Εκαψα τα tweeter των ηχείων μου. Που να τα επισκευάσω?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.895
...απο κατι τετοιο καηκαν σιγουρα.
Γιατι ομως καηκαν μονο τα tweeter και οχι και τα "μπάσα¨του ηχειου?
Ρωταω για να μαθαινω κιολας :)
...και τι τιμες εχουν αυτες οι ασφαλειες του 3.6r? Αν ειναι φθηνές να παρω κανενα κιλο να βρισκεται.... :)
Ασφάλειες για προστασία υπάρχουν μόνο στο μεσαίο και στο tweeter. Εκεί ο ψαλιδισμός του ενισχυτή <<μεταφράζεται σε DC>> για την συχνότητα λειτουργίας των μονάδων αυτών.
Η αντίσταση της μονάδας υψηλών στα ηχεία σου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και στρεσάρει τον τελικό.
Οι ασφάλειες προλαβαίνουν τότε την καταστροφή τους.

Reaction score
798
Ασφάλειες για προστασία υπάρχουν μόνο στο μεσαίο και στο tweeter. Εκεί ο ψαλιδισμός του ενισχυτή <<μεταφράζεται σε DC>> για την συχνότητα λειτουργίας των μονάδων αυτών.
Η αντίσταση της μονάδας υψηλών στα ηχεία σου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και στρεσάρει τον τελικό.
Οι ασφάλειες προλαβαίνουν τότε την καταστροφή τους.

Αλήθεια ποιά η διαφορά σε μια ασφάλεια slow blow από μια κοινή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κοινή με ίδια ampere στη θέση της; Το ρωτάω γιατί πριν χρόνια σε ενισχυτή στο εξοχικό, ένας κεραυνός έκαψε την slow blow και κάποια ολοκληρωμένα, ενώ το τροφοδοτικό του έμεινε απείραχτο. Θεώρησα υπεύθυνη την slow και έβαλα μια κοινή. Σε παρόμοιο περιστατικό με κεραυνό κάηκε η κοινή ασφάλεια και δεν έπαθε τίποτα ο ενισχυτής.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.774
Η slow blow αργεί να καεί , με αποτέλεσμα , να την διαπερνά το ρεύμα για κάποιο χρόνο παραπάνω , από ότι στην quick acting fuse που καίγεται ακαριαία σχεδόν.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.895
Αλήθεια ποιά η διαφορά σε μια ασφάλεια slow blow από μια κοινή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κοινή με ίδια ampere στη θέση της; Το ρωτάω γιατί πριν χρόνια σε ενισχυτή στο εξοχικό, ένας κεραυνός έκαψε την slow blow και κάποια ολοκληρωμένα, ενώ το τροφοδοτικό του έμεινε απείραχτο. Θεώρησα υπεύθυνη την slow και έβαλα μια κοινή. Σε παρόμοιο περιστατικό με κεραυνό κάηκε η κοινή ασφάλεια και δεν έπαθε τίποτα ο ενισχυτής.
Η slow blow έχει την ιδιότητα διαρροής μεγαλύτερου ρεύματος από την ονομαστική της τιμή, για έναν ελάχιστο χρόνο, όταν η fast καταστρέφεται ακαριαία.
Αυτός ο ελάχιστος χρόνος επιτρέπει την φόρτιση μεγάλων πυκνωτών και το υψηλό στιγμιαίο ρεύμα ενός τοροειδούς μετασχηματιστή, χωρίς να καταστρέφεται η ασφάλεια.
Σε περίπτωση όμως βραχυκυκλώματος, δηλαδή συνεχόμενη παροχή υψηλότερου ρεύματος από την υπολογισμένη της τιμή, η ασφάλεια θα καταστραφεί κανονικά προστατεύοντας(χμ) τα κυκλώματα.
Έβαλα το χμ στην παρένθεση γιατί δυστυχώς αυτό δεν γίνεται πάντα. Έχει να κάνει με την ευαισθησία του κυκλώματος.

Reaction score
29.159
Πάντα fast blow. Όλο το πακέτο με τα μεταφορικά από e bay 10 ευρο και σε 5 χρόνια μόνο μια 2.5Α έκαψα σε 35 τμ και με ενισχυτή όχι και κάποιο τέρας parasound A21+ . Υπόψη πως ακούω σχετικά δυνατά .
IMG_20241205_165619.jpg

Reaction score
800
Η slow blow έχει την ιδιότητα διαρροής μεγαλύτερου ρεύματος από την ονομαστική της τιμή, για έναν ελάχιστο χρόνο, όταν η fast καταστρέφεται ακαριαία.
Αυτός ο ελάχιστος χρόνος επιτρέπει την φόρτιση μεγάλων πυκνωτών και το υψηλό στιγμιαίο ρεύμα ενός τοροειδούς μετασχηματιστή, χωρίς να καταστρέφεται η ασφάλεια.
Σε περίπτωση όμως βραχυκυκλώματος, δηλαδή συνεχόμενη παροχή υψηλότερου ρεύματος από την υπολογισμένη της τιμή, η ασφάλεια θα καταστραφεί κανονικά προστατεύοντας(χμ) τα κυκλώματα.
Έβαλα το χμ στην παρένθεση γιατί δυστυχώς αυτό δεν γίνεται πάντα. Έχει να κάνει με την ευαισθησία του κυκλώματος.
Μου είπε ο αντιπρόσωπος των Mag ότι δεν έχει τώρα 2.5A για τα tweeter να .ου στείλει, αλλά θα μου στείλει 3Α να βάλω. Μου είπε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Να τον εμπιστευτώ φαντάζομαι σωστα?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.895
Μου είπε ο αντιπρόσωπος των Mag ότι δεν έχει τώρα 2.5A για τα tweeter να .ου στείλει, αλλά θα μου στείλει 3Α να βάλω. Μου είπε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Να τον εμπιστευτώ φαντάζομαι σωστα?
Δεν βλέπω λόγο να βάλεις μεγαλύτερη, όταν υπάρχουν άφθονες και πάμφθηνες τέτοιες ασφάλειες.
https://www.kafkas.gr/ilektrologika...-miniatoura-gyalini-2-5a-250v-6-3ch32_291654/

Πάρε μια 10αδα να έχεις. Πάνω από τρία ευρώ δεν έχουν.

Reaction score
798
Ή πάρε αυτές για καλύτερες χροιές και πιο σφιχτά υψηλοχαμηλομεσαία😂

Reaction score
2.160

Εξαιρετικές ασφάλειες όμως πολύ ακριβές.Με τις hifi-tuning που κοστίζουν πολύ λιγότερο,θα πάρει ένα μεγάλο μέρος των SR.Το πρόβλημα είναι ότι αν θα συνεχίσουν να καίγονται πρέπει να σκεφθεί αν θα τις χρησιμοποιήσει.

Reaction score
800
Που είπαμε βρίσκεσαι;
Συνήθως, όταν δεν έχουμε μια ίδια ασφάλεια, βάζουμε μικρότερη και όχι μεγαλύτερη.
Δεν βλέπω λόγο να βάλεις μεγαλύτερη, όταν υπάρχουν άφθονες και πάμφθηνες τέτοιες ασφάλειες.
https://www.kafkas.gr/ilektrologika...-miniatoura-gyalini-2-5a-250v-6-3ch32_291654/

Πάρε μια 10αδα να έχεις. Πάνω από τρία ευρώ δεν έχουν.

Εξαιρετικές ασφάλειες όμως πολύ ακριβές.Με τις hifi-tuning που κοστίζουν πολύ λιγότερο,θα πάρει ένα μεγάλο μέρος των SR.Το πρόβλημα είναι ότι αν θα συνεχίσουν να καίγονται πρέπει να σκεφθεί αν θα τις χρησιμοποιήσει.
Μου είπε ο αντιπρόσωπος να μου στείλει 3αρεσ να βάλω αυτές και δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι άλλες του εμπορείου μου είπε ότι μπορεί να είναι Κινεζικές ενώ αυτές είναι οι γνήσιες που θα μου στείλει.
Δεν θέλει να μου τις πουλήσει ο άνθρωπος γιατί μου είπε ότι θα μου τις στείλει τσάμπα. Δεν βρίσκω το λόγο να μην τον εμπιστευτώ.
Εγώ δεν έχω ιδέα από τεχνικά θέματα.
Εγώ βάζω τα magnepan να παίζουν και χάνομαι στη νιρβάνα τους.
Από εκεί και πέρα δεν έχω ιδέα τι γίνεται από πίσω

Reaction score
798
Είπα και εγώ δεν θα εμφανιστεί;;;Μη σου πω ότι εσένα είχα στο μυαλό μου όταν το πόσταρα.Ύστερα από τέτοια καλωδιολογία καιρός είναι να περάσουμε σε άλλο topic :party:

Reaction score
2.160
Είπα και εγώ δεν θα εμφανιστεί;;;Μη σου πω ότι εσένα είχα στι μυαλό μου όταν το πόσταρα.Ύστερα από τέτοια καλωδιολογία καιρός είναι νε περάσουμε σε άλλο topic :party:
Η πιθανή διαφορά μας είναι ότι εγώ έχω δοκιμάσει SR και έχω χρησιμοποιησει HFT.Εσυ;
Θα κάνω το ίδιο όταν θα λήξει η εγγύηση των συσκευών μου.

Reaction score
798
Η πιθανή διαφορά μας είναι ότι εγώ έχω δοκιμάσει SR και έχω χρησιμοποιησει HFT.Εσυ;
Θα κάνω το ίδιο όταν θα λήξει η εγγύηση των συσκευών μου.
Έχω δοκιμάσει αλλά εγώ έχω άλλα βίτσια... Κεφαλές, βραχίονες και phono stages. Μπορώ να ξεχωρίσω πιο εύκολα τις διαφορές τους. Είμαι και κάποιας ηλικίας βλέπεις.

Reaction score
800
Εγώ ρώτησα για την περιοχή σου,γιατί έχω απόθεμα και μπορώ να σου χαρίσω 4-5 κομμάτια 2,5Α αν είσαι Θεσσαλονίκη.
Χανιά Κρήτη είμαι.
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως.

Reaction score
800
Γιούπι, ηρθαν οι καινούριες ασφάλειες για τα Magnepan.
Ε τώρα είναι που θα ανέβω τουλάχιστον 20 βαθμίδες στην hi-end πυραμίδα χαχα.

Reaction score
800
Τα σύρματα των μεγαφώνων για τις χαμηλές συχνότητες είναι πολύ χοντρά στα μαγκ και δε καίγονται με κανένα τρόπο.
Ηρθαν οι ασφαλειες των Mag, τις αλλαξα και ολα καλα.
Το ερωτημα τωρα ειναι, μεχρι τι εντασεις αντεχουν να παιξουν τα Mag, (ας πουμε σε db) για να μην καψω παλι κανενα tweeter...αν και ειμαι μεγαλος αθρωπος πχια και δεν ακουω σε δυνατες εντασεις. :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.743
Members
38.232
Νεότερο μέλος
aradis