Κατασκευη ηχειων

Reaction score
0
Χαιρετω το φορουμ!
Λοιπον ειμαι νεος εδω και θα ηθελα να πω πως εχετε ενα αρκετα καλο φορουμ. Ωστοσο ας φυγω απο τα τετριμενα κι ας μπω στο θεμα μου...
Θελω να φτιαξω μια καμπινα με ηχεια για να ακουω καλυτερα την μουσικη μου. Δεν θελω την τρελη ποιοτητα. Περισσοτερο με ενδιαφερει να παιζει καλα τις χαμηλες, καθως τα ηχεια που εχω τωρα δεν παιζουν σχεδον καθολου μπασο[ειναι 4" και ηταν μαζι με το micro hi-fi μου sharp].
Μετα απο αρκετη αναζητηση, κατεληξα στα εξης τρια γουφερ με τα οποια θελω να αρχησουμε ωστε να δω ποιο ειναι καλυτερο...
Τα λινκς:
http://www.seleniumloudspeakers.com/site2004/catalogo/produtos.asp?id_linha=18&id_categoria=2
To 12PW3 και το 10PW3 [μαλλον το 10αρι θα βρω...]
http://www.djshop.gr/displayITM2.asp?ITMID=11273
http://www.tele.gr/html/77.HTM ---> Ενα απο τα 12αρια κιτρινα.

Εσεις τι λετε? Ποιο θεωρειτε καλυτερη επιλογη? Θα ηθελα να ειναι οσο το δυνατον οικονομικα...
Ευχαριστω για καθε προταση,
Κωστας

Reaction score
297
Aν είσαι πρωτάρης και ξεκινάς να φτιάξεις τρίδρομο (διότι δίδρομο με 10" ή 12" γούφερ δεν γίνεται!), θα τα βρεις σκούρα. Αν πάλι βρεις κάποιο έτοιμο σχέδιο, αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσεις όποιο γούφερ προβλέπει το σχέδιο. Δες και εδώ: http://www.zaphaudio.com/6.5test

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.439
Αλήθεια, ποιός είναι ο προϋπολογισμός σου; Υπολόγισε μέσα στο κόστος και τα μεγάφωνα, τα ηλεκτρονικά του κροσόβερ και την ξυλοκατασκευή. Επίσης, σε τί μεγέθους χώρο θα παίξουν τα ηχεία, και σε ποιά απόσταση από τη θέση ακρόασης; Μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα;

Reaction score
13
Επίσης μην ξεχνάς τα ενισχυτικά διότι θα χρειαστείς μπόλικο ρεύμα αφού θες "καλά" μπάσα. Και το μπόλικο και καλό ρεύμα κοστίζει....

Reaction score
0
Λοιπον....
Ο χωρος ειναι 12τμ και μπορει να μπουνε αργοτερα και σε μεγαλυτερο...
Τα γουφερ θα τροφοδοτουνται απο ξεχωρο ενισχυτη απο τα mid και high ο οποιος θα ειναι homemade με STK4050 και την αναλογη τροφοδοσια.
Πριν τον ενισχυτη θα εχει τοποθετηθει ενεργο κροσοβερ οποτε χρειαζομαι μονο ενα διδρομμο παθητικο κροσοβερ για τα mid και high.
Το κοστος της ξυλοκατασκευης δεν υπολογιζεται διοτι εχω ο,τι ξυλο κι εργαλειο χρειαστω ηδη...
Τα ηχεια μπορουν να τοποθετηθουν και στο πατωμα.
Επισης σκεφτομαι τη λυση της κατασκευης μιας μεγαλης καμπινας που να φιλοξενει τα δυο γουφερ και να τοποθετηθει στο πατωμα, και δυο αλλων καμπινων που θα εχουν τα mid και high για καθε καναλι[αφου ετσι κι αλλιως θα τροφοδοτουνται απο αλλο ενισχυτη]
Το κοστος των μεγαφωνων δεν θα ηθελα να ξεπερασει τα 100-150 ευρω αφου δεν ενδιαφερομαι για τρελη ποιοτητα...
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας κι ελπίζω να κάλυψα τις ερωτησεις σας ωστε να μπορεσετε να με βοηθησετε.

Φιλικα,
Κωστας

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Κωστα καλημερα .
Εφοσον τα γουφερ δεν θα τα χρησιμοποιησεις για sub ,νομιζω πως δεν ειναι φρονιμο να τα απομακρυνεις απο τα mid-high.

Reaction score
0
Κωστα καλημερα .
Εφοσον τα γουφερ δεν θα τα χρησιμοποιησεις για sub ,νομιζω πως δεν ειναι φρονιμο να τα απομακρυνεις απο τα mid-high.
Τυπογραφικο λαθος ή δεν εγινα κατανοητός?
Τα γουφερ θα κοβωνται γυρω στα 200-300Ηz οποτε θα λειτουργούν σαν sub[αν τα εκοβα πιο κατω θα ηθελα κι αλλο γουφερ σε καθε ηχειο για να οδηγει 100-400Hz που μπορουν να πιασουν δουλεια τα αλλα ηχεια...]

Reaction score
297
Είσαι σίγουρος ότι ακολουθείς λογική σειρά στις ερωτήσεις? Τι πάει να πει π.χ.:
χρειαζομαι μονο ενα διδρομμο παθητικο κροσοβερ για τα mid και high.
?
Τα κροσόβερ δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε μπορείς να σχεδιάσεις ένα κροσόβερ μόνο στο χαρτί και να είσαι σίγουρος ότι θα παίζει καλά.

Reaction score
0
Η απαντηση που αφορουσε το κροσοβερ ηταν προς την ερωτηση εαν εχω υπολογισει τα ηλεκτρονικα του κροσοβερ. Φυσικα και ξερω οτι τα κροσοβερ δεν πεφτουν απο τον ουρανο και θελουν αρκετες φορες αλλαγη και παραμετροποιηση και ειδικα τα παθητικα που εξαρτωνται απο την συνθετη αντισταση του ηχειου και αλλους πολλους παραγοντες. Αυτος ειναι και ο λογος για τον οποιο σκεφτομαι μηπως οδηγησω και τα mid-high με ηλεκτρονικο κροσοβερ αλλα αυτο δεν νομιζω πως ειναι το αμεσο ερωτημα μας.
Συγνωμη αν γινομαι κουραστικος αλλα προσπαθω να δινω οσο το δυνατον περισσοτερες πληροφοριες ωστε να ξερετε τι θελω και να με συμβουλεψετε αναλογως.
Φιλικα,
Κωστας

Reaction score
14
Λοιπον....
Ο χωρος ειναι 12τμ και μπορει να μπουνε αργοτερα και σε μεγαλυτερο..

Μένω σε αυτό.

Ο χώρος είναι αντικειμενικά μικρός και σε οδηγεί ολοταχώς σε λύση ηχείου βάσης/βιβλιοθήκης.
Ειδικά αν η σχεδίαση της καμπίνας είναι bass reflex.
Αλήθεια....bass reflex ή ακουστική ανάρτηση;
Στην δεύτερη περίπτωση ίσως μπορείς να στραφείς και σε λύση δαπέδου.

Τα γουφερ θα κοβωνται γυρω στα 200-300Ηz οποτε θα λειτουργούν σαν sub
Σαν sub δουλεύει ένα ηχείο κάτω από τα 80 hz....όπου και το (μέσο :p ) αυτί δεν μπορεί να αντιληφθεί από που έρχεται ο ήχος.
Στα 200-300 hz είναι σαφής η διεύθυνση του ήχου...και του μεγαφώνου.
Έχει δίκιο ο Αρβανιτάκης.

Συνοψίζοντας.
Ξανασκέψου τι θέλεις και πας να κάνεις.
Κατά την γνώμη μου έχεις αφήσει πολλά θέματα στην τύχη.

Δίδρομο-τρίδρομο...βάσης-δαπέδου, bass reflex-ακουστικής ανάρτησης... το μέγεθος των woofer....που θα καθορίσει το αν πας για δίδρομο-τρίδρομο...έχεις πολλά ανοικτά θέματα.

Reaction score
0
Δίδρομο-τρίδρομο...βάσης-δαπέδου, bass reflex-ακουστικής ανάρτησης... το μέγεθος των woofer....που θα καθορίσει το αν πας για δίδρομο-τρίδρομο...έχεις πολλά ανοικτά θέματα.
Τα ηχεια θα γινουν τρίδρομα
Οταν λέμε βαση εννοούμε να βρίσκεται σε στήλη? Μαλλον προς το δαπέδου πάμε...
Η καμπίνα πιστεύω ειναι καλυτερα να ειναι κλειστη καθως ειναι και πιο ευκολη η κατασκευή της.
Τα γουφερ θα ειναι 10 ή 12[μαλλον 12] ιντσών.
Δεν ξερω τι αλλο χρειάζεται για να σας κατατοπισω τι θέλω...:-(
Ό,τι απορία έχετε πείτε μου...
Φιλικα,
Κωστας

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Κατασκευη ηχειων

Για κλειστή καμπίνα την καλύτερη συμπεριφορά σε woofer την έχω δει από το Dynaudio 30W/100. Απλά άπαιχτο... Θέλει μεγάλη καμπίνα και φτάνει μέχρι πολύ χαμηλά.

Δες τα διαγράμματα απόκρισης των χαμηλών και εμπέδησης.

Απλά σε μικρό χώρο όπως ο δικός σου σίγουρα θα μπουμάρει..

Attachments

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Δυο 12 " σε 12τετραγωνικα?
Δεν γλυτωνεις το boomαρισμα με τιποτα!!
You better think (που ελεγε κι η ΑRETHA)!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Κατασκευη ηχειων

Για κλειστή καμπίνα την καλύτερη συμπεριφορά σε woofer την έχω δει από το Dynaudio 30W/100. Απλά άπαιχτο... Θέλει μεγάλη καμπίνα και φτάνει μέχρι πολύ χαμηλά.

Δες τα διαγράμματα απόκρισης των χαμηλών και εμπέδησης.

Απλά σε μικρό χώρο όπως ο δικός σου σίγουρα θα μπουμάρει..
To συγκεκριμενο woofer ειναι πραγματι εξαιρετικο αλλα εχω μιλησει για προϋπολογισμο της ταξης των 150ευρω κι αυτο ειναι πολυ μακρυα απο αυτο το οριο :( Υπαρχει κατι αντιστοιχο που να ειναι οικονομικοτερο? γυρω στα 50ευρω? ή ζητάω πολλά? :-?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη ηχειων

To συγκεκριμενο woofer ειναι πραγματι εξαιρετικο αλλα εχω μιλησει για προϋπολογισμο της ταξης των 150ευρω κι αυτο ειναι πολυ μακρυα απο αυτο το οριο :( Υπαρχει κατι αντιστοιχο που να ειναι οικονομικοτερο? γυρω στα 50ευρω? ή ζητάω πολλά? :-?
δεν ξέρω τι παίζει με τις τιμές, αλλά με το μικρότερο Dynaudio 20 W-75 Esotec -8 πάλι μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα, απλά θα πας όχι σε ηχείο δαπέδου, αλλά σε μεγάλο monitor.

Attachments

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη ηχειων

δεν ξέρω τι παίζει με τις τιμές, αλλά με το μικρότερο Dynaudio 20 W-75 Esotec -8 πάλι μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα, απλά θα πας όχι σε ηχείο δαπέδου, αλλά σε μεγάλο monitor.
Ωραια ηχεια κι αυτα αλλα η τιμη ειναι απαγορευτικη... δεν θελω να δωσω 150 ευρω μονο για τα γουφερ... :-(
Κατι πιο οικονομικο δεν υπάρχει? κι ας μην κατεβαινει μεχρι τα 20Hz

Reaction score
14
Τα ηχεια θα γινουν τρίδρομα
Δηλαδή θα πας αμέτι μουχαμέτι σε μεγάλη καμπίνα δαπέδου! :happy_6:
Δίοτι τρίδρομο και βάσης/βιβλιοθήκης (30-40 εκατοστά ύψος) δεν γινεται.
Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν χωρούν τα μεγάφωνα.

Οταν λέμε βαση εννοούμε να βρίσκεται σε στήλη? Μαλλον προς το δαπέδου πάμε...
Όχι απαραίτητα. Μπορεί να τα έχεις σε βιβλιοθήκη ή σε ειδικές βάσεις τοίχου.

Η καμπίνα πιστεύω ειναι καλυτερα να ειναι κλειστη καθως ειναι και πιο ευκολη η κατασκευή της.
Ισχύει.
Αν και πλέον κυκλοφορούν απίστευτα πολλά και καλά σχέδια bass reflex στο internet.
Η σχεδίαση bass reflex θα σε γλυτώσει από όγκο ηχείου και ίσως και από κόστος.

Τα γουφερ θα ειναι 10 ή 12[μαλλον 12] ιντσών
.

Αυτό που έχεις αποφασίσει σε οδηγεί μόνο σε κατασκευή τρίδρομου μεγάλης καμπίνας ηχείου....
που είναι παράλογα μεγάλη για τον μικρό σου χώρο.
Αφενώς χωροταξικά αφετέρου ηχητικά.
Το μπουμάρισμα θα δώσει και θα πάρει.
Γωνίες είπαμε ότι θα βάλεις τα ηχεία;
Δεν είπαμε αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος. :happy_6:

Δεν ξερω τι αλλο χρειάζεται για να σας κατατοπισω τι θέλω...:-(
Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Βλέπω ότι όλα τα παιδιά προσπαθούμε να σε αποτρέψουμε από σχεδόν σίγουρο λάθος.

Reaction score
0
Δηλαδή θα πας αμέτι μουχαμέτι σε μεγάλη καμπίνα δαπέδου! :happy_6:
Δίοτι τρίδρομο και βάσης/βιβλιοθήκης (30-40 εκατοστά ύψος) δεν γινεται.
Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν χωρούν τα μεγάφωνα.

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να τα έχεις σε βιβλιοθήκη ή σε ειδικές βάσεις τοίχου.

Ισχύει.
Αν και πλέον κυκλοφορούν απίστευτα πολλά και καλά σχέδια bass reflex στο internet.
Η σχεδίαση bass reflex θα σε γλυτώσει από όγκο ηχείου και ίσως και από κόστος.

.

Αυτό που έχεις αποφασίσει σε οδηγεί μόνο σε κατασκευή τρίδρομου μεγάλης καμπίνας ηχείου....
που είναι παράλογα μεγάλη για τον μικρό σου χώρο.
Αφενώς χωροταξικά αφετέρου ηχητικά.
Το μπουμάρισμα θα δώσει και θα πάρει.
Γωνίες είπαμε ότι θα βάλεις τα ηχεία;
Δεν είπαμε αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος. :happy_6:

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Βλέπω ότι όλα τα παιδιά προσπαθούμε να σε αποτρέψουμε από σχεδόν σίγουρο λάθος.
Λοιπον επειδη απ ο,τι καταλαβα κινουμαι σε λαθος βαση...
Προτινετε εσεις τι θεωρειτε καλυτερο που εχετε και την αναλογη εμπειρια. Εμενα με ενδιαφερει να εχει βαθυ και καθαρο μπασο[βολευομαι και με ενα sub] και να εχουν καποια αξιοπρεπη ισχυ ωστε να μπορω να τα τοποθετησω και σε μεγαλυτερο χωρο αργοτερα. Και φυσικα το κοστος να μην ξεπερνα με τιποτα τα 150 ευρω.
Φιλικα,
Κωστας

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.075
Members