Χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ - Συχνές αποσυνδέσεις - Πού οφείλονται; Υπάρχει λύση;

Reaction score
907
Καλησπέρα σε όλους. Το γραφείο που εργάζομαι βρίσκεται Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, κοντά στον Πύργο των Αθηνών.
Στην περιοχή δεν υφίσταται δυνατότητα δικτύου οπτικών ινών από καμία εταιρεία (καμία, ούτε inalan). Προσφέρεται από όλες τις εταιρείες μέχρι 24mbps adsl με πραγματικές ταχύτητες από 4 έως 8 mbit και προβλήματα σταθερότητας.
Επειδή η κατάσταση δεν παλευόταν έβαλα πρόγραμμα ασύρματου internet και ip τηλεφωνίας από τη Nova με 5G router και ονομαστική ταχύτητα 100Mbps.
Παρατηρώ όμως εξαιρετική αστάθεια. Μπορεί εντός μερικών λεπτών σε αλλεπάλληλα speedtest να έχω από 80gbit download και 30 upload έως 10 mbit down και λιγότερο από 1 up.
Το ping κυμαίνεται από 30 έως 80ms ανάλογα με τα κέφια της γραμμής.
Χαρακτηριστικά να πω ότι εάν βάλω ένα οποιοδήποτε 4Κ βίντεο στο youtube δοκιμαστικά τις περισσότερες φορές επιλέγει αυτόματα streamάρισμα σε 1080p ή και χαμηλότερα κάποιες φορές, προφανώς λόγω ανεπάρκειας.
Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι σε ιστοσελίδες που απαιτούν κάποιου είδους ισχυρή αυθεντικοποίηση πχ Gov.gr ή νομικές πλατφόρμες, έχω τραγικά χαμηλές ταχύτητες και συχνά η σύνδεση μου γίνεται timeout και με πετάει έξω με αποτέλεσμα να χάνω εργασία και να εκνευρίζομαι.
Μπορεί κανείς να εξηγήσει το γιατί; Το facebook παράδειγμα δεν με πετάει ποτέ έξω, ή το youtube μπορεί να χαμηλώνει την ποιότητα αλλά οκ δουλεύει.
Είναι θέμα της γραμμής; Το ρούτερ είναι 5G της ZTE σχετικά σύγχρονο και η σύνδεση είναι τόσο καλωδιακή με gigabit switch όσο και ασύρματη. Πρόβλημα εμφανίζεται παντού.
Υπάρχει κάποια λύση;
Πραγματικά η τελευταία λύση που μου μένει είναι το starlink ή η μετεγκατάσταση του γραφείου μου. Αλλά φοβάμαι μην δώσω εκατοντάδες ευρώ στον Elon Mask και τελικά ούτε εκείνο δουλεύει...

TGD

Reaction score
8.599
Την ίδια δουλειά την κάνουν ταυτόχρονα και εκατοντάδες άλλοι. Και η κεραία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Το έζησα στις διακοπές στη Χαλκιδική.

Reaction score
5.395
Φαντάζομαι είσαι χωρίς εξωτερική κεραία.

Εγώ έχω αυτή στη Χαλκιδική και πάει σφαίρα:

Σε συνδυασμό με Tp-link Deco X50-5G router.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.483
Εχω το ίδιο πρόβλημα με vdsl50 που έχειγίνει 24 με το ζόρι .
Χρειάζεται restart κάθε μέρα. με ZTE 1600 ROuTER . Δεν βλέπω λύση παρά μόνον τις οπτικές αν τις περ'ασουν και απο εδώ.

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
701
Το Starlink είναι πιο αξιόπιστο σαν λύση από το 5G (με βάση τα δεδομένα που έχουμε όσον αφορά το backbone των κεραιών στην χώρα μας).
Έχει 400 ευρώ η κτήση του εξοπλισμού και μηνιαία χρέωση για ιδιωτική χρήση, αν θυμάμαι καλά, 42 έως 47 ευρώ;
Αν "δει" εταιρική χρήση, η μηνιαία χρέωση απογειώνεται!

Reaction score
210
Αρχικά θα δοκίμαζα με εξωτερική κεραία, με καλό low loss καλώδιο να δω πως θα πάει.

Μετά θα ρωτούσα τους "γείτονες" αν έχουν παράπονα από άλλους παροχους. Γενικά η nova στο τρίγωνο Αμπελόκηποι, πρεσβεία, νοσ. Παίδων δεν φημίζεται για την κάλυψη της.

Και αυτό που αναφέρθηκε, σε εκείνο το σημείο έχει πολύ κίνηση και όλες οι κεραίες ανεξαρτήτου παροχου θα χωλενουν σε ώρες αιχμής. Πρέπει να βρεις ποιος παροχος είναι πιο σταθερός.

Ή βάζεις starlink και ησυχάζεις αλλά το πληρώνεις αντίστοιχα αν είναι για εταιρική χρήση.

Επίσης παρατήρησες αν στις πρώτες ημέρες που ξεκινάει η τιμολόγηση είναι πιο γρήγορη η σύνδεση; υπάρχει περίπτωση να μπαίνει κάποιος κόφτης μετά από κάποια gb, ασχέτως αν το πρόγραμμα σου είναι για απεριόριστα.

Reaction score
15.986
Πάρτε gigabit voucher βρε, αφού "κάθε πολίτης. κάθε επιχειρήση να έχει πρόβαση σε υψηλές ταχύτητες" (το πότε ΚΑΘΕ θα έχει, δεν διευκρινίζεται) :geek:

Reaction score
907
Αρχικά θα δοκίμαζα με εξωτερική κεραία, με καλό low loss καλώδιο να δω πως θα πάει.

Μετά θα ρωτούσα τους "γείτονες" αν έχουν παράπονα από άλλους παροχους. Γενικά η nova στο τρίγωνο Αμπελόκηποι, πρεσβεία, νοσ. Παίδων δεν φημίζεται για την κάλυψη της.

Και αυτό που αναφέρθηκε, σε εκείνο το σημείο έχει πολύ κίνηση και όλες οι κεραίες ανεξαρτήτου παροχου θα χωλενουν σε ώρες αιχμής. Πρέπει να βρεις ποιος παροχος είναι πιο σταθερός.

Ή βάζεις starlink και ησυχάζεις αλλά το πληρώνεις αντίστοιχα αν είναι για εταιρική χρήση.

Επίσης παρατήρησες αν στις πρώτες ημέρες που ξεκινάει η τιμολόγηση είναι πιο γρήγορη η σύνδεση; υπάρχει περίπτωση να μπαίνει κάποιος κόφτης μετά από κάποια gb, ασχέτως αν το πρόγραμμα σου είναι για απεριόριστα.
Όχι δυστυχώς δεν είναι θέμα κόφτη. Οι ταχύτητες είναι ασταθείς ανά πάσα ώρα και στιγμή από τις πρώτες έως τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Κι εγώ αυτό υποθέτω, ότι είναι θέμα φόρτου της κεραίας.
Πριν είχα δοκιμάσει και με cosmote με το πρόγραμμα extra sim και 4g router κι εκεί μια από τα ίδια. Μεγάλη αστάθεια. Κατά διαστήματα πολύ καλές ταχύτητες, μετά αστάθεια.
Φαντάζομαι δεν είναι θέμα κεραίας διότι το router στην ένδειξη σήματος έχει αναμμένα όλα τα λαμπάκια (ότι έχει δηλαδή πολύ καλό σήμα).

Έχει κανείς εμπειρία από starlink; Είναι αρκετά σταθερό; Δεν με νοιάζουν οι υψηλές ταχύτητες, αν είχα 40 down 10-20 up αλλά με σταθερότητα και χωρίς timeouts θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος.

Θα πάω αναγκαστικά σε επαγγελματικό πρόγραμμα διότι πρέπει να λαμβάνω και τιμολόγιο. Και δεν είναι εύκολες οι δοκιμές. Να αναφέρω ότι επειδή είμαι πρόσωπο στη Λεωφόρο έχω μεγάλη θέα σε ανοικτό ορίζοντα, ενώ μπορώ να το εγκαταστήσω και στην ταράτσα και να τραβήξω καλωδίωση.

Reaction score
907
Για όσους ενδιαφέρονται, το επαγγελματικό πακέτο starlink έχει κόστος εξοπλισμού 650 ευρώ χωρίς ρούτερ (βάζεις το δικό σου) και ελάχιστη συνδρομή 50 ευρώ το μήνα.
Οπότε επειδή είναι αρκετή επένδυση (ιδίως ο εξοπλισμός που αν δεν κάνει δουλειά θα μου μείνει στο χέρι...), ψάχνω εμπειρίες κατόχων, ιδίως όσον αφορά στη σταθερότητα της γραμμής, αλλά και το πως εννοεί η εταιρεία την "προτεραιότητα" δεδομένων. Όποιος πληρώνει παραπάνω GB "προτεραιότητας" απολαμβάνει υψηλότερης ταχύτητας;
Όποιος δεν πληρώνει έχει κόφτη ταχύτητας; Γιατί αναφέρεται σε απεριόριστα "τυπικά" δεδομένα.
Εγώ καταλαβαίνω ότι εάν υπάρχει ταυτόχρονη ζήτηση που υπερβαίνει αυτό που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα η υπηρεσία ο πληρώνων προτεραιότητα προηγείται σε ταχύτητα και ο μη πληρώνων έπεται.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.515
Εγώ καταλαβαίνω ότι εάν υπάρχει ταυτόχρονη ζήτηση που υπερβαίνει αυτό που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα η υπηρεσία ο πληρώνων προτεραιότητα προηγείται σε ταχύτητα και ο μη πληρώνων έπεται.
Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού έχουμε πολύ μικρό αριθμό συνδρομητών Starlink.

Reaction score
1.296
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Ubiquiti NanoStation Loco M2 μπορεί να επιτύχει ασύρματη ζεύξη Wi-Fi σε αποστάσεις άνω των 5 χιλιομέτρων. Οπότε συνδέεσαι με το ίντερνετ του σπιτιού σου (ή κάποιο άλλο ίντερνετ που είναι καλό).

Επιπλέον, το Ubiquiti LiteBeam M5, με κέρδος κεραίας 23dBi, είναι σχεδιασμένο για αποστάσεις έως και 30 χιλιομέτρων, προσφέροντας ταχύτητες άνω των 150 Mbps.

Η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- η οπτική επαφή μεταξύ των σημείων
- οι παρεμβολές και
- οι καιρικές συνθήκες.

Σε ιδανικές συνθήκες, η μείωση της ταχύτητας σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μπορεί να είναι ελάχιστη. Για βέλτιστη απόδοση, συνιστάται η σωστή ευθυγράμμιση των κεραιών και η αποφυγή εμποδίων μεταξύ των σημείων.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.993
Για όσους ενδιαφέρονται, το επαγγελματικό πακέτο starlink έχει κόστος εξοπλισμού 650 ευρώ χωρίς ρούτερ (βάζεις το δικό σου) και ελάχιστη συνδρομή 50 ευρώ το μήνα.
Οπότε επειδή είναι αρκετή επένδυση (ιδίως ο εξοπλισμός που αν δεν κάνει δουλειά θα μου μείνει στο χέρι...), ψάχνω εμπειρίες κατόχων, ιδίως όσον αφορά στη σταθερότητα της γραμμής, αλλά και το πως εννοεί η εταιρεία την "προτεραιότητα" δεδομένων. Όποιος πληρώνει παραπάνω GB "προτεραιότητας" απολαμβάνει υψηλότερης ταχύτητας;
Όποιος δεν πληρώνει έχει κόφτη ταχύτητας; Γιατί αναφέρεται σε απεριόριστα "τυπικά" δεδομένα.
Σε γενικές γραμμές, έχοντας βάλει Starlink σε 4-5 τοποθεσίες (νησιά, αλλά και εδώ Αττική), δεν υπάρχει θέμα με timeouts (δεν έχω δει μόνο τι παίζει όταν έχει πολύ βρωμόκαιρο, π.χ. έντονη χιονόστρωση και χιονόπτωση). Το ping ποικίλει φυσικά, αλλά συνήθως είναι εντός του εύρους 30ms - 300ms που σημαίνει πως δύσκολα θα δεις timeout σε κάποιο site/application (εκτός και αν ο δημιουργός του app έχει θέσει αρκετά χαμηλά όρια, σπάνιο έως σπανιότατο, και συνήθως αχρείαστο).

Τα 100Mbps down, και 10Mbps up είναι εγγυημένα επί της ουσίας και δεν έχω δει πιο κάτω καμμία στιγμή της ημέρας/νύχτας.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.483
(δεν έχω δει μόνο τι παίζει όταν έχει πολύ βρωμόκαιρο, π.χ. έντονη χιονόστρωση και χιονόπτωση).

Δεν επηρεάζει η χιονόπτωση τη λήψη σήματος.
Μόνο κεραυνοί και ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα .

Reaction score
907
Σε γενικές γραμμές, έχοντας βάλει Starlink σε 4-5 τοποθεσίες (νησιά, αλλά και εδώ Αττική), δεν υπάρχει θέμα με timeouts (δεν έχω δει μόνο τι παίζει όταν έχει πολύ βρωμόκαιρο, π.χ. έντονη χιονόστρωση και χιονόπτωση). Το ping ποικίλει φυσικά, αλλά συνήθως είναι εντός του εύρους 30ms - 300ms που σημαίνει πως δύσκολα θα δεις timeout σε κάποιο site/application (εκτός και αν ο δημιουργός του app έχει θέσει αρκετά χαμηλά όρια, σπάνιο έως σπανιότατο, και συνήθως αχρείαστο).

Τα 100Mbps down, και 10Mbps up είναι εγγυημένα επί της ουσίας και δεν έχω δει πιο κάτω καμμία στιγμή της ημέρας/νύχτας.
Music to my ears

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.993
(δεν έχω δει μόνο τι παίζει όταν έχει πολύ βρωμόκαιρο, π.χ. έντονη χιονόστρωση και χιονόπτωση).

Δεν επηρεάζει η χιονόπτωση τη λήψη σήματος.
Μόνο κεραυνοί και ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα .
Μια χαρά μπορεί η ισχυρή βροχόπτωση και χιονόπτωση να επηρεάσει ένα δορυφορικό σήμα (υπάρχουν και οι αντίστοιχοι όροι όπως το Rain Fade).

Στο χιόνι αν είναι βαριά, θα πρέπει που και που να ρίχνεις κανένα καθάρισμα, γιατί ούτε με την latest dish version πιστεύω πως έχει λυθεί εντελώς η πιθανότητα snow buildup στο πιάτο.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.515
Μια χαρά μπορεί η ισχυρή βροχόπτωση και χιονόπτωση να επηρεάσει ένα δορυφορικό σήμα (υπάρχουν και οι αντίστοιχοι όροι όπως το Rain Fade).

Στο χιόνι αν είναι βαριά, θα πρέπει που και που να ρίχνεις κανένα καθάρισμα, γιατί ούτε με την latest dish version πιστεύω πως έχει λυθεί εντελώς η πιθανότητα snow buildup στο πιάτο.
Για να μην έχει σήμα από το χιόνι στον Πύργο των Αθηνών δεν θα μπορεί ούτε να φτάσει στη δουλειά από την χιονόπτωση. :biggrin:

Μόνο σε ισχυρή βροχόπτωση θα υπάρχει θέμα, αλλά πλέον θα μιλάμε για λίγα λεπτά έως λίγες ώρες, για 5-10 μέρες το χρόνο και αν...

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.541
Members
38.194