Συνέχισε να..."μαντεύεις". Κάποτε θα τα καταφέρεις, αλλά δεν θα το γνωρίζεις...Να μαντέψω;
Μη μου πεις.... Ρεντεκο;
Τουλάχιστον σαμπ τους έβαλες;
Αρ τι σιξτι ξέρεις τι είναι;
Most visitors online was 2716 , on 5 Dec 2023
Συνέχισε να..."μαντεύεις". Κάποτε θα τα καταφέρεις, αλλά δεν θα το γνωρίζεις...Να μαντέψω;
Μη μου πεις.... Ρεντεκο;
Τουλάχιστον σαμπ τους έβαλες;
Αρ τι σιξτι ξέρεις τι είναι;
Στην ουσία του πράγματος και ποιος Κλασικός συνθέτης δεν είχε μια ζωή πέραν της οιασδήποτε θεωρούμενης σήμερον "ορθότητας" (βλ. π.χ. Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Rossini, Wagner, Tchaikovsky, Shostakovich κ.α.). Το έργο τους είναι ανεξάρτητο του χαρκτήρα ή του τρόπου ζωής που είτε επέλεξαν είτε ευρήκαν εαυτούς υποχρεωμένους να διάγουν. Ό,τι και να γνωρίζουμε ή μάθουμε για τον Wagner δεν πρόκειται να μειώσει ούτε μία νότα από το μεγαλείο ενός Τριστάνου. Ωσαύτως, για τον Schumann και τη μοναδική Φαντασία του σε Ντο μείζονα (ένα από τα πλέον κεφαλαιώδη έργα του ρεπερτορίου για Πιάνο).Ο παραλληλισμός είναι ολίγον τι άτυχος. Πολλοί κλασικοί συνθέτες ήταν καθικάκια ή/και μισάνθρωποι ή/και υπερόπτες δίχως αύριο. Όπως συμβαίνει ανέκαθεν με πολλούς άξιους ανθρώπους γύρω μας, σε κάθε εποχή και μέρος. Το έργο που αφήνει πίσω του ο καθένας μπορεί (έχει τη δυνατότητα, εννοώ) να είναι ανεξάρτητο της ιδιοσυγκρασίας του.
Ευτυχώς! Τουλάχιστον τώρα δεν θα πρέπει να...αναρωτιέσαι.Έγραψα "αναρωτιέμαι".
Εννοείται. Kai tουλάχιστον αυτός αφήνει πίσω του ένα ΕΡΓΟ. Δεν πατάει απλά το PLAY.
Ευχαριστώ για την ενδελεχή σας απάντηση και τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σας. Επιτρέψτε μου από την πλευρά μου να επισημάνω τα ακόλουθα:το ακουσα,
και διαπιστωνω οτι το ¨θαυμασιας" αρμονιας, μαλλον εννοειτε "απλης αλλα ομορφης" αρμονιας.
Διοτι τετοια απλη εναρμονιση κανει και ενα παιδι που κανει μουσικη στο γυμνασιο.
τα δε παιδια που εχουν ταλεντο, κανουν εναρμονισεις πιο ευφανταστες-απροσμενες-γοητευτικες (π.χ. τα παιδια που δινουν καθε χρονο πανελληνιες)
σκεψεις:
η μουσικη, προχωρησε (οπως προχωρησε...) απο τον σουπερ σταρ της εποχης του χαιντελ.
απο συνθετικης πλευρας, ενας μετριος συνθετης μπορει να γραψει ανετα ενα κομματι στυλ χαιντελ και να μην το ξεχωρισει ενας μυημενος ακροατης.
τετοιες ¨πλακες" εχουν γινει, και παντα θα γινονται.
- συνθετες, οι επομενοι ειναι κατα βαση καλυτεροι σε ολα, εχουν προσβαση σε ολο το υλικο του κοσμου, εχουν διαβασει πολυ περισσοτερα.
θα μου πεις το ταλεντο; οι ιδεες;
εκει ειναι που θα ξεχωριζουν οι συνθετες μετα απο 200 χρονια.
για τον ραϊχ θα τα πουν αυτοι που θα ζουνε τοτε, κ αν θα γινουν "κλασικοι" στο μελλον εμεις δεν δυναμεθα να το ξερουμε. σιγουρα ομως η δυνατοτητα της γραφης του ειναι πολυ μεγαλυτερη απο αρκετους... κλασικους.
- μουσικη, η μουσικη ειναι μια, ολοι δανειζονται απο καπου, και με πρωτη και καλυτερη, την "κλασικη"
(και επειδη μαλλον εχετε διαβασει το κονσερτα για νεους-εξ ου και το πρεσιζιον μιουσικ.. ) θα δειτε οτι χωρις τις παραδοσιακες μουσικες καθε τοπου, δεν θα υπηρχε το μεγαλυτερο μερος της κλασικης μουσικης.
- σιντι, οι παραγωγες δισκων ειναι πολυ καλυτερες απο παλαια (τουλαχιστον στη κιθαρα οπου ασχολουμε), καμια σχεση με το παρελθον.
- εκτελεστες, οι σολιστ το εχουν τερματισει οι περισσοτεροι, σε ολα τα οργανα. ενας μετριος σημερα παιζει ορθοτερα μουσικοτερα με καλυτερα φρασαρισματα απο εναν σουπερ σταρ πριν 70-80 χρονια, οπου επαιζε με το ταλεντο, την διαισθηση, και ισως τα πολυαριθμα ρεσιταλ του.
- πρεσιζιον, γιατι εφυγε η μουσικη απ τον αυτοσχεδιαστικο ρολο του συνθετη-εκτελεστη , και πηγε στη μαντρωμενη μουσικη; γιατι διαχωριστηκε ο ρολος τους;
- διαγωνισμους, ευτυχως που υπαρχουν. με τα οποια προβληματα κι αν εχουν.
η μηπως παλαιοτερα δεν υπηρχε "προωθηση" σε καποιους;
- παρτιτουρα, ετσι ειναι οταν οι περισσοτερες ορχηστρες ΔΕΝ κανουν προβες, και ολοι νοιαζονται μονο για τη σολιστικη τους καριερα. τωρα για το ποιους παιρνουν κλπ, ειναι αλλη ιστορια...
7λεπτο διαλειμμα:
οποιος ξερει τι καλωδια ειναι αυτα τα χυμα στο πατωμα, ας πει...
Μπα, για ρεντεκο σε κόβω. Εκεί σταματάει η μαντεψιά.Συνέχισε να..."μαντεύεις". Κάποτε θα τα καταφέρεις, αλλά δεν θα το γνωρίζεις...
Έχει καμιά σχέση αυτό με το θέμα;Μπα, για ρεντεκο σε κόβω. Εκεί σταματάει η μαντεψιά.
Σαμπ δε ταιριάζει με τον ευγενικό σου χαρακτήρα, ε;
(Κατσε να σου πω εγω για μπορει ο πριντσιπας να 'ναι απασχολημενος)Τι εμπεριεχει που δεν εμπεριεχεται και σε καποιο αλλο ειδος ?
Σε παρακαλώ... Ο @Prince δεν είναι αιρετικός, σαν εμένα και τον @Dimifoot που ακούμε κλασσική με subwoofers.
(Κατσε να σου πω εγω για μπορει ο πριντσιπας να 'ναι απασχολημενος)
ΣΦΥΡΟΥΚΛΕΣ !!
αμεεε ...
αυτο ειναι τεραστιο θεμα σηκωνει πολυ κβεντα μαιμου μουΤα υπολοιπα ειδη (αξια λογου τελος παντων) δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο την κλασικη, ισα ισα που ειναι ξεχωριστες οντοτητες απο μονα τους.
Μαεστρο μας! μπορει το καθε ειδος-οντοτητα (ξεχωριστη ή στο πλαισιο της ολης μουσικης) να εξεταστει ή και να μην εξεταστει, κοινωνικα, κινηματικα, πολιτικα, ανθρωπολογικα, γεωγραφικα , ιστορικα , μουσικα, μαμουδισιακα, αφροδησιακα, με πολυπλοκοτητα, αφαιρετικοτητα, αντικειμενικοτητα, υποκειμενικοτητα, με ή χωρις υποβαθρο, με ή χωρις προκαταληψη, με ή χωρις φετιχ, για διασκεδαση ,για σπουδη , με ή χωρις προκαταληψεις, παιδικα τραυματα , υπο προυποθεσεις hifi ή low fi, και ενα σορο λεξεις εννοιες...ακομα και περα απο ειδη...περα απο συνθεση...ή πλαισιο...και συνδιασμος ειδων... και σιγουρα καποιες αποτελουν και αυτοσκοπο του εκαστοτε ειδους ...αυτο ειναι τεραστιο θεμα σηκωνει πολυ κβεντα μαιμου μου
μπα καλε τι μας λεςΗ σημασία της κλασικής μουσικής στην εποχή μας, είναι: μικρή.
Αφτό που ακούς.μπα καλε τι μας λες
Ετανα τα νοϋμπαϊντενπωςταλενε δεν εχουνε κλαση - πρεζτιζπωςτολενε .
+αυτα ειναι για ιμερσιβ σεταπ , αληθεια ... εκει πραγματικα βγαζω καπελο στον EAR οτι πραγματικα εκει ακουγεται ολοσωστα και οπως πρεπει το πραμα.....
Αλλο θεμα αυτοΥπάρχουν τόσα άλλα είδη μουσικής με πολύ υψηλότερη προτίμηση στον κόσμο, που δεν τίθεται κανένα θέμα.
Έχω ήδη απαντήσει στα ερωτήματά σου σε προηγούμενα posts, αλλά ή δεν τα έχεις διαβάσει ή...σου διαφεύγουν.Prince, συγκεκριμενα ποια ειναι η σημασια της κλασσικης, ακομα δεν καταλαβα. Τι εμπεριεχει που δεν εμπεριεχεται και σε καποιο αλλο ειδος ?
Περα απο κλασσικη-ακριβης ή οπως τη λενε- αλλα ακουζματα δεν εχεις ? δεν ειχες ?
Βρισκω, οτι μπορει να εχει καποια αξια, εφοσων συνδιαζεται και με αλλα ειδη.
Τα υπολοιπα ειδη (αξια λογου τελος παντων) δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο την κλασικη, ισα ισα που ειναι ξεχωριστες οντοτητες απο μονα τους.
Φυσικά και είναι άλλο. Για άλλη μια φορά, μπερδεύουν τη δημοφιλία με την αξία, η οποία αποτελεί ένα άλλο βασικό στοιχείο της "σημασίας"...Αλλο θεμα αυτο