Μετρήσεις jitter τον ενισχυτών AV, LPCM,HDMI, Bitstreaming performance.

Reaction score
150
Μήνες τώρα κάτι δεν μου πήγαινε καλά με τον Onkyo 905 που έχω, την αναλογικά συνδεδεμένη Auzentech X-Meridian σε αυτόν καθώς και την αποκωδικοποίηση που έκανε το PS3 στα HD Formats του ήχου.

Συνέχεια έψαχνα το τηλεκοντρόλ, έβγαζα τρίποδα για να τρέξω Audyssey, ρύθμιζα τα ηχεία large, small, έπαιζα με το SMS-1 και το subwoofer, δυνάμωνα τα surround και το κεντρικό και δώστου από την αρχή. Βρε γιατί δεν μου ακούγονται τα πράγματα όπως πρέπει τι να φταίει? Άντε να δω το HTPC, τις ρυθμίσεις της κάρτας ήχου, τα ηχεία από τα Vista, έπαιξα και με LPCM 7.1 από την ATI 4850 αλλά τα ίδια!! Έβαζα το PS3 με Blu Ray τσέκαρα ξανά τις ρυθμίσεις τα ίδια κι εκεί. Κάτι μου έλειπε πάντα λες και ο ήχος ήταν χταπόδι με τα surround εφέ και το κεντρικό κανάλι ήταν τα πλοκάμια του που όμως ήταν κοντά και δεν μπορούσαν να βγουν καλά-καλά από τα ηχεία. Είχε στρογκυλοκάτσει και την κωλαρ.....α του στο SUB και ακουγότανε κι αυτό μουντό!

Αρχίζω λοιπόν το διάβασμα (όχι ότι σταμάτησα) και μετά από πολλές σελίδες μου μπήκαν ιδέες! Ιδές απλές του κοινού νου που όμως δεν μπήκα στον κόπο να δοκιμάσω τόσο καιρό!

Ανοίγω λοιπόν το συρτάρι βγάζω μια οπτική ίνα και την κοτσάρω στην X-Meridian sto HTPC ρυθμίζω AC3 Filter, control panel κ.τ.λ. και αρχίζει το πάρτυ.
Τα πάντα πλέον πάνε passthrough στον Onkyo και βάζω την πρώτη Matroska με DTS Core 1.5mbps (περνάει από spdif) και ΙΔΟΥ! To θαύμα!

Τα πλοκάμια μεγάλωσαν βγήκαν από τα ηχεία και άρχισαν να μου γαργαλάνε τ'αυτιά από 7 μεριές! Το χταπόδι σήκωσε την κωλάρ....α του από το SUB και τα μπάσα άρχισαν να με χτυπούν στην κοιλιά!

Ωρε τι μας λες λέω? WTF???? Όχι απλά καλύτερα, σταμάτησε να με πέρνει ο ύπνος στις ταινίες!
Για να δοκιμάσω κι ένα DVD λέω με το PS3 με bitstreaming όμως. Κι εκεί τα ίδια παρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σημείο να προτιμώ ήχο DVD από το PS3 απ'ότι Blu-Ray.

Επίσης δουλέυουν και τα DSP modes του Onkyo οπότε με σήμα DTS/DD παίζεις και THX ULtra 2 Cinema που κάνει το 5.1/7.1 με εξαιρετικά απόλέσματα. Επίσης έχω την υποψία ότι με LPCM direct δεν πρέπει να δουλεύει σωστά το Audyssey αλλά θα το ψάξω ακόμα.

Αυτό που δεν είχα δοκιμάσει ακόμα ήταν Blu-Ray με DTS HD MA και Dolby True HD αλλά με bitstreaming κάτι που με το PS3 δεν γίνεται. Πάω λοιπόν και βουτάω ένα Samsung BD2500 το πάω σπίτι, κοτσάρω ethernet, κάνει update το firmware, το ρυθμίζω Bitstream Audophile, 24p και τα τα! Έτοιμο για μάχη.

Το πρώτο δισκάκι που έβαλα ήταν το X-Men Last Stand που έχει και 6.1 ήχο. Τι να πω τρελάθηκα! Ο ήχος απογειώθηκε και τα 800D με το HTM1D νόμιζα ότι θα με δείρουν! "Ετριξε ο τόπος". Οι διάλογοι και όλη η μπροστινή σκηνή έγιναν ένα ενώ το δωμάτιο γέμισε με την ατμόσφαιρα της ταινίας.

Συνεχίζω και βάζω το Dark Knight! Κι εκεί σκέτη απόλαυση. Επιτέλους ακούω τα Blu-Ray όπως πρέπει. Τα εφέ έρχονται ξεκάθαρα από τη μεριά που πρέπει και με έκαναν να κοιτάω σαν χάνος σκεπτόμενος τι έχανα τόσο καιρό. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια σκηνή με πυροβολισμούς που φεύγει κάποιος κάλυκας και πετάει πάνω από το κεφάλι μου και σκάει λίγο πίσω αρίστερά μου, ενώ εγώ άκουγα όλη την ηχοτροχιά του!

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εδώ για μένα γιατί ειλικρινά τώρα πια είχα μεγάλη περιέργια γιατί συμβαίνει αυτό σε μέν και σε κάποιους άλλου χρήστες σε άλλα forum.

Σε λίγο η συνέχεια...

Reaction score
150
Μιας και μίλησα και για jitter παραθέτω κάποιες μετρήσεις που βρήκα σε ένα thread του αγγλικού avs από το περιοδικό Hi-Fi News (εδώ τα δικά μας κοιμούνται????)

Jitter with SPDIF input:
15ps DCS Scarlatti (£18k)
37ps Pioneer SC-LX81
40ps Cambridge DACMagic
183ps Yamaha RX-V3900
250ps Denon 2500/AVP-A1
470ps Onkyo TX-NR906
485ps Audiolab 8000AP
560ps Denon 3808A
740ps Yamaha DSP-Z11

Jitter with HDMI input:
50ps Pioneer SC-LX81
2200ps Denon 2500/AVP-A1
3700ps Denon 3808A
3860ps Onkyo TX-NR906
7660ps Yamaha RX-V3900
8490ps Audiolab 8000AP

Ο λόγος που τα παραθέτω είναι γιατί σε σχετική συζήτηση κι άλλοι διαπίστωσαν ότι το LPCM μέσω HDMI δεν είναι και η καλύτερη λύση και με άλλους receivers ακόμα. Επίσης αναφέρθηκε από κάποιους με κάτι Lexicon ή λίγο παλαιότερους high-end AVs ότι τους κρατάνε και τους προτιμούν για SD DVDs στον ήχου όπου όντως ήταν δυνατά εργαλεία, ενώ παίρνουν κι έναν τύπου Onkyo 876/886/906 ΚΑΘΑΡΑ για bitstreaming Blu-Ray.

Οι παραπάνω μετρήσεις είναι περίεργες δε, διότι παρ'ότι π.χ. οι Onkyo δείχνουν τρελό jitter και οι Pioneer το χαμηλότερο στα Blu-Ray αλλά στην πράξη στις ταινίες φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο σε σημείο να παίζει καλύτερα το HDMI Bitstreaming απ'οτι LPCM και αναλογική.

Για κάντε κι εσείς τεστ μπας και βρούμε καμιά άκρη....

Ακούω σχόλια.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.333
Απάντηση: Μετρήσεις jitter τον ενισχυτών AV, LPCM,HDMI, Bitstreaming performance.

XM δεν μας τα λένε καλά.Επειδή τυχαίνει να εχω denon dvd2500t,avp-a1hd, poa-a1hd,
να σου πω οτι το 2500τ δεν εχει spdif output , ούτε μετατροπείς , κανενός είδους.Εξάγει οτι έχει το δισκάκι.Ως εκ τούτου lpcm υφίσταται μόνο σε μερικά δσικάκια blue ray , όπως πχ hellboy1. Tου οποίου ο ήχος παρεπιπτόντως είναι εξαίρετος.
Επίσης μού κάνει εντύπωση που στα πρώτα μηχανάκια αναφέρουν μόνο το ενισχυτικό , ενω μετά , ιδίως απο τον susano και κάτω τα έχουν ζευγάρια που είναι και το σωστό.
Οπως και να εχει δείχνουν μια προτίμηση στον susano, yamaha, cambridge, scarlati 18k , και θάβουν τα υπόλοιπα.Κάπου βρωμάει η δουλειά.
Επίσης να σου πω οτι με το δικό μου σετ απ , απο το audioholics ,το jitter είναι ελάχιστο, αφού το σήμα χρονίζεται απο την αρχή με το ρολόι του avp.
Δεν λέω οτι δεν υπάρχει ούτε το εχω μετρήσει .
Ομως μπορώ να πω οτι ο ήχος του σετ είναι εξαίρετος , με πολύ ακριβείς σκιαγραφήσεις όλων των εφφέ .Εχω και ps3 αλλά παραμένει αχρησιμοποιήτο , δεδομένης της αδυναμίας του να εξάγει bitstream.Δεν είναι κακή η μετατροπή που κάνει σε lpcm αλλά η αποκωδικοποιήση που κάνει ο avp είναι τελείως άλλο πράγμα.
Οποτε θέλεις στην διάθεσή σου για τα περεταίρω.

Reaction score
150
Ο Denon που έχεις χρησιμοποιεί το Denon Link το οποίο υπάρχει ειδικά για την ελαχιστοποίηση του jitter. Δεν ξέρω αν το χρησιμοποιείς αλλά απ'όσο έχω διαβάσει κάνει δουλειά.

Επίσης το jitter δεν φαίνεται να επηρεάζει τη θέαση ταινιών αλλά κυρίως τη μουσική όπου υποτίθεται ότι τα πολύ high-end transports/cd players, dacs και preamps το ελαχιστοποιούν με τα "μαγικά" τους clocks.

Τι να σου πω όταν θα έρθει η ώρα να ασχοληθώ στην πράξη με το θέμα θα κοιτάξω να ακούσω και να διαπιστώσω στην πράξη τι ισχύει και τι όχι. Μέχρι τότε παραμένω δύσπιστος.

Όσον αφορά το bitstreaming συνεχίζω την έρευνα στα διάφορ μεγάλα fora του εξωτερικού και φαίνεται πως πολλοί διαπιστώνουν τα ίδια. Υπάρχει βέβαι και η σχολή με τους παλιούς High-End Sound processors που πιστεύουν ότι δεν ισχύει αυτό.

Τα πράγματα όμως για το LPCM είναι δύσκολα μιας και πολλοί AVRs δεν κάνουν καλή δουλειά ή έχουν παραμελήσει αυτού του είδους το input.

Ίσως πάλι να παρεμβάλεται μια ακόμη μετατροπή από LPCM σε άλλο digital---> DSP processing---->μετατροπή σε αναλογικό για τα ηχεία. Με το bitstreaming ο AVR κάνει κατευθείαν DSP processing και μετά analog conversion. (Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Επίσης με LPCM στον δικό μου δεν δουλεύουν τα THX modes

Τέλος υποψιάζομαι ότι ίσως κάτι μπορεί να παίζει και με τα DSPs που αναλαμβάνουν την επεξεργασία σε κάθε διαδικασία (LPCM to-ANALOG vs Bitstreamed-Analog). Μήπως όταν ο AVR παίρνει LPCM χρησιμοποιεί άλλα "λιγότερο ακριβή" DSPs σε σχέση με αυτά που έχει για bitstreamed ήχο? Π.χ. 16bit vs 24bit με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα "dithering"??? Δεν ξέρω τι συμβαίνει απλά το ψάχνω γιατί το ακούω.

Κατί πολύ χαρακτηριστικό που πολλοί πιστεύουν ότι επιβεβαιώνει αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι πλέον ελάχιστοι τίτλοι βγαίνουν με LPCM soundtracks και βλέπουμε σαφή προτίμηση προς το DTS HD/Dolby True HD. Θα μπορούσε να είναι και θέμα χώρου βέβαια αλλά έχω δει δισκάκια που θα χώραγε ο ήχος σε LPCM αλλά είναι στα losseless HD formats.

Τέλος πάντων η συζήτηση είναι μεγάλη και δεν βλέπω να ενδιαφέρει και πολλούς να πω την αλήθεια.

Reaction score
1
Πολύ ενδιαφέρων!!! Περιμένω νέα στο θέμα. Θα το δώ και εγώ όταν μπορώ (Onkyo 875 + ps3)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.256
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Bill87