Απορία για ηχείο

ika

News
Reaction score
16.511
Έχω τις κάτωθι απορίες:
Ας υποθέσουμε πως ένα ηχείο έχει 2 woofers.
Αν αποσυνδέσουμε εσωτερικά το ένα (δηλ να βγάλουμε τα καλώδια που πάνε στο μεγάφωνο), όλη η ισχύς πάει στο άλλο woofer οπότε ακούμε λίγο-πολύ τo ίδιο μπάσο (στάθμη) ή πάει η μισή ισχύς οπότε ακούγεται λιγότερο μπάσο;
Αλλάζει κάτι άλλο αν αποσυνδεθεί το ένα woofer;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
Το πρώτο που στέλνεις αδιάβαστο είναι τη συχνότητα διαχωρισμού. Το κύκλωμα υπολογίστηκε για να βλέπει εμπέδηση δύο μονάδων παράλληλα. Όταν αφαιρέσεις το ένα διπλασιάζεται (θεωρητικά) η συχνότητα αποκοπής και το woofer μπαίνει στην περιοχή του μεσαίου και γίνεται αχταρμάς. Μπλέκουν οι φάσεις ανάλογα την συχνότητα εντός ή εκτός. Επιπλέον η στάθμη της περιοχής είναι χαμηλότερη, αφού το ένα μεγάφωνο δεν συνεισφέρει.

Τα δύο μεγάφωνα βλέπουν συγκεκριμένο όγκο καμπίνας και συντονίζουν τον σωλήνα. Αυτά πάνε περίπατο. Το ένα βλέπει διπλάσιο όγκο συν την απόσβεση που κάνει ο κώνος του άλλου. Και βέβαια η ενέργεια που φτάνει στο σωλήνα είναι πολύ μικρότερη.
Με δύο λόγια έχει καταστραφεί όλη η χαμηλή και μεσοχαμηλή περιοχή του ηχείου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.586
Αλλάζει κάτι άλλο αν αποσυνδεθεί το ένα woofer;
Όλα αλλάζουν.
Δεν είναι σοβαρή προσέγγιση να αποσυνδέσεις μεγάφωνο όπως λες.

Να κλείσεις την τρύπα άμα θες, πακέτο με σαμπ, και σωστό κρος μεταξύ τους, είναι.

• Like
Reactions: ika

ika

News
Reaction score
16.511
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις στην φιλοσοφική ερώτησή μου.
Αν και έχω ηχεία με 2 woofers δεν σκόπευα να κάνω επέμβαση, για εγκυκλο-π(αι)δικές* γνώσεις ρώτησα.

* για να μην κλάψει ο C C

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.750
Members
38.489
Νεότερο μέλος