ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ OHM ... ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

Reaction score
1.543
ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ.... ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ROTEL RB 970

ΚΟΡΝΕΣ ΤΑ ΘΥΡΙΑ ( ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ) ΥΑΜΑΗΑ JE 4280 - 20W , 16 OHM

TWEETER TA SLOT THΣ BEYMA CP 21 .... ΣΤΑ 8 ΟΗΜ

ΤWEETER KAI KORNES ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ... ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ?... :108:

Timaras

Reaction score
2.144
Κοίτα να δεις πως γίνεται.
Η ολική αντίσταση 2 παράλληλα συνδεδεμένων αγωγών ισούται με:Rολ=(R1*R2)/(R1+R2) άρα
στην περίπτωσή σου 5,3 Ohm.Μόνο αυτά θα συνδεθούν στον ενισχυτή δηλαδή?Με τη μικρή
εμπειρία που έχω δεν βλέπω πρόβλημα αλλά περίμενε να το δει και κανας άλλος με
περισσότερες γνώσεις να σου πει.

Reaction score
1.543
Απάντηση: Re: ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ OHM ... ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΑΥΤΟ . ΤΑ ΓΟΥΦΕΡ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ¨)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361
Απάντηση: ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ OHM ... ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

κανένα πρόβλημα.

Reaction score
1.543

λοιπον νεο θεμα... τα woofer τα jbl e-130 ( 150 rms , 105db , 8 ohm) , οι κορνες της beyma cp 350 η 80ς σειρα 60w ,105db ,8 ohm .... θα παιζουν απο το παθητικο κροσοβερ του καθε ηχειου που τα φοραει ........

και ερωτω.... το καθε ηχειο θα εχει ευαισθησια 105db και αντισταση 8ohm ??? :112::117:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Re: Απάντηση: ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ OHM ... ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

λοιπον νεο θεμα... τα woofer τα jbl e-130 ( 150 rms , 105db , 8 ohm) , οι κορνες της beyma cp 350 η 80ς σειρα 60w ,105db ,8 ohm .... θα παιζουν απο το παθητικο κροσοβερ του καθε ηχειου που τα φοραει ........

και ερωτω.... το καθε ηχειο θα εχει ευαισθησια 105db και αντισταση 8ohm ??? :112::117:
Όχι. Θα εξαρτηθεί η ευαισθησία από το κύκλωμα διαχωρισμού σε συνδυασμό με τα μεγάφωνα.
Τα 105 ντιμπιά που αναφέρεις είναι μια μέση τιμή του κάθε μεγαφώνου.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις τιμές που αναφέρουν στα ηχεία, με τη διαφορά πως οι εταιρίες έχουν τη συνήθεια να τη φουσκώνουν 1,5-2,5 ντιμπιά.

Reaction score
1.543

δηλαδη το κρος μπορει να επιρεασει τα ohm ? με ενα πολυμετρο στις εισοδους του κρος με ολα φορτομενα πανω του θα μπορεσω να δω ποσα ohm ειναι το ηχειο συνολικα?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Άλλη είναι η ηλεκτρική αντίσταση ενός μεγαφώνου, αυτή είναι το σύρμα του πηνίου του και μπορείς να τη μετρήσεις με πολύμετρο, και άλλο η ακουστική.

Reaction score
1.543

Για αυτη την αντισταση μιλαω! θελω να δω ποσα ohm βγαζει το ηχειο για να δω στα ποσα ωμ πρεπει να ρυθμισω τον ενισχυτη

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Για να τη μετρήσεις αυτή δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεσαι μια ειδική διάταξη, συνδεδεμένη στην έξοδο του ενισχυτή σου και πριν το ηχείο, που συνδυάζεται με ένα μετρητικό σύστημα.

Πάντως αν μιλάμε για μεγάφωνα που αναφέρονται σαν 8ωμα θα ρυθμίσεις στα 8 τον ενισχυτή σου και είσαι μέσα.
Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία ιδιαίτερη.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.320

οσο για τα ohm και σε ποιες μπορνες του ενισχυτη θα μπουνε, 8 η 4 εκει μπορεις νομιζω χωρις φοβο να τα δοκιμασεις και να δεις κ μονο σου.

Κογια? Πετρο? Κωστα?

Reaction score
1.543

και γιαννη πως θα καταλαβω σε ποιες μπορνες δουλευουν πιο ''σωστα''??

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361

με το "αφτί"! χαχαχαχχαχα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361

λοιπόν, αφού γελάσαμε πάλι, ας δούμε τι συμβαίνει στους ενισχυτές με μετασχηματιστές εξόδου, δηλαδή κυρίως στους λαμπάτους ενισχυτές.

Θα τα πω πολύ πολύ απλά, ώστε να τα καταλάβει ακόμα και ο φίλος μου ο Κοτσίδης.

Αυτοί λοιπόν οι ενισχυτές, με απλά λόγια, βγάζουν μια συγκεκριμένη ισχύ, που ορίζεται από τάση και ένταση ρεύματος.

Ο μετασχηματιστής εξόδου, έχοντας 2 δευτερεύοντα - ή 2 αθροίσματα δευτερευόντων τυλιγμάτων (δηλαδή δυο διαφορετικές εξόδους για τα ηχεία - αναλόγως αντίστασης των ηχείων 8 ή 4 ωμ), δεν αλλάζει την ισχύ που δίνει στην οποιαδήποτε έξοδό του, καθώς όση ισχύ παίρνει στην είσοδό του, τόση δίνει στην έξοδό του. Στην είσοδό του, συνήθως παίρνει πολύ υψηλή τάση και πολύ χαμηλή ένταση, καθώς οι λυχνίες δουλεύουν σε μεγάλες τάσεις. Ο μετασχηματιστής λοιπόν, στην έξοδό του, μπορεί να ανεβάζει την τάση, μειώνοντας την ένταση, ή να κατεβάζει την τάση, αυξάνοντας την ένταση.

Ας καταλάβουμε τώρα τι ζητάν τα ηχεία: αν το ηχείο είναι μεγάλης αντίστασης (πχ 8ωμ) ζητάει από τον ενισχυτή για την ίδια συνολικά ισχύ, λιγότερη ένταση ρεύματος (σε αμπέρ) απ'όση ένταση χρειάζεται ένα ηχείο μικρότερης αντίστασης (4ωμ), ενώ παράλληλα, το ηχείο μεγάλης αντίστασης ζητάει περισσότερη τάση απ'ότι το ηχείο μικρής αντίστασης.

ας δούμε τα βασικά:
ισχύς=ένταση*τάση (P=I*V)
ισχύς=τάση στο τετράγωνο διά της αντίστασης (P=V2/R)
ισχύς=ένταση στο τετράγωνο επί της αντίστασης (P=I2*R)

Παράδειγμα: ηχείο 8ωμ, τάση 80 βολτ, ένταση 10 αμπέρ.
P=V*I=80*10=800 watt
P=V2/R=80*80/8=800 watt
P=I2*R=10*10*8=800 watt

Συνολικά, βλέπουμε πως με 10 αμπέρ, ένα ηχείο 8 ωμ καταναλώνει ισχύ 800 βατ (και χρειάζεται τάση 80 βολτ)

Ας δούμε πόση ισχύ θα καταναλώσει ένα ηχείο 4ωμ με την ίδια ένταση ρεύματος, τα 10 αμπερ:
P=I2*R=10*10*4=400 watt

Πάμε δηλαδή στη μισή ισχύ αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια ένταση ρεύματος!

Ας δούμε τι χρειάζεται ένα ηχείο 4 ωμ για να καταναλώνει 800 βατ ισχύος:

P=V2/R
800*4=V2
V=56,5 Volt

P=I2*R
800/4=I2
I=14,1 Ampere

P=V*I=56,5*14,1=800 Watt

Δηλαδή, καταλαβαίνουμε απόλυτα πως για την ίδια ισχύ, το 4ωμο ηχείο θέλει τάση 56 βολτ, ενώ το 8ωμο θέλει τάση 80 βολτ! Ταυτόχρονα, για την ίδια ισχύ, το 4ωμο ηχείο θέλει 14,1 αμπέρ, ενώ το 8ωμο αρκείται με 10 αμπέρ!

έτσι λοιπόν και ο μετασχηματιστής εξόδου, προσπαθεί να περάσει όση πιο πολλή ισχύ είναι δυνατό, στο ηχείο σου, αναλόγως αντίστασης ηχείου.

Οπότε, στην έξοδο του μετασχηματιστή για 4ωμ φορτία, ο ενισχυτής βγάζει πιο πολλά αμπέρ και λιγότερα βολτ, ενώ αντίθετα, στην 8ωμη έξοδό του, βγάζει πιο πολλά βολτ και λιγότερα αμπέρ, ενώ ταυτόχρονα, και στις δυό εξόδους του βγάζει την ίδια συνολικά ισχύ.

Και αφού κατανοήσαμε τα βασικά, πάμε τώρα στο "δια ταύτα".

Αν δουλεύεις πλήρες ηχείο, δηλαδή και μπάσα, που η αντίστασή του κατεβαίνει κάτω από 8 ωμ, οπότε απαιτούνται μπόλικα ρεύματα για να βγούν σωστά κι ασυμπίεστα τα μπάσα σου, σύνδεσε το ηχείο σου στην 4ωμη έξοδο του ενισχυτή σου. Μειονέκτημα; θα παίρνει συνολικά λιγότερη ισχύ, αφού θα περιοριστεί η μέγιστη τάση που θα πάει στο ηχείο.

Αν δουλεύεις μιντ ή τουίτερ, που δεν έχει μπάσα, κι άρα δε χρειάζεται ρεύματα, (τα ρεύματα βρίσκονται τα μπάσα) σύνδεσέ το στην 8ωμη έξοδο του ενισχυτή σου, ώστε να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ, αφού θα πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή τάση.

τα υπόλοιπα "αν", θα τα βρείτε πλέον μόνοι σας, εφόσον κατανοήσατε τη θεωρία.

Οι υπόλοιποι, επιλέξτε με το ...."αφτί" σας! χαχαχαχαχαχα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361

για να δω να πέφτουν τα "ευχαριστώ" τώρα!!! :116::116::116:

τι στο διάτανο, φυσική γυμνασίου είναι αυτή, τζάμπα; :138:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.320

λοιπόν, αφού γελάσαμε πάλι, ας δούμε τι συμβαίνει στους ενισχυτές με μετασχηματιστές εξόδου, δηλαδή κυρίως στους λαμπάτους ενισχυτές.

Θα τα πω πολύ πολύ απλά, ώστε να τα καταλάβει ακόμα και ο φίλος μου ο Κοτσίδης.
καλα τα λες γεροντα...

αλλα εμενα ειναι OTL , ντεν καταλαβαινει...χαχαχαχαχα

:116::116::116:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.361

αν έχει διαφορετικές εξόδους για ηχεία διαφορετικής αντίστασης, ισχύουν ακριβώς τα ίδια.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.228
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ