Μηχανικοί και "μηχανικοί"

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.963
Λοιπόν, ακούστε τώρα τριφασική φάση. Δεν προβάλλω εαυτόν ως και καλά καραγνώστη power user κι έτσι, αλλά, ρε παιδιά, δεν είμαι και κανένας άσχετος, εδώ που τα λέμε δηλαδής.

Σκηνή πρώτη. Τις προάλλες καταπιάστηκα να πάρω εις το λαπτόπιον τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ένας φίλος με τη μηχανή του, μια Kodak Easyshare τάδε, που τη έπιανα στα χέρια μου για πρώτη φορά. Τη συνδέω που λέτε εις την θύραν του λαπτοπίου, εγκαθιστώ και τη σχετική εφαρμογή που συνοδεύει τη μηχανή, τη φορτώνω, ψάχνω τα μενού από ‘δω, ψάχνω από ‘κεί, τίποτα. Τελείως μουλαρωμένη, και η εφαρμογή, και η μηχανή. Επτασφράγιστο μυστικό οι φωτογραφίες. Και προσέξτε, δεν ήθελα να κάνω τίποτα, ούτε να τυπώσω, ούτε να ρετουσάρω ούτε να ξέρω τι χρώμα έχει η μηχανή, ούτε πώς φορτώνει η εφαρμογή, τίποτε ρε παιδί μου. Απλώς να πάρω τις φωτό στο δίσκο και να την ξεχάσω. Μέσα σε 15 λεπτά επαφής δεν είχα καταφέρει τίποτα, οπότε εγκατέλειψα την προσπάθεια, γιατί αλλιώς η Καρτάλη θα γέμισε θρύψαλα –και ήμουν και στον 4ο όροφο.

Σκηνή δεύτερη. Θέλω να κάνω ακριβώς την ίδια δουλειά, με μια Olympus C-750. Τη συνδέω στη θύρα, και χωρίς να εγκαταστήσω το παραμικρό, το σύστημα την αναγνωρίζει κατ’ ευθείαν, σαν μνήμη USB. Η μνήμη της μηχανής ορατή κανονικά μέσα από τον Windows Explorer, οπότε αντιγράφω τα αρχεία στο δίσκο, κι αυτό ήταν. Τα διαγράφω κιόλας από τη μηχανή, και χοπ, η μηχανούλα έτοιμη για νέες κατακτήσεις. Είχα τελειώσει σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Βέβαια, αυτά δεν τα γράφει κανένα συγκριτικό τεστ. Δεν απορώ, γιατί οι Ιάπωνες πήραν τη φωτογραφική αγορά μέσα από τα χέρια των Ευρωπαίων, μέσα στα τελευταία 35 χρόνια. Απορώ που δεν τους πήραν και τα σώβρακα, μάρκας Easyshare... So easy… Πώς είπατε, έπρεπε να πατήσω κάτι;

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Οι Ιάπωνες στοχεύουν πρωτίστως στην εργονομία και την απλότητα της χρήσης των συσκευών τους. Βλέπεις δεν είναι όλοι οι χρήστες puκε (το κλοπυράιτ ανήκει στον Κώστα Κόγια puκε=power user κι έτσι), ούτε όλοι είναι διατεθιμένοι να πάρουν ένα χοντρό manual στα χέρια τους και να το μάθουν απ' έξω.

Όσο για τα "συγκριτικά" του ειδικού τύπου τις περισσότερες φορές είναι γραμμένα στο πόδι και ακολουθούν "υπόγειες διαδρομές"...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.963
Ναι βρε καρντάση μ', αλλά χάθηκε ο κόσμος και να είναι καλή η μηχανούλα, αλλά να είναι και εύχρηστη; Με του που την είδε ο κομπιούτορας σαν USB υπόθετο, έτριβα τα μάτια μου. Βέβαια, δε λέω, τα απλά είναι και δύσκολα. Αλλά ολόκληρη Kodak, ξέρω 'γώ, τί να πω. Μπορεί η μηχανή να είναι εύκολη και να μη βρήκα εγώ τον τρόπο, χωρίς βέβαια να έχω διαβάσει το manual. Όμως, με τους ίδιους όρους, η Olympus έδωσε ρέστα. Μήπως υπερβάλλω; Δηλαδή, για να τα καταφέρω έπρεπε να ασχολούμε με τους κομπιούτορες από την εποχή του NORC; Δεν είχα γεννηθεί τότε...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Την ίδια συζήτηση είχα ξεκινήσει κάποτε -μέσω email- με έναν σχεδιαστή των συσκευών ήχου της TAG (κάποιον Udo κάτι...πάει πολύς καιρός από τότε πάνω από 6 χρόνια).

Εκείνος επέμενε ότι μια "ψαγμένη" συσκευή θα έπρεπε να έχει "ψαγμένο" τρόπο χρήσης (μάλλον θα σκέφτηκε τόσο μαζόχες που είστε και ασχολείστε με ενισχυτές και καλώδια κλπ κλπ θα γουστάρετε και την ταλαιπωρία στην χρήση).

Προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι με την απλότητα στην χρήση κερδίζεις πελατες και του είχα φέρει σαν παράδειγμα τους Ιάπωνες.

Αλλά δυστυχώς κατάλαβα ότι είχε την πεποίθηση οτι "χάι εντ=ταλαίπωροι χρήστες".

(Κάπου στο βιβλίο "ο Απολυμαντής" o Βurroughs έχει ένα φοβερό κομμάτι με τίτλο "H μέθοδος Κάνε Εύκολα". Μάλλον αυτό θα πρέπει να διαβάζουν όλοι οι σχεδιαστές προϊόντων πριν κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα στην αγορά)

Reaction score
5
Την ίδια συζήτηση είχα ξεκινήσει κάποτε -μέσω email- με έναν σχεδιαστή των συσκευών ήχου της TAG (κάποιον Udo κάτι...πάει πολύς καιρός από τότε πάνω από 6 χρόνια).
Τον Dr Udo Zucker θα εννοείς, τον CEO της Tagmclaren Audio για τα λίγα χρόνια που ήταν στην αγορά. Τον ξέρω προσωπικά, καθώς είχαμε κοινό φίλο στην Mclaren F1. Ο Dr Zucker ήταν πρωτεργάτης των ηλεκτρονικών στην F1 από τη δεκαετία του '80, απ'όπου και έγινε γνωστός. Το hi-end audio το είχε σαν hobby, μέχρι που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την TAG Audio. Αξιέπαινος γιατί ήταν ο μοναδικός CEO που συμμετείχε ενεργά στο forum της εταιρείας, και απαντούσε προσωπικά σε χιλιάδες ερωτήσεις. Ταυτόχρονα 'έτρεχε' και τα ηλεκτρονικά της Mclaren F1, οπότε αυτό λέει κάτι. Τώρα βέβαια ζει τον περισσότερο καιρό στην Πορτογαλία, με τους καρπούς των κόπων του. Επίσης η ιστορία της ΤΑG Audio, με φανατικούς οπαδούς ακόμα και τώρα, είναι μια άλλη υπόθεση που μπορεί να την συζητήσουμε αλλού.
Συμφωνώ πάντως ότι η ευχρηστία μιας συσκευής είναι πολύ σημαντικό θέμα. Είναι ένας από τους τομείς που ασχολούμαι από χρόνια (human-machine interface), και μπορώ να δηλώσω ότι η TAG δεν είχε ανθρώπους που να ασχολούνται με αυτό αρκετά. Τα ηλεκτρονικά της ήταν απίστευτα μελετημένα, αλλά για να κάνουμε ένα firmware upgrade έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό καλώδιο, με ειδικό software κλπ κλπ. Άσε το onscreen menu για να ρυθμίσεις τον AV processor...
Θυσίαζε την χρηστικότητα στο βωμό της ποιότητας του ήχου, κάτι που δεν κάνει ένα επιτυχημένο προϊόν. Ελπίζω οι νέοι ιδιοκτήτες, που έχουν προσλάβει και πολλούς από τους audio engineers της TAG, να το πάνε καλύτερα το θέμα.

Reaction score
3
Εάν είχατε mac πολλά πράγματα θα ήταν ευκολότερα!

Ημουν χρήστης (και είμαι) pc για πολλά χρόνια. Ποτε δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να απαντάω σε διάφορες ερωτήσεις όταν βάζω ένα usb στην "πρίζα". Η ιδέα δεν είναι ότι θα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα?

Οταν πήρα το ταπεινό mac mini μου πριν απο λίγους μήνες, ανησυχούσα για τη συμβατότητα με διάφορα περιφεριακά που είχα.

Τελικά παίζουν όλα άψογα και δεν υπήρξε πραγματικά κανένα κόλλημα ΠΟΤΕ. Είναι απίστευτο!!

Απλά βάζεις κάτι στην "πρίζα" και παίζει. Δεν ξοδεύεις το χρόνο σου για να στήσεις κάτι αλλά για να το χρησιμοποιήσεις...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Τον Dr Udo Zucker θα εννοείς, τον CEO της Tagmclaren Audio για τα λίγα χρόνια που ήταν στην αγορά. Τον ξέρω προσωπικά, καθώς είχαμε κοινό φίλο στην Mclaren F1.
Όντως αυτός ήτανε...

Του είχα στείλει ένα e-mail με κάποιες ερωτήσεις και στην συνέχεια για 6-7 μήνες ανταλλάσαμε mail...

Reaction score
1.132
Το προβλημα εδω ηταν μαλλον η εκδοση του λογισμικου στον υπολογιστη(υποθετω Windows).Πιστευω οτι ειναι πολυ παλαιοτερη εκδοση απο την μηχανη Kodak ενω η 750 ετυχε ή να ειναι παλαιοτερη μηχανη ή απλα η Olympus χρησιμοποιει τα ιδια drivers χρονια χωρις να τα εξελιξει.Ετσι η επικοινωνια με την Kodak ηταν αδυνατη.Με αλλα λογια η περισταση απαιτουσε να εγκατασταθουν τα drivers.Η τεχνολογια τρεχει με γρηγορους ρυθμους και θελει να ενημερωνεσαι συνεχως.Αυτο ειναι αναγκαιο κακο οπου υπαρχει υπολογιστης.Το ιδιο ειχα παθει και εγω με την Canon 10D μου.Εχω δωσει σε φιλη φωτο και απλα δεν φαινονται στον υπολογιστη της με τιποτα(οι παλαιοτερες με την Olympus C5050 κανενα προβλημα),ενω στον δικο μου ολα καλα.Αυτο το συνηδειτοποιησα μολις εχτες!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.088
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK