές πολλών γενεών πίσω; Και πόσο θα κοστολογούνται ώστε να συμφέρει η επισκευή τον πελάτη αλλά και την εταιρεία;
Ως χρήστης λοιπόν, νιώθω εύλογα περιορισμένος από την υπάρχουσα πολιτική των εταιρειών και εκνευρίζομαι πολλές φορές από την ευκολία με την οποία όχι απλώς την ανέχονται, αλλά την επικροτούν κιόλας τα fanboys των διαφόρων εταιρειών. Θεωρώ αυτονόητη την επέμβαση των ρυθμιστικών αρχών για την προστασία του καταναλωτή στα απαράδεκτα τερτίπια της Apple ενάντια στο right to repair.