Joint DIY

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.772
Reaction score
12.659
Είσαι υπερβολικά αυστηρός. Από την κάτω αποκοπή του έως τα 1000Hz, το μεγάφωνο αποκρίνεται με απόκλιση ±2dB -άντε ±2,5dB, μια επίδοση πάρα πολύ καλή, και οπωσδήποτε εντός του ποιοτικού πλαισίου του υπό σχεδίαση ηχείου.
Ναι αλλά έχουμε midwoofer που ακολουθεί, και μάλιστα πολύ ισχυρό, ώστε να του ανατεθεί περισσότερη περιοχή άρα θα πάρουμε και καλύτερη ομοιογένεια. Άλλωστε ο λόγος χρήσης ενός μεγαφώνου 10 ιντσών, όταν αυτό συνδιάζεται με ένα 6,5 ιντσών, είναι ουσιαστικά η περιοχή κάτω των 100 κύκλων αφού μέχρι εκεί το 6,5 αποδίδει απροβλημάτιστα.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.772
Reaction score
12.659
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Raal «δεν θα έχει καμιά τύχη» με τα υπόλοιπα δύο συγκεκριμένα μεγάφωνα, και γιατί πρέπει να κροσαριστεί στα 3KHz και όχι στα 4KHz. Από διαίσθηση και μόνον; Επίσης, γιατί το mid θα είναι κουραστικό πάνω από τα 3KHz; Πάλι από διαίσθηση;


Η ίδια η Seas προτείνει για το κάθε μεγάφωνο της την ιδανική περιοχή λειτουργίας του. Κάνε ένα κόπο να δεις ότι το συγκεκριμένο η εταιρία το προτείνει μέχρι τους 3000 κύκλους. Το Raal θα πρέπει οπωσδήποτε να κροσαριστεί με τρίτης τάξης κύκλωμα το πολύ από τους 3200 κύκλους και αυτό με επιφύλαξη για την αντοχή του. Γιαυτό ακριβώς λέω για σχετική εμπειρία από αυτό το μεγάφωνο. Το έχει δουλέψει κανείς ώστε να γνωρίζουμε τα όρια του?



Ίσα ίσα, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το επιλέξαμε!
Δηλαδή το γνωρίζεις το μεγάφωνο?
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.348
Reaction score
21.433
Δηλαδή το γνωρίζεις το μεγάφωνο?
Μα όχι, και υποθέτω πως κανένας μας δεν το γνωρίζει. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία να το γνωρίσουμε.
 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.656
Reaction score
4.265
Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά μασίφ ξύλο σ αυτές τις διαστάσεις δεν παίζει.Ή τουλάχιστον δεν μπορεί να βρεί ο συγκεκριμένος μάστορας.
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.842
Απάντηση: Joint DIY

.... Μήπως να δούμε και από πλευράς κοστολογίου μια "ενεργή" εξέλιξη του θέματος η οποία ταυτόχρονα θα έχει το σαφές πλεονέκτημα της μετατόπισης των σημείων κρος ανα πάσα στιγμή, πυρ κατά βούληση που λένε?
Νομίζω πως με αυτό το κοστολόγιο cross, θα έχουμε ενεργή ενίσχυση, σχεδόν χωρίς επιβάρυνση και με ιδιαίτερη ευελιξία. Ή τουλάχιστον είναι μια εκδοχή που δεν πρέπει να παραμεριστεί προς χάριν της "παραδοσιακής", πριν εξετάσουμε τις παραμέτρους.

Στηρίζω τις επιλογές του Πέτρου, ως προς τα σημεία cross, για να μην δουλεύουν τα woofer-midrange στις ακουστικά τονισμένες τους περιοχές. Βέβαια και η αλλαγή κόστους, σ' αυτή την περίπτωση του φίλτρου είναι σοβαρός παράγοντας.
Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά μασίφ ξύλο σ αυτές τις διαστάσεις δεν παίζει.Ή τουλάχιστον δεν μπορεί να βρεί ο συγκεκριμένος μάστορας.
Νάσαι καλά για τον κόπο σου. :107: Εννοεί πως δεν βρίσκει μασίφ ξύλο σε διαστάσεις περίπου 25Χ350Χ800 χιλιοστά;
Άσχετο που δεν φαίνεται να υπάρχει αποδοχή για τη χρήση του στο μοντέλο της έκθεσης.
 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.656
Reaction score
4.265
Re: Απάντηση: Joint DIY

Νάσαι καλά για τον κόπο σου. :107: Εννοεί πως δεν βρίσκει μασίφ ξύλο σε διαστάσεις περίπου 25Χ350Χ800 χιλιοστά;
Άσχετο που δεν φαίνεται να υπάρχει αποδοχή για τη χρήση του στο μοντέλο της έκθεσης.[/QUOTE]

Ναι.Επίσης μου είπε ότι πολύ δύσκολα θα βρούμε,αν βρούμε,κάπου αλλού και ότι το κόστος του θα είναι μεγάάάάλο.Μιλάμε πάντα για μασίφ(δλδ ένα κομμάτι ξύλου)και όχι για φέτες κολλημένες μεταξύ τους,όπως διάβασα σε παραπάνω post.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Re: Απάντηση: Re: Joint DIY

Βρες μόνο το κόστος υλικού προς το παρόν, από σκληρό ξύλο, τύπου οξιάς. Δεν θυμάμαι την ονομασία του, είναι κάποιο αφρικάνικο.
Ιρόκο.
 


PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.772
Reaction score
12.659
Νομίζω ότι στο θέμα των υλικών του κυκλώματος διαχωρισμού ο G.T., περισσότερο γνωστός σαν Γιώργος Τζιάφης που μπήκε πρόσφατα στη παρέα, έχει κάποιες καλές και σε λογική τιμή λύσεις.

Να πούμε εδώ ότι στο κλάδο του woofer, αν συμφωνήσουμε σε χαμηλή συχνότητα κροσαρίσματος, δεν είναι ανάγκη να πάμε σε πηνίο αέρος αλλά σε ένα με πυρήνα και πάχος σύρματος 1,9 mm που θα δώσει τιμή αντίστασης γύρω στο 0,4 Ω. Το δε κόστος του θα είναι κάτω από 30 ευρώ το κομμάτι.
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
13
Χαιρομαι που ο διαλογος εχει δυναμωσει και κινειται σε σωστα πλαισια.

Εχω να παρατηρησω οτι αρκετα απο τα εκρεμμη ζητηματα δεν θα ηταν εκρεμμη, εαν καποιοι απο τους συμμετεχοντες, αφιερωναν λιγο περισσοτερο χρονο απο μια απλη ματια, για να διαβασουν προσεκτικα τις εισηγησεις, που στο κατω-κατω εχουν προκυψει μετα απο αρκετο "στιψιμο" του Project.

Θεωρω αδικο να θιγονται σαν να μην ειχαν αναφερθει, οι διαφοροι λογοι και οι αιτιασεις διαφορων επιλογων, ενω εχουν εκτενως αναφερθει ή προκυπτουν απο μια λιγο προσεκτικη αναγνωση.

Για παραδειγμα αναφερω οτι οι αρχικη επιλογη των 400 Ηz σαν την κατω συχνοτητα κρος, προταθηκε σαν πρωτευουσα επιλογη (Normal) σε συνδιασμο με την χρηση φιλτρου ΠΡΩΤΗΣ ταξης απο την μερια του MID, ακριβως για να επιτρεπει στο MID να κατεβαινει αρκετα χαμηλα (οπως το θελει ο Petermeni), με απαλοτερη ομως κλιση, και σε τροπο ωστε να δενει ακουστικα πιο ομαλα με το γουφερ, ενω θα συμμετεχει αναλογικα με την δυνατοτητα διαχειρισης Ισχυος του, στην συνολικη αποροφηση Ισχυος σε αυτες τις συχνοτητες, χωρις να πλησιαζει τα ορια της διαδρομης του κωνου του, και χωρις να βγαινει απο την απαραμορφωτη περιοχη λειτουργιας του.
Δεν ειναι λιγα τα Ηχεια που βλεπει κανεις τα Midbass να κανουν διαδρομες μεγαλυτερες απο τα γουφερ. Αρα τους 400 Ηz (με την παραπανω ρυθμιση) δεν πρεπει να τους βλεπουμε σαν ενα νουμερο που απλα ακουγεται εξω απο τα περπατημενα.

Ενα αλλο σημειο που εχει επισης αναφερθει εξαρχης ειναι οτι η επιλογη των 4ΚΗz, για την επανω συχνοτητα κρος, εγινε για το λογο ΑΚΡΙΒΩΣ της προστασιας του RIBBON λογω της αγνωστης (αυτο ειναι αληθεια) συμπεριφορας του, εν γνωσει του γεγονοτος οτι το μιντ θα ακουγεται σκληρα σε εκεινη την περιοχη (πραγμα που μπορει να μετριαστει ομως με το καταλληλο γεμισμα της καμπινας του)
Η επιλογη των 4ΚΗz επισης επιτρεπει την χρηση φιλτρου 2ης ταξης για το τουιτερ (και οχι 3ης ή 4ης) και ΟΛΟΙ ξερουμε οτι η, χωρις αλλους συμβιβασμους, χρηση φιλτρων χαμηλοτερης ταξης, ειναι το ιδανικο απο καθε αποψη και οφειλει να ειναι απο τα πρωτα ζητουμενα κατα την σχεδιαση ενος κροσοβερ που θα μπει σε Ηχειο για να παιξει μουσικη (και οχι σαν ασκηση στην θεωρια των φιλτρων).
Επισης οι συχνοτητες αυτης της πρωτης version διευκολυνουν την σωστη προσαρμογη σταθμης μεταξυ των μοναδων χωρις την αναγκη χρησης αντισταθμιστικων Αντιστασεων (βλεπε R5).
Ακομη και ενα εξαρτημα εαν ειναι δυνατον να αφαιρεθει απο ενα συνολικο κροσοβερ, χωρις να δημιουργουνται προβληματα, ειναι πολυ σημαντικο επιτευγμα.

Επισης, ΚΑΙ εγω θα προτιμουσα ενα καλο τουιτερ θολου αντι του RAAL, (και το εχω αναφερει) καθως η εφαρμογη θα ηταν λιγοτερο πειραματικη, θα προεκυπτε πιο στρωτη καμπυλη Εμπεδησης, και θα επετρεπε στην επανω συχνοτητα του κρος να παει στους κλασσικους 3 ΚΗz με λιγοτερο νταχντιρντι στο σημα. Αλλά αφου (χαριν δημοκρατιας) οριστηκε αυτο θα πρεπει να δουμε τις πιθανες ειδικες αναγκες του.

Σχετικα με το ειδος και τις επιδοσεις του πηνιου L1, κατα την αποψη μου, που εχει προκυψει απο αρκετο πειραματισμο στο συγκεκριμενο, η σημασια της DC Resistance αυτου του πηνιου ειναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για την αποδοση του χαμηλου με Ατακα και Ελεγχο, εκεινα δε τα μιλλιωμ κανουν την διαφορα μεταξυ του "Χντουπ" και του "πουφφ". Και παλι κατα την αποψη μου, αξιζει τα παραπανω χρηματα μεχρι δεκαρας, ΑΡΚΕΙ να μην επιλεγει ιδιαιτερα χαμηλη συχνοτητα αποκοπης του γουφερ, για την οποια ως γνωστον θα απαιτηθει πηνιο με πολυ υψηλη αυτεπαγωγη και αντιστοιχα υψηλη τιμη (δες σχετικες τιμες αυτεπαγωγης του L1 στον συγκριτικο πινακα των 3 version - post 418). Αυτο δε το πηνιο, το σωστο ειναι να ειναι αερος, διοτι τα πηνια με πυρηνα, μπορει να πετυχαινουν μεν χαμηλη Αντισταση, αλλα οταν αυξανομενης της οδηγησης, περασουν μπολικα Αμπερ εστω και στιγμιαια, ο πυρηνας μπορει να πλησιαζει επικινδυνα κοντα στον κορεσμο, και να αρχιζουν οι παραμορφωσεις, ενω περιοριζονται τα δυναμικα.

Αλλο θεμα, οπως καλα το θιγει ο ΕΑΡ, ειναι το ποσο και πως θα ανεβασει η καμπινα την αποκριση των χαμηλων κατω απο τους 100 κυκλους. Καμπυλες του σχηματος που εδωσε ο ΚΚ ειναι κατα την γνωμη μου λυσεις απελπισιας, και χαρακτηριστικο σχεδιασης boom-box.
Eαν παρατηρησει κανεις την καμπουρα που κανει στους 50-60 κυκλους, γινεται φανερο οτι η υποβοηθηση του αυλου του Bass Reflex ειναι Υπερκρισιμη, και οχι Υποκρισιμη οπως σωστα προτεινει (αμεσως παρακατω καμπυλη) η SEAS.
Δηλαδη ειναι λαθος μια χαμηλοτερη συχνοτητα (50 Ηz) να αποδιδεται με υψηλοτερη σταθμη απο μια υψηλοτερη (100 Ηz). Και μαλιστα οσο πιο ευγενικη ειναι η κλιση αυτης της καμπυλης τοσο πιο φυσικος ειναι ο Ηχος.
Αυτο σημαινει οτι, ειτε ο δεδομενος ογκος καμπινας δεν ειναι αρκετος για τετοια επιδοση σε db, ειτε οτι ο συντονισμος του αυλου ειναι πολυ οξυς για το δεδομενο συστημα μεγαφωνου-καμπινας, αρα χρειαζεται μειωση του Q του αυλου. Προφανως βεβαια, με τετοια καμπυλη μπορει ο κατασκευαστης να δηλωσει αποκριση 30 κυκλων στα -3 db, χωρις να λεει ψεμματα, αλλα αυτο καθε αλλο παρα προς οφελος του αποτελεσματος ειναι (και μετα θα φταιει ο χωρος :142:).


Με λιγα λογια, και προκειμενου να συμμαζευτουν οι διαφορές αποψεων, θα ελεγα οτι σαν βελτιστη λυση (σε αυτην τουλαχιστον την φαση του διαλογου), θεωρω την 2η version του post 418, οχι απαραιτητα σαν πιο εξυπνη ή λειτουργικη, αλλα ισως σαν πιο straight forward και κοινης αποδοχης.


@ ΕΑΡ
Βεβαιως και υπαρχουν αντιστοιχες καμπυλες απο τις version 2 και 3, και θα τις ανεβασω συντομα.
Ελεος ρε συ. Δεν προλαβαινω
Εννοειται οτι οσον αφορα το Γερμανικο site που προτεινα, υπαρχει απλα σαν μια προταση μεταξυ αλλων προτασεων. Απλα ο συγκεκριμενος εχει σχεδον τα παντα, ευκολυνοντας την παραγγελια ολων των εξαρτηματων απο μια πηγη, και πιθανα να υπαρξει και η δυνατοτητα για καποια εκπτωση.

Ειναι ευχαριστο οτι υπαρχει ζημωση γυρω απο το project, και αυτο το βλεπω σαν το μεγαλυτερο κερδος της υποθεσης.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.348
Reaction score
21.433
Αλλο θεμα, οπως καλα το θιγει ο ΕΑΡ, ειναι το ποσο και πως θα ανεβασει η καμπινα την αποκριση των χαμηλων κατω απο τους 100 κυκλους. Καμπυλες του σχηματος που εδωσε ο ΚΚ ειναι κατα την γνωμη μου λυσεις απελπισιας, και χαρακτηριστικο σχεδιασης boom-box.
Eαν παρατηρησει κανεις την καμπουρα που κανει στους 50-60 κυκλους, γινεται φανερο οτι η υποβοηθηση του αυλου του Bass Reflex ειναι Υπερκρισιμη, και οχι Υποκρισιμη οπως σωστα προτεινει (αμεσως παρακατω καμπυλη) η SEAS.
Δηλαδη ειναι λαθος μια χαμηλοτερη συχνοτητα (50 Ηz) να αποδιδεται με υψηλοτερη σταθμη απο μια υψηλοτερη (100 Ηz). Και μαλιστα οσο πιο ευγενικη ειναι η κλιση αυτης της καμπυλης τοσο πιο φυσικος ειναι ο Ηχος.
Χμ, ναι… Να σου πω! Αυτήν την καμπύλη ο ΚΚ την έκανε με το χέρι, (με το πινέλο του φωτοσοπιού), για να δείξει πώς περίπου αυτή διαμορφώνεται με την καμπίνα που πρότεινε, η οποία, αφ’ ενός μεν έχει λογικές διαστάσεις, κατάλληλες για το μέσο ελληνικό καθιστικό, αφ’ ετέρου δε δίνει και αξιοπρεπή απόκριση στα χαμηλά. Kαμπούρες, boom box,… Και ποια καμπούρα δηλαδή; Μισό ντεσιμπέλ ανά οκτάβα; Παλαβώσατε ρε; Μήπως είμαι και πράκτορας της CIA και δεν το ξέρω;

Άλλο θέλω να ρωτήσω. Την ανηφόρα του RAAL πώς την «έφερες»; Δεν βλέπω πηνίο σε σειρά…
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.348
Reaction score
21.433
Κώστα μου η DCR ενός πηνίου 8,κάτι mH με απλό πηνιόσυρμα ξεπερνά το 1ωμ με χαρακτηριστική άνεση θα έλεγα... Αυτό είναι πρόβλημα. Οι λύσεις των 180 ευρώ/2 πηνία μας δίνουν αντίσταση κοντά στο 0,5ωμ, και ξέρεις καλά πως με μικρότερη αντίσταση θα είναι ακόμα καλύτερα.... Για αυτό το λόγο πουλιούνται και ακριβότατα πηνία, είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ΣΑΦΩΣ καλύτερα, δεν είναι ούτε μούφες ούτε μαύρη μαγεία!
Γιατρέ, τα πράγματα είναι απλά! Για ένα flat 4,7mH με DCR=0.43Ω θέλουμε 92€, ενώ για την ίδια DCR (0.45Ω), σε απλή μορφή σύρματος, από τον ίδιο κατασκευαστή, θέλουμε 55€. Πιο λιανά δεν μπορώ να το κάνω. Αντίστοιχα, για DCR=0.31Ω, θέλουμε 177€ για flat ή 112€ για σύρμα. Μη ψαρώνετε με τα CFC, εδώ πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας, και όχι να πουλήσουμε τουπέ στους ρηβιούερς και τους χαϊεντάδες.

Και το επαναλαμβάνω: Είναι χαζό, τελείως χαζό, να κουβαλήσουμε 5 κιλά χαλκό από την άλλη άκρη της Ευρώπης. Κάντε ένα τηλέφωνο στου Γιατρά, και ζητήστε τιμή για 4,7mH με σύρμα 2.5mm, ή ακόμα και 3mm, να δούμε τη διαφορά. CFC και μούντορφ και μπουμ μπουμ και πουφ πουφ, και θα πέσει 1dB το μπάσο και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι... Σα χαϊεντάδες που κοιτάνε σα χάνοι γυαλιστερά RCA κάνετε!
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
13
Χμ, ναι… Να σου πω! Αυτήν την καμπύλη ο ΚΚ την έκανε με το χέρι, (με το πινέλο του φωτοσοπιού), για να δείξει πώς περίπου αυτή διαμορφώνεται με την καμπίνα που πρότεινε, η οποία, αφ’ ενός μεν έχει λογικές διαστάσεις, κατάλληλες για το μέσο ελληνικό καθιστικό, αφ’ ετέρου δε δίνει και αξιοπρεπή απόκριση στα χαμηλά. Kαμπούρες, boom box,… Και ποια καμπούρα δηλαδή; Μισό ντεσιμπέλ ανά οκτάβα; Παλαβώσατε ρε; Μήπως είμαι και πράκτορας της CIA και δεν το ξέρω;

Άλλο θέλω να ρωτήσω. Την ανηφόρα του RAAL πώς την «έφερες»; Δεν βλέπω πηνίο σε σειρά…


Κωστα αυτο που λεω περι Υπερκρισιμης σχεδιασης του αυλου ειναι βασικος κανονας στην σχεδιαση των Bass Reflex, δεν ειναι δικη μου θεωρια, αλλα πολυ γνωστος σχεδιαστικος κανονας.

Παραπερα ισχυει και στην πραξη, οτι η σωστοτερη εφαρμογη ειναι οταν εξασφαλισουμε μια σταδιακη εξασθενιση της σταθμης οσο χαμηλωνει η συχνοτητα. Οι επιλογες μας εχουν σαν απολυτο οριο το μηκος του αυλου για το οποιο παιρνουμε επιπεδη αποκριση και ηδη αυτο το σημειο θεωρειται απο πολλους Too much.

Τα ακουστικα αποτελεσματα μπορει να τα μελετησει κανεις χρησιμοποιοντας ενα μεταβλητου μηκους BR tube (τηλεσκοπικο), πειραματιζομενος με διαφορα μηκη αυλου, και να συγκρινει τα ακουστικα αποτελεσματα με εν των προτερων αποτυπωμενες τις διαφορες κλισεις της καμπυλης σε σχεση με τα διαφορα μηκη αυλου, οπως τις δινει ενα καλο υπολογιστικο προγραμμα ή ακομα καλυτερα οπως τις μετραει ενα αξιοπιστο μετρητικο προγραμμα.
Εκει φαινεται και ακουγεται αρκετα καθαρα αυτο που εγραψα.


Οσον αφορα την ανηφορα στην καμπυλη του RAAL, ειναι πολυ ωραια ερωτηση και η μονη καινουργια σχεδιαστικη προκληση για μενα.
Αυτη η ανηφορα, που συμφωνα με το διαγραμμα SPL του κατασκευαστη ξεκιναει απο τα 86 db @ 1KHz και κορυφωνεται στα 98 db @ 20KHz , εξελισσομενη με σχεδον γραμμικο τροπο, την συμμαζευει ως προς την κλιση το δικτυωμα R4 - C5, ενω η αντισταση R3 καθοριζει την μεση σταθμη.

Βεβαια το παραπανω δικτυωμα ντουμπλαρει και σαν διορθωτικο της καμπυλης της Εμπεδησης.
Χαρακτηριστικα αναφερω στο ποστ 418, οτι η ρυθμιση της σταθμης του τουιτερ πρεπει να γινεται με μεταβολη της τιμης του πυκνωτη C5, και οχι με ρυθμιση της αντιστασης R3, οπως θα περιμενε κανεις.

Επισης οι αντιστασεις R3 και R4, σχηματιζουν ενα οχι και τοσο εμφανες L-pad.
Με λιγα λογια εφαρμοζεται αυτο που λεω αλλου : ελαχιστοποιηση των εξαρτηματων με καταλληλους συνδιασμους των σε διαφορους ρολους.
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
13
Γιατρέ, τα πράγματα είναι απλά! Για ένα flat 4,7mH με DCR=0.43Ω θέλουμε 92€, ενώ για την ίδια DCR (0.45Ω), σε απλή μορφή σύρματος, από τον ίδιο κατασκευαστή, θέλουμε 55€. Πιο λιανά δεν μπορώ να το κάνω. Αντίστοιχα, για DCR=0.31Ω, θέλουμε 177€ για flat ή 112€ για σύρμα. Μη ψαρώνετε με τα CFC, εδώ πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας, και όχι να πουλήσουμε τουπέ στους ρηβιούερς και τους χαϊεντάδες.

Και το επαναλαμβάνω: Είναι χαζό, τελείως χαζό, να κουβαλήσουμε 5 κιλά χαλκό από την άλλη άκρη της Ευρώπης. Κάντε ένα τηλέφωνο στου Γιατρά, και ζητήστε τιμή για 4,7mH με σύρμα 2.5mm, ή ακόμα και 3mm, να δούμε τη διαφορά. CFC και μούντορφ και μπουμ μπουμ και πουφ πουφ, και θα πέσει 1dB το μπάσο και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι... Σα χαϊεντάδες που κοιτάνε σα χάνοι γυαλιστερά RCA κάνετε!
Ενταξει Κωστα μην εξαπτεσαι.
Εδω προκειται για το κλασσικο οτι για να κερδισεις λιγα παραπανω πρεπει να δαπανησεις πολλα παραπανω. Τις φτηνοτερες λυσεις τις ξερουμε ολοι. Ειναι θεμα επιλογων του καθενα.
Το τι θα γινει τελικα ας το αποφασισει η ομηγυρις, τωρα που τα δεδομενα εχουν μπει στο τραπεζι.
 



Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Ελπίζω να θυμάστε ότι το ζητούμενο είναι ένα όμορφο ηχείο που θα ''παίζει'' πολύ καλά...παραμένοντας ταυτόχρονα ''αγοράσιμο''. :126:

Αν ναι παρακαλώ ...συνεχίστε τον τσακωμό. :136:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.772
Reaction score
12.659
Στο κλάδο των χαμηλών είναι περισσότερη κρίσιμη η χαμηλή τιμή της αντίστασης του πηνίου από οτιδήποτε άλλο. Νομίζω όλοι συμφωνούμε εδώ.
Μεγάλη και γνωστή κατασκευαστές σε ηχεία των 20000 ευρώ χρησιμοποιούν πηνία με πυρήνα σε τέτοιες εφαρμογές.
Λίγο πριν μετράγαμε σε πηνίο 8,5 mH αντίσταση 0,35 Ω και η τιμή αυτού 30 ευρώ με πολύ καλοσχεδιασμένο πυρήνα.
Νομίζω ότι δε χρειάζεται δεύτερη σκέψη εδώ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
53.663
Reaction score
132.965
Mιχάλη το είδα (καθυστερημένα, λόγω κεκτημένης ταχύτητας) αμέσως μετά το ποστ μου για ζόμπελ, έχεις δίκιο. Να όμως που κανένας δεν ανέφερε τίποτα.

Πέτρο ποιό πηνίο μετρήσατε? Ποιάς "μάρκας"? Ρίξε καμιά φωτό αν παίζει.
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.897
Μηνύματα
2.921.984
Members
38.108
Νεότερο μέλος
Evri
Top