Γιατί τελικά σταματάμε να ακούμε νέα μουσική

Μηνύματα
5.394
Reaction score
9.445
Δεν ξέρω για την άποψη του Φράνκ ή κάθε DIY αλλά και αυτούς τους εντάσσω σε ένα βαθμό στο οικιακό audio.

Εγώ είπα ότι δεν ξέρω απο home audio αλλά ξέρω πολλούς μουσικούς και ανθρώπους στουντιάδες απο το επαγγελματικό χώρο. Έχω ακούσει πολλά live αλλά και έχω παρευρεθεί σε ηχοληψίες στο στούντιο ειτε βοηθώντας φίλους μουσικούς είτε πολυ νέος, φοιτητής που βοηθούσα για χαρτζηλίκι. Αυτοί μια χαρά ακούνε διαφορές στα πάντα απο αυτές που λέτε εσύ και ο Κος Μάρκου ότι δεν ακούτε όσον αφορά στα μηχανήματα που έχουν για να διαμορφώσουν τον ήχο.

Ακόμη και όσον αφορά το οικιακό χώρο, στο σπίτι μου που τους εχω καλέσει μια χαρά ακούνε και σε αυτά που αφορούν το home audio και ας μην ξέρουν πολλά για μηχανήματα κλπ που αφορούν αυτόν τον χώρο του Hi FI.

Εγω στην γλώσσα σας (αυτή του Hi Fi ) ... έχω ακολουθήσει ακριβώς αντίθετο δρόμο. Προσπάθησα όσο το δυνατό το ηχείο και η πηγή να είναι "ουδέτερες" (και αυτό που θεωρώ υποκειμενικά ουδετερότητα εγώ αλλά και αντικειμενικά με μετρήσεις τους) ... και το tuning το κάνω με όλα τα άλλα ενδιάμεσα με προεξέχοντα ρόλο στην διαμόρφωση αυτού του ενισχυτή που αντίθετα απο εσάς ακούω διαφορές και μεγάλες μάλιστα. Ή μάλλον τόσες όσες εμένα τουλάχιστον να μου φθάνουν ώστε να κάνω όσο μπορώ το tuning μου μέσα απο τις διαθέσιμες εμπορικά επιλογές.

Και εγώ τους μισώ τους audio people αλλά όχι για τους λόγους ότι ακούνε διαφορές :D Εσύ κατέστρεψες όλο το οικοδόμημα του HI FI με μια πρόταση σου και τους έβγαλες όλους off. :D

Λάθος εντύπωση έχεις κατά την γνώμη μου σύμφωνα με αυτά που ξέρω εγώ και αντικειμενικά αλλά και εμπειρικά απο θέμα ακουστικής.

Αυτό το έχω εδραιώσει όταν πολυ παλιά σε ρώτησα τι γνώμη έχεις για την ακρόαση ηχητικού συστήματος που θα στηνόταν σε μια άιθουσα (μεγάλη ή και μικρή) κλασικής και η θέση ακρόασης θα ήταν κοντά (εκεί που έπρεπε τέλος πάντων). Και είπες ότι δεν θα ήταν καλό το αποτέλεσμα ενώ είναι φοβερό.

Ναι αλλά το μέγεθος παίζει ρόλο. Το ότι εσύ και όλοι οι γκουρού της ακουστικής το έχετε "παραμερίσει" σαν σπουδαιότητα αυτό δικηγορώντας ότι με ένα dsp αλλά ακόμη και με μια FR ισορροπία (τρελή μάλιστα) και τρομερά χαμηλό RT ... όλα σωστά για το εγχείρημα σε μικρό χώρο ... θα είχατε το ίδιο και καλύτερα αποτέλεσμα συγκριτικά με τον μεγαλύτερο χώρο εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Να αναπαραχθούν σίγουρα δεν μπορούν. Το νόημα της απάντησης μου στον Κο Μάρκου ήταν άλλο. Εξάλλου και το έγραψα ξεκάθαρα. Είπα "τουλάχιστον (και κυριότερο) το RT".

Σε ερώτηση μου πρόσφατα όσον αφορά πως θα μπορούσε να διατηρηθεί υψηλό RT σε έναν οικιακό χώρο με το να διοχετεύεται η ενέργεια σε άλλο παρακείμενο χώρο .... απάντησες ότι ούτε γίνεται , ούτε το θεωρείς σωστό. Σου απάντησα μπορεί όχι λόγω ενέργειας που τόσο πολύ σημαντική είναι για εσένα και για τα εγχειρήματα σου η διατήρηση της και εγω σου είπα ότι έχει πολλά άλλα καλά μια τέτοια λύση εάν ληταν να μπορούσε να εφαρμοστεί, που θα την θυσίαζα ή δεν με ενδιαφέρει κιόλας (ιδίως εάν την έχω ήδη άπλετη ή ακόμη και να την δημιουργω εν ανάγκη και σε πλεόνασμα για να την χάσω μετά επιτηδες) ...και τι θα σημαινει αυτό ηχητικά και ακουστικά σε έναν οικιακό χώρο ... και απάντησες, ότι απάντησες τέλος πάντων. Εγώ είναι ένα θέμα που το ¨εξετάζω" ακριβώς επειδή όπως ανέφερα πιο πάνω διαφωνώ με την επικρατούσα, πολυαναφερόμενη και ευαγγέλιο άποψη των της audio κοινόητας αναφερόμενα για το θέμα αυτό.

Αυτό και εάν θα ήταν μαγικό (μαύρη μαγεία χα χα) και σίγουρα πάντως "ψευτικο" καθώς ο ήχος των οργάνων σε μια ανοιχτή συναυλία δεν έχει απολύτως καμιά σχέση ηχητικά με αυτόν της αίθουσας κλασικής.

Υ.Γ. : Πρόσεξε, ... δεν ξέρω εάν γίνεται που λές ή έχει "αποδειχθεί" (πολλά παραμύθια έχουν "αποδειχθεί" στο audio ιδίως με τα βιντεάκια σου και τις απόψεις των γκουρού που βρίκσεις χα χα) ... απλώς λέω ότι εάν γινόταν (γίνεται) θα ήταν σίγουρα ψευτικό και μεγάλο trickery. Απο την άλλη όλα είναι. Για βάλε κάνενα σοβαρό :D λίνκ, όχι κανά τύπο με μούσια να λέει ιστορίες χα χα διαφημιστικές :D ).

Εδιτ : Α, νομίζα λές το αντίθετο .. ότι ενα πολκάναλο θα κάνει μια αίθουσα κλασικής να ακουγεται σαν σε ανοιχτό χώρο. Αυτό θα ήταν θαύμα , όχι απλώς trickery και μαύρη μαγεία. Αυτό που λές μπορεί και να γίνεται ίσως.
Απ όλα έχουμε, διάβασε το Raum ohne Raum
 

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Απ όλα έχουμε, διάβασε το Raum ohne Raum
:D ☑👍

Υ.Γ. : Ρε στον τάφο θα με στείλεις. Να το ξέρεις. :D :D Τζάμπα πηγες σε πολυκάναλο και σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και αρχές σου όπως τις αναλύεις (και διαβάζω) και λόγω σημαντικότητας που αναφέρεις ως μη προτεραιότητα σου (δήθεν χα χα) και λόγω είδους μουσικών που ακούς.

Για άρχισε λίγο την κλασική εκεί μπας και ανακαλύψεις τα προτερήματα του συστηματος σου. :D

Με το ζόρι εν ανάγκη λίγο στην αρχή. :D

Τζάμπα καίνε τα τρανζίστορ εκει και τα πολλά ηχεία. :D :D

Κοίτα ρε σε ποιούς πάει η γνώση και η όρεξη να στησουν πολυκάναλο. :D
 
Last edited:

Μηνύματα
637
Reaction score
572
Τους εξηγώ κάποιες φορές πως αυτό που βλέπουνε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήλωση αντικομφορμισμου απέναντι στο κατεστημένο της υψηλής πιστότητας. :biggrin:
Μπα σε καλο σου πολυ γελασα σε καλο να μου βγει.
Avanti popolo, bandiera auro 3d
Alla diffusore lo-fi :lolsign: 🤪
Aραια και που υπαρχουν εκλαμψεις στο νεο που δικαιολογουν ελπιδα. Λιγες ομως

 
Last edited:

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Μα ούτως ή άλλως ο χαρακτήρας των ηχείων είναι αυτός που επιβάλεται στην αναπαραγωγή.
Τα υπόλοιπα συνοδά ελάχιστα ως και καθόλου συνεισφέρουν.
Εχω κάνει συγκριτικό τελικών ενισχυτών , σε ίδια στάθμη εννοείται , με ακρίβεια 1mv , και οι όποιες διαφορές ήταν απο ελάχιστες έως και ανύπαρκτες . Είτε στα 10 wrms είτε στα 100wrms.
Μιά ιδέα , που πρέπει να στήσεις αυτί για να την καταλάβεις αν υπήρξε , μεταξύ sansui και rotel , αλλά ήταν τόσο αμυδρή που δεν είμαι καν σίγουρος ότι υπήρξε.
Σε κάποιο κομμάτι ήταν ακουστή αμυδρά , σε κάποιο άλλο όχι .
Η μόνη ακουστή διαφορά που ήταν εμφανής είχε να κάνει με μικρό και μεγάλο ενισχυτή.
Ο μεγάλος έχει σαφώς μεγαλύτερο headroom , και ως εκ τούτου βγάζει πιο πλούσια μπάσα και γενικά δεν στεγνώνει εύκολα.
Τυπικό παράδειγμα ένας ολοκληρωμένος 2χ80 w και ένας τελικός 2χ300w .
Ο πρώτος μένει συχνά από ρεύματα , ενώ ο δεύτερος πολύ αργότερα και αν.
Αυτό που επιβάλλει και καθορίζει περισσότερο απο όλα την αναπαραγωγή είναι (ο τελικός αποδέκτης) η ανατομία και κατασκευή του αυτιού του καθενός που είναι διαφορετική αλλά κυριότερα ο εγκέφαλος και τα πολλά μέρη που είναι υπεύθυνα για την αντίληψη ξεχωριστών μάλιστα χαρακτηριστικών και στοιχείων της μουσικής.

Όλοι οι άνθρωποι δεν "ακούνε" το ίδιο πράγμα όταν ακούνε την ίδια μουσική κάτω απο τις ίδιες συνθήκες και ούτε αντιδρούν το ίδιο συναισθηματικά σε αυτήν.

Υπάσχουν "αρρώστιες" και διαφορετικη λειτουργία όλων αυτών των μερών αλλά και όταν δεν υπάρχουν μπορείς να το φανταστείς σαν ένα φάσμα (όπως στον αυτισμό) μέσα στο οποίο κινούμαστε όλοι και αυτές οι λειτουργίες μας κινούνται μεταξύ αυξημένων και compromised βαθμών ανάλογα το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπευθυνο για την αντίληψη διαφορετικών χαρακτηριστικών της μουσικής.

Π.χ. για να δώσω και μια λύση στον Ν.Κ. (και ένα μόνο παράδειγμα απο τα πολλά που συντρέχουν) για να ακούσει και κάτι που δεν του αρέσει (κλασική χα χα)..... να ακούει όταν η ντοπαμίνη του είναι υψηλή. Τότε είσαι πιο πρόσφορος να ακούσεις κάτι που δεν σου αρέσει. Άνθρωποι με χαμηλή ντοπαμίνη τείνουν να θέλουν να ακούνε μόνο μουσική που τους αρέσει καθώς το nucleus accumbens εκλύει τότε ντοπαμίνη και το θεωρούν ευχάριστο, εθιζόμενοι σε αυτό το συναίσθημα που θέλουν να το επαναλαμβάνουν κάθε φορά που θέλουν ή σκοπεύουν να ακούσουν μουσική. Το "ευχάριστο" αυτό δε, εάν πούμε και να το συνδέσουμε ή να το συσχετίσουμε με το "γνώριμο" μπορεί τότε να εξηγεί και γιατί όταν γερνάμε και πέφτει η ντοπαμίνη δεν θέλουμε τοσο πολύ να ακούμε και νέα μουσική. Όπως υπάρχει και άλλο μέρος του εγκεφάλου που όλοι οι άνθρωποι δεν παίρνουν την ίδια ευχαριστηση απο αυτήν (ή και καθόλου) όταν ακούνε μουσική ή και το ίδιο συναισθηματικό "φορτίο" απο αυτήν. "Σπάσιμο" εξάλλου της ντοπαμίνης οδηγεί στην ανηδονία και όχι μόνο ψυχολογικά (κατάθλιψη κλπ φαινόμενα στον τομέα της ψυχολογίας) καθώς και η ανηδονία στην μουσική αντίληψη ελέγχεται και αυτή απο ειδικό μέρος του εγκεφάλου.
 
Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Μηνύματα
29.533
Reaction score
29.129
Είναι άλλο πράμα η ανηδονία , άλλο πράμα αυτά που περιγράφεις.
Και σίγουρα είναι άλλο πράμα η κατάθλιψη που μπορεί να επηρεάζει μεγάλο ποσοστό .
Ολα αυτά τα λέω μετά από όλα τα σεντόνια που έγραψες .
 


Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Είναι άλλο πράμα η ανηδονία , άλλο πράμα αυτά που περιγράφεις.
Και σίγουρα είναι άλλο πράμα η κατάθλιψη που μπορεί να επηρεάζει μεγάλο ποσοστό .
Ολα αυτά τα λέω μετά από όλα τα σεντόνια που έγραψες .
Θα πάσχεις απο κανά PTSD. :D

Μην ξεχνάς ότι το τέστ που πόσταρα και έκανες (και που άλλοι μπορεί να σκόραραν καλύτερα , ευκολότερα και κυρίως υπάρχουν πολυ πιο δύσκολα θέματα ακομη και για αυτό με το οποίο έκανε focus δηλαδή μόνο στο tone, timbre κλπ deaf και όπως και να έχει ερασιτεχνικό) ελέγξες μόνο το temporal lob σου και την χωρίς εμφανείς ανωμαλίες (κατά τα λεγόμενα του σκορ σου, που εάν θέλουμε και αυτά τα αποδεχόμαστε) σε ένα μικρο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για αυτά και μόνο.

Μόνο για αυτό το μικρούλι λοιπόν temporal lob έχουν γραφτεί βιβλία και εκατοντάδες εργασίες ... και εκεί να δεις σεντόνια που σε κουράζουν τα δικά μου και μάλιστα κάνεις και επιλογή ενός θέματος απο τα εκατό για να σχολιάσεις θέματα που ασχολήθηκαν τα "σεντόνια" μου.

Επίσης μπερδεύεις την εμφάνιση (που ασχολείται η ψυχολογία) με τα αίτια (που ασχολείται η νευρολογία και κλινικη ψυχιατρική). Εχεις πέσει θύμα της "διαμάχης" των κλάδων επιστημών που παλεύουν για κυριάρχηση και επικράτηση.

Με ένα απλό διάβασμα στο wiki θα δεί κάποιος εάν έκανα κάποιο μεγάλο λάθος στην περίληψη μου κιόλας σε λίγες γραμμές (το σεντόνι μου χα χα) για ένα τέτοιο τεράστιο θέμα. Εσύ για να κάνεις περιλήψεις τόσο συνοπτικές χωρίς να αδικείς και το μέγεθος του προβληματισμού και των προκλήσεων που παρουσιάζει ένα θέμα (και να μην απλώς όπως κάνεις να τα απορρίπτεις με ένα σύντομο σχόλιο σου που σιγουρα το θεωρείς περίληψη ενώ πάντα είναι αφορσιμός) έχεις πολυ δρόμο ακόμη να διαβείς.

Να άλλο παράδειγμα - ερώτημα για εσένα : Εγώ με το δεξί αυτί αντιλαμβάνομαι τον λόγο και τα φωνητικά μάζι και τα lyrics και με το αριστερό την μουσική. α) Έχω κάποια ανωμαλία - αρρώστια νευρολογική ; β) θα έπρεπε όταν τεστάρω τα μηχανήματα να γυρνάω 180 μιρές και να κοιτάω προς τα πίσω για να είμαι σίγουρος για τα συμπεράσματα που θα καταλήξω για την ηχητική ποιότητα αυτών ;

Σόρρυ που σου χαλάω και την μεγάλη (μοναδική θα μπορούσα να πω χα χα) σημασία που δίνεις στην "ηλεκτροτεχνία" δηλαδή επειδή αυττήν μάλλον ξέρεις μόνο όπως λές ότι δήθεν ξέρεις και αυτήν δηλαδή.


====================

Στο DSM-5, η ανηδονία είναι σύμπτωμα των καταθλιπτικών διαταραχών, των διαταραχών που σχετίζονται με ουσίες, των ψυχωσικών διαταραχών και των διαταραχών προσωπικότητας και ορίζεται είτε από μειωμένη ικανότητα βίωσης ευχαρίστησης είτε από μειωμένο ενδιαφέρον για ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες

κλπ κλπ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ : (λίγε - μερικές εδεικτικά) :

Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
Σχιζοφρένεια
Διαταραχές που σχετίζονται με ουσίες
Διαταραχή μετατραυματικού στρες PTSD
Νόσος Πάρκινσον
Διπολική κατάθλιψη

ΑΙΤΙΑ :

Μελέτες σε κλινικούς πληθυσμούς, υγιείς πληθυσμούς και ζωικά μοντέλα έχουν ενοχοποιήσει έναν αριθμό νευροβιολογικών υποστρωμάτων για την ανηδονία. Οι περιοχές που εμπλέκονται στην ανηδονία περιλαμβάνουν τον προμετωπιαίο φλοιό στο σύνολό του, ιδιαίτερα τον κογχομετωπιαίο φλοιό (OFC), το ραβδωτό σώμα, την αμυγδαλή, τον πρόσθιο φλοιό του προσαγώγιου (ACC), τον υποθάλαμο και την κοιλιακή καλυπτρική περιοχή (VTA).[5][3] Μελέτες νευροαπεικόνισης σε ανθρώπους ανέφεραν ότι τα ελλείμματα στις τελικές πτυχές της ανταμοιβής σχετίζονται με ανωμαλίες στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα και στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, ενώ τα ελλείμματα στις προκαταρκτικές πτυχές της ανταμοιβής σχετίζονται με ανωμαλίες στον ιππόκαμπο, το ραχιαίο ACC και την προμετωπιαία περιοχή. Αυτές οι ανωμαλίες είναι γενικά συνεπείς με ζωικά μοντέλα, εκτός από ασυνεπή ευρήματα σχετικά με το OFC. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να σχετίζεται με τη δυσκολία στην απεικόνιση του OFC λόγω της ανατομικής του θέσης ή με τον μικρό αριθμό μελετών που πραγματοποιήθηκαν για την ανηδονία.[8] Ένας αριθμός μελετών ανέφερε μειωμένη δραστηριότητα στο OFC στη σχιζοφρένεια και τη μείζονα κατάθλιψη, καθώς και μια άμεση σχέση μεταξύ μειωμένης δραστηριότητας και ανηδονίας.[9] Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανηδονία μπορεί να προκύψει από τη διάσπαση του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, που περιλαμβάνει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.


.

Να και ένα βιβλίο (απο τα χιλιάδες) που πρέπει να έχεις στην βιβλιοθήκη σου εάν sε ενδιαφέρει σοβαρά το θέμα του audio : και όχι μόνο κολλητήρια και καλάι. :D


Απάντηση του Μάρκου σε όλα αυτά : " Βλακείες" . :D
 
Last edited:

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Σε επόμενο "σνετόνι" μου πέντε γραμμών, θα ασχοληθούμε (και θα λύσουμε :D εντός πέντε γραμμών για να ευχαριστηθεί και ο απαιτητικός απο την επιστήμη κος Μάρκου που τον κόβω λίγο δύσκολο στην ευχαρίστηση :D ) και τον ρόλο του hippocampus που είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση συναισθηματικων αναμνήσεων .... πράγμα που πρέπει να χρησιμοποιούνε οι audio people για την αξιολόγηση των συστημάτων τους αντί αυτών των ατερμόνων back and forth χαζών τεστακίων των πέντε ή δέκα δευτερολέπτων για τα οποία εκει να δείτε σεντόνια (και άχρηστα ενω θεωρούνται ακόμη αξιολόγα απο τους audio people και χρησιμοποιούνται ακομη και σαν "αποδείξεις" συγκρισης όπως σας διαβάζω εδώ μεσα) που έχουν γραφεί απο ότι εχω δει στην audio κοινότητα και που όλοι αυτά χρησιμοποιείτε και χαίρουν εκτίμησης ενω και επιστημονικά και υποκειμενικά έχουν αποδειχθεί μπαρούφες. Θα το είπε ο Σάκης ο σουγιάς, ο Μητσος ο κατσαβιδάκιας ή ακόμη και ο Τούλ και το πιστέψατε.
 
Last edited:

Μηνύματα
5.394
Reaction score
9.445
για να δώσω και μια λύση στον Ν.Κ. (και ένα μόνο παράδειγμα απο τα πολλά που συντρέχουν) για να ακούσει και κάτι που δεν του αρέσει (κλασική χα χα).
Δεν το βλέπω ως πρόβλημα που δεν μ αρέσει η κλασική :biggrin:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.879
Reaction score
59.180
...
Απάντηση του Μάρκου σε όλα αυτά : " Βλακείες" . :D
Δική μου απάντηση : Τέρμα...
Στην περαιτέρω έκθεση σε ανορθόδοξες για τυπικούς οικιακούς χώρες συνθήκες υποσχόμενες εξειδικευμένες εμπειρίες.
Στα δωμάτια με τιμές RT εφάμιλλες μεγάλων αιθουσών ενώ έχουμε προηγουμένως παραδεχθεί ότι στα δωμάτια δεν υφίσταται τυπική αντήχηση αλλά ρυθμός εξασθένησης ενέργειας από πρώτες ανακλάσεις.
Στην παράθεση ψυχικών παθήσεων εν είδει καζαμία.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.538
Reaction score
142.331
Στα δωμάτια με τιμές RT εφάμιλλες μεγάλων αιθουσών ενώ έχουμε προηγουμένως παραδεχθεί ότι στα δωμάτια δεν υφίσταται τυπική αντήχηση αλλά ρυθμός εξασθένησης ενέργειας από πρώτες ανακλάσεις.
Το υψηλό μετρήσιμο RT60 του δωματίου (RdT), επιβάλλεται στο RT60 του χώρου της ηχογράφησης, με αποτέλεσμα όλες οι ηχογραφήσεις να ακούγονται με έναν όμοιο τρόπο και όχι με αυτόν τον μοναδικό του εκάστοτε ιδιαίτερου χώρου ηχογράφησης.

Οι ισχυρές ανακλάσεις του χώρου ακρόασης, κατ'ομοιον τρόπο επιβάλλονται των ισχυρών ανακλασεων του χώρου ηχογράφησης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αισθητός ο εκάστοτε ιδιαίτερος χώρος ηχογράφησης, αλλά να παραμένεις στο γνωστό σου δωμάτιο.

Οι (αναπόφευκτοι σε κάθε περίπτωση) ισχυροί ρυθμοί του δωματίου, είτε ιδιοσυντονισμοί είτε ακυρώσεις, επιβάλλονται κατ'ομοιον τρόπο στην όποια τονικότητα (τονική ισορροπία) της ηχογράφησης, όπως και οι ανωμαλίες τονικης ισορροπίας (σπινοράματος) κάθε ηχείου, με αποτέλεσμα να ακούς την προβληματική τονικότητα του ηχείου προστιθέμενη στα προβλήματα τονικότητας του δωματίου, και όχι τις τονικότητες των μουσικών οργάνων όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στην ηχογράφηση.

Οι γνωστές αναζητήσεις διαφορών στην ακρόαση:


Θα όφειλαν να διαδραματίζονται σε σημαντικότερες παραμέτρους, κι όχι σε ψύλλους στ'άχυρα.

Αλλά όταν έβρεχε μυαλό, οι χαλιεντάδες κρατούσαν ομπρέλα. Μεγάλη, μεγέθους θαλάσσης. Ούτε σταγόνα να μην αρπάξουν.

Γι'αυτό, όλες ανεξαιρέτως οι αναζητήσεις του χαλιενδισμού είναι πατόκορφα ανόητες.
 
Last edited:

Μηνύματα
1.693
Reaction score
1.781
Αυτο που λεει ο @thva δεν ειναι παραλογο. Ειναι γνωστο οτι το επιθυμητο RDT stereo > RDT multichannel , εως ενος σημειου (πχ ευρος 0.3ms-0.5ms για >200-300hz) διοτι απο τεστ προτιμησεων δειχνει οτι ο εγκεφαλος περιμενει καποιες ανακλασεις απο το χωρο για να θεωρησει το αποτελεσμα φυσικο. Αν λοιπον υποθεσουμε οτι το συστημα μπορει να αναπαραξει ολο το φασμα του ηχου της ηχογραφησης , τοτε η αναπαραγωγη της ηχογραφησης θα ηταν ακριβης αν ειχαμε εξαφανισει το RDT αλλα θα ακουγοταν υπερβολικα ξερη στον ακροατη του δικαναλου.

Θεωρητικα στο πολυκαναλλο οι ανακλασεις του χωρου μιας αιθουσας θα τοποθετουνταν ποσοτικα και γεωμετρικα σωστοτερα στον ακροατη αρα λοιπον οποιαδηποτε μολυνση απο τον χωρο θα ηταν επιβλαβης.

Και στις δυο περιπτωσεις προυποθεση ειναι το ομαλο off axis των ηχειων , αλλα και μια συμμετρια στον χωρο, διοτι πχ στο στερεο πολλοι σχεδιαστες σχεδιαζουν επιτηδες (λαμβανοντας υποψιν οτι το στερεο τοποθετειται σε κλειστο χωρο αναγκαστικα) την on axis αποκριση των ηχειων με τετοιο τροπο (πχ βυθισεις) για να λαβουν υποψιν την ενεργεια απο τις ομαλες ανακλασεις (ιδανικα) απο την off axis εκπομπη του ηχου, ωστε να ερθουν να προστεθουν στο αυτι του ακροατη και να συμπληρωσουν την ενεργεια που λειπει.
 
Last edited:

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Δική μου απάντηση : Τέρμα...
Στην περαιτέρω έκθεση σε ανορθόδοξες για τυπικούς οικιακούς χώρες συνθήκες υποσχόμενες εξειδικευμένες εμπειρίες.
Στα δωμάτια με τιμές RT εφάμιλλες μεγάλων αιθουσών ενώ έχουμε προηγουμένως παραδεχθεί ότι στα δωμάτια δεν υφίσταται τυπική αντήχηση αλλά ρυθμός εξασθένησης ενέργειας από πρώτες ανακλάσεις.
Στην παράθεση ψυχικών παθήσεων εν είδει καζαμία.
Η απάντηση "βλακείες" θα μου ήταν πολύ προτιμότερη.

Η απάντηση "τέρμα" δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος παρόλο που πιθανώς θέλει να καταδειξει και να αφήσει πιθανόν μια παρακαταθήκη (και όντως μπορεί να συντρέχει το πρώτο) ότι έχει αντίληψη του πως λειτουργεί η γνώση και δεν φοβάται να την αντιμετωπίσει κάνοντας το έργο που απαιτείται ώστε και intellectually να διαχωρίσει την χρησιμότητα ή αχρηστία ή βοηθητικό ρόλο σε άλλους τομείς της αλήθειας που μπορεί κάποια απο τα γραφόμενα έχουν ή κάποια δεν έχουν .... είναι ένας ανθρωπος που θέλει να περιορίσει και να σταματήσει την γνώση ή μάλλον δεν ξέρει ακλά πως λειτουργεί και την φοβάται πέρα απο το comfort zone της πραγματικής του γνώσης σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί και να βαριέται στον τομέα του να επαναλαμβάνει αυτό που έχει μάθει για σωστό αλλά όπως και να έχει δεν πρέπει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις.

Επειδή εσύ έχω παρατηρήσει το έργο και το "χαμαλίκι" έστω της σε εισαγωγικά "αποδειξης" το έχεις κάνει και τιμή σου αυτό δεν προχωρώ σε παραπέρα συμπεράσματα που μπορεί να κρύβονται απο (και σε) μια τέτοια απάντηση σου. Και να είσαι σίγουρος ότι έχω μια λίστα ολόκληρη καθώς τα έχω περάσει ο ίδιος για να καταλήξω να τα ξεπεράσω (και όχι απόλυτα κιόλας ακόμη).

Όλα είναι FR +- 3 db κιόλας και θα πήγαιναν και στο 0.5 db εάν δεν κινδυνεύαμε με την επεξεργασία (σε μερικές πάλι μόνο περιπτώσεις) να πήγαινε στα 4 ή 5 db instead. :D Αυτά να πας να τα ισχυριστείς στο (και στα) καλύτερα στούντιο του κόσμου που τα +-3 db είναι αποτέλεσμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (τα 5 και 6 εκ. ευρώ απλώς 5-6 db) και αποτέλεσμα ακόμη και φροντισμένου αναπόφευκτού πρώτη ανάκλαση απο αυτό που τα 3 db είαι αναπόφευκτα και το μινιμουμ. Όχι σε εμένα. Μάλλον θα είναι χαζοί που δεν ακολουθούνε τις μεθόδους σου και ξοδεύουν τόσα χρήματα.

Υ.Γ. : Δεν πρόκειται για "αρρωστιες" που με το δεύτερο πόστ μου (καθώς γιατρός δεν είμαι και καθώς λειτουργώ και απαντώ σε περιορισμένο και reela time χρόνο) "διόρθωσα" και αναφέρθηκα σε χημικές και κατσκευαστικές ανωμαλίες (διαφορετικοτητες) που όλοι πιθανόν έχουμε και το εξετάζει η επιστήμη. Εξάλλου για αυτό σωστά μίλησα (απο το πρώτο πόστ) για παρομοίωση με κάποιου είδους πιθανόν "φάσματος" μέσα στο οποιο όλοι κινούμαστε και διαφοροποιούμαστε. Θε ςνα το κλανεις θέμα και αυτό επειδή σε συμφέρει be my guest.

Δεδομένου κιόλας των διαφόρων "ευαγγελίων" που έχεις γράψει για το θέμα της ακοής κλπ αυτά θα έπρεπε να τα ξέρεις και όχι να κάνεις cherry - picking μην γνωρίζοντας κιόλας τον αντίκτυπο ή συσχετισμό με την audio αναπαράγωγη (και όχι μόνο) στο τι γράφεις στα "επιστημονικά" ευαγγέλια σου που συχνά έχεις την γενναιοδωρία να παρμαπέμπεις και άλλους αλλά και εμένα. Εγώ λίγο που διάβασα είναι επιπέδου χαμηλού στην ανάλυση τους μην πλησιάζοντας κάν τη πόπ επιστήμη για το ζήτημα αυτό. Κaι σίγουρα καμιά αναφορά στον εγκέφαλο (που ειναι το σπουδαιότερο) αλλά και στην επεξεργασία του worth mentioning.
 

Μηνύματα
5.394
Reaction score
9.445
Επιβλαβής είναι και οποιαδήποτε μόλυνση από τον χώρο ακρόασης υπό την μορφή πρώιμων ανακλασεων.
Αν δεις στο λίνκ που παρέθεσα γίνεται αναφορά για ανάπλαση όχι μόνον αντηχησης αλλα και πρώιμων ανακλασεων :sneaky:
 

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Αυτο που λεει ο @thva δεν ειναι παραλογο. Ειναι γνωστο οτι το επιθυμητο RDT stereo > RDT multichannel , εως ενος σημειου (πχ ευρος 0.3ms-0.5ms για >200-300hz) διοτι απο τεστ προτιμησεων δειχνει οτι ο εγκεφαλος περιμενει καποιες ανακλασεις απο το χωρο για να θεωρησει το αποτελεσμα φυσικο. Αν λοιπον υποθεσουμε οτι το συστημα μπορει να αναπαραξει ολο το φασμα του ηχου της ηχογραφησης , τοτε η αναπαραγωγη της ηχογραφησης θα ηταν ακριβης αν ειχαμε εξαφανισει το RDT αλλα θα ακουγοταν υπερβολικα ξερη στον ακροατη του δικαναλου.

Θεωρητικα στο πολυκαναλλο οι ανακλασεις του χωρου μιας αιθουσας θα τοποθετουνταν ποσοτικα και γεωμετρικα σωστοτερα στον ακροατη αρα λοιπον οποιαδηποτε μολυνση απο τον χωρο θα ηταν επιβλαβης.

Και στις δυο περιπτωσεις προυποθεση ειναι το ομαλο off axis των ηχειων , αλλα και μια συμμετρια στον χωρο, διοτι πχ στο στερεο πολλοι σχεδιαστες σχεδιαζουν επιτηδες (λαμβανοντας υποψιν οτι το στερεο τοποθετειται σε κλειστο χωρο αναγκαστικα) την on axis αποκριση των ηχειων με τετοιο τροπο (πχ βυθισεις) για να λαβουν υποψιν την ενεργεια απο τις ομαλες ανακλασεις (ιδανικα) απο την off axis εκπομπη του ηχου, ωστε να ερθουν να προστεθουν στο αυτι του ακροατη και να συμπληρωσουν την ενεργεια που λειπει.
Κάτσε τώρα σε λίγο θα πιάσουμε και ποιες ανακλάσεις ισχυρίζονται οι πολυκάναλοι αλλά και παράλληλα και συγχρόνως τους τοποθετεί λέει στην θέση του μαέστρου. Πολυ γέλιο. :D

Αλλά .... τέρμα. :D :D

Λέει ένας άνθρωπος σωστά : Προτιμώ λέει τους απλούς ανθρώπου και τους αγρότες καθώς δεν έχουν συνήθως την δυνατότητα όπως ένας intellectual να πεί σοφιστικά ψέματα. :D

Και άντε εσύ (εγώ δηλαδή) στα γεράματα για κάθε λέξη που λέγεται σκωπτικά να αφιερώνω 25 σελίδες τουλάχιστον σεντόνια να αναλύω γιατί είναι ψέμα ή στραβής λογικής ή στραβής αρχικής παραδοχής. Εχουμε και δουλειές, αυτά τα κάναμε νέοι και δυνατοί. :D:D Άσε που στα αυτιά θα φτάσουν μόνο στο 25 % maximum απο ότι εχει αποδείξει η επιστήμη αυτών που θα τα ακούσουν. Οι άλλοι έτσι και αλλιώς θα πιστέψουν και θα διατηρήσουν το ψέμα και αυτό που τους συμφέρει για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που ήδη έχουν διαλέξει. :D
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.879
Reaction score
59.180
Αυτο που λεει ο @thva δεν ειναι παραλογο. Ειναι γνωστο οτι το επιθυμητο RDT stereo > RDT multichannel , εως ενος σημειου (πχ ευρος 0.3ms-0.5ms για >200-300hz) διοτι απο τεστ προτιμησεων δειχνει οτι ο εγκεφαλος περιμενει καποιες ανακλασεις απο το χωρο για να θεωρησει το αποτελεσμα φυσικο. Αν λοιπον υποθεσουμε οτι το συστημα μπορει να αναπαραξει ολο το φασμα του ηχου της ηχογραφησης , τοτε η αναπαραγωγη της ηχογραφησης θα ηταν ακριβης αν ειχαμε εξαφανισει το RDT αλλα θα ακουγοταν υπερβολικα ξερη στον ακροατη του δικαναλου.

Θεωρητικα στο πολυκαναλλο οι ανακλασεις του χωρου μιας αιθουσας θα τοποθετουνταν ποσοτικα και γεωμετρικα σωστοτερα στον ακροατη αρα λοιπον οποιαδηποτε μολυνση απο τον χωρο θα ηταν επιβλαβης.

Και στις δυο περιπτωσεις προυποθεση ειναι το ομαλο off axis των ηχειων , αλλα και μια συμμετρια στον χωρο, διοτι πχ στο στερεο πολλοι σχεδιαστες σχεδιαζουν επιτηδες (λαμβανοντας υποψιν οτι το στερεο τοποθετειται σε κλειστο χωρο αναγκαστικα) την on axis αποκριση των ηχειων με τετοιο τροπο (πχ βυθισεις) για να λαβουν υποψιν την ενεργεια απο τις ομαλες ανακλασεις (ιδανικα) απο την off axis εκπομπη του ηχου, ωστε να ερθουν να προστεθουν στο αυτι του ακροατη και να συμπληρωσουν την ενεργεια που λειπει.
Όπως έχει δημοσιευθεί από παλιά δόκιμοι χρόνοι αντήχησης για μεγάλες Λυρικές Αίθουσες κείτονται στη ζώνη 1800-2200 msec. Τέτοιες τιμές δεν είναι λειτουργικές ως εγγενείς χρόνοι αντήχησης σε σαλόνια και δωμάτια.
Η απάντηση "βλακείες" θα μου ήταν πολύ προτιμότερη.

Η απάντηση "τέρμα" δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος παρόλο που πιθανώς θέλει να καταδειξει και να αφήσει πιθανόν μια παρακαταθήκη (και όντως μπορεί να συντρέχει το πρώτο) ότι έχει αντίληψη του πως λειτουργεί η γνώση και δεν φοβάται να την αντιμετωπίσει κάνοντας το έργο που απαιτείται ώστε και intellectually να διαχωρίσει την χρησιμότητα ή αχρηστία ή βοηθητικό ρόλο σε άλλους τομείς της αλήθειας που μπορεί κάποια απο τα γραφόμενα έχουν ή κάποια δεν έχουν .... είναι ένας ανθρωπος που θέλει να περιορίσει και να σταματήσει την γνώση ή μάλλον δεν ξέρει ακλά πως λειτουργεί και την φοβάται πέρα απο το comfort zone της πραγματικής του γνώσης σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί και να βαριέται στον τομέα του να επαναλαμβάνει αυτό που έχει μάθει για σωστό αλλά όπως και να έχει δεν πρέπει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις.

Επειδή εσύ έχω παρατηρήσει το έργο και το "χαμαλίκι" έστω της σε εισαγωγικά "αποδειξης" το έχεις κάνει και τιμή σου αυτό δεν προχωρώ σε παραπέρα συμπεράσματα που μπορεί να κρύβονται απο (και σε) μια τέτοια απάντηση σου. Και να είσαι σίγουρος ότι έχω μια λίστα ολόκληρη καθώς τα έχω περάσει ο ίδιος για να καταλήξω να τα ξεπεράσω (και όχι απόλυτα κιόλας ακόμη).

Όλα είναι FR +- 3 db κιόλας και θα πήγαιναν και στο 0.5 db εάν δεν κινδυνεύαμε με την επεξεργασία (σε μερικές πάλι μόνο περιπτώσεις) να πήγαινε στα 4 ή 5 db instead. :D Αυτά να πας να τα ισχυριστείς στο (και στα) καλύτερα στούντιο του κόσμου που τα +-3 db είναι αποτέλεσμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (τα 5 και 6 εκ. ευρώ απλώς 5-6 db) και αποτέλεσμα ακόμη και φροντισμένου αναπόφευκτού πρώτη ανάκλαση απο αυτό που τα 3 db είαι αναπόφευκτα και το μινιμουμ. Όχι σε εμένα. Μάλλον θα είναι χαζοί που δεν ακολουθούνε τις μεθόδους σου και ξοδεύουν τόσα χρήματα.

Υ.Γ. : Δεν πρόκειται για "αρρωστιες" που με το δεύτερο πόστ μου (καθώς γιατρός δεν είμαι και καθώς λειτουργώ και απαντώ σε περιορισμένο και reela time χρόνο) "διόρθωσα" και αναφέρθηκα σε χημικές και κατσκευαστικές ανωμαλίες (διαφορετικοτητες) που όλοι πιθανόν έχουμε και το εξετάζει η επιστήμη. Εξάλλου για αυτό σωστά μίλησα (απο το πρώτο πόστ) για παρομοίωση με κάποιου είδους πιθανόν "φάσματος" μέσα στο οποιο όλοι κινούμαστε και διαφοροποιούμαστε. Θε ςνα το κλανεις θέμα και αυτό επειδή σε συμφέρει be my guest.

Δεδομένου κιόλας των διαφόρων "ευαγγελίων" που έχεις γράψει για το θέμα της ακοής κλπ αυτά θα έπρεπε να τα ξέρεις και όχι να κάνεις cherry - picking μην γνωρίζοντας κιόλας τον αντίκτυπο ή συσχετισμό με την audio αναπαράγωγη (και όχι μόνο) στο τι γράφεις στα "επιστημονικά" ευαγγέλια σου που συχνά έχεις την γενναιοδωρία να παρμαπέμπεις και άλλους αλλά και εμένα. Εγώ λίγο που διάβασα είναι επιπέδου χαμηλού στην ανάλυση τους μην πλησιάζοντας κάν τη πόπ επιστήμη για το ζήτημα αυτό. Κaι σίγουρα καμιά αναφορά στον εγκέφαλο (που ειναι το σπουδαιότερο) αλλά και στην επεξεργασία του worth mentioning.
Διευκρινίζω ότι το ΄΄τέρμα΄΄ αφορά αποκλειστικά στον υποφαινόμενο και την πτώση στο δικό του γενικό διακόπτη, όχι ως προτροπή σε όσους συνεχίζουν τις αναρτήσεις πληροφοριών... Επιμένω συνειδητά να μην αναλύω πέρα από το όριο που θα έκρινα δόκιμο σε πλαίσιο διαδικτυακού forum.

Αν θα σε προέτρεπα για κάτι θα ήταν να εφαρμόσεις αν γίνεται στην πράξη όσα υποστηρίζεις ένθερμα πάνω στη διαχείριση του setup και να τα παρουσίαζες. Ευχαρίστως να τα διαβάσουμε με άπειρη λαχτάρα κι επιδοκιμασία τουλάχιστον από μέρους μου.
 

Μηνύματα
18.425
Reaction score
21.921
Όπως έχει δημοσιευθεί από παλιά δόκιμοι χρόνοι αντήχησης για μεγάλες Λυρικές Αίθουσες κείτονται στη ζώνη 1800-2200 msec. Τέτοιες τιμές δεν είναι λειτουργικές ως εγγενείς χρόνοι αντήχησης σε σαλόνια και δωμάτια.

Διευκρινίζω ότι το ΄΄τέρμα΄΄ αφορά αποκλειστικά στον υποφαινόμενο και την πτώση στο δικό του γενικό διακόπτη, όχι ως προτροπή σε όσους συνεχίζουν τις αναρτήσεις πληροφοριών... Επιμένω συνειδητά να μην αναλύω πέρα από το όριο που θα έκρινα δόκιμο σε πλαίσιο διαδικτυακού forum.
Να το δειυεκρινίζεις καλύτερα. Εξάλλου κατάλαβα ότι δεν έχεις την γνώση να με βοηθήσεις και βλέπεις η κάθε (όποια) συζήτηση μου για το θέμα .... δεν την συνέχισα ( στον νήμα "λόγους να μην χρησιμοποιούμε subs") παρόλο που είπα οτι θα την συνεχίσουμε μεθάυριο. Και με το τέρμα κιόλας ... σίγουρα όχι. Άσε άλλους ανθρώπους εάν θέλουν να πιάσουν το νήμα και μην κάνεις παρεμβάσεις με το gravitas που έχεις επηρρεάζοντας τον διάλογο.
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.538
Reaction score
142.331
Κανονικά θα έπρεπε κάθε νοήμων ακροατής να καταπολεμήσει με απαράμιλλη βία και να φτάσει να σιχαίνεται το προσωπικό του confirmation bias πάνω σε οτιδήποτε αφορά τον ήχο.

Αυτός, είναι ένας ωραίος τρόπος εξέλιξης στο χόμπι.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
17.879
Reaction score
59.180
Να το δειυεκρινίζεις καλύτερα. Εξάλλου κατάλαβα ότι δεν έχιες την γνώση να με βοηθήσεις και βλέπεις η κάθε (όποια) συζήτηση μου για το θέμα .... δεν την συνέχισα ( στον νήμα "λόγους να μην χρησιμοποιούμε subs") παρόλο που είπα οτι θα την συνεχίσουμε μεθάυριο. Και με το τέρμα κιόλας ... σίγουρα όχι.
Παραδέχομαι ότι δεν την έχω...
@Bhutia Αν εννοεί την εξίσωση του RT με αίθουσας είναι αδύνατον
Κάτι τέτοιο μου έχει δοθεί εντύπωση πως οραματίζεται τουλάχιστον ως προς τις πρώτες οκτάβες.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.247
Μηνύματα
3.006.199
Members
38.436
Νεότερο μέλος
damian111
Top