Μεγάφωνα ηχείων. Πως καίγονται-καταστρέφονται .

Reaction score
10.049
Tι ακριβώς με ρωτάς ?
Αν αναφέρεσαι στις ασφάλειες , resetable fuse , το λέει από μόνη της η φράση.
Ασφάλειες που επανέρχονται με μία απλή επανεκίνηση .
Αν έχουμε στην κατοχή ενισχυτή με λειτουργία soft clipping πόσο πιθανόν είναι να κάψουμε το τουιτερ?
Και για ποιο λόγο εάν γνωρίζεις ενισχυτες της αγοράς δεν διαθέτουν αυτή την λειτουργία.

Εάν πάλι έχουμε ηχεία που διαθέτουν αυτές τις ασφάλειες προστασίας πόσο προστατευμενο ειναι το ηχείο μας?

Reaction score
30.179
Από όσο θυμάμαι soft clipping είχε ανέκαθεν η NAD .
Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο . Ενα απλό κυκλωματάκι είναι που περιορίζει τα ρεύματα .
Το tweeter μπορεί να καεί ανά πάσα στιγμή είτε με είτε χωρίς soft clipping .
Ενισχυτές που να διαθέτουν το εν λόγω κύκλωμα , δεν έχω υπ¨΄οψην μου εκτός των NAD .
Οσον αφορά στο θέμα των ηχείων , με τις συγκεκριμένες ασφάλειες πάλι δεν γνωρίζω ηχεία που να τις έχουν .
Ναι μπορεί να λειτουργούν οκ.
Δεν σημαίνει ότι σε προστατεύουν 100% , από το κάψιμο.
Είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να παρακολουθούνται για να έχεις προστασία έναντι του καψίματος ενός tweeter.
Εδώ κολλάει αυτό που λέει ο THVA , χρειάζεται γνώση και συνεσταλμός στην χρήση του volume control , ώστε να μην ξεφύγεις από την ασφαλή ζώνη λειτουργίας του tweeter.

Reaction score
3.878
Μα δεν μιλάμε για τετραγωνικούς παλμούς από την πηγή, αλλά για την πλέον συνηθισμένη στην πραγματική ζωή υπεροδήγηση ενισχυτή πέραν του ψαλιδισμού για να ακουστεί πιο δυνατά, που ενίοτε οδηγεί σε κάψιμο μεγαφώνου (κατά κανόνα των υψηλών).
Ξεχάστε αρμονικές τρίγωνα, τετράγωνα, ημίτονα και Φουριέ για την ώρα και επικεντρωθείτε στο ......
Και για τα τετράγωνα μιλούσαμε παράλληλα με το κλιπάρισμα.
Ωστόσο υπάρχει κάποια ομοιότητα.
Σύμφωνα με την ανάλυση Fourier, οποιαδήποτε περιοδική κυματομορφή μπορεί να αναλυθεί σε μια θεμελιώδη συχνότητα συν μια σειρά αρμονικών. Ένα καθαρό ημιτονοειδές κύμα δεν έχει αρμονικές, αλλά ένα κομμένο ημιτονοειδές κύμα, το οποίο μοιάζει με τετραγωνικό κύμα, περιέχει την αρχική θεμελιώδη συχνότητα και πολλά πολλαπλάσια αυτής υψηλότερης συχνότητας.
Ο τύπος και η ισχύς των αρμονικών εξαρτώνται από το σχήμα της κομμένης κυματομορφής. Η έντονη αποκοπή, η οποία δημιουργεί αιχμηρά, τετράγωνα σχήματα, παράγει πολλές αρμονικές υψηλής τάξης. Η πιο ήπια αποκοπή παράγει περισσότερες αρμονικές χαμηλής τάξης που είναι πιο κοντά στη θεμελιώδη, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν ζεστασιά στον ήχο.
Οταν η θερμοκρασια του πηνίου φωνής του μεγαφώνου αυξηθεί σημαντικά τότε το πηνίο καίγεται.
Πιο απλά δεν μπορώ να το περιγράψω ,
για πολλοστή φορά, αρκετά

Reaction score
274
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές των ηχείων σας προτείνω τα παρακάτω CD της Telarc με την ηχογράφηση του 1812 του Tchaikovsky. Η συμφωνική ορχήστρα του Cincinnati δίνει ρέστα σε μια υψηλής πιστότητας ηχογράφηση με πραγματικά κανόνια του 19ου αίωνα. Υπάρχει έκδοση σε SACD και βινύλιο.

Telarc_1812.jpg

Αν τα ηχεία σας τη βγάλουν καθαρή με το volume control περίπου στα 2/3 της διαδρομής του να είστε περήφανοι για τον συνδυασμό ενισχυτή/ηχείων που επιλέξατε για το ηχοσύστημα σας.

Reaction score
23.849
Σε πληροφορώ ότι το πολυκαναλο με τα σαμπς, τους τελικούς κτλπ παίζει στο ρελαντί στις στάθμες που ακούω.
Αν το ακούσεις και σου δείξω την στάθμη του ντεσιμπελόμετρου θα νομίζεις ότι χάλασε και δείχνει 8 ντιμπι παραπάνω από το κανονικό.
Όλα, ο χώρος και το ηχοσύστημα είναι μελετημένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. :biggrin:
Χαμηλά να ακούτε εσείς, να ζείτε με τον φόβο ότι μια λάθος κίνηση του χεριού στην ένταση θα προκαλέσει την καταστροφή :biggrin:
Να σου πω και κάτι, εάν κάποια στιγμή καεί κάτι, έχω ηχείο καβαντζα να το αντικαταστησω την ίδια στιγμή.
Ακόμη και για αυτό το ενδεχόμενο έχω φροντίσει.
Στην θέση σου, θα έπαιρνα ενισχυτή με soft clipping λειτουργία, σαν αυτή που έχουν τα φθηνά υπογουφερ μου και δεν διαθέτει ο πανάκριβος λαμπατος σου:roflmao:
Ναι το ξέρω και ισχύει. Αλλά εδω μιλάμε για κάποιον που έχει στέρεο δυο ηχεία και όχι 1002. Αλλά καμιά φορά έχεις πει ότι σε πιάνει και στο τσακίρ κέφι ακούς και στέρεο. Πάντως ακόμη και έτσι θέλει προσοχή. Δεν πάιζουν και όλα το ίδιο περιεχόμενο φαντάζομαι.

Δεν αφορούσε εσένα δηλαδή αλλά τόσο πολύ που τσιμπησες και άρχισες αμέσως την επίθεση δείχνει ότι το παιρνεις πολύ προσωπικά το audio.

Reaction score
10.049
Ναι το ξέρω και ισχύει. Αλλά εδω μιλάμε για κάποιον που έχει στέρεο δυο ηχεία και όχι 1002. Αλλά καμιά φορά έχεις πει ότι σε πιάνει και στο τσακίρ κέφι ακούς και στέρεο. Πάντως ακόμη και έτσι θέλει προσοχή. Δεν πάιζουν και όλα το ίδιο περιεχόμενο φαντάζομαι.

Δεν αφορούσε εσένα δηλαδή αλλά τόσο πολύ που τσιμπησες και άρχισες αμέσως την επίθεση δείχνει ότι το παιρνεις πολύ προσωπικά το audio.
Τι προσωπικά να το πάρω, πλάκα κάνω. :D

Ξέρεις έβλεπα τώρα τι διαφορά έχει το soft clipping των ενεργών μου υπογουφερ με το soft clipping που βγάζουν οι λάμπες.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές των ηχείων σας προτείνω τα παρακάτω CD της Telarc με την ηχογράφηση του 1812 του Tchaikovsky. Η συμφωνική ορχήστρα του Cincinnati δίνει ρέστα σε μια υψηλής πιστότητας ηχογράφηση με πραγματικά κανόνια του 19ου αίωνα. Υπάρχει έκδοση σε SACD και βινύλιο.

View attachment 383650

Αν τα ηχεία σας τη βγάλουν καθαρή με το volume control περίπου στα 2/3 της διαδρομής του να είστε περήφανοι για τον συνδυασμό ενισχυτή/ηχείων που επιλέξατε για το ηχοσύστημα σας.

Αυτό το κομμάτι είναι γνωστό ότι κατεβαίνει πολύ χαμηλά.

Εμένα όμως ένα πουλάκι μου είπε ότι στις χαμηλές αυτές συχνότητες δεν απαιτούνται τόσα watt οσο στις συχνότητες 80-100.
Οποτε τι συμπέρασμα να βγάλουμε για τον συνδυασμό ενισχυτή και ηχειων?

Reaction score
30.179
Οποτε τι συμπέρασμα να βγάλουμε για τον συνδυασμό ενισχυτή και ηχειων?
Οτι συμπέρασμα θέλεις μπορείς να εξάγεις .
Αρκεί να μην είναι μπούρδες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.768
Members
38.609
Νεότερο μέλος
Quantic