Ηχοαπορρόφηση σε Δωμάτιο Home Cinema

Reaction score
1
Παιδιά χρειάζομαι τη βοήθεια σας στο στήσιμο του νέου δωματίου Home Cinema. Έχοντας ξεπεράσει τις αντιδράσεις της συζύγου, :happy_9: προχωράω ακάθεκτος. Ακόμα και οι τοίχοι θα έχουν σκούρο χρώμα.....

Είναι ένας χώρος στο υπόγειο 4μ χ 5.5μ και ύψος 2.7μ. Οι τοίχοι είναι από μπετόν (20εκ). Το δωμάτιο είναι σπατουλαρισμένο και με πλακάκια στο πάτωμα για αρχή. Το σπίτι είναι στα τελείωματα του άρα υπάρχουν αρκετά περιθώρια τροποποιήσεων.

Είναι φανερό ότι στο δωμάτιο, άδειο όπως είναι τώρα υπάρχει αρκετά έντονη αντίχηση ακόμα και με κανονική ομιλία, άρα θα πρέπει να τοποθετηθούν ηχοπορροφητικά υλικά σε κάποιες επιφάνειες. Η ηχομόνωση δεν με απασχολεί.

Σε όλο το πάτωμα θα τοποθετηθεί χοντρή μοκέτα. Από έπιπλα θα έχω μια σειρά από 3 πολυθρόνες στα 3.5-4μ και πιό πίσω ένας 3θέσιος καναπές.

Η οθόνη προβολής θα είναι σταθερή (2.8 -3μ πλάτος) Τα μπροστινά ηχεία αναπόφεκτα θα είναι στις γωνίες και το κεντρικό κάτω από την οθόνη.

Μετά από αρκετό διάβασμα και σε αυτή τη κατηγορία αλλά και στην αντίστοιχη στο αμερικανικό avsforum, έχω ψιλοκαταλήξει στη τοποθέτηση ηχοαπορροφητικού υλικού σε όλο το τοίχο πίσω από την οθόνη και στους πλαινούς τοίχους μέχρι 1μ από το πάτωμα στα σημεία πρώτης αντίχησης. Το υλικό λογικά θα πρέπει να το καλύψω με ηχοδιαπερατό ύφασμα.

Το υλικό που προτείνουν στο avsforum είναι το linacoustic(σαν συμπυκνωμένος υαλοβάμβακας φαίνεται) αλλά νομίζω δεν υπάρχει εδώ.
Εδω έχω βρει πετροβάμβακα με αντίστοιχες ιδιότητες αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν συνίσταται η χρήση(καρκινογενες) του όταν εκτίθεται στον αναπνεύσιμο αέρα του χώρου.

Έχω δει και πανελς της auralex αλλά για τις επιφάνεις που θέλω να καλύψω μου φαίνονται αρκετά ακριβά (γύρω στα 2-3000).

Θα ήθελα να ακούσω τις ιδέες σας γενικά για τα πιο πάνω και προτάσεις για υλικά.

Reaction score
0
Καλοριζικος Ανδρεα ο νεος χωρος.

Δεν γνωριζω τις απαιτησεις σου σε ενταση ηχου ή τις ωρες λειτουργιας του play room αλλα το μπετον θα μεταφερει κραδασμους σε ολο τον σκελετο του σπιτιου.
Ειδικα θα εχεις μεγαλητερο προβλημα στο επανω δωματιο. Στα λεω εκ πειρας.
Εχεις σκεφτει καθολου την λυση room in a room; Ειναι μονοδρομος αν θελεις να 'βαρας' απο κατω και ακριβως απο πανω να κοιμονται.

Reaction score
1
Ευχαριστώ Hleios!

Προς το παρόν τουλάχιστον δεν θέλω να μπω σε λύση room in a room αφου στις εντάσεις που ακούω δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Τα δωμάτια ύπνου δεν είναι από πάνω. Ο χρόνος θα δείξει όμως.

Reaction score
0
Θα προτεινα να απευθυνθεις σε καποια εταιρεια που ασχολειται με την ακουστικη χωρων για μια μελετη. Κανουν εξωμειωση του χωρου σου και σου προτεινουν υλικα που χρειαζεσαι, που τοποθετουνται και αλλα πολλα. Στις περισοτερες περιπτωσεις το κοστος της μελετης το γλυτωνεις σε κοστος υλικων και φυσικα σε αποτελεσμα ακουστικης. Αν δεν εχεις κατι υποψιν σου pm me.
Eμπιστευσου σωστους επαγγελματιες και δεν θα χασεις.
Αλλωστε αλλη η συμπεριφορα του μπετον (που δεν χρησιμοποιηται στις ΗΠΑ (ΑVSFORUM)), αλλη της τοιχοποιας και αλλη της γυψοσανιδας.

Reaction score
1
Θα προτεινα να απευθυνθεις σε καποια εταιρεια που ασχολειται με την ακουστικη χωρων για μια μελετη. Κανουν εξωμειωση του χωρου σου και σου προτεινουν υλικα που χρειαζεσαι, που τοποθετουνται και αλλα πολλα. Στις περισοτερες περιπτωσεις το κοστος της μελετης το γλυτωνεις σε κοστος υλικων και φυσικα σε αποτελεσμα ακουστικης. Αν δεν εχεις κατι υποψιν σου pm me.
Eμπιστευσου σωστους επαγγελματιες και δεν θα χασεις.
Αλλωστε αλλη η συμπεριφορα του μπετον (που δεν χρησιμοποιηται στις ΗΠΑ (ΑVSFORUM)), αλλη της τοιχοποιας και αλλη της γυψοσανιδας.
Ξέρω ότι μια εταιρία θα κάνει σωστή και επαγγελματική δουλιά, με το ανάλογο κόστος. Για μένα όμως δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και η διαδικασία να μάθω τι χρειάζεται από μόνος μου και αν επιλέξω να το πετύχω με τα δικά μου χέρια....:crazy_1:

Reaction score
1
Διαβασε αυτο http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=546635&postcount=25

το 3.
Τα 2-3000 ειναι παρα πολλα, το σιτε της auralex εχει και interactive kit calculator.....
Αν σονυ και καλα θες πανελς κοιτα και εδω http://www.texaa.com/stereo3.asp
και οτι αλλο θες ρωτα
Ευχαριστώ για την υπενθύμιση oppo, αν και το είχα διαβάσει, δεν κόλλησε στη μνήμη μου.

Ναι, εκτοτε έχω τρέξει το interactive της auralex, και όντως αυτό που χρειάζετα είναι ένα σετ γύρω στα 600ε για αρχή.

Έπίσης έχω βρει από τη Χωρομονοτικη ΑΕ "Επιπεδες πλάκες",

http://www.choromonotiki.gr/show_ch.asp?sno=131

Τι πιστεύετε για αυτό το υλικό; Μπορεί να μην είναι εφάμιλλο των auralex αλλά κάτι θα κάνει.

Reaction score
10
Ευχαριστώ για την υπενθύμιση oppo, αν και το είχα διαβάσει, δεν κόλλησε στη μνήμη μου.

Ναι, εκτοτε έχω τρέξει το interactive της auralex, και όντως αυτό που χρειάζετα είναι ένα σετ γύρω στα 600ε για αρχή.

Έπίσης έχω βρει από τη Χωρομονοτικη ΑΕ "Επιπεδες πλάκες",

http://www.choromonotiki.gr/show_ch.asp?sno=131

Τι πιστεύετε για αυτό το υλικό; Μπορεί να μην είναι εφάμιλλο των auralex αλλά κάτι θα κάνει.
αυτα ειναι τα technofon...
να προτιμησεις τις πυραμιδες και τους λαβυρινθους...
και ενα τιπ....ανακαλυψα οτι υπαρχει σπραυ που μπορουμε να τα βαψουμε χωρις να τα χαλασουμε , γυρω στα 12 ευρω...

Reaction score
1
αυτα ειναι τα technofon...
να προτιμησεις τις πυραμιδες και τους λαβυρινθους...
και ενα τιπ....ανακαλυψα οτι υπαρχει σπραυ που μπορουμε να τα βαψουμε χωρις να τα χαλασουμε , γυρω στα 12 ευρω...
Η αρχικές μου σκέψεις είναι να τα καλύψω με ύφασμα άρα δεν με ενδιαφέρει το πως φαίνονται.

Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για το ότι προτείνεις τις πυραμίδες η λαβύρινθούς;

Το σπρέυ που μπορώ να το βρω;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
- Αν στο δωμάτιο δεν έχει πέσει ακόμη σοβάς, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό ηχοαπορροφητικό σοβά που θα σου λύσει μεγάλος μέρος του προβλήματος ειδικά σε υψηλές συχνότητες.
- Στο πάτωμα δεν συνιστώ ούτε μοκέτα, ούτε παχιά χαλιά.
- Λόγω χαμηλού σχετικά ύψους θα χρειαστείς diffusers.

Γενικά, εκτός από τα προφανή, ΜΗΝ κάνεις κατά το δοκούν επεμβάσεις. Θα σου κοστίσει σε χρήμα και σε χρόνο, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο. Φέρε άνθρωπο να μετρήσει τον χώρο, ειδικά τώρα που είναι άδειος, για να σου πει ακριβώς τι χρειάζεσαι.

...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
so ο χωρος μου πριν την ηχοβολη και μετα με τα auralex αλλαξε αρκετα ,οχι οτι λυθηκαν τα προβληματα που υπηρχαν,:happy_4: πριν απλα γιναν πιο ηπια

Reaction score
10
Η αρχικές μου σκέψεις είναι να τα καλύψω με ύφασμα άρα δεν με ενδιαφέρει το πως φαίνονται.

Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για το ότι προτείνεις τις πυραμίδες η λαβύρινθούς;

Το σπρέυ που μπορώ να το βρω;
Το συγκεκριμενο που ειδες ειναι flat, και ειναι κυριως για εσωτερικγ χρηση.
Οι γωνιες που εχουν οι πυραμιδες , οι λαβυρινθοι και τα αλλα της auralex ειναι αυτα που κανουν την ηχοαποροφηση.
Και υπαρχει μεγαλη διαφορα αναμεσα σε ηχο-αποροφηση και ηχο-μονωση.
Το ενα δεν κανει τη δουλεια του αλλου.

Κοιτα στις φωτο μια δουλεια της auralex που μπορεισ να την κανεις με ολα τα συναφη υλικα και οχι μονο auralex.

Το σπραυ το βρηκα στον Κορδωση στην Αιολου, θα το παρω και γω και θα σου πω πιο ακριβως ειναι. Υπαρχει και σε σκονη που διαλυεται με νερο και ποτιζεις το υλικο με αυτο , αλλα ενω ειναι πιο φτηνο μαλλον θα χρειαστεις πολυ παραπανω απο αυτο κι ετσι μαλλον θα ερθει ακριβοτερα.

Attachments

Reaction score
1
- Αν στο δωμάτιο δεν έχει πέσει ακόμη σοβάς, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό ηχοαπορροφητικό σοβά που θα σου λύσει μεγάλος μέρος του προβλήματος ειδικά σε υψηλές συχνότητες.
- Στο πάτωμα δεν συνιστώ ούτε μοκέτα, ούτε παχιά χαλιά.
- Λόγω χαμηλού σχετικά ύψους θα χρειαστείς diffusers.

Γενικά, εκτός από τα προφανή, ΜΗΝ κάνεις κατά το δοκούν επεμβάσεις. Θα σου κοστίσει σε χρήμα και σε χρόνο, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο. Φέρε άνθρωπο να μετρήσει τον χώρο, ειδικά τώρα που είναι άδειος, για να σου πει ακριβώς τι χρειάζεσαι.

...
Γενικέ,
το δωμάτιο είναι ήδη σπατουλαρισμένο άρα δεν έχω την επιλογή του σοβά.

Σίγουρα δεν θα κάνω επεμβάσεις δραστικές. I will play it by ear όπως λένε και οι Αγγλοι.

Reaction score
1
so ο χωρος μου πριν την ηχοβολη και μετα με τα auralex αλλαξε αρκετα ,οχι οτι λυθηκαν τα προβληματα που υπηρχαν,:happy_4: πριν απλα γιναν πιο ηπια
Ενθαρυντικό αυτό. Ελπίζω να έχω παρόμοια αποτελέσματα!

Reaction score
1
Οι γωνιες που εχουν οι πυραμιδες , οι λαβυρινθοι και τα αλλα της auralex ειναι αυτα που κανουν την ηχοαποροφηση.
Πυραμίδες οι λαβύρινθοι θα είναι τότε.

Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι και τα wedges της auralex φαίνονται ωραία.

Θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες του χώρου για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα.

Reaction score
383
O λογος που προτεινουν το linacoustic ειναι οτι απορροφα σε μεγαλυτερο ευρος συχνοτητων.
Τα υλικα που σκεφεσαι να χρησιμοποιησεις δεν κανουν την ιδια δουλεια, και θα καταληξεις να κουφανεις το χωρο μονο στις πολυ υψηλες συχνοτητες.

Πριν καταληξεις σε μεγεθος οθονης και σε γωνιες θεασης, κλπ, πρεπει να αποφασισεις εαν θελεις ολες οι θεσεις ακροασης να εχουν τον ιδιο ηχο.

Εαν αυτος ειναι ο κυριος σκοπος σου, τοτε πρεπει να τοποθετησεις τους ακροατες σε σημεια στο χωρο που συμπεριφερονται ομοια. Ρυθμιζοντας δηλαδη για μια θεση, ολες δεχονται την ιδια βελτιωση.

Μετα αποφασιζεις για το μεγεθος της οθονης.

Αποφασισε ποια οδο θα ακολοθησεις στο σχεδιασμο του δωματιου. 4 καλες θεσεις, η 2 καλες και 2 οχι?wall_1

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Τα υλικα που σκεφεσαι να χρησιμοποιησεις δεν κανουν την ιδια δουλεια, και θα καταληξεις να κουφανεις το χωρο μονο στις πολυ υψηλες συχνοτητες.
Πάρα πολύ σωστό.
Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει ηχητικά τον χώρο. Η ηχοαπορρόφηση γενικώς, νομίζω ότι πρέπει να λειτουργεί με μέτρο και μόνο για να διορθώσει ενδεχόμενα προβλήματα. Ο χώρος σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι όσο πιο ζωντανός γίνεται. Προσωπικά θα έδινα σημασία περισσότερο στην σωστή διάχυση και στο τέλος θα μάζευα ότι δεν μαζεύεται με τίποτα. Άσε που τελικά αν πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά έχουμε υλικά απορρόφησης, στο τέλος θα σηκώνουμε το volume στο max και το σύστημα θα ψιθυρίζει. :happy_9:

Πάντως πολύ τις φοβάμαι αυτές τις επεμβάσεις στα τυφλά...

Reaction score
1
O λογος που προτεινουν το linacoustic ειναι οτι απορροφα σε μεγαλυτερο ευρος συχνοτητων.
Από ότι αντιλαμβάνομαι αυτά τα υλικά αρχίζουν να δουλεύουν από 1Khz και πάνω. Προσωπικά με ενοχλούν οι αντιχήσεις από 3Κhz και πάνω.

Αυτες τις συχνότητες εννοείς ως πολύ υψηλές;

Πριν καταληξεις σε μεγεθος οθονης και σε γωνιες θεασης, κλπ, πρεπει να αποφασισεις εαν θελεις ολες οι θεσεις ακροασης να εχουν τον ιδιο ηχο.

Εαν αυτος ειναι ο κυριος σκοπος σου, τοτε πρεπει να τοποθετησεις τους ακροατες σε σημεια στο χωρο που συμπεριφερονται ομοια. Ρυθμιζοντας δηλαδη για μια θεση, ολες δεχονται την ιδια βελτιωση.

Μετα αποφασιζεις για το μεγεθος της οθονης.

Αποφασισε ποια οδο θα ακολοθησεις στο σχεδιασμο του δωματιου. 4 καλες θεσεις, η 2 καλες και 2 οχι?wall_1
Βασικά θέλω 1 με 2 θέσεις καλές (εκεί που θα κάθομαι:happy_9: ).

Λόγω του μεγέθους του χώρου, αφού θέλω περισσότερες από 3 θέσεις θα πρέπει να πάω σε 2 σειρές, 1 στα 3.5-4μ και τη 2η στα 5μ.

Σκέφτομαι σωστά;

Για το μέγεθος, έχεις δίκιο, θα πρέπει να το δω αργότερα.

Reaction score
1
Πάρα πολύ σωστό.
Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει ηχητικά τον χώρο. Η ηχοαπορρόφηση γενικώς, νομίζω ότι πρέπει να λειτουργεί με μέτρο και μόνο για να διορθώσει ενδεχόμενα προβλήματα. Ο χώρος σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι όσο πιο ζωντανός γίνεται. Προσωπικά θα έδινα σημασία περισσότερο στην σωστή διάχυση και στο τέλος θα μάζευα ότι δεν μαζεύεται με τίποτα. Άσε που τελικά αν πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά έχουμε υλικά απορρόφησης, στο τέλος θα σηκώνουμε το volume στο max και το σύστημα θα ψιθυρίζει. :happy_9:

Πάντως πολύ τις φοβάμαι αυτές τις επεμβάσεις στα τυφλά...
Έχεις δίκιο, νομίζω θα πρέπει να διαρυθμίσω το χώρο πρώτα με έπιπλα κλπ, να μπει ο εξοπλισμός, ηχεία κλπ και μετά να κάνω επεμβάσεις σταδιακά.

Εντάξει δεν θα το κάνω studio το δωμάτιο.:happy_9: Απλά να ακούγεται σαν στο σινεμά και όχι σαν να είμαι σε άδεια αποθήκη.

Reaction score
10
Έχεις δίκιο, νομίζω θα πρέπει να διαρυθμίσω το χώρο πρώτα με έπιπλα κλπ, να μπει ο εξοπλισμός, ηχεία κλπ και μετά να κάνω επεμβάσεις σταδιακά.

Εντάξει δεν θα το κάνω studio το δωμάτιο.:happy_9: Απλά να ακούγεται σαν στο σινεμά και όχι σαν να είμαι σε άδεια αποθήκη.
Αυτο ακριβως πρεπει να κανεις, πρωτα να διαρυθμισεις το δωματιο, μετα να σεταρεις το συστημα, να ακουσεις, να δεις τι σε ενοχλει και στο τελος να κανεις τις παρεμβασεις.
Απλα επειδη εχεις σπατουλαρισμενους τοιχους, να αποφυγεις γυαλιστερα καδρα η αφισες με γυαλι μπροστα.
Κι αν φιαξεις ρακ για τα cd/dvd καντο απο ξυλο. Θα εχεις αμεσως ενα (τυπο) diffusor στο χωρο σου.
Προτιμησε επισης υφασματινο καναπε η πολυθρονες.
Επισης, τα left-right ηχεια, οσο πιο μακρυα μπορεις να τα βαλεις απο τις γωνιες ( διαβασε και τις οδηγιες του κατασκευαστη ), τοσο λιγοτερο αναγκη θα εχεις απο τυχον μπασοπαγιδες, που ειναι και ακριβες.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.131
Members
38.412
Νεότερο μέλος
FotisLam