Εκεί όπου οι δρόμοι της θάλασσας σμίγουν με εκείνους του ουρανού...

Reaction score
38
O Aριστοτέλης πίστευε πως η ακοή έχει αξία υπέρτατη ως προς τη συμβολή στην ανάπτυξη και δράση του νου και μέσω αυτής της αίσθησης η μουσική μαζί με το μελοποιημένο λόγο( στίχο -ποίηση)μπορεί να παρέχει αξίες τέτοιες που η ψυχή του ανθρώπου να υφίσταται αλλαγές, καθώς επίσης να μπορεί να γευθεί τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Ο συνδιασμός ποίηση -μουσική-ανθρώπινη φωνή βάζουν τον ακροατή στη δημιουργική διαδικασία της επικοινωνίας ιδεών και συναισθημάτων πολλές φορές ξεχασμένες κι από τον ίδιο.
Ο λόγος δια μέσου του ήχου εκμηδενίζει τις αποστάσεις κάνει τις πιθανότητες δυνατότητες και συνδιάζονται άριστα η φαντασία με τη λογική.
Είναι πολύ σημαντικο ένας μουσικός να είναι προικισμένος με την ικανότητα της οπτικοποίησης της μουσικής πλέκοντας τους ήχους τις μελωδίες με τα σύμβολα και τις διάφορες έννοιες που έμμεσα ή άμεσα χαράζει η γλώσσα, ο λόγος που κλήθηκε να μελοποιήσει.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ζωγράφους που σε κάνουν να ''ακούς'' τις εικόνες -ζωγραφίες τους.
Από την άλλη πλευρά έρχεται και η ανθρώπινη φωνή να κλείσει το παζλ της δημιουργίας του τραγουδιού και να την εκτινάξει με την ερμηνεία της στο πάνθεον των πολιτισμικών ''θησαυρών'' αλλά και στη μνήμη μας.
Όλες αυτές τις σκέψεις και ακόμα περισσότερες κάνω κάθε φορά που ακούω το πολύ ιδιαίτερο CD ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - LaMAR με την σπουδαία φωνή και ερμηνεία της DELMER KLAUDIA και την αισθαντική και προτότυπη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ σε στίχους του Κ. Βίρβου, του Λ. Παπαδόπουλου, του Δ. Μπρούχου Άκη Δασκαλόπουλου, καθώς και ποίηση από ισπανόφονους Έλληνες και Λατινοαμερικάνους ποιητές όπως τους J. L. Borges, του P. Neruda, του A. Gala, του R. Alberti, του A. Machado αλλά και του Ν. Εγγονόπουλου κ.α.
Είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στη θάλασσα και τους έμμεσους ή άμεσους συμβολισμούς της.
Στίχοι που μιλούν για τον έρωτα, τα ταξίδια, τη μοναξιά , την απόσταση, την απουσία, τον πολιτισμό, το θάνατο, την ανάμνηση, την πίστη, την επιθυμία, κάνουν το μουσικό τους ταξίδι με τη βοήθεια της ποίησης με τέτοιο τρόπο που ζωντανεύει στα μάτια μου στίχοι από τη Φωνή απ' την Θάλασσα του Καβάφη από τα αποκηρυγμένα του ποιήματα...

Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή —
φωνή που μπαίνει
μες στην καρδιά μας και την συγκινεί
και την ευφραίνει.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,
τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,
ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός.
Και σαν κυττάζεις την υγρή της πεδιάδα,
σαν βλέπεις την απέραντή της πρασινάδα,
τον κάμπο της πούναι κοντά και τόσο μακρυνός,
γεμάτος με λουλούδια κίτρινα που σπέρνει
το φως σαν κηπουρός, χαρά σε παίρνει
και σε μεθά, και σε υψώνει την καρδιά.
Κι αν ήσαι νέος, μες σταις φλέβες σου θα τρέξη
της θάλασσας ο πόθος· θα σε 'πη μια λέξι
το κύμα απ 'τον έρωτά του, και θα βρέξη
με μυστική τον έρωτά σου μυρωδιά.................

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_language=1&CD_code=5205105000275

1. Playa en el palo
2. Proverbios y Cantares
3. . Δρόμοι της θάλασσας
4. Θάλασσά μου
5. 1964
6. El mar, La mar
7. Σύντομος Βιογραφία του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (ποίηση: Νίκος Εγγονόπουλος]
8. Θάλασσα Πικροθάλασσα
9. Ένα καράβι
10. Poema de amor
11.Senor
12. Κόκκινο αχείλι φίλησα [παραδοσιακό]
13. Αιγαίου φως
14. Ας έβρισκα τα λόγια
15. El mar del amor
16 EL MAR, LA MAR (V I D E O) -ΒONUS ( Τα γυρίσματα του βίντεο έχουν γυριστεί εξολοκλήρου στη Μάλτα)

Η λέξη Lamar είναι ζευγάρωμα δυο λέξεων - «lamar» και του ρήματος «amar» που στα ισπανικά σημαίνουν «θάλασσα» και «να αγαπάς», αντίστοιχα.............
Kάποιες στιγμές είχα την αίσθηση ότι άκουγα τους απόηχους από τις φωνές της Φλερύ Νταντωνάκη και της Νανάς Μούσχουρη σε παλιές καλές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού καθώς και του παγκόσμιου τραγουδιού που η ποίηση είναι και θα είναι το σημείο αναφοράς των ενθών.
Πολύ αξιόλογη δουλειά μην την αφήσετε να σας ξεφύγει:126:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.077
Απάντηση: Εκεί όπου οι δρόμοι της θάλασσας σμίγουν με εκείνους του ουρανού...

[reliops=Jupiter sounds (so strange!) NASA-Voyager recording][youtube]e3fqE01YYWs[/youtube][/reliops]

Καλούμαστε κάθε φορά σ'ένα ταξίδι του οποίου ο προορισμός θα βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά ή και πίσω μας,με τυραννικά τελώνια να σχολιάζουν διαρκώς το λόγο ύπαρξης των βημάτων μας,όπου οι οδηγίες γιά την πορεία μας βρίσκονται κρυμένες μέσα σε κομμάτια Μουσικής των Σφαιρών που γιά να τα βρούμε οφείλουμε ν'ανατρέξουμε σε διαφορετικά μουσικά κομμάτια οδηγιών κ.ο.κ.
Κατά μιά Θεία Ειρωνία,οι πλοηγοί του ταξιδιού δεν ακούνε,ώστε τα λεγόμενα να ξαναπαντώνται και να συναπαντώνται σε μιά ατέλειωτη επανάληψη...Και είναι στο χέρι μας αν θα γίνουμε εμπνευστές του αναγνωρίζοντας υποχρεωτικά την πορεία ως πεπερασμένη,ή ναυαγοί του σε άπειρες κοσμικές ρότες δίχως φανερή στεριά...:612:
[youtube]wbp4InjmuKs[/youtube]
[youtube]xwQYQMz-24s[/youtube]

Πάω να πω στο σύννεφο-Σαββίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Μάνου:

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/02/giannatou.html
Τραγούδια:

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΜΠΑΝΟΥ
ΤΟ ΠΟΥΛΙ
ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ 'ΓΙΝΕΣ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
ΚΑΘΕ ΤΡΕΛΟ ΠΑΙΔΙ
ΚΕΜΑΛ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ
ΣΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ
ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ
DEDICATION
ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Reaction score
38

Buhtia o δίσκος ''Πάω να πω στο σύννεφο'' με την ασύλληπτη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου αξίζει όχι μια απλή αναφορά αλλά μια κανονική παρουσίαση όχι μόνο λόγω της τραγουδίστριας αλλά και του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι.
Έχω την εντύπωση και θα ήθελα να με διαψεύσεις αν κάνω λάθος, πως με την συνηθισμένη πια ''υπογραφή'' σου αυτή :)612:) τα γραφόμενά σου αποκτούν μια διφορούμενη έννοια την οποία αδυνατώ να συλλάβω, γιατί όπως οι καρδούλες τα αρκουδάκια και όλα τα συναφή εικονίδια αποδυναμώνουν τον γραπτό λόγο (ως προς την σοβαρότητα και βαρύτητά του), πόσο μάλλον τον ποιητικό λόγο στον οποίο τα καταφέρνεις μια χαρά.

Έτσι βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν σου άρεσε ο δίσκος αυτός άσχετα αν η μουσική του είναι πραγματικά προτώτυπη και η οποία συνόδευσε ποιήματα μεγάλων ποιητών από διάφορα μέρη της γης.
Στον δίσκο αυτό εγώ προσωπικά δεν έδωσα τόση βάση στη φωνή της τραγουδίστριας όσο στη βαρύτητα της μουσικής του Πλέσσα τα λόγια και την ερμηνεία της τραγουδίστριας.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρουσιάζεις ένα δίσκο με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι μέσα σε μια παρουσίαση δίσκου του Πλέσσα. Για να υπάρξει σύγκριση? Για να δείξεις ότι η μουσική του Πλέσσα είναι υποδεέστερη?
Αν έχεις την ευγενή καλοσύνη να με διαφωτίσεις χωρίς το αγγελάκι για να καταλάβω τι εννοείς και τι όχι.
Επαφίεμαι στην καλή σου θέληση.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.077

Στη γνωστή έκφραση ΄΄βουλωμένο γράμμα διαβάζεις...΄΄ σου αναφέρω πως το γράμμα όχι μόνο βουλωμένο δεν ήταν,αλλά ορθάνοιχτο και με ΄΄υπογραφή΄΄...Συμπερασματικά λοιπόν κατάλαβες ακριβώς τ'αντίθετα απ'ότι έπρεπε...'Άρα δε φταίω εγώ...Σου παραθέτω επομένως το γνωστό αξίωμα που λέει ότι καταλαβαίνουμε ό,τι εμείς θέλουμε από αυτά που διαβάζουμε,βλέπουμε,ζούμε κ.ο.κ.
Το αγγελάκι γιατί σε αποσυντονίζει δεν καταλαβαίνω...Πάνω απ'όλα το ποστ μου μένει πιστό στον τίτλο του θέματος που παρέθεσες...Όσο γιά Πλέσσα, Χατζηδάκι,Λοϊζο,Ξαρχάκο,Θεοδωράκη,Τσιτσάνη,Βαμβακάρη,Καλδάρα κ.α. δε θα πάψουν ποτέ ν'αποελούν τα μουσικά μας μνημεία(στο είδος του το καθένα).
:612::612:

Reaction score
38

Αυτή σου η πρόταση ''Κατά μιά Θεία Ειρωνία,οι πλοηγοί του ταξιδιού δεν ακούνε,ώστε τα λεγόμενα να ξαναπαντώνται και να συναπαντώνται σε μιά ατέλειωτη επανάληψη'' με αποσυντόνισε λιγάκι, αλλά η απάντησή σου με κάλυψε :612::612::612:
Σου ζήτησα να με διαψεύσεις και το έκανες άρα δεν χρειάζεται καμιά παράθεση αξιώματος που λέει:'' ότι καταλαβαίνουμε ό,τι εμείς θέλουμε από αυτά που διαβάζουμε,βλέπουμε,ζούμε κλπ'' πολύ περισσότερο όταν αυτά τα αξιώματα περνούν διαμέσου ενός ''ψυχρού'' αναγκαίου στην περίπτωσή μας πληκτρολόγιου.
Πάντως χαίρομαι που τελικά η καταβολή σου έχει και ελληνικό άρωμα καλής ποιότητας....

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.077

Μην κολλάς σε μιά μεταφορά...Ακούγοντας γιά παράδειγμα τους Ρουμανικούς Χορούς του Enesco,το μυαλό συλλαμβάνει κάποια στιγμή τα πρώτα μέτρα του ΄΄Καροτσέρη Τράβα΄΄... Τούτο δεν αλλάζει την τέχνη του κομματιού,ούτε και τις προθέσεις των ταξιδιωτών της...:612:
[youtube]Adj5S6PScio[/youtube]

Reaction score
38

:140: Kαλέ Bhutia το θέμα μας είναι η δουλειά του Πλέσσα και της όμορφης τραγουδίστριας....:142: πως μου τα έχεις μπλέξει όλα μαζί? Τι ικανότητα είναι αυτή παιδάκι μου που έχεις?:143:
Δεν το πιστεύω πάει η παρουσίασή μου:108:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.077

Δε το νομίζω...Στην αρχική σου παρουσίαση αναφέρεσαι μεταξύ άλλων και στην ποίηση του Jorge Louis Borges,του υμνητή των...λαβυρίνθων που βρίσκονται μέσα και γύρω μας...:612:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon