Αναβάθμιση ROTEL RCD-991

head-stef

Headphones
Reaction score
2.317
Το αγαπημένο μου CD player εδώ και μιά εικοσαετία ήταν το θαυμάσιο Rotel RCD-991 του τίτλου ένα από τα καλύτερα που έβγαλε ποτέ η εταιρία και με τιμή γύρω στα € 800. Λόγω της απίστευτης εσωτερικής κατασκευής και με υλικά σημαντικά υψηλότερης κατηγορίας αρκετοί έψαξαν τη δυνατότητα επιπλέον ηχητικής βελτίωσης, εντοπίζοντας ως υποψήφιους "αδύναμους κρίκους" τους ολοκληρωμένους (IC) τελεστικούς ενισχυτές στο στάδιο της αναλογικής εξόδου και αναφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα με την αλλαγή τους. Τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκα με πιθανή βελτίωση, όμως το dac CHORD QUTEST που χρησιμοποιώ κυρίως στο σύστημα ακουστικών με κακόμαθε πολύ ώστε να θέλω να αναβαθμίσω και το Rotel σαν αυτόνομη (και πολύ όμορφη) μονάδα που θέλω να κρατήσω.
Την έκανα λοιπόν τη "χαζομάρα" και παρήγειλα σήμερα δύο ζευγάρια τελεστικών ενισχυτών με διακριτά στοιχεία (discrete) της Staccato Audio. Σε λίγο καιρό θα τα έχω και τη σχετικά απλή μετατροπή θα εμπιστευτώ σε έμπειρο και ικανό ηλεκτρονικό της πόλης μου (και κατασκευαστή γνωστής ελληνικής εταιρίας) - για να μην κάνω καμιά ανοησία μόνος μου. Με την βοήθεια των ακουστικών Neumann NDH 30 έχω ήδη εξαιρετικά σαφή εικόνα για το πως συγκρίνονται μεταξύ τους τα διάφορα players και dac που έχω, οπότε μ' αυτά θα γίνουν και οι κύριες δοκιμές μετά την αναβάθμιση - και με ενισχυτή τον Lehmann φυσικά.
Δεν θα διστάσω να γράψω "έκανα βλακεία" ή "κρίμα τα € 250+, πολλά για μικρή σχετικά αναβάθμιση" ή "εντυπωσιακή η αναβάθμιση!". Θα τα γράψω όπως είναι. Δοκιμάζουμε, παθαίνουμε ή μαθαίνουμε ή θριαμβολογούμε...

head-stef

Headphones
Reaction score
2.317
Εδώ φαίνονται τα τρία ζευγάρια IC opamps στο αναλογικό στάδιο εξόδου (ζευγάρια 5534 και 5532 της Philips και ένα ζευγάρι 2604 της Burr-Brown. Θα αλλαχτούν με discrete opamps οι 5534 και οι 2604.

1674081695401.png

Reaction score
1.815
ωραίο player. Το είχα αναβαθμίσει κι εγώ με ad825 και ρολόι lc clock.
Ανέβηκε level σαφέστατα, έγινε πιο αεράτο και τρισδιάστατο.
Στο δικό μου χώρο-ρακ μου είχε βγάλει ένα συντονισμό το σασί του το οποίο έλυσα βάζοντας εσωτερικά στο καπάκι κάποια κομμάτια αυτοκόλλητο πισσόφυλο και προσθέτοντας βάρος εξωτερικά πάνω στο καπάκι του (κανα 2-3 εγκυκλοπαίδειες θυμάμαι ότι είχα βάλει).
Αυτός ο συντονισμός ήταν ακουστός σε κάποιες συχνότητες, θυμάμαι ότι το κομμάτι "αναφοράς" που είχα για αυτό το θέμα ήταν το "you don't know what love is" από την Cassandra Wilson.
Το επόμενο player μου ήταν το adcom gcd750 το οποίο έχω μέχρι σήμερα και χρησιμοποιώ και ως dac με την ψηφιακή είσοδο που έχει.

Reaction score
12.265
Ε, κράτα και τους 2604 μήπως στο μέλλον θελήσεις να αναβαθμίσεις κανένα παλιό μηχανάκι, π.χ. κανένα tuner. Αν μη τι άλλο, είναι γνήσιοι.

Reaction score
6.892
Yποθέτω ότι πριν κάνεις την κίνηση,το είχες συνδέσει ψηφιακά (σαν transport δηλαδή) με το Chord και έκανες Α-Β σύγκριση. Αν ναι,τι συμπέρασμα έβγαλες?

ika

News
Reaction score
15.283
Κάνεις που κάνεις τον κόπο, βάλε βάση στις θέσεις ....
Μια γενική ερώτηση, γιατί τα ολοκληρωμένα δεν τα βάζουν πάνω σε βάσεις (όπως ήταν πχ οι μητρικές Η/Υ πριν 40 χρόνια), αλλά τα κολλάνε;
Για να μην μπορεί εύκολα κάποιος να βάλει χέρι;

Last edited:

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.816
Μια γενική ερώτηση, γιατί τα ολοκληρωμένα δεν τα βάζουν σε βάσεις (όπως ήταν πχ οι μητρικές Η/Υ πριν 40 χρόνια), αλλά τα κολλάνε;
Κυρίως για να αποφύγουν μερικές επαφές ακόμη στη διαδρομή του σήματος.
Ε... γλυτώνουν και μερικά ...λεπτά (€) και λεπτά της ώρας οπότε γιατί όχι...

ika

News
Reaction score
15.283
....
Ε... γλυτώνουν και μερικά ...λεπτά (€) και λεπτά της ώρας οπότε γιατί όχι...
Καλά στα φτηνά, αλλά σε ένα player των 1500+ (που ίσως θα κοστίζει 250-300), τι να γλυτώσουν 10 cent;

Last edited:

head-stef

Headphones
Reaction score
2.317
Κάνεις που κάνεις τον κόπο, βάλε βάση στις θέσεις του 2604 και πάρε και δύο 4562 ή 49720, έτσι για τη σύγκριση.
Ναι θα τοποθετηθούν βάσεις και ειδικά στις θέσεις των 2604 ίσως βάλουμε υπερυψωμένες της Βurson (35mm) διαφορετικά οι κοντινοί μαύροι πυκνωτές (βλ. φωτογραφία) θα πρέπει μάλλον να απομακρυνθούν λίγο. Γενικά δεν θέλω οι νέοι τελεστικοί να θερμαίνουν επιπλέον τα γειτονικά στοιχεία και ιδίως τους πυκνωτές.

Ωραία ιδέα να δοκιμάσω και άλλους ολοκληρωμένους, πάμφθηνοι είναι άλλωστε! Κι αν τυχόν διαπιστώσουμε ότι οι διακριτοί είναι υπερβολή (λόγω κόστους) και ότι πιο σύγχρονοι ολοκληρωμένοι από τους προηγούμενους κάνουν καλή δουλειά, θα είναι χρήσιμο και για άλλους.

head-stef

Headphones
Reaction score
2.317
Yποθέτω ότι πριν κάνεις την κίνηση,το είχες συνδέσει ψηφιακά (σαν transport δηλαδή) με το Chord και έκανες Α-Β σύγκριση. Αν ναι,τι συμπέρασμα έβγαλες?
Εννοείται! Γι' αυτό έγραψα παραπάνω ότι το Qutest με κακόμαθε! :) To Rotel ως transport παίζει σημαντικά καλύτερα με το Qutest, αισθητά πιό διάφανο, φυσικό και λεπτομερές. Αλλά πάλι πρέπει να πω ότι κάθε player που έχω όταν χρησιμοποιηθεί με το Qutest φαίνεται να παίζει το ίδιο (υπέροχα), ακόμα κι ένα discman της Panasonic που έχει οπτική έξοδο. Δεν έχω κάνει όμως πολύ εκτεταμένες δοκιμές στα player ως transport και επιφυλάσσομαι.
Το πιό ενδιαφέρον όμως είναι κάτι άλλο: Ένα σύγχρονο CD player των € 600, το Denon DCD-100, παίζει ελαφρώς πιό διάφανα από το Rotel - πάντα ως σκέτα player και τα δύο (δεν φτάνουν όμως το Qutest). Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν αφορμή για να επιχειρήσω την αναβάθμιση του Rotel.
ωραίο player. Το είχα αναβαθμίσει κι εγώ με ad825 και ρολόι lc clock.
Ανέβηκε level σαφέστατα, έγινε πιο αεράτο και τρισδιάστατο.
Στο δικό μου χώρο-ρακ μου είχε βγάλει ένα συντονισμό το σασί του το οποίο έλυσα βάζοντας εσωτερικά στο καπάκι κάποια κομμάτια αυτοκόλλητο πισσόφυλο και προσθέτοντας βάρος εξωτερικά πάνω στο καπάκι του (κανα 2-3 εγκυκλοπαίδειες θυμάμαι ότι είχα βάλει).
Αυτός ο συντονισμός ήταν ακουστός σε κάποιες συχνότητες, θυμάμαι ότι το κομμάτι "αναφοράς" που είχα για αυτό το θέμα ήταν το "you don't know what love is" από την Cassandra Wilson.
Το επόμενο player μου ήταν το adcom gcd750 το οποίο έχω μέχρι σήμερα και χρησιμοποιώ και ως dac με την ψηφιακή είσοδο που έχει.
Ναι, τα έχω διαβάσει! Το καπάκι του Rotel είναι ασυνήθιστα βαρύ και έχει ήδη κολλημένο ασημί μαλακό/παχύ φύλλο στο κέντρο του. Ίσως ασχοληθώ με τις αποσβέσεις των δονήσεων όταν αποκρυσταλλώσω εντύπωση από την αναβάθμιση των τελεστικών. Χωρίς να περιμένω πολλά, το ομολογώ, αλλά πάλι μπορεί να κάνω λάθος.

Last edited:

Reaction score
6.892
Εννοείται! Γι' αυτό έγραψα παραπάνω ότι το Qutest με κακόμαθε! :) To Rotel ως transport παίζει σημαντικά καλύτερα με το Qutest, αισθητά πιό διάφανο, φυσικό και λεπτομερές. Αλλά πάλι πρέπει να πω ότι κάθε player που έχω όταν χρησιμοποιηθεί με το Qutest φαίνεται να παίζει το ίδιο (υπέροχα), ακόμα κι ένα discman της Panasonic που έχει οπτική έξοδο. Δεν έχω κάνει όμως πολύ εκτεταμένες δοκιμές στα player ως transport και επιφυλάσσομαι.
Το πιό ενδιαφέρον όμως είναι κάτι άλλο: Ένα σύγχρονο CD player των € 600, το Denon DCD-100, παίζει ελαφρώς πιό διάφανα από το Rotel - πάντα ως σκέτα player και τα δύο (δεν φτάνουν όμως το Qutest). Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν αφορμή για να επιχειρήσω την αναβάθμιση του Rotel.
Για αυτό σε ρώτησα......είναι αλήθεια ότι το αναλογικό κομμάτι (τροφοδοσία,στάδιο εξόδου),είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα θα δεις βελτίωση στον ήχο του,αλλά αν και πάλι δεν φτάσει την απόδοση του συνδυασμού rotel+chord,θα σου έχει φύγει η περιέργεια μεν, αλλά και 250 ευρώ. Η σύγκριση με το denon είναι διαφορετική.Μπορεί το denon να έχει καλύτερη ανάλυση,αλλά σίγουρα θα χάνει (και με διαφορά) σε όγκο και εικόνα,από το Rotel.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.816
Γιατί μπήκες στη διαδικασία ενώ μπορείς να το έχεις σαν tansport και να παίζει το Q, δεν κατάλαβα...!! αλλά όπως και να χει καλή επιτυχία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει!!!

Reaction score
19.608
Υπάρχει στο site και αγγελία για ένα.

Εγώ πρίν πάρω το καλό μου cd player είχα (και το έχω ακόμη στο δεύτερο σύστημα μου) το RCD 1072.

Πολύ καλό για την τιμή του, χωρίς βλάβες, πολυ καλή σκηνή για την τιμή του, ζεστό με καλά μεσσαία (χωρίς να γίνεται σούπα ο ήχος), ρυθμικά σχετικά σωστό λίγο άνευρο, χωρίς slam εαν το συγκρίνεις με καλύτερα. Το 991 υπήρχε debate τότε στα φόρουμ εάν είναι καλύτερο ή χειρότερο ... αλλά μάλλον είναι καλύτερο και λόγω το ότι ήταν νομίζω ότι ακριβότερο σε υλικά κλπ που είχε βγάλει η Rotel και λέγανε ότι δεν το ξεπέρασε ποτέ με επόμενα μοντέλα της (δεν ήθελε δηλαδή, όχι ότι δεν μπορούσε).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.002
Μια γενική ερώτηση, γιατί τα ολοκληρωμένα δεν τα βάζουν πάνω σε βάσεις (όπως ήταν πχ οι μητρικές Η/Υ πριν 40 χρόνια), αλλά τα κολλάνε;
Διότι η σύγχρονη τεχνολογία επιβάλλει την τεχνική surface mount, που είναι συντριπτικά ανώτερη. Δεν υπάρχει γυρισμός.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.002
οι κοντινοί μαύροι πυκνωτές (βλ. φωτογραφία) θα πρέπει μάλλον να απομακρυνθούν λίγο
Άλλαξέ τους. Όχι με elna audio και τέτοιες μαλ... γκουχ!, που κάνουν οι άσχετοι! Βρες τον ανώτερο, τον ταχύτερο πυκνωτή στα συγκεκριμένα ratings, ανεξαρτήτως τρόπου κατασκευής. Αν προορίζεται για RF στην μπάντα των GHz, ακόμη καλύτερα. Αλλά και πάλι, τυπικής ποιότητας και τιμής φρέσκους ηλεκτρολυτικούς να πάρεις, θα έχουν τον μισό όγκο και ίσως το διπλάσιο life span από αυτούς.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.151
. . .
Ωραία ιδέα να δοκιμάσω και άλλους ολοκληρωμένους, πάμφθηνοι είναι άλλωστε!
. . .
Και που θα τους βρεις (γνήσιους) ?? - Οπου κι'αν βρεις, πόσταρε αμέσως και για 'μας πριν τους αρπάξουν.

ΥΓ. Και αν "περισσέψουν και περιφρονηθούν" οι 2604... εδώ είμαι εγώ, στείλε ΡΜ

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.179
Members
38.302
Νεότερο μέλος
giorgosfs90