Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Reaction score
59
Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Τεχνητή μαύρη τρύπα, που δεσμεύει ήχο αντί για φως, δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια ανακάλυψης της θεωρητικής ακτινοβολίας Χόκινγκ.

Η ακτινοβολία Χόκινγκ, που διατυπώθηκε από το διάσημο φυσικό πριν από τριάντα χρόνια, ωθεί τις μαύρες τρύπες σε εξάτμιση με την πάροδο του χρόνου.

Οι αστροφυσικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν η ύλη γίνεται τόσο πυκνή ώστε καταρρέει στην κατάσταση της σημειακής μοναδικότητας. Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας είναι τόσο μεγάλη που τίποτα -ούτε και το φως- δεν μπορεί να διαφύγει από την ακτίνα της, που ονομάζεται "ορίζοντας γεγονότων."
Ωστόσο, οι φυσικοί αναπτύσσουν επίσης "μαύρες τρύπες" ήχου.

Παρασέρνουν ένα υλικό ώστε να κινηθεί γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου σε αυτό το μέσο, ώστε τα ηχητικά κύματα, που ταξιδεύουν μαζί του, να μην μπορούν να ανταποκριθούν, κάτι σαν τα ψάρια που κολυμπάνε σε ρεύματα με μεγάλες ταχύτητες. Ουσιαστικά, ο ήχος παγιδεύεται μέσα στο ρεύμα που σχηματίζει ο ορίζοντας γεγονότων.

Κβαντική κατάσταση

Τα υλικά πάνω στα οποία επικεντρώνονται οι φυσικοί ονομάζονται συμπυκνώματα Bose-Einstein (BECs), πρόκειται για κβαντική κατάσταση της ύλης μέσα στην οποία μία συστάδα ατόμων συμπεριφέρεται ως ενιαίο άτομο.

Συμπυκνώματα, που αγγίζουν την ταχύτητα του ήχου, έχουν κατασκευαστεί και στο παρελθόν, οπότε οι φυσικοί δημιούργησαν παράλληλα τις ακουστικές μαύρες τρύπες κατά τη διαδικασία πειραματισμών με τα BECs, είπε ο Eric Cornell του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος είχε πάρει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2001 μαζί με συνεργάτες του για την μελέτη του πάνω στα συμπυκνώματα Bose-Einstein.

Ωστόσο, συμπληρώνει, ότι η έρευνα του Jeff Steinhauer από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ και των συνεργατών του αποτελεί το πρώτο εμπεριστατωμένο πείραμα, το οποίο στοχεύει απευθείας στο να δημιουργήσει την ακτινοβολία Χόκινγκ σε BEC.

Υπερηχητική ροή

Η ομάδα κατέψυξε πάνω από 100.000 άτομα ρουβιδίου σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν και τα παγίδευσε με ένα μαγνητικό πεδίο. Με τη χρήση λέιζερ, οι ερευνητές δημιούργησαν μια πηγή ηλεκτρικού δυναμικού, που προσέλκυε τα άτομα και τα ωθούσε να διασχίζουν την πηγή ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου μέσα στο υλικό.

Η κατάσταση αυτή σχημάτισε μία υπερηχητική ροή που διήρκεσε γύρω στα 8 χιλιοδευτερόλεπτα. Έτσι, για τον ελάχιστο αυτό χρόνο, δημιουργήθηκε μία ακουστική μαύρη τρύπα που είχε την ικανότητα να δεσμεύει τον ήχο.

Οι επιπτώσεις αυτής της εργασίας ενδεχομένως να είναι σημαντικές, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ακτινοβολίας Χόκινγκ.

Η κβαντική μηχανική υποστηρίζει ότι ζεύγη μορίων δύνανται να εμφανιστούν αυθόρμητα από το πουθενά. Αυτά τα ζεύγη, αποτελούμενα από το μόριο και το αντι-μόριο του, θα πρέπει να υφίστανται για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού εξουδετερώσουν το ένα το άλλο και εξαφανιστούν.

Τη δεκαετία του '70 όμως, ο Χόκινγκ πρότεινε το εξής: αν το ζεύγος που δημιουργήθηκε βρισκόταν κοντά στην άκρη μαύρης τρύπας, τότε ενδεχομένως το ένα μόριο να πέσει μέσα προτού εξουδετερωθεί, αφήνοντας το έτερον ήμισυ μόνο του έξω από τον ορίζοντα γεγονότων. Για τους παρατηρητές, το συγκεκριμένο μόριο θα εμφανίζεται ως ακτινοβολία. Στις ακουστικές μαύρες τρύπες, η ακτινοβολία Χόκινγκ θα έπαιρνε τη μορφή ενός πλέγματος μορίων ταλαντευόμενης ύλης που ονομάζονται φωνόνια.

Μεγάλο όφελος

Η ανακάλυψη της ακτινοβολίας Χόκινγκ θα αποτελούσε μεγάλο όφελος για την επιστήμη της Φυσικής, αναφέρει ο κοσμολόγος Sean Carroll.

«Είναι σίγουρο ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα έπαιρνε το Βραβείο Νόμπελ,» είπε ο ίδιος. «Ωστόσο, θα μας αποδείκνυε κυρίως ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.»
Και αυτό, επειδή η θεωρία του Χόκινγκ εισηγείται κάποιες θεμελιώδεις προτάσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί η κβαντική μηχανική σε κυρτό -λόγω βαρύτητας- χώρο. Στη θεωρία του Χόκινγκ έγινε προσπάθεια υπολογισμού του πώς το σύμπαν συμπεριφερόταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ονομάζεται διαστολή, όταν το σύμπαν επεκτεινότανε ταχύτατα αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο εντοπισμός της ακτινοβολίας Χόκινγκ από τις αστροφυσικές παρατηρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολος, επειδή η εξάτμιση των μαύρων τρυπών συγκαλύπτεται από πηγές ακτινοβολίας με υψηλότερη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της υστερολαμπής της Μεγάλης Έκρηξης.

Πρώτο βήμα

Οι ερευνητές έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους προτού εντοπίσουν την ακτινοβολία Χόκινγκ στις ακουστικές μελανές οπές. Η ομάδα του Steinhauer, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η ώθηση που δέχονται τα άτομα στην κατάσταση τους αναφορικά με την ταχύτητα τους θα πρέπει να είναι 10 φορές μεγαλύτερη για να καταστεί δυνατή η δημιουργία ανιχνεύσιμης ακτινοβολίας Χόκινγκ σε μορφή φωνονίων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνεύσουμε τα ηχητικά κύματα που παράγονται από την τρύπα. Αλλά είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα,» λέει ο Bill Unruh από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, ο οποίος πρώτος πρότεινε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν κβαντικά υγρά για τη δημιουργία τεχνητών οριζόντων γεγονότων.

Ο Cornell συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η ομάδα χρειάζεται να φτιάξει το BEC έτσι ώστε να ρέει πιο στρωτά, για να μπορέσει να μετρηθεί η ανεπαίσθητη ακτινοβολία Χόκινγκ. "Αυτό που έκαναν είναι το εύκολο μέρος," είπε. «Το δύσκολο μέρος είναι να το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να δεις όλες τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις πάνω σε όλα τα βίαια πράγματα που έκανες στο συμπύκνωμα [για να καταστεί υπερηχητικό].»

New Scientist

Reaction score
10
Λίγο ανακριβές το άρθρο.

Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται από σώματα τεράστιας μάζας τα οποία έχουν τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη που τραβούν πάνω τους ακόμα και το φως.

Reaction score
0
Φιλε Diabolical, δε λετε κατι διαφορετικο, γιατι ναι μεν ειναι μεγαλης μαζας, αλλα ειναι και με "ύλη που γίνεται τόσο πυκνή ώστε καταρρέει στην κατάσταση της σημειακής μοναδικότητας."
Αν απλα υπαρχει μεγαλη μαζα, δεν εχουμε απαραιτητα και μαυρη τρυπα.

Reaction score
0
Αν για παραδειγμα, οπως λεει και η βικιπεδια, ειχαμε ενα σωμα με τη μαζα της γης σε μεγεθος κερασιου, θα ειχαμε δημιουργια μαυρης τρυπας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.240
Απάντηση: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

είδα κι εγώ ""μαύρη τρύπα" του ήχου" και νόμιζα ότι πάλι για βινύλια μιλάνε....

τι απογοήτευση....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.301
Τη στιγμή που το έχεις συνεχώς στο μυαλό σου και όλα σου θυμίζουν βινύλιο νομίζω πως το έχεις απωθημένο.

Άντε με το καλό και η αγορά πικάπ για να το ξεπεράσεις:137::137::137:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817

τι απογοήτευση....
Aφου μωρη κουφαλιτσα στον υπνο σου Transrotor δεν βλεπεις??????????????Δεν λες σε ολους οτι θες να δεις βραχιονα στο σπιτι ωστε να φτασεις στην απολυτοσυνη της ηχητικης νιρβανας???

Reaction score
874
Re: Απάντηση: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

τι απογοήτευση....
Εμένα πάλι αλλού πήγε το βρώμικο μυαλό μου...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.240

α, ναι, αυτό είναι αλήθεια, δε μπορώ να κλείσω μάτι σου λέω, ονειρεύομαι βραχίονες και τρανσρότορες, δε μπορώ να το βγάλω απ'το μυαλό μου, ζω ένα δράμα...

Reaction score
44
Απάντηση: Re: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Λίγο ανακριβές το άρθρο.

Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται από σώματα τεράστιας μάζας τα οποία έχουν τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη που τραβούν πάνω τους ακόμα και το φως.

δεν τραβουν το φως λογω της βαρυτικης τους ελξης,δηλαδη απ΄ευθειας πανω στα φωτονια,αλλα λογω της μεγαλης καμπυλοτητας που δημιουργουν στον χωροχρονο γυρω τους,που ακομα και το φως με την τεραστια ταχυτητα που εχει δεν μπορει να ''παρακαμψει'' αυτην την καμπυλοτητα και αναγκαστηκα αρχιζει να κινειται προς το κεντρο της μαυρης τρυπας.

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Re: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

δεν τραβουν το φως λογω της βαρυτικης τους ελξης,δηλαδη απ΄ευθειας πανω στα φωτονια,αλλα λογω της μεγαλης καμπυλοτητας που δημιουργουν στον χωροχρονο γυρω τους,που ακομα και το φως με την τεραστια ταχυτητα που εχει δεν μπορει να ''παρακαμψει'' αυτην την καμπυλοτητα και αναγκαστηκα αρχιζει να κινειται προς το κεντρο της μαυρης τρυπας.
Tι διαφορετικό λέμε δηλαδή?

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

α, ναι, αυτό είναι αλήθεια, δε μπορώ να κλείσω μάτι σου λέω, ονειρεύομαι βραχίονες και τρανσρότορες, δε μπορώ να το βγάλω απ'το μυαλό μου, ζω ένα δράμα...
Εγώ πάλι σε άλλη μαυρη τρύπα πήγε ο νους μου. Αλλά όταν με το καλό αποκτήσεις πικάπ μην ξεχάσεις να με επισκεφτείς για κανένα βινύλιο με διάφανη τρύπα. Λ.Σ.

Reaction score
44
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Tι διαφορετικό λέμε δηλαδή?

oπως καταλαβα εγω διαβαζοντας,θεωρησα οτι εννοεις οι μαυρες τρυπες ασκουν αμεσα ελκτικη δυναμη πανω στο φως,αλλα λογω του οτι το φως δεν ''αισθανεται'' την βαρυτητα αλλα την καμπυλοτητα του χωρου μου φανηκε λαθος η διατυπωση,σορυ γραψε
λαθος που το καταλαβα ετσι.

Reaction score
44
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Εγώ πάλι σε άλλη μαυρη τρύπα πήγε ο νους μου. Αλλά όταν με το καλό αποκτήσεις πικάπ μην ξεχάσεις να με επισκεφτείς για κανένα βινύλιο με διάφανη τρύπα. Λ.Σ.

σε ποια?μιλας για καποια γνωστη?:121:

Reaction score
4

.."διάφανη τρύπα" !!!!!!!!

:204: :204: :204:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.122
Απάντηση: Re: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Ekτός από τις μαύρες τρύπες,υπάρχει και η σκοτεινή ύλη στο σύμπαν
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter
[youtube]gCgTJ6ID6ZA[/youtube]
Και μάλλον δεν καταπίνεται ολόκληρη από τις μαύρες τρύπες
http://www.astroengine.com/?p=93
Ανάλογοι προβληματισμοί υφίστανται και στο...ηχητικό μας σύμπαν:142:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.122
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η "μαύρη τρύπα" του ήχου

Ας φανταστούμε την εξέλιξη της σκηνής...45άρια βινύλια 200γρ εναντίον 45αριών τερραμπάιτ σκληρών:137:
Πρώτος δίσκος,το αυθεντικό βινύλιο του Phil Ochs..."Gunfight at Carnegie Hall":135:
Mάλλον όμως θα καταλήξουν στο βινύλιο του..."Like Minds" :143:
(Που είναι προτιμότερο από τα...πιστόλια:137:)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.214
Members
38.431
Νεότερο μέλος
Αριστος