Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

spylab

Shalom
Moderator
Reaction score
34.228
Ένας φορτιστής τέτοιου τύπου:

View attachment 320073

Αντί για wallbox που το εγκαθιστάς μόνιμα, έχει τον ελεγκτή πάνω στο καλώδιο.

Άρα με βάση τα όσα λέει ο ΔΕΔΔΗΕ, λογικά είναι στην περίπτωση 2 και δεν χρειάζεται δήλωση:
"Μέθοδος 2 (γρήγορη φόρτιση): Το Η/Ο φορτίζεται από το Δίκτυο μέσω καλωδίου φόρτισης που περιλαμβάνει αγωγό ελέγχου και διάταξη προστασίας από ηλεκτροπληξία."

Βέβαια λέει και χαζομάρες ο ΔΕΔΔΗΕ γιατί στην περίπτωση 1 λέει:
"Το Η/Ο φορτίζεται από το Δίκτυο μέσω κοινού ρευματοδότη (Schuko), χρησιμοποιώντας καλώδιο που δεν περιέχει ειδική διάταξη επικοινωνίας ή ελέγχου."

που δεν ισχύει για τα περισσότερα αυτοκίνητα γιατί ακόμα και στην περίπτωση της σούκο, ο φορτιστής ίδιος είναι σαν αυτόν που έβαλα παραπάνω. Απλά έχει σούκο βύσμα αντί για βιομηχανικό και (ανάλογα τον φορτιστή) μπορεί να μην αντέχει τόσο μεγάλα ρεύματα. Αλλά δεν γίνεται φόρτιση με σκέτο καλώδιο χωρίς "ειδική διάταξη επικοινωνίας ή ελέγχου". Θα βάλεις απευθείας το αμάξι στην πρίζα με μια μπαλαντέζα; Δεν γίνεται. Μόνο σε κάνα Citroen Ami δεν ξέρω αν είναι έτσι (που δεν υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση ούτως ή άλλως), να μπαίνει απευθείας στην πρίζα με σκέτο καλώδιο.

Εγώ αν θέλω να φορτίσω από σούκο βάζω αντάπτορα στον φορτιστή μου, τον ρυθμίζω σε max 16A (ή και λιγότερο αν είναι καμιά παλιά εγκατάσταση) και φορτίζω. Οι μέθοδοι 1 και 2 δηλαδή στην ουσία το ίδιο πράγμα είναι, μόνο από την ισχύ φόρτισης θα μπορούσαν να διαχωριστούν.
Στο μπλε τι μπαινει σουκο?
Και με ποσο φορτιζει 7Kw ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.055
Το μπλε μπαίνει σε μπλε μπριζα, μονοφασική ή τριφασική.

Δηλαδή από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού, με ένα αντιληκτροπληξιακό, βγάζεις μια μπλε μπριζα, με κατάλληλης διατομής καλώδιο. Τίποτε άλλο δε χρειάζεται.

Σε μονοφασική μέχρι 7 kW, σε 3-φασικη μέχρι 22 kW, τυπικά βέβαια μέχρι 11 kW.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.338
Ο Ζιζικος λόγου χάριν, έβαλε κοτσαδόρο που θέλει, αλλά δεν έβαλε ούτε Μάτριξ φώτα, ούτε αναρτήσεις ούτε τίποτα, δε πάει έτσι, αυτά αξίζουν και πρέπει να τα έχεις, ειδάλλως τι πόρσε είναι αυτή με τα απλά σιδερένια ελατήρια δε ξέρω, του φτωχού; Χαχαχαχαχαχαχαχαχα
Είμαι ήδη στο τρίτο αυτοκίνητο με matrix και στο δεύτερο με active ανάρτηση και HUD, δεν θα έπαιρνα άλλο χωρίς. Και βέβαια τα πρόσθεσα.
Αερανάρτηση δεν θα έπαιρνα ούτε τζάμπα, ούτε κι αν με πλήρωναν.

Δέρματα, αεριζόμενα, οροφές, adaptive cruise εννοούνται, αλλά τετραδιεύθυνση δεν είναι απαραίτητη σε τέτοιο μήκος.

Δεν προσθέτω έξτραζ επειδή υπάρχουν ή για να μου το κάνω απρόσιτο :p , προσθέτω αυτά που θα μου χρειαστούν.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.887
Αυτό που είπε και ο Κώστας παραπάνω (μπλε πρίζα) είναι αυτό που λέμε το βιομηχανικό (Mennekes).

Το μπλε είναι μονοφασικό και έχει 3 ακροδέκτες, το κόκκινο τριφασικό και έχει 5 ακροδέκτες:

1706281368027.png
1706281389980.png

Οπότε εγώ εγκατέστησα μια τέτοια πρίζα (δύο για την ακρίβεια, μία μέσα στο γκαράζ και μία έξω), μαζί με το αντίστοιχο πινακάκι (με ρελέ τύπου Β, ασφάλειες κλπ.) και εκεί πάνω μπαίνει ο φορτιστής:

1000003391.jpg

1000003392.jpg

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.501
Ωπ, τι έχουμε εδώ. Κινέζικες μπαταρίες; 😅

Χωρίς Κίνα δεν υπάρχει ούτε ηλεκτροκίνηση, ούτε πράσινη μετάβαση. Μόνο πράσινα άλογα και αυτά πεθαμένα 😎

Reaction score
1.862
Χωρίς Κίνα δεν υπάρχει ούτε ηλεκτροκίνηση, ούτε πράσινη μετάβαση. Μόνο πράσινα άλογα και αυτά πεθαμένα 😎
όλα θα υπήρχανε και χωρίς κίνα,
άλλωστε δεν έχουν εφεύρει και τίποτα (εννοώ στη σύγχρονη εποχή)
απλά θα είχαμε ένα 10% παραπάνω κόστος στο 95% των προϊόντων και περισσότερο στα υπόλοιπα
(αλλά και καλύτερους μισθούς για όλους)

φθηνότερα θα μας ήταν τελικά
και θα είχαμε λιγότερα βουνά από πεταμένα σαβουροπροϊόντα μιας χρήσης

Last edited:

alexis

Reaction score
30.501
όλα θα υπήρχανε και χωρίς κίνα,
άλλωστε δεν έχουν εφεύρει και τίποτα (εννοώ στη σύγχρονη εποχή)
απλά θα είχαμε ένα 10% παραπάνω κόστος στο 95% των προϊόντων και περισσότερο στα υπόλοιπα
(αλλά και καλύτερους μισθούς για όλους)

φθηνότερα θα μας ήταν τελικά
και θα είχαμε λιγότερα βουνά από πεταμένα σαβουροπροϊόντα μιας χρήσης
Εγώ πάλι διαφωνώ αλλά οκ, κάθε άποψη σεβαστή.

Reaction score
1.862
Εγώ πάλι διαφωνώ αλλά οκ, κάθε άποψη σεβαστή.
και από μένα σεβαστή κάθε άποψη,
απλά δεν πιστεύω ότι θα έλειπε κάτι χωρίς την κίνα,
μια χαρά αυτοκίνητα, παιχνίδια, υπολογιστές, ηλεκτρονικά και ότι θες υπήρχε και πριν
και θα υπήρχε και σήμερα (εννοώ από χώρες της Δύσης εφόσον δεν κυνηγούσανε το μέγιστο και άμεσο κέρδος)

10% ; Κάντο 110 και ίσως τα βρούμε.
ναι 110 μπορεί να είναι σε πολύ ελάχιστα προΪόντα πολύ μικρής κυκλοφορίας που φτιάχνονται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι,
για το 95% των προϊόντων που κατασκευάζονται από μηχανήματα η διαφορά στο κόστος είναι πολύ μικρή έως αμελητέα
και όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή υπάρχει και μεγάλη διαφορά στην ποιότητα (πλην εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα)

alexis

Reaction score
30.501
απλά δεν πιστεύω ότι θα έλειπε κάτι χωρίς την κίνα,
Σαν προϊόν δεν θα έλειπε, αλλά στις πωλήσεις θα είχε μικρότερο μερίδιο. Όχι μόνο επειδή δεν θα υπήρχε μεγάλη παραγωγή αλλά και επειδή η οικονομία κλίμακας το έκανε οικονομικά προσβάσιμο στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.645

Ατζαμηδες ή γκαζοφονιαδες; Πάντως 14,3% σημαίνει ότι δεν μιλάμε για στατιστικό λάθος.

Reaction score
11.359
Καλά κάνει δεν τίθεται θέμα. Δεν γίνεται να μην ξέρει ο διαχειριστής που βρίσκονται οι ρουφήχτρες ενέργειας. Και κλείνει την πόρτα από τώρα με τους λίγους φορτιστές καθώς αν γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες καληνύχτα.
Από την άλλη θεωρώ βέβαιο πως μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα ξεκινήσει έξτρα χρέωση για τα ηλεκτρικά. Κάθε ηλεκτρικό αφαιρεί φόρους καυσίμων από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπάρξει extra χρέωση στην οικιακή φόρτιση.
Είπαμε , απο κάπου έχασαν, θα βρουν άλλο τρόπο να τα πάρουν (κ αυξημενα), τους έχω εμπιστοσύνη. :thumbsup:

alexis

Reaction score
30.501

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.652
Το ιταλικό κατάστημα πρέπει να είναι αυτό.
Ήρθαν, πάνω που τελείωσε η κεραμική και άρχισαν οι βροχές. Ταιριάζουν απόλυτα. :thumbsup:

1000013055.jpg

1000013054.jpg

1000013051.jpg

1000013058.jpg

Reaction score
11.359
Το μπλε μπαίνει σε μπλε μπριζα, μονοφασική ή τριφασική.

Δηλαδή από τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού, με ένα αντιληκτροπληξιακό, βγάζεις μια μπλε μπριζα, με κατάλληλης διατομής καλώδιο. Τίποτε άλλο δε χρειάζεται.

Σε μονοφασική μέχρι 7 kW, σε 3-φασικη μέχρι 22 kW, τυπικά βέβαια μέχρι 11 kW.
Μπλε μονοφασικο
Κόκκινο τριφασικό

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.628
Members
38.211
Νεότερο μέλος
Atomkinder