Κατασκευη homecinema & αποριες

Reaction score
0
Εδω και αρκετο καιρο εχω αποφασισει την κατασκευη ενος χωρου σε υπογειο νεοδμητης οικοδομης που θα προοριζεται για θεαση - ακροαση και επειδη εχει φτασει η στιγμη να υλοποιηθουν καποιες εργασιες θα ηθελα την βοηθεια
σας σε αποριες που δημιουργουνται.

Ο χωρος εχει διαστασεις 7,00 χ 3,50 και αυτη τη στιγμη περιβαλλεται απο μπετο & τοιχο -τουβλα .Θα ντυθει με γυψοσανιδες σε οροφη και τοιχους .
Το ερωτημα ειναι αν το επιπλο με τα μηχανηματα τοποθετηθει κατω απο την οθονη ή πισω απο τις θεσεις .Που κατα την γνωμη σας ειναι καλυτερα ?

Ευχαριστω για την βοηθεια που εχετε ήδη δωσει με προγενεστερα θεματα και γιάυτα που θα ακολουθησουν.

Reaction score
6.810
Δεν θα ηταν καπως αβολο να σημαδευεις προς τα πισω με τα τηλεχειριστηρια? Αν τα βαλεις πισω θα δωσεις περισσοτερα χρηματα και για καλωδια (ηχειων,μεατφορας εικονας) ενω αν μπουν μπροστα θα χρειαστεις εμγαλο μηκος καλωδιων μονο για τα πισω ηχεια.
Το μονο μειονεκτημα θα ειναι το φως απο τις οθονες των συσκευων αλλα υπαρχει (σε πολλες συσκευες) και το display off.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.743
Με τα λιγα που ξερω θα προσπαθησω να σε βοηθησω.
Αν βαλεις τα μηχανηματα πισω δεν θα εχεις προβλημα τηλεχειρισμου?
Πρεπει οι γυψοσανιδες να ειναι βιδωμενες στον σκελετο σε πολυ κοντινα διαστηματα γιατι διαφορετικα θα ταλαντωνουν και θα σου αναιρουν το μπασσο.:cool_4:

Reaction score
0
Θεμα τηλεχειρισμου ,το ειχα σκεφτει αλλα αν υποθεσουμε οτι θα χρησιμοποιω
pc θα πρεπει να μπει και αυτο κατω απο την οθονη ? Το προβλημα ειναι οτι πρεπει να αποφασισω που θα ειναι το κεντρο ελεγχου ολων των συσκευων
για να ενημερωσω τον ηλεκτρολογο να παει τα καλωδια .
Με την χρηση προβολεα τα καλωδια που φευγουν μπροστα στην οθονη αν δεν κανω λαθος ειναι μονο των ηχειων.
Τωρα για τις γυψοσανιδες κοντινη αποσταση δηλαδη ποια ειναι 0,50 ,0,70 ή πιο κοντα , οτι θα γεμισουν με πετροβαμβακα και θα πατανε σε τοιχο θα ταλαντωνουν ακομα ?
Ευχαριστω ...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.743
Αν μπορεις να αποφυγεις τη γυψοσανιδα ,μαλλον, ειναι καλυτερα.
Αν δεν μπορεις..... 30εκατοστα ειναι καλα!

Reaction score
0
H γυψοσανιδα ειναι πολυ καλο υλικο.Πολυ καλυτερο απο το τουβλο με τον σοβα.
Αν βαλεις απο μεσα πετροβαμβακα και σε κοντινη αποσταση τα σιδερα ειναι μια χαρα.Επισης σκεψου οτι μπορεις να τις επενδυσεις και με GOM.
Επισης καλο θα ηταν να κανεις και μια ακουστικη μετρηση του χωρου μιας και θα ειναι dedicated room

Reaction score
10
Αγαπητε Αλεξανδρε,
Το καλοκαιρι που μας περασε εκανα και γω το υπογειο μου, home theater.
Εχω να σου πω λοιπον, αρκετα.
Ο δικος μου χωρος ειναι 5,00χ3,90 και σχετικα χαμηλοταβανος 2,20 αν θυμαμαι καλα.
Στο θεμα τοιχων. Στη δικια μου περιπτωση επειδη οι τοιχοι μου ειναι απιστευτα χοντροι 65-70cm λογω παλλιας μονοκατοικιας , περιοριστικα σε μια καλη μονωση με durostic D1+D20, για αποφυγη υγρασιας. Και στη συνεχεια ενα καλο σπατουλαρισμα και βαψιμο. Στο τοιχο που χρησιμοποιω σαν οθονη, περιπου 120" , εγινε 3πλο σπατουλαρισμα και βαψιμο, με πολυ καλα αποτελεσματα στην εικονα. Το μειονεκτημα του λειου τοιχου ομως, ειναι η απαισια ακουστικη. Γιαυτο λοιπον πριν αρχισεις να χωνεις αδικα χρηματα για την ακουστικη βελτιωση του χωρου σου, ειτε σωβατισεις , σπατουλαρεις και βαψεις, ειτε βαλεις γυψοσανιδα με τα παρελκομενα υλικα, μπορεις να κανεις το απλουστερο και οικονομικοτερο.
Αφου περασεις το χοντρο σωβα, μετα το D1, οπου ο τοιχος θα λειανει αρκετα, πες στον ανθρωπο που θα σου βαψει , να σου κανει τους τοιχους , τουλαχιστον τους πλαινους, χωριατικους. Τι σημαινει αυτο ? Ειναι πιο χοντρο απο το ρελιεφ. Οπως οι εξωτερικοι τοιχοι , μαντρες κλπ.
Γιατι αυτο ? Απλα γιατι το αποτελεσμα σου δινει ηχητικα ενα τοιχο καλυτερο απο του να βαλεις ricofon και φυσικα , λιγοτερο κοπο και εξοδα.
Το αναφλυφο του τοιχου δεν επιτρεπει τις ανακλασεις που μας ταλαιπωρουν τα αυτια.
Τα μηχανηματα τα εχω ολα πισω. Με αποτελεσμα να μην εχω δωσει μια περιουσια για DVI/HDMI καλωδιο. Απλα μεταφερω μπροστα τα καλωδια L/R/C συν το RCA του SUB. Που ερχονται πιο φτηνα απο ενα 12-15 μετρα DVI/HDMI καλωδιο. Και το κυριοτερο, με τα 2 μετρα DVI/HDMI καλωδιο δεν εχω κανενα προβλημα εικονας.
Υπαρχει και η λυση του να κρατησεις το dvd κοντα στον προτζεκτορα, και να πας τον ενισχυτη μπροστα. Στη περιπτωση αυτη θα εχεις κοντα καλωδια L/R/C συν το RCA του SUB, και πιο μακρυα LS/RS συν το ομοαξονικο RCA απο το dvd στον ενισχυτη.
Εγω βεβαια ειμαι απο τους ανθρωπους που ποτε δεν θα περασω σημα εικονας μεσα απο ενισχυτη ακομα κι αν ειναι pass-through .
Οσον αφορα τα τηλεκοντρολ με τα μηχανηματα πισω, κανενα προβλημα, η αντανακλαση στην οθονη/τοιχο τα κανει να λειτουργουν κανονικα χωρις να χρειαζεται να τα γυρισεις προς τα πισω.
Τα καλωδια τα εχω περασει μεσα σε μακαρονια φ20, τα γκριζα του Κουβιδη, ενα καλωδιο σε καθε μακαρονι, λογω παχους φυσικα.
Και ολα αυτα πισω απο το σωβατεπι , το οποιο ειναι περιπου 10ποντους ψηλο και λιγο κατω απο 3ποντους παχυ. Καθολου αντι-αισθητικο και φυσικα λειτουργικο γιατι σε οποιαδηποτε αναγκη εχω να κανω μονο με το σωβατεπι και οχι με τον τοιχο. Μεγαλη προσοχη θελει το περασμα των καλωδιων μεσα στα μακαρονια. Αν επιλεξεις αυτη τη λυση θα σου δωσω και αλλες πληροφοριες.
Ρευμα, τηλεφωνο+dsl και κεραια tv, κατεβαζω ξεχωριστη ενισχυμενη γραμμη απο τον πινακα συν μια δευτερη ασφαλεια μεσα στο υπογειο.
Στο πατωμα εχω γρανιτενια μπεζ-ματ πλακακια, και το ταβανι οπως και οι τοιχοι ειναι λευκοι.
Προβλημα , το λευκο ταβανι , ειδικα στη περιπτωση μου που ειναι χαμηλο, κανει αντανακλαση το το φως απο τον προβολεα και μερικες φορες ενοχλει.
Στη περιπτωση αυτη βαφεις το ταβανι προς τη μερια της οθονης, γκρι-ματ, ενα τετραγωνο περιπου 1,5-2μετρα η ενα τριγωνο που να συγκλινει προς τη μερια του προβολεα και δειχνει πιο ωραιο.
Μακαρι να μπορουσα να σου στειλω φωτο, αλλα αυτη τη στιγμη ο χωρος λογω της νεας ασχολιας εγινε παλι υπογειο....τα μηχανηματα ολα ειναι στο μαγαζι, προσωρινα φυσικα αλλα μεχρι ποτε....
Ελπιζω να σε φωτισα και να μη σε ζαλισα.
Οτι αλλο θες ρωτα ελευθερα. Τα εκανα ολα μονος μου, η ημουν παρων οταν εκανε κατι καποιος αλλος, ετσι εχω μια καλη εικονα του τι εγινε.
Τα λεμε.

Reaction score
383
H λυση με τον αναγλυφο τοιχο δεν θα κανει καμια ηχητικη διαφορα.
Ο λογος ειναι οτι τα βαθουλωματα του τοιχου ειναι πολυ μικρα ,σε σχεση με το μηκος κυμματος των ανακλασεων που προσπαθεις να διαχυσεις.
Γι'αυτο και ολοι οι διαχυτες κανουν δουλεια απο 5-10 ποντους βαθους και πανω.

Μην ξεχνατε οτι το τσιμεντο κανει πολυ καλη δουλεια στο να φρεναρει τις χαμηλες συχνοτητες, αλλα οχι ομως τα παντα. Εαν βαρεσεις με ενα κερμα τον τοιχο, θα ακουστει 4 οροφους πανω!!!!
Γι'αυτο θα ηταν καλη ιδεα να βαλεις διπλη στρωση γυψοσανιδας, με μονωση. Ταβανι και τοιχους. Ευκολο και στο περασμα καλωδιων.Σημαντικο ειναι επισης να ελαττωσεις τους κραδασμους με αντικραδασμικα, στα σημεια που στηριζεις τις γυψοσανιδες στο ταβανι-τοιχο.
Επομενο βημα ειναι να κατασκευασεις πατωμα το οποιο εχει αντικραδασμικη επαφη με το υπαρχον.

Θυμισου το κλιματιστικο. Απο το ποσα λεφτα διαθετεις εξαρταται και τι κατασκευη θα κανεις στον κλιματισμο. Σκοπος σου ειναι να ειναι τελειως αθορυβος, και να κινει αρκετο αερα για τον ογκο του δωματιου σου.

Φροντισε η πορτα σου να ειναι βαρια και κοιταξε να αγορασεις κατι μηχανισμους που την κλεινουν αεροστεγως, οταν κλεινει. Το να παρεις ειδικη πορτα θα κοστισει αρκετα, γι'αυτο απλα κοιτα για κατι με πολυ μαζα.

Αφου λοιπον κατασκευασεις ενα δωματιο "φρουριο", πρεπει να κανεις μερικους υπολογισμους, οι οποιοι θα ειναι καθοριστικοι για το ολο αποτελεσμα.
Υπολογισμος γωνιων θεασης, οπως και να βρεις ποιες περιοχες του δωματιου εχουν την καλυτερη ακουστικη. Εκει θα καθησουν οι θεατες σου.

Χρειαζεσαι απορροφητικες επιφανειες, για να φερεις τις ανακλασεις 10-12db κατω απο τον πρωτευων ηχο, οπως επισης και να μειωσεις το RT60 του αδειου δωματιου.

Απλα να θυμασαι, οτι η ακουστικη του Home Cinema που θα φτιαξεις θα οφειλεται κυριως στην ποιοτητα του δωματιου σου, και οχι στο οτι εβαλες Yamaha, Denon, etc.

Καλη συνεχεια !!!

Reaction score
10
Φιλε Δημητρη,
Καποτε τελη της δεκαετιας του 70 σπουδαζα φυσικη, αλλα παει πολυς καιρος απο τοτε και μονο η λεξη μηκος κυματος ειναι πια κινεζικη για μενα. Αλλα πιστευω οτι για να το λες , για τον αναγλυφο τοιχο, θα ξερεις.
Και τα αλλα που προτεινεις καλα ειναι με 2 μεγαλα αλλα...
Το πρωτο ειναι η γυψοσανιδα, ποιος μαστορας θα μας εγγυηθει οτι δεν θα υπαρξουν τριγμοι μετα απο λιγο καιρο με τις αυξομειωσεις της θερμοκρασιας ?
Για σκεψου να βαραει το sub και να τραγουδανε οι τοιχοι.....
Εξ αλλου σπιτι παει να φιαξει ο ανθρωπος οχι studio....
Και συνεχιζω στο δευτερο που ειναι τα λεφτα. Καλα ειναι ολα αυτα που προτεινεις αλλα μηπως ειναι και ακριβουτσικα ? Οι λεξεις και μονο...μονωτικα και αντικραδασμικα σκιζουν τσεπες.....
Για το θεμα κλιματισμου δεν ξερω, αλλα σαν καπνιστης , που το κανω ντουμανι εκει κατω, κρινω οτι ενας ανεμιστηρας απο μεσα προς τα εξω ειναι απαραιτητος για να μη πω οτι επιβαλεται , αν ο φιλος μας και η παρεα του καπνιζουν.

Reaction score
383
Δεν διαφωνω.

Απλα πιστευω πως ειναι καλο να γνωριζει το τι θα επρεπε να κανει, και μετα ας κανει τις παραχωρησεις (που ολοι κανουμε), λογω χρηματων, κλπ. Θεωρητικα μιλαω παντα.

Οσον αφορα τις γυψοσανιδες, δεν θα εχει κανενα προβλημα. Τα ακριβοτερα δωματια, ειναι ολο γυψοσανιδα. Διπλη, με κολλα ενδιαμεσα, και βιδωμενες.

Αλλα οπως λες, χρειαζεσαι μαστορα και οχι cowboy!!!

Reaction score
383
To ακολουθο Home Cinema ειναι στο Houston. Εξ' ολοκληρου γυψοσανιδα. Επισης εβαλα και το σχεδιο απο το κομπιουτερ, πριν καν το φτιαξουνε.

Attachments

Reaction score
1
Οι αμερικανοί χρησιμοιποιούν γυψοσανίδα σε όλες τις οικοδομές για τους δικούς τους λόγους/κανονισμούς και όχι επειδή είναι καλύτερη για Home Cinema.

Μην το παρεξηγούμε και τρέχουμε να φτιάχνουμε με γυψοσανίδα όταν με τα δικά μας υλικά μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Reaction score
14
Αλλα οπως λες, χρειαζεσαι μαστορα και οχι cowboy!!!

Στην Ελλάδα;
Με Αλβανοπολωνοιρανούς ανειδίκευτους παραγιούς;

:happy_5: :happy_5: :happy_5:

(Καλό)

Reaction score
5
α. εγω θα προτιμουσα ολα τα μηχανηματα και ολες τις ενδειξεις να τις εχω μπροστα μου και να τις βλεπω.
β. απο ποτε ενα καλο hdmi 10 μετρων ειναι ακριβοτερο απο 3 καλα καλωδια ηχειων 10 μετρων;

Reaction score
383
α. εγω θα προτιμουσα ολα τα μηχανηματα και ολες τις ενδειξεις να τις εχω μπροστα μου και να τις βλεπω.
β. απο ποτε ενα καλο hdmi 10 μετρων ειναι ακριβοτερο απο 3 καλα καλωδια ηχειων 10 μετρων;
Εγω προτιμω να βλεπω την ταινια και οχι τα λαμπακια, που θα ειναι ενοχλητικα, συν οτι θα εχεις ολες τις ανακλασεις πανω στα μηχανηματα και θα γυαλιζουν.
Επισης, με το καλο 10μετρο HDMI χρειαζεσαι και 4 10μετρα για τα πισω ηχεια. Το θεμα δεν ειναι να κερδισεις 50 ευρο σε καλωδια, αλλα να πετυχεις το καλυτερο αποτελεσμα.

Reaction score
383
Οι αμερικανοί χρησιμοιποιούν γυψοσανίδα σε όλες τις οικοδομές για τους δικούς τους λόγους/κανονισμούς και όχι επειδή είναι καλύτερη για Home Cinema.

Μην το παρεξηγούμε και τρέχουμε να φτιάχνουμε με γυψοσανίδα όταν με τα δικά μας υλικά μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Οσον αφορα το τσιμεντο, κανε το πειραμα με το κερμα. Μετα βαλε διπλη γυψοσανιδα και δοκιμασε ξανα.
Χρειαζεσαι υλικα που να εχουν μεγαλο ευρος απορροφησης, γι'αυτο και κανεις συνδυασμο.

Το πατωμα του παραπανω δωματιου ειναι τσιμεντο. Ποιος σου ειπε οτι το τσιμεντο απαγορευεται στην Αμερικη? :)

Reaction score
1
Οσον αφορα το τσιμεντο, κανε το πειραμα με το κερμα. Μετα βαλε διπλη γυψοσανιδα και δοκιμασε ξανα.
Χρειαζεσαι υλικα που να εχουν μεγαλο ευρος απορροφησης, γι'αυτο και κανεις συνδυασμο.

Το πατωμα του παραπανω δωματιου ειναι τσιμεντο. Ποιος σου ειπε οτι το τσιμεντο απαγορευεται στην Αμερικη? :)
Συμφωνώ μόνο αν μιλάμε για διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Δεν θέλουμε να ενοχλούνται οι υπόλοιποι. Άρα η γυψοσανίδα πάνω από το τοίχο περιορίζει σημαντικά τον ήχο.

Έχω δοκιμάσει το νομίσμα, δεν είναι καλό παράδειγμα όμως. Ο λόγος είναι η πρόσκρουση του νομίσματος στη σκληρή επιφάνεια. Ποτέ δεν έχω ακούσει ήχο υψηλών συχνοτήτων από ηχεία να περνάει σε ένταση της χαμηλότερες συχνότητες μέσα από μπετόν/τοίχους. Αντίθετα, όταν κάποτε ζούσα σε άλλη χώρα σε σπίτι ξύλινο με γυψοσανίδες η ηχομόνωση ήταν πάντα χειρότερη από αυτή που δίνει ο τυπικός μονός τοίχος με σουβά!

Η φυσική λέει ότι το μόνο που σταματάει τον ήχο είναι η μεγάλη μάζα. Δηλαδή υλικό με μεγάλο ειδικό βάρος. Γι αυτό και οι καλύτερες μονώσεις για μπάσα είναι φύλλα μόλυβδου. Το μπετόν, τούβλα/σουβάς κλπ είναι καλύτερα στο να σταματούν το ήχο από τις απλές γυψοσανίδες.

Στην Αμερική οπωσδήποτε επιτρέπεται το τσιμέντο αλλά το βάζουν μόνο για στεγανοποίηση υπογείων και για τη βάση του σπιτιού. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ξύλο/γυψοσανίδα λόγω παράδοσης, κόστους και κανονισμών γι αυτό και βρίσκουν όλες αυτές πατέντες με GOM, Green Glue κλπ για να περιορίσουν την διαρροή ήχου αφού εσωτερικά το σπίτι δεν έχει ούτε τούβλα ούτε μπετόν ούτε σουβά.

Οι κανονισμοί τους επιτρέπουν συγκεκριμένες προδιαγραφές με γυψοσανίδα.
Δεν επιλέγουν τον δικό μας τρόπο χτισίματος λόγω κόστους και λόγω έλλειψης οικδόμων που να ξέρουν να χτίζουν με το δικό μας τρόπο.
Αυτο ξέρουν - αυτό κάνουν.

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=726456
να δεις την πλάκα που πάθανε οι αμερικανοί με την κατασκευή μπετόν κάποιου στην Αυστρία.

Στη δική μας περίπτωση αν μιλάμε για μονοκατοικία η μεζονέτα με υπόγειο,
μόνο οι 50 πόντοι μπετόν/τοιχείου που χωρίζουν από τη ενδεχόμενη διπλανή οικοδομή είναι αρκετοί για να σταματήσουν σχεδόν τα πάντα. Για να μην ακούν οι υπόλοιποι στο ίδιο σπίτι τότε χρειάζονται άλλες λύσεις που δεν είναι μόνο η γυψοσανίδα. Εξαρτάται και για τι ένταση ήχου μιλάμε. Άλλο τα 95-103db και άλλο τα 110db και βάλε.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Αν δεν υπαρχει προβλημα χρηματων μπορεις να κανεις ολα τα παραπανω που σου λενε τα παιδια. Αν υπαρχει, ριξε τα ολα στην αγορα καλων μηχανηματων, βαλε κουρτινα γυρω γυρω και κατσε να απολαυσεις το σινεμα σου!
Το ρακ εγω το εχω πισω απο τον καναπε. Σηκωνω το χερι μου και πιανει μια χαρα ο τηλεχειρισμος. Γλυτωνεις τα εξτρα μετρα καλωδιων για τον προβολεα και την αντιαισθητικη (κατα την αποψη μου) παρουσια του ρακ σε εναν deticated χωρο. Μονο τα καλωδια των ηχειων θα εχουν εξτρα μηκος, αλλα αυτα μπορουν να κρυφτουν κατω απο τα πλακακια πολυ ευκολα (εφ οσον βρισκεσαι ακομα στο σταδιο της δομησης) και ειναι και φτηνοτερα απο αυτα της εικονας (εφ οσον δεν εισαι Hiendας).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.490
Members
38.188
Νεότερο μέλος
kotsos134