ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΗΧΕΙΩΝ

Reaction score
185
στη home cinema δεν ειχε τυχη... για να δω εδω...

Διαβάζοντας ένα τεστ ενισχυτή είδα το παρακάτω

Editorial Note about the Impedance Selector Switch

I recommend the "Minimum 8-ohms" setting even for 4-ohm speakers of moderate efficiency (>89dB SPL). Yamaha includes a" 6-ohm" setting to satisfy UL heat dissipation requirements when driving 4-ohm loads, as well as easing consumer concerns about driving low impedance loads. These switches step down voltage feed to the power sections which can limit dynamics and overall fidelity. My advice is to keep the switch set to "Minimum 8-ohms" regardless of the impedance of your speakers and ensure proper ventilation of the Receiver. Using the 6 ohm setting will reduce power output to your speakers about 15-20% and thus cause higher frequency of amplifier clipping if driven too hard which can damage your speakers.

Επειδη και τα αγγλικά μου και τα "τεχνικά" μου δεν είναι και άριστα από τα λίγα που καταλαβαίνω είναι ότι άσχετα απο την αντίσταση των ηχείων ο A/V ενισχυτής καλό είναι να μην κατεβαίνει κάτω απο τα 8 ohm σύμφωνα με το παραπάνω.

Ο ενισχυτής μου λοιπόν έχει επιλογή 8 και 6 ohm και τα ηχεία μου είναι 6 ohm. Άρα? Ποιός ο λόγος επιλογής αντίστασης στον ενισχυτή?

Τι γνώμη έχετε εσείς? Τι αντισταση να δηλωσω στον ενισχυτη μου?

Reaction score
256
Προφανώς έχεις τον Yamaha RX-V4600 .

Αν ο ενισχυτής σου είναι τοποθετημένος ώστε να "αερίζεται"-ψύχεται καλά

τότε άσε τον στα 8 Ω και μην προβληματίζεσαι !

Αν όχι τότε επίλεξε τα 6 Ω .

Reaction score
298
ilias said:
στη home cinema δεν ειχε τυχη... για να δω εδω...
Περίεργο. Το υποφόρουμ αυτό βρίθει σοφών. Ίσως δεν πρόσεξαν.

Ο RX-V4600 είναι τρανζιστοράτος, άρα το πιθανότερο είναι ο διακόπτης να επηρεάζει μόνο το κατώφλι του συστήματος προστασίας από υπερφόρτωση, ή απλώς να μειώνει το βολτάζ στο positive rail. H δεύτερη πιθανότητα μου μοιάζει με "αμερικανιά".

Όσο για τα 6Ω, είναι ένα νούμερο χωρίς ιδιαίτερη σημασία από μόνο του. Αν μας έλεγες για ποιά ηχεία μιλάς?

Reaction score
256
Στο συγκεκριμένο ενισχυτή η έξοδος-επιλογή 8 Ω δίνει ισχύ 210W στο κανάλι σε 4 Ω ηχείο !

Αντίθετα η έξοδος-επιλογή 6 Ω δίνει ισχύ 180 W στο κανάλι σε ηχείο 4 Ω.

Είναι κατασκευαστική επιλογή που εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες .

Φαινομενικά αν δεν δείς τις συγκεκριμένες σκοπιμότητες έχουμε παράδοξο αλλά δεν είναι!

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.778
Βασικά, ο διακόπτης αυτός δεν επιλέγει κανενός είδους αντίσταση. Απλώς, φέρει στις θέσεις του σήμανση με την ενδεικνυόμενη αντίσταση που πρέπει να έχουν τα ηχεία. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις που παραθέτει ο συντάκτης του Audioholics.com, ο ενισχυτής παρουσιάζει μειωμένη ισχύ με τον επίμαχο διακόπτη στη θέση 6Ω, κάτι που μαρτυρεί ότι αυτός ο διακόπτης μειώνει την τάση τροφοδοσίας των σταδίων εξόδου.

Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς, εάν ο ενισχυτής συνδεθεί με ηχεία χαμηλής ονομαστικής αντίστασης, τα ηχεία θα τραβήξουν πολύ ρεύμα, οπότε τα τρανζίστορ του σταδίου εξόδου θα φθάσουν στο όριό τους, καθώς το ψυγείο τους είναι μικρό, λόγω έλλειψης χώρου, (κάτι που ισχύει σε όλους τους AV ενισχυτές). Έτσι, με χαμηλωμένη την τάση τροφοδοσίας, τα τρανζίστορ αποδίδουν μειωμένη ισχύ, κρατώντας σε ανεκτό επίπεδο και το θερμικό φορτίο που πρέπει να εκλύεται στο περιβάλλον. Πάντως, αυτή η δέσμευση του χρήστη, ως προς την τοποθέτηση του διακόπτη, έχει να κάνει και με τη στάθμη. Εάν ο ενισχυτής λειτουργεί σε σχετικά μέσες στάθμες, δεν καλείται να αποδίδει ιδιαίτερα υψηλή ισχύ, και επομένως μπορεί να είναι μόνιμα στη θέση 8Ω. Σε υψηλές στάθμες, μπορεί και πάλι να οδηγήσει ηχεία χαμηλής αντίστασης, υπό την προϋπόθεση ότι αερίζεται καλά, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη από υπερθέρμανση, εάν το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έντονο σήμα στα περιφερειακά κανάλια, οπότε τα τρανζίστορ των αντιστοίχων εξόδων πρέπει να αποβάλλουν κι αυτά το θερμικό τους φορτίο.

Από την άλλη μεριά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα ηχείο ονομαστικής αντίστασης 8Ω δεν κατεβαίνει χαμηλά, ας πούμε στα 3Ω, καθώς οι κατασκευαστές μπορούν να βαφτίσουν το ηχείο τους όπως θέλουν.

Γι’ αυτό και τελικά, μάλλον συμφωνώ με τον συντάκτη της δοκιμής.

Reaction score
298
Κώστας Κόγιας said:
Έτσι, με χαμηλωμένη την τάση τροφοδοσίας, τα τρανζίστορ αποδίδουν μειωμένη ισχύ
Ή εξωθούνται συχνότερα σε ψαλιδισμό.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.778
RDoherty said:
Κώστας Κόγιας said:
Έτσι, με χαμηλωμένη την τάση τροφοδοσίας, τα τρανζίστορ αποδίδουν μειωμένη ισχύ
Ή εξωθούνται συχνότερα σε ψαλιδισμό.
Βέβαια. Πάντως, ο αρθρογράφος άδικα ανησυχεί για τον ψαλιδισμό, γιατί το σύστημα προστασίας του ενισχυτή ανιχνεύει όχι απλώς αυτό, αλλά κυρίως αυτό: την παρουσία DC στην έξοδο, οπότε και διακόπτει τη σύνδεση των ηχείων.

Reaction score
185
Περίεργο. Το υποφόρουμ αυτό βρίθει σοφών. Ίσως δεν πρόσεξαν.

Όσο για τα 6Ω, είναι ένα νούμερο χωρίς ιδιαίτερη σημασία από μόνο του. Αν μας έλεγες για ποιά ηχεία μιλάς?
[/quote]

Αλλού το όνομα και αλλού η χάρη... :D

τα ηχεία είναi δορυφόροι , tannoy efx 5.1 ( http://www.audioholics.com/productreviews/loudspeakers/Tannoy_FX5.1_review_p1.html ), και εκτός από 6 ohm αντίσταση, έχουν και χαμηλή ευαισθησία στα 85 db κάτι που σύμφωνα με τον συντάκτη του τεστ παίζει ρόλο... of moderate efficiency (>89dB SPL).

ο ενισχυτής είναι ο Pioneer 916 http://www.technixx.gr/deeplink.jsp?PROD=179323&ext=skroutz (και αν και καινουρια σειρα δεν έχω βρει πουθενά τεστ για κανέναν της σειράς αυτής ).

Από ότι καταλαβαίνω πάντως απο τα λεγόμενά σας έως τώρα αν θέλω να ρίξω την ποιότητα/δύναμη λίγο αλλά να έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο βάζω τον ενισχυτή στα 6 Ohm αν όχι, τον αφήνω στα 8 και προσέχω τις σταθμες.... ή όχι?

Και με δεδομένο ότι μιλάμε για φτηνά ηχεία δορυφόρους, με χρήση μόνο σε ταινίες όπου η ποιότητα /πιστότητα του ήχου δεν είναι και τόσο ζητούμενο (με βάση και όλο το υπόλοιπο set up, dvdp, καλώδια, ποιότητα dvd κτλ) καλύτερα εγώ να μη συμφωνήσω με τον συντάκτη του άρθρου για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.778
ilias said:
Από ότι καταλαβαίνω πάντως απο τα λεγόμενά σας έως τώρα αν θέλω να ρίξω την ποιότητα/δύναμη λίγο αλλά να έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο βάζω τον ενισχυτή στα 6 Ohm αν όχι, τον αφήνω στα 8 και προσέχω τις σταθμες.... ή όχι?
Ναι.

ilias said:
Και με δεδομένο ότι μιλάμε για φτηνά ηχεία δορυφόρους, με χρήση μόνο σε ταινίες όπου η ποιότητα /πιστότητα του ήχου δεν είναι και τόσο ζητούμενο (με βάση και όλο το υπόλοιπο set up, dvdp, καλώδια, ποιότητα dvd κτλ) καλύτερα εγώ να μη συμφωνήσω με τον συντάκτη του άρθρου για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο?
Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν συμφωνήσεις. Όλο το παιχνίδι με αυτόν τον κωλοδιακόπτη παίζεται στη θερμότητα που πρέπει να αποβληθεί από το ψυγείο των σταδίων εξόδου.

Reaction score
3.933
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.
Εκτός από την μείωση της τάσης της τροφοδοσίας, υπάρχει και μία πιθανότητα αυτός ο διακόπτης να σηματοδοτεί και κάποιο άλλο κύκλωμα που ρυθμίζει τo ποσοστό ανάδρασης (negative feedback) του κυκλώματος του ενισχυτή. Aν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ο ενισχυτής θα παίζει λίγο διαφορετικά και ανάλογα με το ποσοστό ανάδρασης που εφαρμόζει στις θέσεις 8Ω ή 6 Ω.
Παράλληλα με την αλλαγή της ανάδρασης αυτός ο διακόπτης θα μπορούσε να επιλέγει και διαφορετικό δευτερεύον τύλιγμα στον μετασχηματιστή τροφοδοσίας με σκοπό την μείωση της AC τασης του τροφοδοτικού.

Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε τον ενισχυτή μας να μην κλιπάρει γιατί θα κάψει τα ηχεία. Το κλιπάρισμα το αντιλαμβανόμαστε εύκολα από τον χαρακτηρηστικό θόρυβο υψηλής συχνότητας, κάτι σαν έντονο hissssss που ακούγεται συνήθως από το tweeter κατά τη διάρκεια ακρόασης μουσικής σε μεγάλες εντάσεις .

Reaction score
256
Εδώ όμως υπάρχει θέμα!

Το test που παρουσιάστηκε αφορά άλλον ενισχυτή που δεν ταυτίζεται

με τον ενισχυτή του Ilias .

Πως είμαστε σίγουροι ότι με αυτό τον ενισχυτή οι σχεδιαστικές επιλογές

του τροφοδοτικού είναι παρόμοιες;

Reaction score
3.933
Αν δεν δούμε το σχεδιάγραμμα του κυκλώματος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
Εχω συναντήσει και περιπτώσεις όπου ο διακόπτης επιλογής της αντίστασης σηματοδοτούσε περισσότερα του ενός κυκλώματα. Οι περισσότερες όμως λύσεις για την μείωση της DC τάσης του τροφοδοτικού γίνεται σε επίπεδο Μ/Σ τροδοδοσίας A/C . Mε κάποιο τρόπο αλλάζουν τον λόγο μεταξύ πρωτεύοντος & δευτερεύοντος . Αυτό γίνεται συνήθως με διαφορετικές λήψεις είτε στο πρωτευον είτε στο δευτερεύον τύλιγμα του Μ/Σ τροφοδοσίας.
Δεν είναι εύκολο να γίνει το switching σε επίπεδο DC τροφοδοσίας, εκτός κι αν η τάση του DC τροφοδοτικού είναι ρυθμιζόμενη.

Reaction score
0
Απάντηση: ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΗΧΕΙΩΝ

Καλησπέρα και συγνώμη αν δεν είμαι στην σωστή ενότητα αλλα με βάση τα παραπάνω θα ήθελα μια μικρή (μεγάλη για μένα) βοήθεια.
Πρόσφατα αγόρασα τον ενισχυτή της yamaha RX-V465 o οποίος οδηγεί τα ηχεία με 6 ή 8 Ohm αντίστοιχα. Τα ηχεία που έχω είναι της Audio Crystal Twin 1000 kevlar ισχύς 300W στα 4 Ohms.
Ξέρω εκ των πραγμάτων οτι τα ηχεία δεν κάνουν για τον ενισχυτή αλλα την δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να πάρω άλλα και αναγκαστικα τα χρησιμοποιώ.
Η έρωτηση μου είναι κατα πόσο ασφαλές είναι αυτό για τον ενισχυτή και αν θα μπορούσα να τα παίζω σε χαμηλές εντάσεις όπως κάνω μέχρι τώρα.
Αν ναι σε ποια τιμή αντίστασης να ρυθμήσω τον ενισχυτή? 6 ή 8 Ohm?
Μήπως να τα πουλήσω και να πάρω κατι πιο αποδοτικό-σωστό για τον συγκεκριμένο ενισχυτή? και αν ναι, μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι?
Όπως καταλάβατε δεν είμαι και τόσο σχετικός.....
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.598
Γενικά οι πολυκάναλοι ενισχυτές καλό είναι να οδηγούν όσο το δυνατόν ευκολότερα σε αντίσταση ηχεία.
Η αντίσταση ενός ηχείου δεν μπορεί να περιγραφή απλά με μια τιμή. Αυτό που αναφέρει ο κατασκευαστής είναι η μέση τιμή που υπολογίζεται από την καμπύλη της αντίσταση του ηχείου.

Έτσι μπορεί ένα ηχείο που αναφέρεται σαν 6ωμο, επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της καμπύλης του είναι πάνω από τα έξι Ω, σε κάποια σημεία να πέφτει κάτω από τα 3,5 Ωμ και τελικά να είναι δυσκολότερο από ένα καθαρά τετράωμο ηχείο.

Επιπλέον καθοριστικό ρόλο παίζει και η φάση της αντίστασης αλλά θεωρώ δεδομένο πως οι σοβαροί κατασκευαστές πλέον δίνουν την ανάλογη προσοχή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.670
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale