Η επόμενη γενιά ηχείων ? - Carbon Nanotube

Reaction score
3.235
Abstract:
A Chinese research team has moved a step closer to realising flat speakers that will be much cheaper than the existing ones, for they have found that sheets made of carbon nanotubes behave like a loudspeaker when zapped with a varying electric current.

Shoushan Fan and his colleagues at Tsinghua University and Beijing Normal University have become the research team to study the acoustic properties of nanotubes.

For their study, the researchers created a think sheet by roughly aligning many 10-nanometer-diameter carbon nanotubes.

Upon sending an audio frequency current through the sheet, the researchers found that it acted as a loudspeaker.

Fan thinks that the nanotube speaker functions as a thermoacoustic device.

He says when an alternating current passes through it, the nanotube sheet alternates between room temperature and 80 degree Celcius, and such rapid temperature oscillations lead to pressure oscillations in the air next to the film.

http://www.technologyreview.com/blog/editors/22184/

http://www.engadget.com/2008/11/04/carbon-nanotubes-could-be-used-in-film-like-flat-speakers/

κι ένα διασκεδαστικό βιντεάκι :
http://www.youtube.com/watch?v=8aoflVUvwlQ

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Επειδή τυγχάνει να ξέρω άνθρωπο που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα(διδακτορικό και αναμονή πατέντας για παραγωγή νανοσωλήνων) αυτή είναι όντως η τεχνολογία που θα ξεράνει κόσμο όταν φθηνήνει.

Reaction score
3.235
Η πατέντες ανήκουν αλλού, Το θέμα είναι ποιος θα προλάβει πρώτος να κατασκευάσει ηχείο επιπέδου high-end.
Για όσους δεν το καταλάβαν, η συγκεκριμένη μεμβράνη παράγει ήχο χωρίς μηχανική μετατόπιση, χωρ'ίς μαγνήτες και χωρίς ηλεκτροστατική φόρτιση.

Reaction score
3.235
Μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και επάνω σε έναν τοιχο, επάνω σε μια οθόνη υπολογιστή.
Δεν χρειάζεται καμπίνα δεν χρειάζεται crossover !!!

Εννοείται οτι αξίζει να περιμένουμε ....

Reaction score
250
Απάντηση: Η επόμενη γενιά ηχείων ? - Carbon Nanotube

Όντως πολύ ενδιαφέρον. Μια εφαρμογή του "θερμοακουστικού" φαινομένου που ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλες καινοτομίες στην τεχνολογία των ηχείων !

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Και που να δείτε τι έχει να γίνει με τους ενισχυτές......(εκεί θα περάσει πρώτα η τεχνολογια αυτή)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστεί η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία στη κατασκευή ηχείων.

Δύο είναι τα θέματα:

1. Το είδος του υλικού το οποίο δονούμενο θα μπορεί να αναπαράγει flat όλο το φάσμα των συχνοτήτων 16 Hz - 60 Khz (σε αυτά τα άκρα έχει φτάσει η σημερινή τεχνολογία αλλά με συνδυασμό υλικών και χρήση X-over - παθητικού η ενεργού δεν έχει σημασία...)

2. Η πηγή δόνησης του παραπάνω υλικού.

Είναι η παραπάνω τεχνολογία ικανή για κάτι τετοιο???

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Kε Χρήστο να δείτε γιατί είναι ικανή η παραπάνω τεχνολογία θα τρομάξετε(με την καλή έννοια).Δυστηχώς οι γνώσεις μου δεν αρκούν να περιγράψω ακριβώς πως λειτουργεί αλλά μόλις έχω νεότερα θα δημοσιευτούν άμεσα εδώ.

Reaction score
3.235
Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστεί η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία στη κατασκευή ηχείων.

Δύο είναι τα θέματα:

1. Το είδος του υλικού το οποίο δονούμενο θα μπορεί να αναπαράγει flat όλο το φάσμα των συχνοτήτων 16 Hz - 60 Khz (σε αυτά τα άκρα έχει φτάσει η σημερινή τεχνολογία αλλά με συνδυασμό υλικών και χρήση X-over - παθητικού η ενεργού δεν έχει σημασία...)

Χρήστο, η μεμβράνη τεχνολογίας nanotube δεν δονείται. Παραμένει εντελώς ακίνητη.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Ενισχυτές με το μέτρο,στα μέτρα σας.........

κοινώς τα καλώδια μπορούν να γίνουν ενισχυτές:111:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.421
Νεότερο μέλος
kokdim