Καλώδια Για Διπλοκαλωδίωση/διενίσχυση;

Reaction score
50
Παιδιά να ρωτήσω κάτι (σε σχέση με προηγούμενη ερώτησή μου για διενίσχυση): για να διενισχύσουμε ένα ηχείο θέλουμε προφανώς δυο καλώδια για κάθε ηχείο "απλά" (δηλ. με ένα κλώνο/φάση). Το ένα καλώδιο το συνδέουμε στις χαμηλές το άλλο στις υψηλές. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τη διπλοκαλωδίωση. Εν γένει, χρειαζόμαστε ένα καλώδιο για κάθε ηχείο "τετράκλωνο", δηλ. με δυο κλώνους ανά φάση (στον ενισχυτή θα μπαίνουν και οι δυο άκρες του καλωδίου στην κάθε φάση και στα ηχεία θα "διαχωρίζονται", ο ένας κλώνος για τις υψηλές και ο άλλος για τις χαμηλές). Το ερώτημα είναι, είναι απαραίτητο για τη διπλοκαλωδίωση αυτό το καλώδιο ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά και δυο απλά καλώδια τα οποία θα ξεκινάνε "μαζί" απ' τον ενισχυτή και θα διαχωρίζονται στο ηχείο; Επίσης, πολλοί ενισχυτές έχουν ήδη τέσσερεις ακροδέκτες για κάθε ηχείο, ακριβώς για τις ανάγκες της διπλοκαλωδίωσης. Στην περίπτωση αυτή, αν έχουμε δυο ξεχωριστά καλώδια, θα μπορούσαν να μην ξεκινάνε μαζί, αλλά να είναι συνδεδεμένα και στον ενισχυτή ξεχωριστά. Γίνονται αυτά που λέω, ή υπάρχει κάποιος λόγος το καλώδιο της διπλοκαλωδίωσης να είναι ενιαίο; Φαντάζομαι ότι στο καλώδιο της διπλοκαλωδίωσης ο κάθε κλώνος είναι έτσι κι αλλιώς ξεχωριστός, έτσι δεν είναι;

Reaction score
5
Κοιτα, επειδη ειμαι "κατα" της διπλοκαλωδιωσης, απο τη στιγμη που ξεκινανε και τα 2 ζευγη απο τις ιδιες μπορνες... καταλαβαινεις οτι δε μπορω να καταλαβω το λογο του να το κανεις.

Ενας του hiEnd μπορει να σου πει...

Δεν ξερω αν υπαρχουν "ειδικα" καλωδια για 2καλωδιωση.
Αλλα απο πρακτικης αποψης ειναι προτιμοτερα τα 2 ζευγη να ειναι μαζι "δεμμενα"...

Απο οσο ξερω οι εξοδοι των ενισχυτων (Α+Β) παιρνουν ενισχυση απο την ιδια διαταξη τρανσιστορ και οχι απο ξεχωριστες. Γι αυτο και γραφουν απο πισω..π.χ.
Α ή Β = ελαχιστη αντισταση 4Ω ηχεια
Α + Β = ελαχιστη αντισταση 8Ω ηχεια (ωστε να βλεπει ο ενισχυτης 2 παραλληλα 8Ω=4Ω)

Reaction score
5
Διπλοκαλωδίωση ονομάζουμε όταν από στους ίδιους ακροδέκτες του ενισχυτή συνδέσουμε δύο ζευγάρια καλώδια και που καταλήγουν στις δυο ξεχωριστές εισόδους για τις ψιλές και τις χαμηλές συχνότητες. Το πρακτικό πλεονέκτημα η μειονέκτημα που προκύπτει είναι ότι με αυτόν το τρόπο μειώνουμε την αντίσταση του καλωδίου στο μισό.

Πραγματική διενίσχυση ονομάζουμε όταν έχουμε τέσσερις ΙΔΙΟΥΣ τελικούς ενισχυτές και οδηγούμε τον κάθε κλάδο του ηχείου ξεχωριστά. Το πλεονέκτημα είναι ότι έτσι η οδήγηση του κάθε κλάδου στα ηχεία γίνεται πιο άνετα αφού έτσι οι τέσσερις ενισχυτές βλέπουν την διπλάσια αντίσταση.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε καλώδιο με τέσσερις αγωγούς η δύο κανονικά καλώδια αλλά σε κάθε περίπτωση προκύπτει διαφορετική ακουστική διαφορά.

Reaction score
5
Μπορείς να δεις και εδώ:
http://www.markgrantcables.co.uk/
Το παληκάρι το ξέρω από παλιά, μου έχει στείλει καλώδια στην Ελλάδα πρόσφατα. Του γράφεις τι θέλεις, και σου λέει ακριβώς τι προτείνει. Στα φτιάχνει έτοιμα για να παίξουν. Από Canare, Belden κλπ.
Ότι καλύτερο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.892
Members
38.255
Νεότερο μέλος
konfan