Calibration

Reaction score
1
Καλημερα..

Εδω και λιγο καιρο πηρα μια panny pv60. Τελειωσε το "στρωσιμο" των πρωτων 100 ωρων και τωρα αρχισαν τα δυσκολα.. Περι calibration ο λογος λοιπον.. Βασικα θα ηθελα την γνωμη σας και τις γνωσεις σας για το τι και πως. Συγκεκριμενα προτασεις για υλικο με το οποιο να γινει το calibration, αν πρεπει να ειναι HD κλπ..

Thanx.

Reaction score
383
Κοιτα για το DVE Digital Video Essential. Ειναι ενα dvd με πολλα πατερνακια, εχει μαλιστα και οδηγιες χρησης που κατεβαζεις απο την ιστοσελιδα της εταιριας.
Ειναι ισως η καλυτερη αρχη που θα μπορουσες να κανεις μονος σου, οσον αφορα το ρυθμισμα.
Τι πηγες εχεις στο συστημα?

Reaction score
1
Για το DVE εχω ξαναδιαβασει. Το ερωτημα ειναι κατα ποσο ειναι ευχρηστο.. Ακομα αλλαζει κατι σε HDTV? Η ειναι η ιδια εκδοση με το SD? Αν θυμαμαι καλα περιλαμβανει και ενα φιλτρο το οποιο δεν εχω καταλαβει τι επακριβως κανει και καπου ειχα πετυχει πως σε μερικα patterns δεν εξηγει καν τι ψαχνουμε.. Για πηγη προς το παρον χρησιμοποιω το PC μου (το οποιο κανει ενα upscaling της προκοπης) και περιμενω το PS3 το οποιο θα χρησιμοποιηθει κυριως ως media center..

Reaction score
1
Θα βγει έκδοση του DVE σε HD-DVD.
Βασικα δεν με βλεπω να μπορω να διαβασω HD-DVD για πολλα χρονια ακομα (δεν προκειται να παρω αυτονομο player με τις τιμες που εχουν αν δεν κατασταλαξει η μαχη). Οποτε τωρα το ερωτημα ειναι με την SD version και με upscaling γινεται δουλεια?

Reaction score
1
@symplektis

1. Δεν μας προσδιορίζεις ποια PV60 έχεις αγοράσει, οπότε θα υποθέσω την 42". Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η ανάλυσή της είναι 1024χ768. Αυτή η ανάλυση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με HD. HD σημαίνει (από πλευράς ανάλυσης) είτε 720x1280 είτε 1080x1920.

2. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, δεν έχεις τον τρόπο να παίξεις HD-DVD. Άρα, γιατί αναρωτιέσαι ποια έκδοση του DVE θα πρέπει να αγοράσεις; Το HD-DVE περιέχει δύο καινούρια σετ σε 720p και 1080p κωδικοποιημένα με VC-1. Αυτά δεν θα μπορέσεις να τα δεις. Το HD-DVE, περιέχει και το SD σετ, που είναι το ίδιο με με την απλή έκδοση.

Συνεπώς είτε αγοράσεις το απλό DVE είτε το HD, είναι το ίδιο και το αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά στη διαδικασία καλιμπραρίσματος στη δική σου συσκευή απεικόνισης.

Σχετικά με αυτήν τη διαδικασία:

Θα μπορέσεις (εύκολα) να ρυθμίσεις 3 πολύ βασικά πράγματα με τα αντίστοιχα πάτερν του τίτλου 12: την φωτεινότητα (C02), την αντίθεση (C14) και τον κορεσμό των χρωμάτων (C06), με τη βοήθεια των ενσωματωμένων polarized φίλτρων.

Οι ρυθμίσεις αυτές, από μόνες τους, είναι πολύ βασικές. Το πόσο βασικές είναι εξαρτάται από την εκάστοτε συσκευή.

Δεν θα μπορέσεις να ρυθμίσεις θερμοκρασία και καμπύλη gamma, γιατί χρειάζεται ειδικό όργανο.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε σύνδεση χρειάζεται και διαφορετική ρύθμιση. Εάν, συνεπώς, χρησιμοποιείς HTPC τότε θα πρέπει να τρέξεις το DVE στον υπολογιστή και όχι σε DVDp. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά το συγκεκριμένο setup με το συγκεκριμένο player και decoder (mpeg2). Δεν θα αφορά τηλεοπτικό πρόγραμμα καθώς και οποιαδήποτε άλλη πηγή η/και σύνδεση.

Reaction score
1
@xrysostomos: Να σου πω την πικρη μου αληθεια το σκεφτηκα (οχι για κανενα αλλο λογο αλλα γιατι πρεπει να το παραγγειλω απο εξωτερικο) αλλα απ'οσο διαβασα χρειαζεται και ενα φιλτρο που το εχει το DVD. Οποτε..

@zoglair: Καλα υποθετεις. Την 42" εχω. Το panel της εχει αναλυση 1024χ768. Παρ'ολα αυτα υποστηριζει σημα 720p και 1080i. Ακομη η αναλυση που της στελνω μεσω HDMI απο το PC ειναι 1280χ720@60Hz. Οποτε βοηθησε με στο τι εννοεις οτι καμια σχεση με HD. Οσο για το ειδικο οργανο που αναφερεις μπορεις να επεκταθεις λιγο παραπανω?

Reaction score
1
Καλα υποθετεις. Την 42" εχω. Το panel της εχει αναλυση 1024χ768. Παρ'ολα αυτα υποστηριζει σημα 720p και 1080i. Ακομη η αναλυση που της στελνω μεσω HDMI απο το PC ειναι 1280χ720@60Hz. Οποτε βοηθησε με στο τι εννοεις οτι καμια σχεση με HD. Οσο για το ειδικο οργανο που αναφερεις μπορεις να επεκταθεις λιγο παραπανω?
Κακώς της στέλνεις 1280χ720. Απαράβατη αρχή σε ένα HTPC setup είναι το 1:1 pixel mapping.

Το ειδικό όργανο στο οποίο αναφέρομαι λέγεται φασματοφωτόμετρο. Συνδέεται σε υπολογιστή ο οποίος τρέχει ειδικό software.

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=35248
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=33337
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=20631

Reaction score
1
Κακώς της στέλνεις 1280χ720. Απαράβατη αρχή σε ένα HTPC setup είναι το 1:1 pixel mapping.

Το ειδικό όργανο στο οποίο αναφέρομαι λέγεται φασματοφωτόμετρο. Συνδέεται σε υπολογιστή ο οποίος τρέχει ειδικό software.

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=35248
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=33337
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=20631
Ok.. Το θεμα ειναι οτι:

Α) Η 1024 χ 768 ειναι 4:3 αναλυση οποτε θα εχω παραμορφωση
Β) Αν δοκιμασω να την επιλεξω μου την δινει μονο με 25 και 30Hz (interlanced)
Γ) Οι drivers της nvidia αναγνωριζουν ως εγγενη αναλυση του panel τα 1280χ720

Καμια ιδεα?

Reaction score
1
Δεν γνωρίζω τι αλχημείες κάνει η Pany με το τετράγωνο πάνελ της και πως συμπεριφέρεται στα διαφορετικά aspect ratios.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο μόνος τρόπος να την τεστάρεις είναι μέσα από τα patterns. Σου επισυνάπτω δύο, ένα για κάθε ανάλυση.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τα βάλεις wallpaper, ρυθμίζοντας την ανάλυση αντίστοιχα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε screenshots. Και το κινητό σου ακόμη (αν το πλησιάσεις αρκετά ώστε να φαίνεται το καρέ), κάνει.

Attachments

Reaction score
1
Δεν γνωρίζω τι αλχημείες κάνει η Pany με το τετράγωνο πάνελ της και πως συμπεριφέρεται στα διαφορετικά aspect ratios.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο μόνος τρόπος να την τεστάρεις είναι μέσα από τα patterns. Σου επισυνάπτω δύο, ένα για κάθε ανάλυση.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τα βάλεις wallpaper, ρυθμίζοντας την ανάλυση αντίστοιχα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε screenshots. Και το κινητό σου ακόμη (αν το πλησιάσεις αρκετά ώστε να φαίνεται το καρέ), κάνει.
Οκ.. Το screenshot θα το εχεις οταν γυρισω σπιτι το βραδυ. Αυτο που με προβληματιζει ειναι το refresh rate. Ειναι λογικο το 25 / 30 Hz? Απο κει και περα υπαρχει προβλημα που η συνδεση ειναι DVI to HDMI?

Reaction score
1
Αν το 25/30 αφορά προοδευτική σάρωση, τότε είναι λογικό. Λογικό, όχι ικανοποιητικό.

Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις και με άλλη σύνδεση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Ακόμη και με VGA.

Το ζητούμενο είναι που αποδίδει η TV περισσότερο, και όχι η σύνδεση αυτή καθ' αυτή. Εάν βρεις σύνδεση όπου υποστηρίζει 1:1 mapping, τότε αυτή θα είναι και η καλύτερη, διότι θα απεμπλακεί ο scaler της TV και θα έχεις να κάνεις μόνο με το scaler του PC.

Διατηρώ μια επιφύλαξη του κατά πόσον το καρέ του πάτερν θα είναι ορατό στις 42". Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω. Στο monitor σου σίγουρα δεν είναι ορατό, συνεπώς μην απογοητευτείς. Δες και το σχετικό link για περισσότερες πληροφορίες.

1:1 Pixel Mapping Patterns

Reaction score
1
Ειναι η πρωτη φορα που συνδεω PC σε TV οποτε απλα υποθετω οτι τα 25/29/30Hz που με αφηνει να επιλεξω αφορουν το i. Απο το Σαββατο που το PC θα φοραει 8800GTS ισως τα πραγματα να ειναι καλυτερα. Θα δουμε. Χθες δυστυχως δεν προλαβα να κανω το test. Θα δοκιμασω σημερα και θα ανεβασω αποτελεσματα.

Reaction score
1
Φιλε zoglair ανεβασα 2 φωτο των 2mpixel σε pdf. Το παραδοξο σε αναλυση 1024χ768 ειναι οτι η εικονα ηταν 4:3 με panel αριστερα και δεξια. Φαινεται και σε ενα απο τα 2 pdf. Παντως δεν νομιζω οτι καμια απο τις 2 αναλυσεις δεν ειναι 1:1 pixel mapping. Καμια αλλη ιδεα?

Attachments

Reaction score
1
Τώρα με μπέρδεψες... Περίμενα κάτι σαν κι αυτό

Παντως δεν νομιζω οτι καμια απο τις 2 αναλυσεις δεν ειναι 1:1 pixel mapping. Καμια αλλη ιδεα?
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με αυτό που λες, πάντως στα συνημμένα σου μόνο πράσινο βλέπω. Το μαύρο έχει χαθεί. Αυτό, σίγουρα, δεν είναι 1:1.

Εσύ τι έβλεπες; Μπορούσες να διακρίνεις μαύρες και πράσινες κουκκίδες εναλλάξ; Μπορούσες να διακρίνεις το εξωτερικό ή εσωτερικό έστω περίγραμμα του πάτερν;

Reaction score
1
Μαλλον εγω δεν καταλαβα κατι καλα η δεν εκανα κατι καλα.. Πηρα τα paterns σου. Τα εκανα desktop οριζοντας την αναλυση στο οποιο αντιστοιχει το καθενα. Στο 1024χ768 η οθονη δεν ηταν full screen (ηταν 4:3 και αφηνε μαυρα panels). Αφου το εκανα αυτο εβαλα το κινητο σε αποσταση 3-4 εκατοστων και εβγαλα φωτο. Επειδη οι φωτο ηταν 2mpixel και δεν μπορουσα να τις ανεβασω σαν jpeg λογω μεγεθους τις εκανα pdf. Τι λαθος εκανα?

Reaction score
1
Λοιπον, ολα ξεκαθαρισαν,, Πρωτα απ'ολα για τα πρακτικα λογω κεκτημενης ταχυτητας στο προηγουμενο post μπηκε ενα δεν (το πρωτο) που δεν ειχε θεση στην προταση, Ετσι θα καταλαβεις τι ηθελα να πω. Απο κει και περα για να απενεργοποιηθει ο scaler γινεται μονο μεσω της vga. Το δοκιμασα και κανει 1:1 pixel mapping. Το προβλημα ειναι οτι προφανως το κανει μονο στην εγγενη αναλυση του panel (1024χ768) οποτε υλικο HD οπως 720p το προβαλει με πανω και κατω panels με αποτελεσμα να χανω την μιση οφελιμη οθονη. Οποτε για υλικο HD η HDMI μου φαινεται μονοδρομος δεδομενου οτι εμπλεκεται ο scaler και φερνει την εικονα στα ισια της.. Εικονα θα ανεβασω το βραδυ γιατι τωρα δεν εχω την δυνατοτητα να την στειλω απο το κινητο στο PC. Το θεμα ειναι υπαρχει τροπος να προβαλει σε ολη την οθονη υλικο HD με αναλυση 1024χ768?

Reaction score
383
Το ιδιο γινεται και με τις Pioneer.
Μονο μεσω της vga μπορεις να στειλεις τετοια αναλυση και να βγαλεις τον scaler απο τη μεση.
Εαν θελεις να χρησημοποιησεις HDMI, τοτε πρεπει να δωσεις 576i/p, 720,1080,etc, αλλα μην περμενεις να βγαλεις τον scaler απο τη μεση.

Reaction score
1
Λοιπον, ολα ξεκαθαρισαν,, Πρωτα απ'ολα για τα πρακτικα λογω κεκτημενης ταχυτητας στο προηγουμενο post μπηκε ενα δεν (το πρωτο) που δεν ειχε θεση στην προταση, Ετσι θα καταλαβεις τι ηθελα να πω. Απο κει και περα για να απενεργοποιηθει ο scaler γινεται μονο μεσω της vga. Το δοκιμασα και κανει 1:1 pixel mapping. Το προβλημα ειναι οτι προφανως το κανει μονο στην εγγενη αναλυση του panel (1024χ768) οποτε υλικο HD οπως 720p το προβαλει με πανω και κατω panels με αποτελεσμα να χανω την μιση οφελιμη οθονη. Οποτε για υλικο HD η HDMI μου φαινεται μονοδρομος δεδομενου οτι εμπλεκεται ο scaler και φερνει την εικονα στα ισια της.. Εικονα θα ανεβασω το βραδυ γιατι τωρα δεν εχω την δυνατοτητα να την στειλω απο το κινητο στο PC. Το θεμα ειναι υπαρχει τροπος να προβαλει σε ολη την οθονη υλικο HD με αναλυση 1024χ768?
Αν δεν θες να βλέπεις μπάρες τότε μπορείς να πεις στον Player που χρησιμοποιείς να σου κάνει το ανάλογο zoom. Καλύτερα να το κάνει ο player παρά η Panasonic.

Σε διαφορετική περίπτωση, έχεις δύο εμπλεκόμενους scalers και το αποτέλεσμα δεν είναι το βέλτιστο. Το scaling πρέπει να γίνεται άπαξ και κατά προτίμηση στην πηγή. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι το 1:1.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.494
Members
38.189
Νεότερο μέλος
gianniszaza