ΜΟΥΣΙΚΟ και ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ .... ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Πάντα θεωρούσα μεγάλη μου υποχρέωση και τιμή να αναφερθώ στο έργο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκη, μετα από το αφιέρωμα στον άλλο μεγάλο μουσικό "ογκόλιθο" Μίκη Θεοδωράκη.



Μεσα απο το αφιέρωμα αυτο σας παρουσιάζω το σύνολο (οσο μπόρεσα να συλλέξω), της μουσικής πορείας του μεγάλου αυτού μουσικού, μέσα από χρονολογική αναφορά στο έργο του, και ειδικότερα στην δισκογραφική του παρουσία με παράλληλες επεξηγήσεις και παρουσίες των σπουδιότερων μουσικών έργων όπως αυτά πλέρεια ανευρίσκονται στο διαδίκτυο.

Το να αναφερθώ στην βιογραφία του το θεωρώ και πλεονασμό αλλά και copy-paste, όταν κανεις εύκολα μπορεί να την αναζητησει στις πηγές :
http://www.hadjidakis.gr/
wikipedia
http://www.sansimera.gr/biographies/147
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Μπορώ όμως να σας μεταφέρω αυτούσιο ένα απο τα πιό σημαντικά κομμάτια αυτοβιογραφίας του, όπως ο ίδιος παρουσίασε τον εαυτό του:

Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ' όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα μάτια μου είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν με περίμεναν κάπου καθυστερημένα να φανώ). Η μητέρα μου ήταν από την Αδριανούπολη, κόρη του Κωνσταντίνου Αρβανιτίδη, και ο πατέρας μου απ' την Μύρθιο της Ρεθύμνου, απ' την Κρήτη. Είμαι ένα γέννημα δύο ανθρώπων που καθώς γνωρίζω δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός απ΄ την στιγμή που αποφάσισαν την κατασκευή μου. Γι' αυτό και περιέχω μέσα μου χιλιάδες αντιθέσεις κι όλες τις δυσκολίες του Θεού. Όμως η αστική μου συνείδηση, μαζί με τη θητεία μου την λεγόμενη «ευρωπαϊκή», φέραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Προσπάθησα όλον το καιρό που μέναμε στην Ξάνθη να γνωρίσω σε βάθος τους γονείς μου και να εξαφανίσω την αδελφή μου. Δεν τα κατάφερα και τα δύο. Έτσι μετακομίσαμε το '32 στην Αθήνα όπου δεν στάθηκε δυνατόν να λησμονήσω την αποτυχία μου.
Άρχιζα να ζω και να εκπαιδεύομαι στην πρωτεύουσα ενώ παράλληλα σπούδαζα τον έρωτα και την ποιητική λειτουργία του καιρού μου. Έλαβα όμως την αττική παιδεία όταν στον τόπο μας υπήρχε και Αττική και Παιδεία. Μ' επηρεάσανε βαθιά ο Ερωτόκριτος, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, το Εργοστάσιο του Φιξ, ο Χαράλαμπος του «Βυζαντίου», το υγρό κλίμα της Θεσσαλονίκης και τα άγνωστα πρόσωπα που γνώριζα τυχαία και παρέμειναν άγνωστα σ' όλα τα χρόνια τα κατοπινά. Στην κατοχική περίοδο συνειδητοποίησα πόσο άχρηστα ήτανε τα μαθήματα της Μουσικής, μια και μ' απομάκρυναν ύπουλα απ' τους αρχικούς μου στόχους που ήταν να επικοινωνήσω, να διοχετευθώ και να εξαφανιστώ, γι' αυτό και τα σταμάτησα ευθύς μετά την Κατοχή. Έτσι δεν σπούδασα σε Ωδείο και συνεπώς εγλύτωσα απ' το να μοιάζω με τα μέλη του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Έγραψα ποιήματα και πολλά τραγούδια, και ασκήθηκα ιδιαίτερα στο να επιβάλλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες, πράγμα που άλλωστε με ωφέλησε τα μέγιστα σαν έγινα υπάλληλος τα τελευταία χρόνια. Απέφυγα μετά περίσσιας βδελυγμίας ότι τραυμάτιζε το ερωτικό μου αίσθημα και την προσωπική μου ευαισθησία.
Ταξίδεψα πολύ και αυτό με βοήθησε ν' αντιληφθώ πώς η βλακεία δεν ήταν αποκλειστικόν του τόπου μας προϊόν, όπως περήφανα ισχυρίζονται κι αποδεικνύουν συνεχώς οι έλληνες σωβινιστές και της εθνικοφροσύνης οι εραστές. Παράλληλα ανακάλυψα ότι τα πρόσωπα που μ' ενδιαφέρανε έπρεπε να ομιλούν απαραιτήτως ελληνικά, γιατί σε ξένη γλώσσα η επικοινωνία γινότανε οδυνηρή και εξαφάνιζε το μισό μου πρόσωπο.
Το '66 βρέθηκα στην Αμερική. Έμεινα κι έζησα εκεί κάπου έξι χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, για λόγους καθαρά εφοριακούς - ανεκαλύφθη πως χρωστούσα τρεισήμισι περίπου εκατομμύρια στο δημόσιο. Όταν εξόφλησα το χρέος μου επέστρεψα περίπου το '72 και ίδρυσα ένα καφενείο που το ονομάσαμε Πολύτροπον, ίσαμε τη μεταπολίτευση του '74, όπου και τόκλεισα γιατί άρχιζε η εποχή των γηπέδων και των μεγάλων λαϊκών εκτονώσεων. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν εχόρεψα εθνικούς και αντιστασιακούς χορούς στα γυμναστήρια και στα γεμάτα από νέους γήπεδα. Κλείνοντας το Πολύτροπο είχα ένα παθητικό πάλι της τάξεως περίπου των τρεισήμισι εκατομμυρίων - μοιραίος αριθμός, φαίνεται, για την προσωπική μου ζωή.
Από το '75 αρχίζει μια διάσημη εποχή μου που θα την λέγαμε, για να την ξεχωρίσουμε, υπαλληλική, που μ' έκανε ιδιαίτερα γνωστό σ' ένα μεγάλο και απληροφόρητο κοινό, βεβαίως ελληνικό, σαν άσπονδο εχθρό της ελληνικής μουσικής, των ελλήνων μουσικών και της εξίσου ελληνικής κουλτούρας. Μέσα σ' αυτή την περίοδο και ύστερα από ένα ανεπιτυχές έμφραγμα στην καρδιά, προσπάθησα πάλι, ανεπιτυχώς είναι αλήθεια, να πραγματοποιήσω τις ακριβές καφενειακές μου ιδέες πότε στην ΕΡΤ και πότε στο Υπουργείο Πολιτισμού , εννοώντας να επιβάλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες. Και οι δύο όμως τούτοι οργανισμοί σαθροί και διαβρωμένοι από τη γέννησή τους κατάφεραν να αντισταθούν επιτυχώς και, καθώς λεν, να με νικήσουν «κατά κράτος». Παρ΄ όλα αυτά, μέσα σε τούτον τον καιρό γεννήθηκε το Τρίτο κι επιβλήθηκε στη χώρα.
Και τώρα καταστάλαγμα του βίου μου μέχρι στιγμής είναι :

Α δ ι α φ ο ρ ώ για την δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.

Π ι σ τ ε ύ ω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων, κι όχι σ' αυτό που κολακεύει τις επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθείσες συνήθειές μας.

Π ε ρ ι φ ρ ο ν ώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα «επώνυμους» πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομήλικους, την σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία καθώς και την κάθε λογής χυδαιότητα.


Έτσι κατάφερα να ολοκληρώσω την τραυματισμένη από την παιδική μου ηλικία προσωπικότητα, καταλήγοντας να πουλώ «λαχεία στον ουρανό» και προκαλώντας τον σεβασμό των νεωτέρων μου μια και παρέμεινα ένας γνήσιος Έλληνας και Μεγάλος Ερωτικός.
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1954
ΕΞΙ ΛΑΪΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦIΕΣ /ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΥΚΗ ΑΧΙΒΑΔΑ



ΕΞI ΛΑΪΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦIΕΣ
Έργo 5 (1949-50).
Μπαλέτo, μεταγραφή για πιάvo έξι ρεμπέτικων τραγουδιών. Ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1951 από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.
Εγγραφή πρώτη.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.

ΓIΑ ΜIΑ ΜIΚΡΗ ΛΕΥΚΗ ΑΧIΒΑΔΑ
Έργo 1 (1947-48), για πιάvo.
Πέvτε πρελoύδια και χoρoί.
Εγγραφή πρώτη.
Στo πιάvo o Γιάvvης Παπαδόπoυλoς.

[YOUTUBE]pEIO-7LJ5JM[/YOUTUBE]



Συνομιλία με το Σεργκέι Προκόφιεφ!!!!
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1958
ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ




Σoυΐτα μπαλέτoυ.
Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου τον Mάρτιο του 1951.
Εγγραφή πρώτη.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.
Τραγoύδι: Γιώργoς Μoύτσιoς.

1959


ΕΞI ΛΑΪΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦIΕΣ


Μπαλέτo, μεταγραφή για πιάvo έξι γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών(1954).
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.
1959
ΕΡΗΜΙΑ


Μεταγραφή για πιάνο τεσσάρων θεμάτων από την μουσική για το ομώνυμο χορόδραμα που ανέβηκε τον Μάρτιο του 1958 στο Θέατρο Κοτοπούλη Ρεξ, από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]BV3Tg0hedxw[/YOUTUBE]

ΤΟ ΠΑIΔI ΚΑI ΤΟ ΚΟΡIΤΣI ΤΟΥ!!!
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1959
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ



Τραγούδια γραμμένα για το έργo τoυ Bertholt Brecht που ανέβηκε στις αρχές του 1957 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη.
Εγγραφή πρώτη.
Τραγoυδά o Γιώργoς Μoύτσιoς.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]DzZm-0wCBSU[/YOUTUBE]

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Εδω η εκτέλεση απο τον Λάκη Παππά)

1959
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S.



Kύκλoς έξι τραγoυδιώv για πιάvo και φωvή, πάvω σε ποίηση τoυ συvθέτη.
Τραγoυδά o Γιώργoς Μoύτσιoς.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]32bMLpyJlJw[/YOUTUBE]


1960
NEVER ON SUNDAY (ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ)



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Jules Dassin, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη (1960-61).
Στίχοι: Μάνου Χατζιδάκι.
Τραγουδούν: Μελίνα Μερκούρη, Τίτος Βανδής.
Μπουζούκι: Γιώργος Ζαμπέτας.
Πρώτο βραβείο ηθοποιίας για την Μελίνα Μερκούρη (με την Ζαν Μορό) στο Φεστιβάλ Κανών (1960) και Oscar τραγουδιού (1961) στον Μάνο Χατζιδάκι για ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

[YOUTUBE]YCFXGanTx4A[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]fGa5QWUxDf4[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1960
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ



Μουσική για την ομώνυμη ταινία του Ντίμη Δαδήρα με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη (1959-60).

[YOUTUBE]xXiLnpvqWnw[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]eT31_9b0Ips[/YOUTUBE]

1960

ΤΟ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη (1959-60).

[YOUTUBE]tC3c0FOWn-I[/YOUTUBE]

1961

LA VOLEUSE DE LONDRES ( Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ)




Μουσική και τραγούδια από την ομώνυμη θεατρική παράσταση που ανέβηκε στο Παρίσι το 1961, με πρωταγωνίστρια την Marie Belle.
Σκηνοθεσία: Raymond Grome.
Τραγούδι: Marie Belle.

[YOUTUBE]o5yzX2ykDnA[/YOUTUBE]

1961

ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ



Για μικρή ορχήστρα, χορωδία θεάτρου και δυο γυναικείες φωνές. Από το θεατρικό έργο του Luigi Pirandello που ανέβηκε από το Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ και με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Μυράτ, τη Βούλα Ζουμπουλάκη και τη Ζωή Φυτούση.
Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Μάνου Χατζιδάκι.
Τραγουδούν η Βούλα Ζουμπουλάκη και η Ζωή Φυτούση.

[YOUTUBE]uAhF7B6XVzs[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]rj4r_ggKkTA[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1961

ΓIΑ ΜIΑ ΜIΚΡΗ ΛΕΥΚΗ ΑΧIΒΑΔΑ

Έργo 1 (1947-48), για πιάvo.
Πρόκειται περί της πρώτης εγγραφής (1954) του έργου.
Στo πιάvo o Γιάvvης Παπαδόπoυλoς.

1961

Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ No 1



Συλλογή από δίσκους 45 στροφών της περιόδου 1958-1960.
Δεύτερη έκδοση (1967): Δίσκος 33 στροφών (Fidelity: 0316 PL- PolyGram, με
την προσθήκη των τραγουδιών Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ & ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ).

[YOUTUBE]KTf6T9Lkv1Y[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]eT31_9b0Ips[/YOUTUBE]


1961

ΕΛΛΑΣ, Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ



Mueller-Sehn (1960-61).
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου & Μάνου Χατζιδάκι.
Τραγουδά η Νάνα Μούσχουρη.

[YOUTUBE]4yZZeKsQacs[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]EF3Jz4tPEDA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]07T9zcpFD-A[/YOUTUBE]

1961

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

[YOUTUBE]19VHLlBW5Bk[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1961

ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ



Μουσική για την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου (1961-62), με πρωταγωνιστές την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

[YOUTUBE]8QUdX_Wx26g[/YOUTUBE]

!!!!!!:107:

1962

ΚΑΙΣΑΡ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ



Μουσική κωμωδία με χορούς και τραγούδια, βασισμένη στο θεατρικό έργο του George Bernard Shaw.
Ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη-Rex τον Οκτώβριο του 1962 με σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Εγγονόπουλου και πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Τζαβαλά Καρούσο.
Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις.
Μουσική Διδασκαλία τραγουδιστών και Ορχήστρας: Ελλη Νικολαίδου.
Τραγουδούν: Ευγενία Συριώτη, Σπύρος Σακκάς, Ζωή Φυτούση, Γιώργος Κωνσταντίνου.

[YOUTUBE]SvzAYHSzW78[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1962

ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ



Μουσικό θεατρικό έργο που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θέατρο Μετροπόλιταν.
Κείμενα: Αλέξη Σολομού και Μάνου Χατζιδάκι.
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Αλέξη Σολομού, Μίνου Αργυράκη και Μάνου Χατζιδάκι.
Τα τραγούδια “Μανούλα μου” και “Κυρ Μιχάλης” γράφτηκαν από το Μάνο Χατζιδάκι το 1959 για το ανέβασμα του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ. Στη συνέχεια ακούστηκαν και στην ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ και πρωτοηχογραφήθηκαν μαζί με τα τραγούδια αυτής της παράστασης .

[YOUTUBE]2zhAovBQra8[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]Mc09h0FRMGc[/YOUTUBE]


1962

ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΓΗ



Μεταγραφή για μικρή ορχήστρα (1961) ρεμπέτικων τραγουδιών, ενορχηστρωμένων με τέτοιο τρόπο, που να εκφράζουν την τραγική ατμόσφαιρα του 1945.

[YOUTUBE]H13JD_ecxys[/YOUTUBE]

1963

ALIKI MY LOVE



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Rudolf Mate με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Jess Conrand (1962-63).
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδά η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

[YOUTUBE]Z5XyIwWccK4[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1963

AMERICA AMERICA



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Εlia Kazan (1962-63).
Η μουσική της ταινίας ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα (11-20 Οκτωβρίου 1963) με την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών.
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου.

[YOUTUBE]k7fcD7Wa5AY[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]tvtwlP3-je4[/YOUTUBE]

1963

ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣ



Δέκα τραγούδια από τη Μαγική Πόλη του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι
Μια συνεργασία που πραγματοποιήθηκε τοκαλοκαίρι του 1963 στο θέατρο "Παρκ" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (πρεμιέρα: 20 Ιουνίου), σε παραγωγή του Θεόδωρου Κρίτα, χορογραφίες Μανώλη Καστρινού, σκηνογραφίες Μίνου Αργυράκη και σκηνοθετική επιμέλεια Λεωνίδα Τριβιζά.
Η μουσική αυτή παράσταση είχε συναυλιακό χαρακτήρα, χωρίς κείμενα και ηθοποιούς εκτός από τη Ζωζώ Ζάρπα και τον Γιώργο Μάζη που έπαιζαν το ρόλο παρουσιαστών.
Στην "Μαγική Πόλη" τραγουδούσαν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι οι: Γρ.Μπιθικώτσης, Νίκη Καμπά, Ελσα Μαργαρίτη και Λάκης Παππάς. Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη τραγουδούσαν οι: Γρ. Μπιθικώτσης, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Κλειώ Δενάρδου, Εφη Παναγιώτου και η Αγγέλα Ζώη.

[YOUTUBE]6C6MsWe65jE[/YOUTUBE]

(σπάνια 1η εκτέλεση)!!:107:

1964

TOPKAPI



Μουσική για την ταινία του Jules Dassin (1963-64) με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη, τον Peter Ustinov και τον Maximilian Schell.
Μπουζούκι: Γιώργος Ζαμπέτας.

[YOUTUBE]h1R0awe2Fjk[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1964

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ




Διασκευή (1964) για πιάνο, άρπα, δύο κιθάρες και Contra Basso δεκαπέντε τραγουδιών του συνθέτη.
Πιάνο: Μάνος Χατζιδάκις.
Κιθάρες: Γεράσιμος Μηλιαρέσης, Δημήτρης Φάμπας.
Άρπα: Αλίκη Κρίθαρη.
Μπάσο: Αντρέας Ροδουσάκης.


1964

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (IT HAPPENED IN ATHENS)



Μουσική και τραγούδια για την ταινία του Andrew Marton (1961-62).
Αγγλικοί στίχοι: Charles Haldeman.
Ελληνικοί στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]lshKafXwW3o[/YOUTUBE]


1965

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ



Δώδεκα τραγούδια του Γιώργου Ρωμανού, ένα από αυτά με στίχους του Μάνου Χατζιδάκι.
Συμμετέχει η Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών: Δημήτρης Φάμπας & Γεράσιμος Μηλιαρέσης (κιθάρες), Ανδρέας Ροδουσάκης (μπάσο), Νίκος Γκίνος (φλάουτο, κλαρίνο), Δημήτρης Βράσκος (βιολί) & Δήμος Μούτσης (φυσαρμόνικα).
Την ορχήστρα διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε & την Διεύθυνση παραγωγής του δίσκου.


1965

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ/ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ



Μουσική και τραγούδια για το θεατρικό έργο του Federico Garcia Lorca που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης το 1948 σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βάσω Μεταξά, η Έλλη Λαμπέτη και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Εγγραφή πρώτη.
Ηχογράφηση: Οκτώβριος 1965.
Τραγουδά ο Λάκης Παππάς.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
Έργο 15 (1959-60).
Κύκλος τραγουδιών που γράφτηκαν για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959 από το Νέο Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Ηχογράφηση: Οκτώβριος 1965.
Τραγουδά ο Λάκης Παππάς.
Για το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ γράφτηκαν και τα τραγούδια «Μανούλα μου»
και «Κυρ Μιχάλης» τα οποία όμως ακούστηκαν στη συνέχεια στην ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ (1962) και ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά στο δίσκο με τα τραγούδια εκείνης της παράστασης.

[YOUTUBE]VTfwxxteTDA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]Fr5iAwHjphM[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]R5MecigBfjw[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]qBpRfnrxUcg[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1965

ΟΡΝΙΘΕΣ



Μουσική και τραγούδια για την κωμωδία του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης.
Απόδοση - Στίχοι: Βασίλης Ρώτας.
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης.
Χορογραφία: Ραλλού Μάνου.
Τραγoυδά o Γιώργoς Μoύτσιoς και o θίασoς τoυ Θεάτρoυ Τέχvης.

[YOUTUBE]RxLzcrO64RM[/YOUTUBE]


1965

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Συλλογή τραγουδιών της περιόδου 1961 - 1964.

[YOUTUBE]ysFA1shBt8Y[/YOUTUBE]

ΕΙΜ΄ ΑΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ
στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Ηχογράφηση του 1963.
Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Διαμαντή Πανάρετο στην ταινία του Σωκράτη Καψάσκη ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΑ (1960-61). Μεταγενέστερα ακούστηκε και στην μουσική παράσταση ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣ (1963) από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τα τραγούδια που ακούγονταν σ΄ αυτήν μοιράζονταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.


[YOUTUBE]9W86EDMkFtE[/YOUTUBE]

ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΟΥ ΧΑΡΑ
στίχοι: Νίκος Γκάτσος, τραγούδι: Μαίρη Λίντα
Ηχογράφηση του 1964. Mελωδία γραμμένη για την ταινία του Robert Stevens
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Αγγλ. τίτλος: IN THE COOL OF THE DAY, 1963).
Γνώρισε δυο εκδόσεις, μία με ελληνικούς στίχους του Nίκου Γκάτσου και μια ακόμη, με τον Nat King Cole (Tίτλος: In the cool of the day) και αγγλικούς στίχους του L. Sullivan.

[YOUTUBE]uLrYsLTMM6Y[/YOUTUBE]


1965

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ



Έργο 22 (1964), για ορχήστρα.
Το έργο ηχογραφήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1965.
Παραγωγός του δίσκου ο Quincy Jones.
O δίσκος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1965 με δώδεκα τραγούδια και την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, χωρίς τα τραγούδια ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ και Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ.

[YOUTUBE]gsX_FnBgbvw[/YOUTUBE]


1966

ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ



Μουσική και τραγούδια για τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη που ανέβηκε από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο το 1966 σε σκηνοθεσία Μάνου Κατράκη.
Οι στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του βιβλίου. Την επιλογή και την σύνθεσή τους σε επτά ενότητες έκανε ο Γεράσιμος Σταύρου.
Ηχογράφηση: Ιούλιος 1966.
Τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός.

[YOUTUBE]rPtR96rIQ0s[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1966

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ



Ποίηση: Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός.

[YOUTUBE]nKC0vfhARi8[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]MdPV_4sXpHw[/YOUTUBE]

1967

ΙLLYA DARLING



Μουσική και τραγούδια για το musical του Jules Dassin - διασκευή της ταινίας ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Ανέβηκε το 1967 στο Broadway, σε σκηνοθεσία Jules Dassin, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη.
Στίχοι: Joe Darion.
Ενορχήστρωση: Ralf Burns.
Ο Μάνος Χατζιδάκις για την μουσική του στο ΙLLYA DARLING, προτάθηκε για το βραβείο Tony Award (1968).

[YOUTUBE]iWoEhE_lX6Y[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]uTWVITpWHbg[/YOUTUBE]


1968

BLUE



Ταινία του Silvio Narizzano με πρωταγωνιστές τους: Terence Stamp, Joanna Petet, Karl Malden και τονRicardo Montalban. Το έργο ηχογραφήθηκε στο Ηollywood με την Συμφωνική Ορχήστρα του Los Angeles.
Solist στην κιθάρα ο Laurindo Almeida

[YOUTUBE]q77Tad6q3K0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]4GyzI57Vgu8[/YOUTUBE]

1970

REFLECTIONS



New York Rock & Roll Ensemble, σε αγγλικούς στίχους.
Το συγκρότημα αποτελείτο από τους: Michael Kamen keyboards & oboe, Μartin
Fulterman drums & oboe, Βrian Corrigan rhythm guitar, Clifton Νivison lead guitar και τον Dorian Rudnytsky bass guitar & cello.
Η ενορχήστρωση είναι του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η προσαρμογή του ιδίου και των New York Rock & Roll Ensemble.

[YOUTUBE]9oxwENvNeJ4[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1970

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ



Τραγούδια με στίχους Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδούν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Σ ένα τραγούδι συμμετέχει η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

[YOUTUBE]rYTIJHh1s_Y[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]hjg3B7revXY[/YOUTUBE]


1970

ΣΚΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ



Συλλογή τραγουδιών για το θέατρο & το μπαλέτο της περιόδου 1958 -1969.
(Με τον ίδιο τίτλο εκδόθηκε το 1994 CD το οποίο περιέχει: ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ, τον ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ, την ΕΡΗΜΙΑ & τον ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ C.N.S.).

[YOUTUBE]HdlkfrksgFY[/YOUTUBE]

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Νάνα Μούσχουρη
Από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Tennessee Wiliams που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης (1956-57).
Ηχογράφηση του 1960.

[YOUTUBE]j8gUFBaKkS8[/YOUTUBE]

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ
στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Νάνα Μούσχουρη
Ακούστηκε για πρώτη φορά ως ορχηστρικό θέμα στο θεατρικό έργο του Jean Anouilh ΕΥΡΥΔΙΚΗ, που ανέβηκε (1959-60) από το Θέατρο Τέχνης.
Ηχογράφηση του 1960. :112:

1970

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑ



Ειδική έκδοση με τέσσερα έργα του συνθέτη της περιόδου 1962-65.
Κασετίνα με 3 δίσκους 33 στροφών.

Η κασετίνα περιείχε τα έργα:
01. OΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (1962)*
02. ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ (1964)*
03. ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ / ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (1965)*
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1971

ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ / Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S.



ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ
Έργο 28 (1969-71), για πιάνο.
Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ηχογράφηση: Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 1971.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S.
Έργo 8 (1952-54).
Kύκλoς έξι τραγoυδιώv για πιάvo και φωvή πάvω σε πoίηση τoυ συvθέτη.
Τραγoυδά η Φλέρυ Νταντωνάκη.
Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]utKZ762sw_Q[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]DcrdiWDRsfw[/YOUTUBE]

1971

ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ



Τραγούδια με στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδούν, ο Μανώλης Μητσιάς και η Δήμητρα Γαλάνη.


[YOUTUBE]w4DzKzspzX0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]72Uwd_6gYq0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]ev5FiO3ni5U[/YOUTUBE]

1972

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ



Δώδεκα τραγούδια με στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Σε πέντε από αυτά η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι.
Ενορχήστρωση & Διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος.


[YOUTUBE]ymNeuC1CKsI[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]reCwpMx9iuQ[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1972

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ



Κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Ελύτη, Γκάτσου, Καβάφη, Σολωμού, Σαπφούς, Μυρτιώτισσας, Σαραντάρη, Πρεβελάκη, Χορτάτζη και Σολομώντος.
Για δύο φωνές, μικτή χορωδία και ομάδα εγχόρδων και νυκτών οργάνων.
Γράφτηκε στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1972.
Ηχογράφηση: Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 1972.
Τραγουδούν η Φλέρυ Νταντωνάκη & ο Δημήτρης Ψαριανός.

[YOUTUBE]dJkW75gLG_0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]ydxnS9_WvbY[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]zg7Sd9EC9e0[/YOUTUBE]


1972

Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ No2



Συλλογή από δίσκους 45 στροφών της περιόδου 1960-1972.
Τα τραγούδια που αναφέρονται εδώ, είναι μόνον αυτά που έγιναν με ενορχήστρωση και Διεύθυνση ορχήστρας του Μάνου Χατζιδάκι.

[YOUTUBE]zeHnCRHdE2I[/YOUTUBE]

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Νάνα Μούσχουρη
Ακούστηκε για πρώτη φορά από τη Σοφία Βέμπο στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη ΣΤΕΛΛΑ (1955).

[YOUTUBE]nEnZcVY0zqc[/YOUTUBE]

ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ 'ΓΙΝΕΣ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
στίχοι: Μιχάλης Κακογιάννης, τραγούδι: Νάνα Μούσχουρη
Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1955 από την Μελίνα Μερκούρη στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη ΣΤΕΛΛΑ



1974

SWEET MOVIE



Μουσική και τραγούδια για την ομώνυμη ταινία του Dusan Makavejev (1974).


[YOUTUBE]0O02bsYfX9U[/YOUTUBE]

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο".

Μουσική-στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Μαρία Κάτηρα.
Το τραγούδι γράφτηκε το 1945 για το έργο "Το καλοκαίρι θα θερίσουμε" του Αλέξη Δαμιανού που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Τριάντα χρόνια αργότερα (1974), για τις ανάγκες της ταινίας "Sweet Movie" του Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ο Χατζιδάκις το χρησιμοποιεί για να σχολιάσει μιαν απ' τις ειρωνείες της Ιστορίας: το 1943, οι Ναζί ξεθάβουν τα πτώματα Πολωνών αιχμαλώτων που είχαν σφαγιασθεί απ' τους Σοβιετικούς το 1940 στο δάσος του Κατύν.

[YOUTUBE]FOeLq7RDgVQ[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]mrQBK4BVrlQ[/YOUTUBE]


1974

Ο ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ



Κύκλος τραγουδιών με θεατρική μορφή, σε κείμενα και στίχους Μάνου Ελευθερίου και του συνθέτη. Για δύο γυναικείες φωνές, δύο ανδρικές, μικρή ορχήστρα, χορευτές και ηθοποιούς.

[YOUTUBE]Oa93w1ORMng[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]y9UJEcrHagw[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]t6tJOiQKaLI[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1974

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ ΤΟΥ ΄45



Διασκευή λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών του Μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, για μικρή ορχήστρα με μπουζούκι, κιθάρες, βιολί, μαντολίνο, άρπα, κοντραμπάσο και κρουστά.

[YOUTUBE]raA6UXzwkus[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]LDezvW0t7RI[/YOUTUBE]:112:


1974

ΤΑ ΠΕΡΙΞ



Μεταγραφή για πιάνο (1974) δεκατριών ρεμπέτικων τραγουδιών, για γυναικεία φωνή και μικρή ορχήστρα.
Τραγουδά η Βούλα Σαββίδη.

[YOUTUBE]xF0ns4nPaf4[/YOUTUBE]


1975

ΔΥΟ ΝΑΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ / Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S. / O KAΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ



ΔΥΟ ΝΑΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Έργο 2 (1947), για πιάνο και φωνή. Σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη.
Ηχογράφηση: 12 Δεκεμβρίου 1972.
Τραγουδά ο Σπύρος Σακκάς.
Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]c-VV7sl-QtQ[/YOUTUBE]

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S.
Έργο 8 (1952-54).
Κύκλος έξι τραγουδιών για πιάνο & φωνή σε ποίηση του συνθέτη.
Ηχογράφηση: Οκτώβριος 1972 - Ιούνιος 1973.
Τραγουδά ο Σπύρος Σακκάς.
Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις.

O KAΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ
Έργο 24 (1966).
Μουσική και τραγούδια για τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη.
Εγγραφή δεύτερη.
Ηχογράφηση: Οκτώβριος 1972 - Απρίλιος 1973.
Τραγουδά η Φλέρυ Νταντωνάκη.

[YOUTUBE]jHI_ex9EkT0[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1976 ΑΘΑΝΑΣΙΑ



Κύκλος τραγουδιών με στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς και η Δήμητρα Γαλάνη.

[YOUTUBE]oEsDCrFb4aQ[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]3AxA1FLv7FY[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]nDH1zphHiVI[/YOUTUBE]


ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ



Με στίχους και κείμενο του Νίκου Γκάτσου.
Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ηλίας Λιούγκος.

[YOUTUBE]lImBKj9KV0k[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]cdai7vMZLYw[/YOUTUBE]
τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος - Μελίνα Μερκούρη

[YOUTUBE]BXr63ykYcHo[/YOUTUBE]
ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ
στίχοι: Νίκος Γκάτσος, τραγούδι: Μίκης Θεοδωράκης


1977

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ / ΧΩΡΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ



ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Οκτώ τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (και ένα ορχηστρικό θέμα) επιλεγμένα από τον ίδιο, για να τραγουδηθούν από την Φλέρυ Νταντωνάκη.
Ενορχήστρωση: Βασίλης Τενίδης.
Ηχογράφηση: Φθινόπωρο 1972.

[YOUTUBE]-keRUOzjvmI[/YOUTUBE]


ΧΩΡΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ
Έργο 34 (1977).
Κύκλος πέντε τραγουδιών με στίχους Αγαθής Δημητρούκα, Μίνου Αργυράκη & του συνθέτη. Τραγουδά ο Ευτύχιος Χατζηττοφής.

[YOUTUBE]g6N1Lx_AizY[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1978

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ



Κύκλος τραγουδιών με στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Τραγουδά ο Στέλιος Μαρκετάκης.

[YOUTUBE]ZqEQWSEKae0[/YOUTUBE]

και αργοτερα με την Μαρία Δημητριάδη!
[YOUTUBE]5VTzfd5l9L0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]CeH3b_QJkOA[/YOUTUBE]


1978

ΕΞΙ ΛΑΪΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ / ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ



ΕΞI ΛΑΪΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦIΕΣ
Έργo 5 (1949-50). Μπαλέτo, μεταγραφή για πιάvo έξι ρεμπέτικων τραγουδιών.
Ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1951 από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ
Έργο 6 (1949-50), σoυΐτα μπαλέτoυ.
Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, τον Μάρτιο του 1951.
Στo πιάvo o Μάvoς Χατζιδάκις.
Τραγoυδά o Σπύρος Σακκάς.


1980

ΕΔΏ ΛΙΛΛΙΠΟΥΠΟΛΗ



Μουσική & τραγούδια από την ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος.
Η εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» μεταδιδόταν από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ από τις 19 Δεκεμβρίου του 1977 μέχρι τις 6 Μαίου του 1980.
Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος.
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή.
Διεύθυνση ορχήστρας & Διεύθυνση παραγωγής: Μάνος Χατζιδάκις.

[YOUTUBE]-UVBMZfUK0E[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]I2N7KqQwotQ[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
1980

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ



Μια μουσική αυτοβιογραφία του συνθέτη βασισμένη σε ποιήματα του.
Καντάτα για μια ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι.
Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη. Συμμετέχουν:
Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Μιχαλισλής, Στέλλα Γαδέδη.

[YOUTUBE]fAgRk2hkS3Y[/YOUTUBE]
Η φωτιά που καίει δεν ωφελεί,
το παιδί δεν γίνεται πουλί.
Μόνο κλαίει κλαίει ως το πρωί
και κανείς δεν του δίνει ένα φιλί.
Όλοι τρέχουν τρέχουν σαν τρελοί,
το παιδί θα καεί χωρίς φιλί.

[YOUTUBE]RRDRMke5zS8[/YOUTUBE]


1980

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ: ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ



Δίσκος με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.
Τα επτά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι είναι σε δεύτερη εκτέλεση.
Τραγουδά η Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

[YOUTUBE]ADpMVrfPgK4[/YOUTUBE]

1980

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ



Σ αυτό τον δίσκο της Μαρίας Δημητριάδη, υπάρχουν οι πρώτες εκτελέσεις δυο τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, σε ενορχήστρωση του Γιάννη Κιουρτσόγλου.

[YOUTUBE]RiEvTR2KFSY[/YOUTUBE]
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.954
Μηνύματα
2.957.109
Members
38.269
Νεότερο μέλος
giodebabal13
Top