Κάλυψη χώρου με 4 ηχεία

Reaction score
726
Καλημέρα σε όλους.
Ζητάω την γνώμη – εμπειρία σας εκ μέρους ενός φίλου εκτός φόρουμ, ο οποίος θέλει να στήσει ένα σύστημα σε ένα μεγάλο σαλόνι (45- 50 τ.μ.)

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εξής : Έχει εντοιχίσει καλώδια ηχείων δημιουργώντας θέσεις για 2 ζευγάρια ηχείων που θα στηρίζονται σε βάσεις τοίχου κοντά στις 4 γωνίες του χώρου.

Το ζητούμενο αφορά αποκλειστικά την επαρκή κάλυψη του χώρου για αναπαραγωγή μουσικής και όχι home cinema, χωρίς συγκεκριμένη θέση ακρόασης.

Ο φίλος, έχοντας πλήρη άγνοια για το πώς πρέπει να κινηθεί, ζήτησε την γνώμη του τύπου που του πέρασε τα καλώδια κατά την κατασκευή (ο οποίος εμπορεύεται και είδη audio – video) και του πρότεινε την αγορά :

Ραδιοενισχυτής : Harman Kardon HK 3490
Ηχεία : 2 ζευγάρια ηχείων βάσης Canton CD 220
Subwoofer : Canton, δεν θυμάμαι μοντέλο (Περίπου 700 € κόστος)

Σημείωση : H εναλλακτική δημιουργία συστήματος με 2 ηχεία δαπέδου με ή χωρίς sub, μοιάζει μάταια λόγω του ότι, δεν μπορεί να δημιουργηθεί συγκεκριμένη θέση ακρόασης καθώς η σύζυγος είναι ανένδοτη σε οποιαδήποτε χωροταξική αλλαγή.

Πρίν ξεκινήσουμε την αναζήτηση, τι να αγοράσει, τι χρήματα μπορεί να διαθέσει κ.λ.π.,
το ερώτημα είναι, αν μπορεί ο συγκεκριμένος ενισχυτής (όντας δικάναλος) να οδηγεί 4 ηχεία και sub ή θα πρέπει να στραφεί σε πολυκάναλο ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια συμβουλή και συγγνώμη για το κατεβατό.

Υ.Γ. Αν η κατηγορία που τοποθέτησα το θέμα δεν ειναι η κατάλληλη, φυσικά και να μεταφερθεί στην αντίστοιχη σωστή.

Reaction score
4.157
Απάντηση: Κάλυψη χώρου με 4 ηχεία

Λογικα προβλημα οδηγησης δεν θα εχει. Το σαμπ κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι ενεργο οποτε δεν θα επιβαρυνει τον ενισχυτη.

Το θεμα ειναι οτι ο τροπος που θ ακουει την μουσικη θα μοιαζει μ αυτον που ακουμε στιις καφετεριες. Αν τον ικανοποιει αυτο εχει καλως, διαφορετικα ατυχησε!!

Προσωπικα δεν θα ηθελα κατι τετοιο στο σπιτι μου. Αλλα γουστα ειναι αυτα. Ουτως η αλλως τωρα δεν μπορει να κανει τιποτα, αφου εκανε ηδη τις εγκαταστασεις καλωδιων.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.733

εγω θα πηγαινα σε εναν ενισχυτη τυπου yamaha a-s500 με 2 ζευγαρια ευαισθητα μπασσατα ηχεια που θα γεμιζουν το χωρο χωρις να "ξεζουμιζουν" τον ενισχυτη. Νομιζω οτι 2 Klipsch RB-81 με 8ιντσο μεγαφωνο θα ναι οτι πρεπει.

http://www.skroutz.gr/c/9/hxeia-hi-fi.html?keyphrase=klipsch+RB-81

Αν χρειαστει sub τοτε καποιο velodyne θα μπαινε στο χωρο.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744

εγω θα πηγαινα σε εναν ενισχυτη τυπου yamaha a-s500 με 2 ζευγαρια ευαισθητα μπασσατα ηχεια που θα γεμιζουν το χωρο χωρις να "ξεζουμιζουν" τον ενισχυτη. Νομιζω οτι 2 Klipsch RB-81 με 8ιντσο μεγαφωνο θα ναι οτι πρεπει.

http://www.skroutz.gr/c/9/hxeia-hi-fi.html?keyphrase=klipsch+RB-81

Αν χρειαστει sub τοτε καποιο velodyne θα μπαινε στο χωρο.

Kαλά τα λες εσύ αλλά η σύζυγος θέλει lifestyle ηχεία...

http://www.canton.de/en/hifi/cdserie/produkt/cd220.htm

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.733

οπα, αυτο δεν το ανεφερε ο φιλος στην αρχη. Ναι ετσι αλλαζει το πραμα. Πολλοι οι περιορισμοι, δεν εχω υποψη μου να προτεινω κατι. Το canton καλο φαινεται.. Σε συνδυασμο με καναδυο sub κατι θα γινει. Ειναι κ 4" τα μεγαφωνα των δορυφορων.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.609

Καταραμένο γουάφ (Wife Acceptance Factor) όταν γίνεται γαβ......

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744

οπα, αυτο δεν το ανεφερε ο φιλος στην αρχη. Ναι ετσι αλλαζει το πραμα. Πολλοι οι περιορισμοι, δεν εχω υποψη μου να προτεινω κατι. Το canton καλο φαινεται.. Σε συνδυασμο με καναδυο sub κατι θα γινει. Ειναι κ 4" τα μεγαφωνα των δορυφορων.
eldiablo;1342181 Σημείωση : H εναλλακτική δημιουργία συστήματος με 2 ηχεία δαπέδου με ή χωρίς sub said:
Γράφει όμως τα παραπάνω και αν έχει δει τα λευκά canton ...

Παρεπιπτόντως , επειδή τα ηχεία αυτά τα ξέρω καλά, παιζουν πολύ καλά για το μεγεθός τους και είναι εξ ολοκλήρου απο αλουμίνιο.

Reaction score
726

Κατά αρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφερον.
Λοιπόν φίλοι μου σε πρώτη φάση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το set up δικάναλος + 4 δορυφόροι + sub (ενεργό φαντάζομαι) θα είναι λειτουργικό και στις λίγες περιπτώσεις όπου η ένταση μπορεί να ανέβει λίγο παραπάνω (γιορτή, παιδικό πάρτυ) χωρίς το άγχος να προκληθεί ζημιά στον ενισχυτή ή στα ηχεία.

Τα χρήματα που διαθέτουν είναι max 2000€ με σαφείς πτωτικές τάσεις.
Προς το παρόν, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν περιορισμοί και στην εμφάνιση των ηχείων, θα το μάθω όμως πολύ σύντομα.

Τελικά λοιπόν ένας στερεοφωνικός ενισχυτής όπως οι παραπάνω μπορεί να αντεπεξέλθει απρόσκοπτα με 4 ηχεία;
Αν ναί, τότε σε δεύτερη φάση θα ζητήσω τη γνώμη σας για τα ηχεία και το sub και τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν για να μην κάνουν τη ζωή του ενισχυτή δύσκολη, έχοντας και πλήρη γνώση του budget και αν υπάρχουν περιορισμοί περί εμφάνισης.

Reaction score
0

Αφού ο ενισχυτής και τα ηχεία έχουν τον ίδιο αντιπρόσωπο, εγώ θα ρώταγα τον ίδιο αν μπορεί να παίξει αυτός ο συνδιασμός. Πάντως 4 ηχεία σε δικάναλο σημαίνει πάντα αντίσταση διά του δύο. Και αυτό σε μεγάλες εντάσεις (περισσότερο ρεύμα δηλαδή) ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Το sub έχει δικό του ενισχυτή οπότε δεν είναι φορτίο.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744

Αφού ο ενισχυτής και τα ηχεία έχουν τον ίδιο αντιπρόσωπο, εγώ θα ρώταγα τον ίδιο αν μπορεί να παίξει αυτός ο συνδιασμός. Πάντως 4 ηχεία σε δικάναλο σημαίνει πάντα αντίσταση διά του δύο. Και αυτό σε μεγάλες εντάσεις (περισσότερο ρεύμα δηλαδή) ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Το sub έχει δικό του ενισχυτή οπότε δεν είναι φορτίο.

Ο συνδυασμός εχει ''δουλέψει'' πολλές φορές, μάλιστα μαντεύω και τον εγκαταστάτη.:126:

Timaras

Reaction score
2.132
Re: Απάντηση: Κάλυψη χώρου με 4 ηχεία

Στη θέση του θα έβαζα 2 Evid 6.2 μόνο και ένα sub.Θα παίξουν πολύ δυνατότερα
από κάθε άλλο ηχείο δορυφόρο σπιτιού και από ποιότητα μια χαρά.Σηκώνουν και γκάζια
εάν θέλει αργότερα να τους ρίξει και έναν τελικό!

TGD

Reaction score
8.630

Δεν παίρνει ένα Meridian F80 που είναι το απόλυτο lifestyle, waf, κλπ; Και να το ρυθμίσει από το DSP για να παίζει σωστά στη θέση ακρόασης που θέλει;

Reaction score
726

Δεν παίρνει ένα Meridian F80 που είναι το απόλυτο lifestyle, waf, κλπ; Και να το ρυθμίσει από το DSP για να παίζει σωστά στη θέση ακρόασης που θέλει;
Καλέ μου φίλε, ο ενδιαφερόμενος, δεν γνωρίζει τι θα πεί στερεοφωνική εικόνα, τονική ισορροπία κ.λ.π.
Να βάλει μουσική στο χώρο του θέλει, τα προβλήματα του είναι η σύζυγος, το μέγεθος του χώρου και οι οικονομικοί περιορισμοί.
Απλώς προσπαθώ με την βοηθειά σας να τον κατευθύνω σε κάτι λειτουργικό και αξιοπρεπές στα χρήματα που μπορεί να δώσει.

TGD

Reaction score
8.630

Νομίζω ότι το F80 και είναι κουκλί, και τον χώρο θα καλύψει, και οικονομικότερο θα είναι από DVD + ραδιοενισχυτή + 4 ηχεία + sub.

Reaction score
726

Νομίζω ότι το F80 και είναι κουκλί, και τον χώρο θα καλύψει, και οικονομικότερο θα είναι από DVD + ραδιοενισχυτή + 4 ηχεία + sub.
Κατά την γνώμη μου δεν είναι οικονομικότερο.
Το setup με 4 canton + harman hk3490 + ενεργό sub με λίγο ψάξιμο έρχεται λίγο κάτω απο 2000€.
Επίσης dvd και λαπτοπ υπάρχει, άντε να προσθέσουμε και 200 € για ένα οικονομικό μεταχειρισμένο dac ή εξωτ. κάρτα ήχου.
Πιθανόν το F80 να αποδίδει ποιοτικότερο ήχο λόγω dsp και άλλων ρυθμίσεων που διαθέτει, αλλά δεν το βλέπω να καλύπτει 47 τ.μ.
Παρ΄όλα αυτά είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα συσκευή, αλλά κατάλληλη νομίζω για μικρότερο χώρο.

Reaction score
1.187

Να χωρίσει την σύζυγο και να μην χρησιμοποιήσει την καλωδίωση που έβαλε ήδη στους τοίχους.

Reaction score
726

Να χωρίσει την σύζυγο και να μην χρησιμοποιήσει την καλωδίωση που έβαλε ήδη στους τοίχους.
Δεν έχεις και πολύ άδικο ...:146:

Reaction score
702

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, δεν αγριεύει τον άνθρωπο!!!!

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.609

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, δεν αγριεύει τον άνθρωπο!!!!
Ναι, αλλά μέχρι στιγμής έχει σύζυγο και δεν έχει μουσική....... :114:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.755

Τελικά λοιπόν ένας στερεοφωνικός ενισχυτής όπως οι παραπάνω μπορεί να αντεπεξέλθει απρόσκοπτα με 4 ηχεία;
Τα συγκεκριμένα ηχεία, όχι. Για να τα προδιαγράφει ο κατασκευαστής με αντίσταση 4-8Ω, σημαίνει πως κάπου το ηχείο πέφτει στα 4Ω, και ως παραλληλισμένο ζεύγος στα 2Ω, οπότε ο ενισχυτής θα κλείνει αυτόματα, (δεν πιστεύω να υποστεί βλάβη). Ή θα συνδέσει κάθε ζεύγος σε σειρά, με κάποιες -ίσως και σημαντικές- αλλοιώσεις στην απόκριση συχνότητας, πράγμα μάλλον αμελητέο, δεδομένης της χωροταξίας, ή θα χρειαστεί δεύτερο τελικό, που θα οδηγείται από την έξοδο pre out του 3490, ή θα εγκαταστήσει ένα ζεύγος. Το υπογούφερ δεν σχετίζεται, αφού θα οδηγείται από την ανάλογη έξοδο line του 3490.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.599
Members
38.204
Νεότερο μέλος
john-john