Η ηχητική ταυτότητα μιας εταιρίας και η σχετικότητα των πραγμάτων...

Reaction score
498
Εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσα την Rotel μία από τις χειρότερες εταιρίες στον χώρο

ηχητικά(προσωπική εκτίμηση). Μιας και εξετάζω πρώτα πάντα την χροιά και ύστερα τα

ρεύματα σε έναν ενισχυτή όταν παρατηρήσω φάουλ στο πρώτο στάδιο ο ενισχυτής

παίρνει αμέσως κόκκινη κάρτα. Πάμε λοιπόν στην ιστοριούλα μας. Θέλοντας να

ακούσω τα Concerto μου με ενισχυτή με αρκετά ρεύματα γιατί πάσχω εκεί είναι

αλήθεια και αρχίζει και μου την δίνει στα νεύρα φίλος συνφορουμίτης ελαφρώς έως

χοντρώς με DIY ανησυχίες μου φέρνει δύο δικούς του

ολοκληρωμένους "πειραγμένους". Έναν Sugden 40ρη heavily modified στα τελικά

στάδια κι έναν Rotel 100ρη πειραγμένο μόνο στα προενισχυτικά στάδια. Μόλις βλέπω

τον Rotel βγάζω σταυρούς, σκόρδα, αγιόκλημα να ξορκίσω το κακό. Αυτόν τί τον

έφερες του λέω ειρωνικά? Να μην σας τα πολυλογώ έμεινα άναυδος με τον Rotel.

Είχε γίνει ένα ουδέτερο μηχάνημα χωρίς να μου ξυρίζει τα αυτιά κι έδεσε με τα

Concerto μανούλα. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα ένα κλικ καλύτερες χροιές αλλά

δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα...Ήτανε καλύτερος σε χροιές από τον Sugden

(ναι - καλά ακούσατε!) ο οποίος υποτίθεται πως ο προ του ήτανε παθητικός...

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα - καλά ρε "Λιακόπουλε" εκεί στην Rotel τόσο δύσκολο

είναι να φτιάξεις λιγάκι το προενισχυτικό σου στάδιο για να γίνει άλλο μηχάνημα? Τα

έτοιμα της μηχανήματα εξακολουθώ να λέω πως είναι απαράδεκτα ηχητικά (ταπεινή

μου άποψη) αλλά με λίγο tweaking έγιναν αγνώριστα. Αφού φανταστείτε ψήνομαι να

αγοράσω έναν και να τον δώσω στον "μάστορα" να μου τον φτιάξει λιγάκι.

(Αυτό να μείνει μεταξύ μας γιατί με τόσα που έχω πει τα τελευταία χρόνια για την εν

λόγω εταιρία όποιος μπει σπίτι μου και δει το λογότυπο στο ρακ μου το Τοταλ με φουλ

λιπαρά δεν βλέπω να το γλιτώνω... :lol: )

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Δεν χρειάζεται να "χεριάσεις" καινούριο μηχάνημα...
Απλά πάρε έναν τελικό Rotel και έναν καλύτερο προενισχυτή. (αλήθεια ο Croft Vitale πως θα έπαιζε με ένα Rotel???)

Όσο για την Rotel είναι μια καθαρά hifi εταιρία και για να παραμείνει τέτοια θα πρέπει πάντα να προσέχει το κόστος. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί με μικροαλλαγές ο rotel να έγινε αστέρι. Αν δεν έδινε προσοχή στο κόστος θα έπρεπε να το γυρίσει στο hi-end...

Επίσης ποτέ μην λες ποτέ...

Reaction score
498
Σπύρο δεν διαφωνώ με το ότι είναι hi-fi εταιρία με κύριο γνώμονα το value for money

αλλά ο εκάστοτε αγοραστής δίνει και αλλού έμφαση. Σε πολλούς αρέσει η εταιρία

αυτή και για αυτό υπάρχει ακόμη βεβαίως βεβαίως αλλά hi-fi εταιρίες υπάρχουν

πολλές και με καθαρά μουσικά κριτήρια μου ακούγονται σχεδόν όλες καλύτερα.

Μιλάω για μένα φυσικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα φεγγάρι είχα έναν MF A1 κι

έπαιζα και πουλούσα κι έναν Rotel 931MK2 που είχε βρεθεί στα χέρια μου εκ

παραδρομής. :wink: Ο υποψήφιος αγοραστής που ήρθε να τον ακούσει μόλις έκανα

το Α/Β μου λέει "σαφής υπεροχή του Rotel". Εκεί απλά χαμογέλασα αλλά τί να

έκανα- είχε φουλ σύστημα Naim - λογικό να του άρεσε ο Rotel. 8)

Ο προ και τελικός είναι ενδιαφέρουσα λύση που προτείνεις αλλά θα στοίχιζε κανά

2000ρο. Κάτι στα 1000 θέλω να βρω να καλύψω τις ανάγκες μου. Στα 2000

εντωμεταξύ θα είχα πολλές άλλες λύσεις δεδομένου ότι δεν χρειάζομαι παραπάνω

από 50 watt. Μόνο ρεύμα...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Λύσεις υπάρχουν. Μπορείς να πάρεις τον Rotel RB03 ο οποίος είναι σχετικά προσιτός και είτε να στραφείς σε DIY προενισχυτή είτε σε κάτι της αγοράς. Σίγουρα το κόστος θα είναι πολύ κάτω από τα 2000€. (1000€ και κάτι το υπολογίζω το πακέτο)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.825
Το έχω πει στο παρελθόν και θα το ξαναπώ και τώρα.

- Τα υλικά κάνουν τον ήχο.

Και εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα. Αν όχι, υπάρχουν περιθώρια αλλαγής του ήχου και τέλος πάντων μπορούμε να φέρουμε το πράγμα στα μέτρα μας σε κάθε περίπτωση. Αρκεί φυσικά να ξέρουμε τι κάνουμε. Επειδή όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξέρουμε, ας χαλάσουμε και δυο - τρία μηχανάκια τι έγινε?

Τώρα Χρήστο αν αναρωτιέσαι για τα υλικά κατασκευής (που δεν θα έπρεπε μιας και καταλαβαίνεις ότι 0.5 ευρώ διαφορά σε ένα υλικό ισοδυναμεί με τεράστια αύξηση κοστολογίου στα 100.000 κομάτια...), δες ένα άλλο παράδειγμα. Πήγαινε πίσω από ένα magnepan 3.6 και κοίτα τις μπόρνες του :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Πήγαινε πίσω από ένα magnepan 3.6 και κοίτα τις μπόρνες του :wink:
καλά μην μιλήσουμε για το crossover και τα καλώδια που έχει το magnepan. Ξέρω mini monitors με πολύ καλύτερα cross και καλωδίωση..

Reaction score
5
Αν κατάλαβα καλά μιλάτε για χέριασμα!

Πάντως άποψη μου είναι ότι, το να βάζεις χέρι σε ένα μηχάνημα και να του αλλάζεις τους πυκνωτές και τα καλώδια με αλλά ας πούμε καλύτερα και να ακούς βελτιώσει σηκώνει πολύ κουβέντα και δεν σημαίνει ότι το μηχάνημα έγινε καλύτερο. Καλύτερο σε σχέση με τι? Με τα μικρά ηχεία η σε σχέση με τα μεγάλα ηχεία? Αυτή η υποτιθέμενη βελτίωση επιβεβαιώνεται και σε διαφορετικά set up? Η θεωρώ βελτίωση αυτό που ακούω πάντα στο δικό μου σύστημα? Αν η βελτίωση αφορά μόνο το δικό μου σύστημα κάθε άλλο παρά βελτίωση είναι για το μηχάνημα το οποίο δέχτηκε την επέμβαση.

Όσο για τα καλύτερα υλικά όλα είναι σχετικά, αυτό που κάνει πρώτα ένα μηχάνημα καλό είναι η σωστή και προσεγμένη σχεδίαση σε συνδυασμό με τις ακουστικές εκτιμήσεις που θα προκύψουν από κάποια διαφορετικά υλικά. Μην ξεχνάτε ότι οι ηχητικές εκτιμήσεις που γίνονται από τους κατασκευαστές δεν έχουν σχέση με τα υλικά αλλά με το πως ακούγεται ένα μηχάνημα με συνδυασμούς εξαρτημάτων. Και φυσικό είναι μια εταιρία να εξαντλεί όλη τις την τεχνογνωσία στα πιο ακριβά μοντέλα ώστε να δικαιολογεί και την υψηλή τους τιμή.

Πάντως φίλε Χρήστο καλού κακού τα υλικά που θα αντικαταστήσεις φύλαξε τα δεν ξέρεις καμία φορά! :idea: :lol:

Reaction score
3
Κατά την ταπεινή μου άποψη,δεν υπάρχει καλό και κακό μηχάνημα.
Θέλει όμως ψάξιμο,για το ποιό ταιριάζει καλύτερα με ποιό,βάσει φυσικά των χρημάτων που σκοπεύουμε να δώσουμε ,αλλά και των απαιτήσεών μας.

Γιά το "χέριασμα",η άποψή μου είναι διαφορετική,εκτός εάν κάποιος μου αποδείξει το αντίθετο. :wink:

Reaction score
498
Παιδιά, αν μου περισσεύανε θα το πειραματιζόμουνα αλλά μάλλον δεν βλέπω να το κάνω γιατί απλά το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο...

Μπορεί να έτυχε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το ενισχυτάκι που έχω τώρα ήτανε ένα κλικ πάνω σε χροιά κατά την άποψή μου ούτως ή άλλως. Απλά τόνισα πως πλέον έπαψε να ήτανε ηχητικά η Rotel που ήξερα στον συγκεκριμένο ενισχυτή...

Δυστυχώς ακριβώς επειδή δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανένας πως θα βάλω τα τάδε υλικά και θα παίξει "ΚΑΛΥΤΕΡΑ" γιατί το καλύτερο είναι και υποκειμενικό θα κινηθώ σε κάτι έτοιμο, απλά δεν θα είναι Rotel - ΜΟΥΑΧΑΧΑΧΑ :)

Reaction score
24.133
ασε τα ροτελ και ετοιμασου μελος μου να κανουμε καμια δοκιμη απο σεπτεμβρη, εχουμε να βρουμε και cdplayer για μενα!

Reaction score
498
Άντε μαζέψου πίσω στην πατρίδα... Είμαι έτοιμος

για δοκιμές από τώρα :)

Reaction score
2.642
O Rotel που αναφέρει ο Χρήστος Νικήτας πραγματικά ακούγεται πολύ καλά.
Η αναβάθμιση κόστισε λιγότερο από 100 Ευρώ.

Σε επιλεγμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί υλικά που σπάνια συναντά κανείς ακόμα και σε πολύ ακριβά μηχανήματα.  Σε κάποια σημεία χρειάστηκε να αφαιρεθούν υλικά, οπότε είναι και θέμα σχεδίασης και όχι μόνο υλικών.

Η μετατροπή του κυκλώματος έγινε χωρίς την έγγριση του κατασκευστή, οπότε δεν είναι πλέον για μένα ένας Rotel.
Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε πηραγμένο μηχάνημα.

Απλά ο Rotel προσφέρει μία πολύ καλή κατασκευή και πλούσιο έδαφος για DIY αναβαθμίσεις.  Τα μηχανήματα της Rotel γενικώτερα προσφέρουν τον καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση.

Ειδικότερα άμα ξέρεις από πριν τι σου αρέσει να ακούς από έναν ενισχυτή, τότε είναι σχετικά πιο απλή υπόθεση η εκάστοτε μετατροπή.  Το δύσκολο είναι να ταιριάξουν οι αλλαγές με όλα τα γούστα. Αυτό το πρόβλημα, δηλαδή της υποκειμενικότητας στον ήχο, δεν αντιμετοπίζεται εύκολα.  Είναι αδύνατον κάτι να αρέσει σε όλους.  Βέβαια όταν αυτό το κάτι κοστίζει μια μικρή περιουσία, αμέσως τίθεται ένα άλλο θέμα προς συζήτηση. Αυτό του κατά πόσον αξίζει αυτή η συσκευή τα λεφτά της.
Εχω ακούσει πολλους να λένε "Δεν μπορεί ένα CD player των 5.000 Ευρώ να μην ακούγετε καλά" .  Σε blind tests που έχουν γίνει είναι δύσκολο να καταλάβει κάπιος την διαφορά.
Τελευταία έχουν γίνει της μόδας τα παλιά Playstation 1 της Sony.  Σε κάποιο άλλο forum, γνωστοί και άγνωστοι πάθανε την πλάκα της ζωής τους όταν έβαλαν το playstation 1 στο ακριβό και ψαγμένο σύστημά τους.  Τουλάχιστον κάποιοι χομπίστες το παραδέχτηκαν και μπράβο τους. Κάποιο άλλοι αισθάνθηκαν να χάνουν κάτι από τον μύθο που είχαν χτίσει γύρω από κάποια δήθεν κορυφαία CDplayes της αγοράς.

Αυτό κι αν είναι υποκειμενικό.  
Πόσοι απο εμάς δεν έχουμε πετάξει τουλάχιστον από ένα  Sony Playstation 1 στα σκουπίδια ?

Επιστροφή στις λάμπες , στο βινύλιο,  στα playstation 1   ???  ... κάτι δεν πάει καλά.

Θέλει πολύ ψάξιμο ακόμη.

Μία συμβουλή. Μην ξοδεύετε πολλά χρήματα σε H/W.

Reaction score
3
Παναγιώτη Κ.
Δεν χρειάζετε να ψάχνεις άλλο για cd player.
Σήμερα το απόγευμα ήρθε ο φίλος σου και έκανε την παραλαβή του ROTEL,οπότε δεν έχεις δικαιολογία όταν με το καλό έρθεις Ελλάδα,για ακροάσεις... :wink: :mrgreen:

Reaction score
24.133
γιωργο μου δεν θελω να εχω καμια δικαιολογια!
μαλλον 20-28 αυγουστου θα ειμαι αθηνα. ανοιξαμε και σας περιμενουμε!
θα σε κανουμε και μελος του ACAmp (ετσι χρηστο?)

Reaction score
498
Όπως γνωρίζεις λόγω προσφάτων επιτυχιών :wink: θα αναλάβω σύντομα την

προεδρία του ACAMP. Ο Γιώργος λοιπόν θα γίνει επίτιμο μέλος υπό την αιγίδα μου.

Αφού πρώτα μας πει όμως τι σι-ντι πλέιρ τελικά αγόρασε... :)

Άντε μαζέψου πίσω χαμένο πρόβατο γιατί έχω κι εγώ εκπλήξεις να παρουσιάσω

σύντομα. (Πώς φαίνεται πως κάποιος έχει παρανοήσει καλοκαιριάτικα - ασχολείται με

το ευγενές σπορ μες τον Αύγουστο...) :D

Reaction score
24.133
Πηρα την αγαπημενη σου εταιρια: ROTEL rcd 1072
παρε ωτοασπιδες και ετοιμασου!

Reaction score
24.133
για επιτιμα μελη κανουμε συμβουλιο για το τι θα πρεπει να γινει κατα την τελετη. τωρα βεβαια επιτιμος προεδρος του κλαμπ (και ο μονος Amp του ΑCAmp ) εχει τον πρωτο λογο (χιχιχιχιχι!)

Reaction score
498
Έλα εσύ από εδώ στη σφηκοφωλιά και θα τα κανονίσουμε όλα... :twisted:

Θα σου το αποσπάσουμε το μυστικό με πλάγια μέσα. Όσο για την τελετή είναι

μυστική. Δεν μπορώ να αποκαλύψω την διαδικασία :mrgreen:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.286
Members
38.293
Νεότερο μέλος