Βινυλιο εναντιον CD:Ακομα ενα επεισοδιο

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Η αφορμη μας δινεται με τον νεο δισκο των Metallica
Πιθανολογω πως οσοι γνωριζουν να διαβαζουν τα σχεδιαγραμματα
να εχουν καταλαβει ηδη.
Οι υπολοιποι ας μελετησουν το κειμενο για να δουμε ποιο ακουγεται
καλυτερα:

http://mastering-media.blogspot.com/2008/10/metallica-death-magnetic-vinyl-sounds.html

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.848
Απάντηση: Βινυλιο εναντιον CD:Ακομα ενα επεισοδιο

Δε "φταίει" το μέσο (CD vs Vinyl) για τις διαφορές, αλλά τα διαφορετικά masters που έκαναν για το καθένα.
Στο CD (που είναι και πιο εφικτό) "πούσαραν" το υλικό περισσότερο, σύμφωνα με την τρέχουσα μόδα του "όσο πιο δυνατά γίνεται" ή οποία όμως με τη σειρά της καταστρέφει τη δυναμική περιοχή.
Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα(;) ήταν ότι το album ήταν ήδη στο όριο της παραμόρφωσης από το στάδιο του mixdown.
Μπορεί βέβαια να έγινε επίτηδες από τον Rick Rubin (παραγωγός) που είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.110

Έτσι. Επειδή "κλιπάρει" το CD δε φταίει το "μέσο", φταίει ο βλαξ που το έφτιαξε και το διοχέτευσε έτσι στον καταναλωτή!

Reaction score
8
Πάντως πολύ πρόσφατα μου έτυχε remastered cd (BMG Melodiya) να είναι καλύτερο δυναμικά από το αντίστοιχο βινύλιο Melodiya, το οποίο ακούγεται απροκάλυπτα κομπρεσαρισμένο στα πολύ δυνατά σημεία και μάλιστα με αναλογικό τρόπο.

Προφανώς, έγινε άλλο mastering, χωρίς συμπίεση, κατά τη μεταφορά σε cd ή χρησιμοποιήθηκε κάποιος state-of-the-art expander στα σημεία, τι να πω.

Τελικά, το βινύλιο υπερέχει σε λεπτομέρεια, πληροφορία χώρου, ρυθμό, υπόσχεται πολλά, αλλά τελικά προδίδει... Συμβαίνουν αυτά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.110
Απάντηση: Re: Βινυλιο εναντιον CD:Ακομα ενα επεισοδιο

Τελικά, το βινύλιο υπερέχει σε λεπτομέρεια, πληροφορία χώρου, ρυθμό, υπόσχεται πολλά...
don't think so... :109:

Reaction score
8
Αλήθεια, μα το Δία, να μη μου βγει η πασιέντζα άμα λέω λάθος!

Αφού το παραδέχτηκα κιόλας ότι τελικά ήταν όλο υποσχέσεις, κι αυτό ήταν ό,τι άξιζε απ' αυτή την... εμπειρία.

Η ροή του αναλογικού, τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι αυτό που τα ψηφιακά θέλουν να φτάσουν, παλεύοντας με κβαντικά σφάλματα του παρελθόντος;

Οι έννοιες ροή και δειγματοληψία, που είναι εκ φύσεως state-of-the-art στον αναλογικό κόσμο, απλώς δεν παίζονται -ακόμη- από κανένα consumer ψηφιακό, νομίζω;

Ακόμα και σήμερα, με τα "μοντέρνα" ρολόγια, τα τσιπάκια αγχώνονται για να κρατήσουν το bitrate και να γλιτώσουν το jitter, κοινώς παλεύουν να αρθρώσουν 16 bit λεξούλες -ως επί το πλείστον- χωρίς να ρεζιλευτούν, την ώρα που το αυλάκι απλά περιμένει μια καλή βελόνα να διαβάσει ό,τι τέλος πάντων έχει χαραγμένο πάνω του...

Ποιος θα το περίμενε:

:131: Μικροτσίπ vs Χάραγμα!!! :111:

Δεν είμαι βινιλιοψυχωσικός, ίσα ίσα, ακόμα και τα -όχι πολλά- βινίλιά μου τα μεταφέρω σε lossless σιγά σιγά, όπως άλλωστε και τα cd μου. Επίσης, το 90% των ιδιωτικών μου ακροάσεων είναι μέσω του 0db PC που έχω στήσει μονο γι' αυτόν τον σκοπό.

Απλώς ειλικρινά εκτιμώ μάλλον το τζάκι παρά το καλοριφέρ, κι ας καπνίζει καμιά φορά, κι ας είναι λιγότερo αποδοτικό/χρηστικό.

Και, CostasEAR, ήθελα από καιρό να σε ρωτήσω ποιο είναι αυτό το ηχείο και το μεγάφωνο που έχεις στο προφίλ σου.

Ευχαριστώ!

Reaction score
4

....

Οι έννοιες ροή και δειγματοληψία, που είναι εκ φύσεως state-of-the-art στον αναλογικό κόσμο, απλώς δεν παίζονται -ακόμη- από κανένα consumer ψηφιακό, νομίζω;
.....
Τι είναι η "ροή" ?

Reaction score
4

Ειδικα της Amy Winehouse (black νομιζω) κλιπαρει to cd απιστευτα.
Εψαχνα να δω τι φταιει μεχρι που καταλαβα οτι ηταν η ηχογραφηση.
Σε μια δουλεια ειδικα που την ακους για τα φωνητικα της. :111:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Ειδικα της Amy Winehouse (black νομιζω) κλιπαρει to cd απιστευτα.
Εψαχνα να δω τι φταιει μεχρι που καταλαβα οτι ηταν η ηχογραφηση.
Σε μια δουλεια ειδικα που την ακους για τα φωνητικα της. :111:
+1000

Reaction score
0

Τα έχουμε πει για τις ηχογραφήσεις.

Το mastering δε γίνεται για τους 5 βλαμμένους χαϊφιντελάδες, αλλά για τους 5.000 ακροατές, είτε είναι μουσικόφιλοι, είτε το ακούν επειδή είναι της μοδός.

Αυτοί, στην καλύτερη των περιπτώσεων ακούν από mini Hi-Fi, που δεν έχει δυναμικά.

Σιγά μην κάτσουν ν' ασχοληθούν μαζί μας οι παραγωγοί. Και δεν τους αδικώ: στη θέση τους θα έκανα το ίδιο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.110

CostasEAR, ήθελα από καιρό να σε ρωτήσω ποιο είναι αυτό το ηχείο και το μεγάφωνο που έχεις στο προφίλ σου.
Ηχείο (της προκοπής) το Magnepan 3.6

Ηχείο (κουτί) ιδιοκατασκευή με μεγάφωνο της JBL 18'.

Reaction score
4

Ηχείο (της προκοπής) το Magnepan 3.6

Ηχείο (κουτί) ιδιοκατασκευή με μεγάφωνο της JBL 18'.
Μπασσα εχει ? :137:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi