Επισκευή - αντικατάσταση μεγαφώνου

Reaction score
4.271
Δυστυχώς ένα μεγάφωνο από τα πολύ παλιά και αγαπημένα μου ηχεία έβγαλε πρόβλημα. Το κακό είναι ότι δεν είναι γνωστής πλέον εταιρείας.
Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο δίκτυο δεν βρήκα κάτι σχετικό. Αξίζει η επισκευή στους ελάχιστους μαστορους μεγαφώνων η όχι;

Ηχείο είναι το kekkoh beta, 40ετων στην εποχή του πανάκριβο.

IMG_20230513_150550.jpg
IMG_20230513_150131.jpg
IMG_20230325_100602.jpg

Reaction score
53
Καλησπέρα φίλε μου, αν μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος τι ακριβώς πρόβλημα έχει το μεγάφωνο?
Πάντως τα μεγάφωνα των 20 που φοράει είναι μάλλον της AUDAX HD 20B25 Bass/Midrange
Ρίξε μια ματιά εδώ

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.960
Ναι. Τα φορούσαν κάτι Tangent. Αλλά μάλλον δεν αξίζει τα λεφτά. Τέσσερα κομμάτια + μεταφορικά + ΦΠΑ, θα βγουν κανα 700άρι. Και δεν ξέρουμε σε τί κατάσταση είναι το μιντ και το τουήτερ. Εκτός αν παραγγείλεις ένα κομμάτι μόνο. Αλλά και πάλι, πώς μετά να γκαζώσεις, ξέροντας ότι αν γίνει κάτι, δεν θα βρεις ανταλλακτικά... Θα σε τρώει...

Η άλλη -καλύτερη- λύση είναι να στείλεις ένα μήνυμα στον PeterMeni, να τα αναλάβει και να αντικαταστήσει όλα τα γούφερ με κάτι τρέχον, λογικής τιμής και απόδοσης, ευρέως διαδεδομένο και συμβατό στην πατούρα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.136
Το ηχείο σου φοράει συνδυασμό μεγαφώνων Audax και Philips. Τα Audax αυτά είχαν θέμα στην λαστιχένια ανάρτηση. Σκληραίνει με το χρόνο αρκετά γρήγορα και καλό είναι να ελεγχθούν.
Επειδή είναι παράλληλα τα δύο woofers, θα πρέπει τα χαρακτηριστικά τους, ιδανικά, να είναι ακριβώς ίδια ή να έχουν ελάχιστη απόκλιση.
Με την επισκευή θα πρέπει να το δεις αυτό γιατί αν <<απέχουν>>, το ένα θα λειτουργεί σε βάρος του άλλου.

Reaction score
4.271
Προφανώς το ιδανικό είναι αυτό που λες. Τι μετρήσεις να κάνω στο πλαίσιο του εφικτού πριν το συνδέσω ;
Ο τεχνίτης μόλις το είδε είπε μου είναι πολύ γνωστό μεγάφωνο και ότι έχει κάνει πολλά τέτοια.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.136
Τώρα που έχω χρόνο να σου πω δυο πράγματα...
Στο συγκεκριμένο μεγάφωνο η λαστιχένια ανάρτηση είχε μεγάλη κούρμπα. Αυτή με τον καιρό μαζεύει, σκληραίνει και τεντώνει. Το αποτέλεσμα είναι να μην εκτελεί την σωστή διαδρομή ο κώνος, να συσσωρεύει θερμοκρασία το πηνίο και να βγάζει διάφορα θέματα.
Αν είσαι τυχερός και έχει απλά φουσκώσει η κόλλα που συγκρατεί το πηνίο ή το χαρτί επάνω στο οποίο είναι τυλιγμένο το πηνίο, το μεγάφωνο σώζεται.
Διαφορετικά δεν είναι εφικτή η αλλαγή του πηνίου γιατί καταστρέφεις τον κώνο για να το ξεκολλήσεις.
Αν σε ενδιαφέρει υπάρχει καλή περίπτωση να μπορώ να σου βρω μεγάφωνο που να λειτουργεί άριστα.
Απλά να ξέρεις πως όλα αυτής της ηλικίας θα θέλουν αντικατάσταση της ανάρτησης για τον λόγο που σου εξήγησα παραπάνω.

Οι μετρήσεις είναι σύγκριση των αρχικών χαρακτηριστικών του μεγαφώνου σε σχέση με το <<μετά>>.
Βασικά καμπύλες εμπέδησης, όπου δείχνει τι συμβαίνει στην μονάδα και πως συμπεριφέρεται.

Reaction score
4.271
Θα ακούσω το αποτέλεσμα και θα πράξω ανάλογα. Ευχαριστώ πολύ.
Το κροσοβερ με τον καιρό που έχει περασει φαντάζομαι και αυτό θα θέλει το φρεσκάρισμα του....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.136
Θα ακούσω το αποτέλεσμα και θα πράξω ανάλογα. Ευχαριστώ πολύ.
Το κροσοβερ με τον καιρό που έχει περασει φαντάζομαι και αυτό θα θέλει το φρεσκάρισμα του....
Το πρώτο μέλημα σου πρέπει να είναι τα μεγάφωνα. Μην περιμένεις με το αυτί να καταλάβεις το παραμικρό στο κάτω μέρος του φάσματος ή στα μπάσα γενικότερα.
Ζήτησε από τον μάστορα το διάγραμμα της εμπέδησης του επισκευασμένου μεγαφώνου για να να δεις τι συμβαίνει και σύγκρινε την με τα στοιχεία της audax.
http://www.audax.com/archives/HD20B25H - Catalogue 1982.pdf

Reaction score
446
Παιδες συγνωμη, θα κανω λιγο Highjack Το θεμα, για να μην ανοιγω αλλο...
Πουλησα ενα κεντρικο ηχειο , που ειχα εδω και λιγα χρονια, το οποιο ηταν σε αψογη κατασταση, κτλ .. ο παραληπτης το παραλαβε και μου αναφερε πως στο ενα μεγαφωνο , (μαλλον) ξεκολησε ο μαγνητης απο πισω και χτυπαει μεσα στο ηχειο!!! Φυσικα το ηχειο πακεταρηστηκε πολυ καλα κτλ.. Τα ΕΛΤΑ φυσικα δεν αναγνωριζουν κατι, μιας και το δεμα (συμφωνα με τον παραληπτη) δεν ειχε κανενα χτυπημα, και ετσι φυσικα θα παρω πισω το ηχειο μιας και ο αγοραστης , φανταζομαι, δεν εχει καμια ευθυνη να παραλαβει ενα χαλασμενο ηχειο (εκτος και ξερω γω του πεσε απτα χερια στο πατωμα και εγινε κατι τετοιο).....
Αλλα οπως και να χει, αναρωτιεμαι, πως στον κορακα μπορει να συμβει κατι τετοιο?
χρονια παλευω με μεγαφωνα, εχω κανει ενα σωρο πειραματα κτλ κτλ, τετοιο πραγμα δεν εχω δει ποτε!!
Υπαρχει περιπτωση να βρεθει μεγαφωνο για αυτο?:idk:

Attachments

Reaction score
6.885
το dust cap ξεκόλλησε και προφανώς κάνει βόλτες μέσα στο ηχείο.......τα μεγάφωνα αυτά είναι της Audax ,με κώνο από aerogel αν θυμάμαι καλά και τα έβασε η mission στα ηχεία της,πριν 25-28 χρόνια.

Reaction score
446
δεν φαινεται για το dustcap... Μαλον ολοκληρος ο μαγνητης απο πισω εφυγε.. Γιαυτο ψαρωσα,...
θα το χω σε λιγες μερες στα χερια μου να το δω ποιο καλα.. απλα το λυπηθηκα..

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.136
Παιδες συγνωμη, θα κανω λιγο Highjack Το θεμα, για να μην ανοιγω αλλο...
Πουλησα ενα κεντρικο ηχειο , που ειχα εδω και λιγα χρονια, το οποιο ηταν σε αψογη κατασταση, κτλ .. ο παραληπτης το παραλαβε και μου αναφερε πως στο ενα μεγαφωνο , (μαλλον) ξεκολησε ο μαγνητης απο πισω και χτυπαει μεσα στο ηχειο!!! Φυσικα το ηχειο πακεταρηστηκε πολυ καλα κτλ.. Τα ΕΛΤΑ φυσικα δεν αναγνωριζουν κατι, μιας και το δεμα (συμφωνα με τον παραληπτη) δεν ειχε κανενα χτυπημα, και ετσι φυσικα θα παρω πισω το ηχειο μιας και ο αγοραστης , φανταζομαι, δεν εχει καμια ευθυνη να παραλαβει ενα χαλασμενο ηχειο (εκτος και ξερω γω του πεσε απτα χερια στο πατωμα και εγινε κατι τετοιο).....
Αλλα οπως και να χει, αναρωτιεμαι, πως στον κορακα μπορει να συμβει κατι τετοιο?
χρονια παλευω με μεγαφωνα, εχω κανει ενα σωρο πειραματα κτλ κτλ, τετοιο πραγμα δεν εχω δει ποτε!!
Υπαρχει περιπτωση να βρεθει μεγαφωνο για αυτο?:idk:
Από την φωτογραφία φαίνεται να έχει ξεκολλήσει όλο το Τ, πάνω στο οποίο είναι κολλημένο το dust cap.
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να σταματάει η κόλλα να ενεργεί στα σημεία αυτά. Με τα χρόνια γίνεται.
Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί καλά όλο το σύστημα μαζί με το πηνίο και να κολληθούν ξανά.
Αν είσαι τυχερός μπορεί να μην έχει χτυπηθεί το πηνίο φωνής και να έχει ζημιά.

Reaction score
4.271
Θέλω να αγιάσω και δεν μπορώ..... Τώρα κάηκαν τα midrange η τώρα το κατάλαβα γιατί παίζουν σε εξοχικό απλώς για να παίζει μουσική.
Τα ξεβίδωσα και είναι τα philips AD0211 sq8. Δεν φαίνονται να υπάρχει εύκολα ανταλλακτικό.
Κάτι που να είναι παρόμοιο σε χαρακτηριστικά και μέγεθος υπάρχει περίπτωση να βρώ ;;
Σε ποιον τεχνικο το πήγες;
Συγνώμη για την αργοπορία. Στην Θεσσαλονική με ζόρι βρήκα έναν. Αν θέλεις πμ να σου στείλω στοιχεία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.087
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK