ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - "Ναι, μ αρεσει!"

Reaction score
16.250

Ηταν τα πρωτα χρονια του '70.

Ολα -η σχεδον ολα- "τα πλακωνε η φοβερα.Το τραγουδι κρατα τις συνειδησεις σε εγρηγορση και τις ψυχες σε γαληνη. -Σταθμος 101,3 FΜ

"Αυτα τα τραγουδια δεν ειναι η ιστορια της Σμυρνης.Αναφερονται σε κατι οριστικα χαμενο -σαν την Σμυρνη." -Μανος Ελευθεριου (Απο προσχεδιο σημειωματος για την πρωτη εκδοση του δισκου, που τελικα δεν τυπωθηκε.)

«Αν με ρωτησει κανεις σημερα πως μου φαινεται αυτη η δουλεια,θα πω,σαν ακροατης πλεον,πως «ναι,μ αρεσει!» [...]
Κι ακομα παραπερα θα λεγα πως μου ανηκουν τωρα πια οσο ανηκουν και σ αυτον!Τιποτ αλλο.» -Δημος Μουτσης Φεβρουαριος 1999

Reaction score
16.250
Απάντηση: ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - "Ναι, μ αρεσει!"

Ο Δημος Μουτσης παρουσιαζει τη νεα του δουλεια.
Φεβρουαριος 1972

Δημος Μούτσης "Aγιος Φεβρουάριος" (Oλο το έργο)

1.Εισαγωγή ΟΡΧΗΣΤΡΑ
2.Άγιος Φεβρουάριος ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ
3.Άλλος για Χίο τράβηξε ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
4.Το σπίτι στην ανηφοριά ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ
5.Ο Xάρος βγήκε παγανιά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
6.Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ- ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ
7.Σταμάτης Κομνηνός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
8.Κι αν φταίει κανείς ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ
9.Το κομοδίνο ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ
10.Η σούστα πήγαινε μπροστά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
11.Άγιος Φεβρουάριος --φινάλε ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ

Last edited by a moderator:

Reaction score
16.250

"Τα 2 τελευταια χρονια ειναι γεγονος οτι δεν μετειχα στη μουσικη ζωη του τοπου.Λογοι εντελως εξωκαλλιτεχνικοι μου επεβαλαν την αναγκαστικη αυτη αποχη μου απο το ελληνικο κοινο.Τουτο βεβαιως δεν σημαινε πως δεν παρακολουθουσα απο κοντα την εξελιξη της ελληνικης και της ξενης,γενικωτερα,μουσικης.Σ ολο αυτο το διαστημα,λοιπον,διεπιστωσα μετα λυπης μου οτι,αν και ειναι φανερο οτι η μουσικη μας διερχεται μια κρισιμη καμπη,καμια ουσιαστικη ανανεωτικη μορφη δεν ενεφανισθη,εκτος ισως,ισως,ελαχιστων εξαιρεσεων.

Στο σημειο αυτο θα ηθελα να κανω μια αναδρομη.

Το ρεμπετικο τραγουδι οπως ολοι ξερουμε πολυ καλα,σταματησε να υπαρχει σαν γνησια μορφη,γυρω στο 1950.Εκεινο που απεμεινε και που συνεχιστηκε μεχρι σημερα,ηταν μια επεξεργασια του ειδους αυτου,απο εντεχνους πλεον συνθετες,οι οποιοι με την προσωπικοτητα τους και τον τροπο τους,εκαναν την μουσικη αυτη προσιτη στο μεγαλο κοινο,ανοιγοντας ισως και νεους δρομους για την εξελιξη της.

Το ειδος αυτο ομως,το οποιον υπηρετησαν τους απομακρυνε τελειως,απο το παραδοσιακο ρεμπετικο τραγουδι.Εκεινο βεβαιως που συνεχισε να υπαρχει ειναι κατα ενα τροπο οι ρυθμοι των ρεμπετικων τραγουδιων και προ παντος το μπουζουκι σαν βασικο και αναποσπαστο οργανο της ορχηστρας.
Η εξελιξη αυτη ομως μοιραια,εφτασε σ ενα κορεσμο.Το ειδος αυτο ομως δεν ανανεωθηκε οπως επρεπε εκ των εσω δηλαδη,γιατι αλλωστε ουδεμια αξιολογη ανανεωμενη δυναμη φανηκε εκτοτε.

Ξεροντας οτι η μουσικη δεν εντασσεται σ ενα συγκεκριμενο γεωγραφικο χωρο και με το ευρος που εχει η τεχνη αυτη,ειναι επομενον,να υφισταται ολες τις συγχρονες διεθνεις επιδρασεις και τασεις.

Reaction score
16.250

Εμεις δε, οι νεωτεροι,σαν υπευθυνοι δημιουργοι και συνεχιστες της ελληνικης παραδοσιακης μουσικης δεν μπορουμε παρα να τις δεχτουμε.Κι οταν μιλω για την διεθνη μουσικη κινηση εννοω οπως καταλαβαινετε,την μουσικη Ποπ,που κατα βαση δεν ειναι τιποτα αλλο,παρα μονον η αληθινη επικοινωνια,των νεων και υγιως σκεπτομενων ανθρωπων δια της μουσικης.

Στο δισκο μου λοιπον αυτο προσπαθησα να ενταξω το υφος και το ακουσμα στις συγχρονες τασεις,εκφραζοντας με το εργο μου,αφ ενος τη συμμετοχη μου στο διεθνη μουσικο χωρο,αφ ετερου δε, και την προσωπικη μου ανησυχια στην αναγκη της συγχρονης εκφρασης.

Η εκφραση αυτη στη μουσικη,βασιζεται στην εντελως νεα μορφη ακουσματος το δε,περιφημο μπουζουκι,δεν αποτελει παρα μονο ενα ακομα οργανο της ορχηστρας και οπως ειναι φυσικο υπο αυτες τις συνθηκες,η χρησιμοποιηση του να γινεται μονο και εφ οσον εξυπηρετει το αποτελεσμα που θελω να δωσω.

Το μπουζουκι ειναι γεγονος οτι δεν αποτελει επ ουδενι λογο πλεον τον καμβα της μουσικης μας.Χωρις μ αυτο να θελω να πω,εγω προσωπικα,οτι οι πηγες της εμπνευσης μου δεν θα αντλουνται κατα βαση παντα απο την λαικη μας μουσικη παραδοση.

ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ - ΚΙ ΑΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Reaction score
16.250

[FONT=&amp]Με τον Μανο Ελευθεριου,γραψαμε τον ΑΓΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ.Το κειμενο που μου εδωσε,περιεχει εικονες απο τον πολεμο και απο τις αναμνησεις μιας εποχης,που αφησε τοσο βαθια ιχνη σε ολους μας.Η τραγωδια του 22,ο ξεκληρισμος και η προσφυγια,δεν μπορεσαν να σβησουν καποιες [/FONT] αναμνησεις απο «ενα σπιτι στην ανηφορα»,απο «ενα κομοδινο»,με κιτρινισμενα γραμματα η απο ενα χωρισμο.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΙΑ

ΤΟ ΚΟΜΟΔΙΝΟ

Reaction score
16.250

Ομως,θα ταν ανωφελο για μας τους δυο,να τραγουδησουμε σημερα ολο αυτον τον καημο μιας ολοκληρης εποχης.

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ειναι ενας συμβολισμος μιας τραγωδιας,που περναμε ολοι καποτε αλλα και ο συμβολισμος μιας αναγεννησης που ελπιζουμε οτι καποτε θα ελθει.

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Reaction score
16.250

Την Πετρη Σαλπεα την πρωτακουσα το 1969 καπου στην Πλακα. (Μ αρεσε.Ηταν πολυ τρυφερη τραγουδιστρια κι ομορφο κοριτσι!Καναμε προβες και τα τραγουδια τα λεγε καταπληκτικα.- Φεβρουαριος 1999 )
Η φωνη της πραγματι μου εκανε μεγαλη εντυπωση. Δυστυχως ομως την εποχη εκεινη ειμασταν δεσμευμενοι ο καθενας με αλλη εταιρεια,κι ετσι μονο προς το τελος του 1971 μπορεσαμε να συνεργαστουμε,και ομολογω οτι ξαφνικα βρεθηκα μπροστα σε μια τραγουδιστρια της οποιας η φωνη,εχει μια φυσικη και εντονη προσωπικοτητα.

Οπως δε και να ναι κανεις τοποθετημενος απεναντι σε αυτο το ειδος της μουσικης,ειναι βεβαιο,οτι η τραγουδιστρια αυτη θα του αρεσει. Πιστευω οτι η Πετρη Σ. Εχει τη δυνατοτητα να παει πολυ ψηλα και χαιρομαι ιδιαιτερα που ο Αγιος Φεβρουαριος τηε εδωσε την δυνατοτητα να την γνωρισει το μεγαλο κοινο.

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Α`Ι`ΒΑΛΙ

Reaction score
16.250

(Εκει που παρουσιαστηκε το προβλημα ηταν με τον τραγουδιστη.Δοκιμασα πολλους κι αν θυμαμαι καλα,σε μερικους εκανα και δοκιμαστικα.Τιποτα!Ο Μητροπανος ηταν φανταρος καπου στα Βορεια.Οταν μου τον ανεφεραν στην τοτε Φιλιπς,συμφωνησα να δοκιμασω και μ αυτον και προσπαθησαμε να του παρουμε μια αδεια να κατεβει.Ηρθε,προβαραμε...Στεγνη φωνουλα / σκετη,χωρις πολλα πολλα τσαλιμια,ο,τι επρεπε γι αυτο που ηθελα σ αυτα τα τραγουδια.Πηρα τους τονους του,τα μαθε καλα κι εφυγε.

Υστερα εγραψα τις ορχηστρες (ο,τι ειχε ερθει στην Ελλαδα το πρωτο 8καναλο) με ηχοληπτη τον Γιωργο Κωνσταντοπουλο,ξανακατεβηκε ο Μητροπανος,δυο μερες τα τραγουδησε κι εφυγε ξανα. »Τα πα καλα;» με ρωτησε. «Τελεια» του απαντησα. «Ενταξει,αλλα για να ειμαι ειλικρινης τιποτα δεν εχω καταλαβει ακομα!» μου απαντησε. Εφταιγε πιθανον η απειρια του ν ακουει τη φωνη του στο πολυκαναλο...-Φεβρουαριος 1999.)

Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ

Reaction score
16.250

Ο Δημητρης Μητροπανος,με τη σειρα του,εδωσε στα τραγουδια μου το υφος και το χρωμα που ειχα στο μυαλο μου οταν τα εγραφα. Αυτο που μ ενθουσιαζει σ αυτον τον τραγουδιστη ειναι η φυσικη απλοτητα της τελειως προσωπικης φωνης του,και ο τροπος ερμηνειας των τραγουδιων.

...

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΧΙΟ ΤΡΑΒΗΞΕ

Ξεκινωντας λοιπον απο αυτη την βαση πιστευω οτι τοσο ο Μητροπανος οσο και η Σαλπεα,ειναι οι ιδανικοι ερμηνευται της δουλειας μου."

Ο ΔΙΣΚΟΣ. Μηνιαια μουσικη επιθεωρηση Φεβρουαριος 1972

Reaction score
1.242

Σε ευχαριστώ πολύ !
Απο τους πρώτους δίσκους που "Βούτηξα" από τον πατέρα μου ....
Βέβαια είχε αυτόν

Και πάλι χίλια ευχαριστώ που μας έδωσες την αφορμή να τον .. ξαναακούσουμε !

Reaction score
16.250

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ-Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Αυτό το γράμμα το στερνό
απ’ το παλιό λιμάνι
στο γράφω τώρα που πονώ
για το Σταμάτη Κομνηνό
στη Νέα Ορλεάνη

Όταν περνάς Ωκεανό
μ’ Αύγουστο και φεγγάρι
να θυμηθείς τον Κομνηνό
που ήταν γεφύρι να περνώ
και στα στενά λυχνάρι

Πουλί κανένα δεν πετά
την ώρα που βραδιάζει
ποιος είναι αυτός που μελετά
το θάνατο στη λεβεντιά
Χριστέ μου και μοιράζει

(3.68 -12.1971)
Σταματης Κομνηνος: Τηνιακος ναυτικος που τραυματιστηκε στη Nεα Ορλεανη σε αυτοκινητιστικο και πεθανε αμεσως μετα στην Αθηνα.Συνομηλικος του στιχουργου και φιλος του πατερα του.

Ο στιχος γραφτηκε εν θερμω,ως αναμνηση "χαμενης αθωωτητας".Συμπληρωθηκε αργοτερα.

Reaction score
16.250

Oi στιχοι των τραγουδιων γραφτηκαν την περιοδο 1968-70 στα πλαισια μιας γενικοτερης ενασχολησης-ερευνας του στιχουργου για υλικο (καρτ ποσταλς,φωτογραφιες,κειμενα) της Σμυρνης.

Hταν συνεχεια διαβασματων του, γυρω απο τη ζωη του Ελληνισμου της Σμυρνης.Επελεγησαν για το δισκο εννεα απο τα τριαντα περιπου τραγουδια που γραφτηκαν αρχικα με αναλογες αναφορες.

*Ολα τα σχολια ειναι απο το ενθετο του cd που μου χαμογελασε αυτον τον Αυγουστο για να το παρω.

To παρακατω ακουσμα ειναι ενα απο τα συγκινητικοτερα για μενα,καθως με μεταθετει σε μια αλλη εποχη...

Απολαυστε το ξανα:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.832
Members
38.243
Νεότερο μέλος
desmios2025