Αναστροφή φάσης (????)

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557
Ρε παιδιά έχω πάρει ένα καινούργιο σαμπ της Velodyne το CHT10 σε αντικατάσταση του παλιού καλού μου REL Strata II.
Επειδή το είχα πολλά χρόνια είπα να κάνω μια αλλαγή.
Με την ευκαιρία να πω ότι το νέο είναι πιο δυνατό και ποιοτικό, αλλά το παλιό μου REL ήταν πιο ποιοτικό στη μουσική.
Απλώς αυτό είναι νέο, ωραίο, τηλεχ/μενο, με LED στην πρόσοψη, με 4 προρυθμίσεις.

Ερώτηση: το REL είχε αναστροφή φάσης 0 - 180
Αυτό τώρα έχει επιπλέον και 90 - 270.
Τι ακριβώς αλλάζει, πως λειτουργεί και ποιο το τελικό αποτέλεσμα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
Και με καλό αυτί κάνεις δουλειά με τη φάση...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.595
Το ζητούμενο είναι να έρχεται "σε φάση" το σάμπ με το κυρίως ηχείο στη συχνότητα αποκοπής, όπου δηλαδή παίζουν και τα δυό μαζί, ώστε να μην υπάρχουν ακυρώσεις, να μην ακυρώνει το ένα το άλλο.

Αυτό βέβαια μπορεί να μην είναι δυνατό να επιτευχθεί πλήρως αν παίζουν ευρεία γκάμα συχνοτήτων και τα δυό μαζί, γιατί μπορεί να είναι σε φάση πχ στους 100Hz και εκτός φάσης στους 50Ηz, ιδίως σε "περίεργη" τοποθέτηση του σαμπ (άλλες αποστάσεις από τη θέση ακρόασης) ή σε μη ταίριασμα των δυό πηγών όσον αφορά το σχεδιάγραμμα φάσης στο πεδίο της συχνότητας (συχνό, λόγω ιδιοσυντονισμού των μεγαφώνων).

Γι'αυτό είναι επιθυμητή η όσο το δυνατό "στενότερη" περιοχή όπου τα δυό ηχεία παίζουν μαζί, και ταυτόχρονα όσο το δυνατό χαμηλότερη αποκοπή του σαμπ.

Τέλος πάντων, με ένα ντεσιμπελόμετρο στη θέση ακρόασης και με ένα τόνο στη συχνότητα αποκοπής του σαμπ (πχ 60Hz) την οποία θα παίζει και το σαμπ και το ηχείο ξεχωριστά (μπορείς να το επιβεβαιώσεις ακούγοντάς τα κατά μόνας) εκεί που θα πάρεις τη μέγιστη στάθμη είναι "σε φάση" και εκείπου θα πάρεις την ελάχιστη είναι εντελώς "εκτός φάσης". Τώρα, ανάλογα με την συνολική απόκριση του χώρου, μπορεί και να μη θες να τα φέρεις εντελώς σε φάση.... εκεί ή θα παιδευτείς με το ντεσιμπελόμετρο και με διάφορους τόνους, ή θα εμπιστευτείς το αυτί σου, πράγμα που δε θα σου το συνιστούσα....

Πάντως για να τα φέρεις ακριβώς "σε φάση" χρειάζεται συνήθως η δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης της φάσης, κι όχι χοντράδες που διαθέτουν τα σαμπ της "σειράς", δηλαδή δυνατότητα ρύθμισης κατ'ελάχιστον με βήματα των 5 μοιρών. Με βήμα 1 μοίρας είσαι ....αρχηγός!

Επειδή αυτό δε το διαθέτεις υποθέτω, τότε η λύση είναι η μετακίνηση του σαμπ μπρος - πίσω μέχρι να βρεθεί το βέλτιστο σημείο. Το ίδιο πράγμα είναι η μετακίνηση ή η αλλαγή φάσης από τα ρυθμιστικά, πχ το delay, ίδια αποτελέσματα έχουν στο τελικό αποτέλεσμα (όχι ακριβώς ίδια, καθώς η μετακίνηση πχ 20 εκατοστών δίνει άλλη διαφορά φάσης στους 20 κύκλους κι άλλη στους 60, καθώς το μήκος κύματος των δυό συχνοτήτων διαφέρει, πράγμα που με κάποιο σκεπτικό και σχεδιασμό μπορείς να εκμεταλλευτείς, αλλά να μη το παραξηλώσουμε τώρα, κρίμα είναι...). ΟΚ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τι του λες ρε βλαμμένε του ανθρώπου; :114:
Πρόεδρε όποτε θέλεις πάμε μια βόλτα στον χώρο σου για πειρά(γ)ματα. :126:

...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
Γενικά καλό είναι να τοποθετηθεί το υπογούφερ κοντά στα ηχεία και ιδανικά ανάμεσα, ώστε να είναι και η ρύθμιση ευκολότερη.
Αν διαθέτεις τελικό και προενισχυτή παίρνεις την έξοδο του προενισχυτή, τροφοδοτείς το υπογούφερ και μετά από τα φίλτρα Hi-pass του υπογούφερ τροφοδοτείς τον τελικό ενισχυτή με τις συχνότητες που δεν αναπαράγει το υπογούφερ και μόνο.
Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο προλαλήσας μικρομετρική ρύθμιση της φάσης, αν δε σου δίνει τη δυνατότητα το sub, μπορείς να κάνεις μετακινώντας τα ηχεία μπρος ή πίσω.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Re: Αναστροφή φάσης (????)

Τι του λες ρε βλαμμένε του ανθρώπου; :114:
Πρόεδρε όποτε θέλεις πάμε μια βόλτα στον χώρο σου για πειρά(γ)ματα. :126:

...
Ετσι ντε !!
Αφου καθε τρεις και λιγο εκει κοντα εισαστε:136:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Είναι τυχερός που είμαι χάλια αυτές τις μέρες, αλλιώς θα του το είχα κάνει θερινό.

...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557
Απάντηση: Αναστροφή φάσης (????)

Πω πω, που πάω και μπλέκω με βλαμμένους. Θα με χαλάσουν κι εμένα.
Δεν μου φτάνουν τα κοντράστ, τα gamma και τα χρώματα θέλω και ήχο σε αρμονία.

Λοιπόν έχω ντεσιμπελόμετρο και έχω AV ενισχυτή τον Pioneer VSA-E06. (Hi End!!!)
Το σαμπ μου βρίσκεται ακριβώς στη μέση των 2 κύριων ηχείων μου και πιο μπροστά απ΄αυτά.
Θα πειραματιστώ λίγο και αν χρειαστεί θα επανέλθω.
Θενκς για τις απαντήσεις σας παίδες.

#@&%$#@ τις ακυρώσεις μου μέσα.

Reaction score
0
Μιχάλη, φώναξέ τους, άστους να παίζουν και ετοίμαζε εσύ φαγιά στο μεταξύ!

Θα έχεις ένα fine tuning του συστήματός σου με κόστος...μερικές μπριζόλες (όχι ότι θα τους χαλάσει δηλαδή)!:137:

Reaction score
0
Άμα είναι να βλέπω τους άλλους συμβλαμμένους να παίζουν (και να μαλώνουν για το ποιος έχει δίκιο), ούτε εγώ το χάνω!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557

Λοιπόν τα πειράματα συνεχίζονται. Κάνω δοκιμές συνεχώς και προσπαθώ να βρω πως μου αρέσει πιο πολύ.
Βάζω έργα με εκκλησιαστικό όργανο, μπάσο κιθάρα, ντραμς κ.λ.π. και προσπαθώ.
Τελικά παίζει ρόλο και η ηχογράφηση που χρησιμοποιείται στις δοκιμές που έκανα.
Αλλιώς ακούγεται η κιθάρα του Neil Young, αλλιώς το σιτάρ των Flairk, το εκκλησιαστικό όργανο με τον Tony Koopman, η Vanessa Mae, οι Travelling Wilbourys, Ε.L.O., Foreigner, ο βαρύαυλος των Rondo Venezziano κ.λ.π.
Συνεχίζω τις δοκιμές.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557

Σ΄ευχαριστώ φίλε Kontr αλλά μου βγήκαν τα μάτια για να διαβάσω τα δυσανάγνωστα greeklish.
Αν μπορείς γράφε με ελληνικά.

Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να βρω παλμογράφο. Αλήθεια είναι ακριβός;

Πάντως σίγουρα παίζει ρόλο το ότι το γούφερ κοιτάει μπροστά όπως και η τρύπα bass reflex, σε σχέση με το προηγούμενο μου σαμπ REL Strata II όπου το μεγάφωνο κοιτούσε κάτω και δεν είχε τρύπα.
Ήταν κλειστό και είχε άλλο χαρακτήρα. Πιο μουσικό.
Εδώ τώρα το Velodyne είναι πιο δυνατό, με καλό έλεγχο δε λέω, αλλά προτιμώ κάποια στοιχεία από το παλιό μου REL.
Έχω βρει αυτό που μου κάθεται στο αυτί πιο καλά και σταμάτησα.
Δεν το ψάχνω άλλο διότι στο τέλος θα μου βγάλουν και κανένα όνομα ή παρατσούκλι.
Άσε που μπορεί να με πουν και χαϊεντά. Φτου φτου.
Αυτό μου έλειπε τώρα. Καλύτερα να σου βγει το μάτι.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557

Merci για την απάντηση. Όντως μεγάλο πρόβλημα η αρρώστια μας.
Αλήθεια τι είναι τα orcad και atmel ?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88