ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΑ ΗΧΕΙΑ ΚΑΙ TWEETER

Reaction score
0
Καλησπερα,
Θα ηθελα να μου πειτε αν σε ομοαξονικα ηχεια μπορω να συνδεσω εξτρα tweeter. Δηλαδη εχω ειδη εγκατεστημενα αυτα τα ηχεια αλλα επειδη ειναι μπροστα και χαμηλα κατω, σε Suzuki Jimny, σκεφτομαι να βαλω και δυο εξτρα tweeter επανω στο ταμπλο. Γινεται ?

Ευχαριστω.

Reaction score
41
Απάντηση: ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΑ ΗΧΕΙΑ ΚΑΙ TWEETER

Γιώργο η τοποθέτηση extra tweeter μάλλον κακό θα κάνει.
Τα ηχεία σου είναι ήδη "πριμαριστά" γιατί έχουν πολύ μικρό γουφεράκι (δεκαράκι) και έχουν και tweeter.
Ένα extra σετ tweeters απλά θα μηδενίζει όσες μεσαίες συχνότητες μπορούν να ακουστούν.

Η πρόταση μου είναι να αντικαταστήσεις τα εμπρός ηχεία με ένα σετ διαιρούμενων της Peerless (με ξεχωριστά midbass & tweeter) που θα σου δώσει και κάποιες μεσαίες αλλά και τις υψηλές συχνότητες καθαρές και στη σωστή θέση στον χώρο σου για καλή μουσική σκηνή.
Και βεβαίως θα εκμεταλλευτείς και τον ενισχυτή σου.

Προσωπικά θα έκανα άλλη μια αλλαγή αλλά αυτή αργότερα :126:

Reaction score
0
Nα κανω και εγω μια ερωτηση εδω που ταιριαζει καλυτερα...πηρα κατι νεα tweeter να αλλάξω τα υπαρχοντα και αφού εφτιαξα βασουλες και ειμαι ετοιμος να τα βαλω ηθελα να ρωτησω πως καταλαβαινω πιο ειναι το θετικο και πιο το αρνητικο που ερχεται απο το crossover ωστε να τα κουμπωσω σωστα? Στα νεα tweeter εχει ενδειξη για το θετικο οποτε ξερω αλλά δεν ξερω τι ειναι τι στα υπαρχοντα...αν τα συνδεσω αναποδα θα εχω προβλημα? Πως μπορω να το διαπιστωσω?

Reaction score
0

Γιώργο η τοποθέτηση extra tweeter μάλλον κακό θα κάνει.
Τα ηχεία σου είναι ήδη "πριμαριστά" γιατί έχουν πολύ μικρό γουφεράκι (δεκαράκι) και έχουν και tweeter.
Ένα extra σετ tweeters απλά θα μηδενίζει όσες μεσαίες συχνότητες μπορούν να ακουστούν.

Η πρόταση μου είναι να αντικαταστήσεις τα εμπρός ηχεία με ένα σετ διαιρούμενων της Peerless (με ξεχωριστά midbass & tweeter) που θα σου δώσει και κάποιες μεσαίες αλλά και τις υψηλές συχνότητες καθαρές και στη σωστή θέση στον χώρο σου για καλή μουσική σκηνή.
Και βεβαίως θα εκμεταλλευτείς και τον ενισχυτή σου.

Προσωπικά θα έκανα άλλη μια αλλαγή αλλά αυτή αργότερα :126:
Ευχαριστω για την απαντηση αλλα για πες μου και την αλλη αλλαγη μηπως την κανω και αυτη τωρα !

Reaction score
41
Απάντηση: Re: ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΑ ΗΧΕΙΑ ΚΑΙ TWEETER

Nα κανω και εγω μια ερωτηση εδω που ταιριαζει καλυτερα...πηρα κατι νεα tweeter να αλλάξω τα υπαρχοντα και αφού εφτιαξα βασουλες και ειμαι ετοιμος να τα βαλω ηθελα να ρωτησω πως καταλαβαινω πιο ειναι το θετικο και πιο το αρνητικο που ερχεται απο το crossover ωστε να τα κουμπωσω σωστα? Στα νεα tweeter εχει ενδειξη για το θετικο οποτε ξερω αλλά δεν ξερω τι ειναι τι στα υπαρχοντα...αν τα συνδεσω αναποδα θα εχω προβλημα? Πως μπορω να το διαπιστωσω?

Νίκο αν έχεις την μαμά καλωδίωση τότε παίζουν οι εξής συνδυασμοί:
ή και στις 2 πόρτες θα βρεις κόκκινο (+) & μαύρο (-) καλώδιο
ή στην μία πόρτα κόκκινο (+) & μαύρο (-) καλώδιο και στην άλλη πόρτα ροζ (+) και μαύρο (-)

Στην περίπτωση μαμάς κατάστασης δεν υπάρχει crossover οπότε τα tweeter συνοδεύονται από πυκνωτάκι που αναλαμβάνει να αφήσει τις σωστές συχνότητες να περάσουν στο tweeter.
Συνεπώς θα χρειαστεί να συνδέσεις και εσύ το πυκνωτάκι που έχει στην συσκευασία το νέο tweeter.

Αν έχεις κάνει αλλαγές και υπάρχει καινούριο crossover το σωστό θα είναι να ανοίξεις την πόρτα και να δεις την καλωδίωση που φεύγει από το crossover.
Βέβαια υπάρχει η (μεγάλη) πιθανότητα το υπάρχον crossover να μην «κόβει» σωστά το νέο tweeter....

Reaction score
41

Ευχαριστω για την απαντηση αλλα για πες μου και την αλλη αλλαγη μηπως την κανω και αυτη τωρα !

Γιώργο άκου τι θα έκανα επιπλέον.....
Θα απενεργοποιούσα τα πίσω ηχεία.
Θα τα αποσύνδεα από τον ενισχυτή.
Θα γεφύρωνα τα πίσω κανάλια του ενισχυτή και θα έβαζα στο χώρο αποσκευών ένα μικρό sub σε μικρή κλειστή κούτα. Για το μέγεθος του οχήματος ακόμα και ένα 8αράκι θα ήταν μια χαρά. Ένα 10άρι sub μάλλον θα ήταν πολύ δυνατό.....
Οπότε, θα είχες μπροστά το νέο διαιρούμενο σετ οδηγούμενο από τα front κανάλια του ενισχυτή και το 8άρι sub θα έπαιζε από τα rear κανάλια (γεφυρωμένα) και έτοιμος!!
Σωστή μουσική σκηνή και καλό χαμηλό για να δέσει το γλυκό!

Αλλά.....
Επειδή θα σκεφτείς γιατί να βγάλεις τα πίσω, θα σου προτείνω να τα οδηγήσεις με τον ενισχυτή της πηγής σου ίσα ίσα για να παίζουν και να μην αισθάνεσαι πως πήγαν χαμένα τα πίσω.

Reaction score
41

Και κάτι άλλο που είδα στο link του ενισχυτή
Αναφέρει πως θέλει 4AWG καλώδιο ρεύματος.
Πως και έβαλες 8άρι?

Reaction score
0

Και κάτι άλλο που είδα στο link του ενισχυτή
Αναφέρει πως θέλει 4AWG καλώδιο ρεύματος.
Πως και έβαλες 8άρι?
Εχεις δικιο, δικο μου το λαθος μπερδευτικα με τα καλωδια των ηχειων, 4αρι εβαλα στον ενισχυτη.
Τωρα για την αλλη σου προταση, ακουγεται πολυ ενδιαφερουσα αλλα δεν θα ηθελα να βαλω sub λογω του περιορισμενου χωρου αποσκευων, δεν θα μεινει τιποτα ! Για το σετ διαιρουμενων της Peerless δεν βρηκα τιποτα οσο και αν εψαξα στο internet αν εχεις καποιο link καλο θα ΄ταν.
Τα tweeter που εχω ειναι αυτα http://www.rockfordfosgate.com/products/product_details.asp?item_id=91969&locale=en_us αλλα οταν τα συνδεσα δεν ακουγονται καλα εχουν κατι σαν φυσιμα αν και ειναι καινουργια.
Απλα επειδη δεν εβρισκα κατι σε διαιρουμενο σε 10cm σχετικα καλο και οικονομικο εκτος απο κατι Focal τα οποια ξεφευγαν στην τιμη ειπα να δοκιμασω αυτη τη λυση, του ομοαξονικου με tweeter.
Ακουω λοιπον την γνωμη σου για ολα τα παραπανω.

Reaction score
41

Εχεις δικιο, δικο μου το λαθος μπερδευτικα με τα καλωδια των ηχειων, 4αρι εβαλα στον ενισχυτη.
OK λοιπόν! :107:

Τωρα για την αλλη σου προταση, ακουγεται πολυ ενδιαφερουσα αλλα δεν θα ηθελα να βαλω sub λογω του περιορισμενου χωρου αποσκευων, δεν θα μεινει τιποτα !
Τα καλά πράγματα ζητούν υποχωρήσεις.
Ζύγισε το θέμα και αποφάσισε.
Θα μπορούσες να δεις και κάποιο μικρό ενεργό sub που θα έμπαινε κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού ή το δικό σου.
Όχι με τα ίδια ηχητικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα καλύτερα από αυτό που θα βγει με το 10άρι εμπρός

Για το σετ διαιρουμενων της Peerless δεν βρηκα τιποτα οσο και αν εψαξα στο internet αν εχεις καποιο link καλο θα ΄ταν.
Έχουμε και λέμε:
Επίσημη σελίδα για Peerless στην Ελλάδα (Ellicon)

Επιλογές για το αυτοκίνητό σου:

Peerless CD 1039

(δυστυχώς δεν βρήκα φωτό)

Peerless SC 1039

Peerless SC 1055

(δεν ανέφερα τις τιμές γιατί υπάρχουν στις σελίδες και ήθελα να σου κάνω έκπληξη...Τώρα αρνητική θα είναι? Θετική θα είναι? Περιμένω να ακούσω)

Τα tweeter που εχω ειναι αυτα http://www.rockfordfosgate.com/products/product_details.asp?item_id=91969&locale=en_us αλλα οταν τα συνδεσα δεν ακουγονται καλα εχουν κατι σαν φυσιμα αν και ειναι καινουργια.
Τα tweeter συνοδεύονταν από κάποιο πυκνωτάκι ή crossover?
Σύνδεσες το πυκνωτάκι πριν το tweeter?

Απλα επειδη δεν εβρισκα κατι σε διαιρουμενο σε 10cm σχετικα καλο και οικονομικο εκτος απο κατι Focal τα οποια ξεφευγαν στην τιμη ειπα να δοκιμασω αυτη τη λυση, του ομοαξονικου με tweeter.
Ακουω λοιπον την γνωμη σου για ολα τα παραπανω.
Δυστυχώς εκεί την πατάμε όλοι στις αρχές.
Λέμε να αποφύγουμε το «ακριβό» και τελικά το «ακριβό» είναι φθηνό, αφού οι συνεχείς αλλαγές ανεβάζουν το κόστος και ηχητικά ποτέ δεν πλησιάζουμε το «ακριβό».
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα ηχεία Γιώργο, αλλά και στους ενισχυτές και στις πηγές κοκ....

Reaction score
0

Ευχαριστω για τα link και της φωτο αλλα μου φαινονται λιγο ακριβα.
Ειναι και το οτι το Jimny ειναι δευτερο αυτοκινητο οποτε κοιταω κατι πιο οικονομικο.
Για αυτο το σετ τι λες?
http://www.macrom.it/EN/speakers/m2/m2s.41_381.htm
Ρωταω επειδη ειναι μια οικονομικη λυση.
Και παλι ευχαριστω.

Reaction score
41

Δεν τα έχω ακούσει τα συγκεκριμένα, αλλά έχουν το κροσοβεράκι τους καλή εταιρία είναι, θα παίξουν καλύτερα από τα ομοαξονικά.

Προχώρα.... :126:

Reaction score
180

Πηγη Clarion 4 X 40 χωρις ενισχυτη ,

μπροστα: ομοαξονικα Pioneer 6X8 τριδρομα με σκληρες μεσαιες και ηχο πριμαριστο,

πισω: ομοαξονικα mb Quart 6Χ8 διδρομα με πολυ γλυκες μεσαιες και υστερηση ψηλα

subwoofer: με καλυπτει το ts22 pioneer κατω απο το καθισμα

Τα ηχεια ομως βρισκονται πολυ χαμηλα στις πορτες, με αποτελεσμα, να μην ακουγονται σωστα οι υψηλες.

Σκεφτομαι λοιπον να αλλαξω θεση στα Mb Quart, (μπροστα αντι για πισω), και να προσθεσω επανω στο ταμπλω, αυτα τα tweeter σε παραλληλη συνδεση με τα μπροστινα ηχεια : http://www.kenwood.eu/products/car/speakers/component/KFC-T207/

Τεχνικα (οχι ηχητικα) ειναι παραδεκτη αυτη η συνδεσμολογια? Θα "σηκωσει" δλδ το ενισχυτικο σταδιο του radio-cd επιπροσθετα τα tweeter στη μπροστινη εξοδο?

Εαν τα tweeter ακουγονται πολυ τονισμενα θα μπορεσω να χαμηλωσω την σταθμη τους με μια αντισταση εν σειρα?

Reaction score
41

Ο ενισχυτής της πηγής θα σηκώνει τα tweeters.
Δοκίμασε αυτά με πυκνωτή ΜΚΤ 3.3
Αν σου ακούγονται δυνατά και θέλεις «κόψιμο» ή αλλάζεις πυκνωτή ή προσθέτεις extra.

Στην αρχή θα πάθεις σοκ από την επιπλέον πληροφορία που θα παίρνεις από το tweeter γιατί οι υψηλές συχνότητες είναι κατευθυντικές και τόσο καιρό σημάδευαν τα....πόδια σου.

Μην βιαστείς να «κόψεις» τα tweeter.
Βάλε και το ξανασυζητάμε......

Reaction score
180

(Edit: Giovanni μαζι το στειλαμε-ευχαριστω για την απαντηση)

Σημερα, προχωρησα στην προσθηκη εξτρα τουιτερ.
Τα τουιτερ ειναι τα Hertz DT 16, και τοποθετηθηκαν πανω στο ηχοσυστημα, που περιγραφω στο προηγουμενο ποστ μου.

1. Για την παραλληλη συνδεσμολογια, δεν ειναι προβλημα η ελλειψη ενισχυτη.

2. Τωρα ως προς την ηχητικη αποδοση:
Τα συγκεκριμενα τουιτερ δεσανε αρμονικοτατα με το υπολοιπο συστημα.
Η σταθμη τους ηταν ιδανικη.
Πολυ καλη βελτωση ψηλα, εξαιρετικη βελτιωση στις μεσουψηλες.

Συνολικα ηταν μια αριστη προσθηκη, δεδομενου οτι το κοστος ηταν 60 ευρω, και εδω νομιζω οτι τελειωσαν -εκτος απροοπτου- οι αλλαγες στο ηχο του αυτοκινητου μου.

Reaction score
41

(Edit: Giovanni μαζι το στειλαμε-ευχαριστω για την απαντηση)

Σημερα, προχωρησα στην προσθηκη εξτρα τουιτερ.
Τα τουιτερ ειναι τα Hertz DT 16, και τοποθετηθηκαν πανω στο ηχοσυστημα, που περιγραφω στο προηγουμενο ποστ μου.

1. Για την παραλληλη συνδεσμολογια, δεν ειναι προβλημα η ελλειψη ενισχυτη.

2. Τωρα ως προς την ηχητικη αποδοση:
Τα συγκεκριμενα τουιτερ δεσανε αρμονικοτατα με το υπολοιπο συστημα.
Η σταθμη τους ηταν ιδανικη.
Πολυ καλη βελτωση ψηλα, εξαιρετικη βελτιωση στις μεσουψηλες.

Συνολικα ηταν μια αριστη προσθηκη, δεδομενου οτι το κοστος ηταν 60 ευρω, και εδω νομιζω οτι τελειωσαν -εκτος απροοπτου- οι αλλαγες στο ηχο του αυτοκινητου μου.

Μα δε σε προλαβαίνω βρε παλικάρι :138:
Εχθές ρώτησες, σήμερα αγόρασες/τοποθέτησες :137:

Όλα ΟΚ λοιπόν!!
Καλές ακροάσεις

Φαντάζομαι έπαθες πλάκα από την διαφορά στις υψηλές, ε? :126:

Reaction score
180

Απο το πρωτο μαγαζι που περασα για πληροφοριες, ο ανθρωπος με διαβεβαιωσε οτι θα βελτιωθει ο ηχος, το κοστος ηταν χαμηλο, τα τουιτερακια ηταν Hertz, και τον εβαλα και τα περασε επι τοπου. Ετσι απλα. Και οι υψηλες ξεκολησανε απο το πατωμα και ηρθανε στα αυτια μου. Μαγεια και απολαυση τωρα.

Reaction score
180

Τελικα κατι δεν μ' αρεσε με τα τουιτερ αλλα δεν μπορουσα να το εντοπισω.
Ο τεχνικος τοποθετησε και τα δυο τουιτερ, οπως βλεπετε τοποθετημενο το δεξι στη φωτογραφια.
Δλδ το δεξιο τουιτερ να "κυταζει" προς τον οδηγο, και το αριστερο
να "κυταζει" στον συνοδηγο:

Reaction score
180

Το προβλημα το εντοπισα στη γωνια τοποθετησης του αριστερου τουιτερ.
Στα γρηγορα λοιπον εφτιαξα μια γωνιακη λαμα, και την χρησιμοποιησα ως βαση για το αριστερο τουιτερ:

(στη φωτο δεν φαινεται η λαμα γιατι την κρυβει επιμελως το τουιτερ)

Reaction score
180

Με αυτη τη γωνιακη βαση, πετυχα το αριστερο τουιτερ να κυταζει αριστερα απο το κεφαλι του οδηγου.
Το ηχητικο αποτελεσμα της αλλαγης γωνιας ηταν ακρως εντυπωσιακο και τα τουιτερακια ανεβασαν την αποδοση τους 100%. Εκπληκτικη διαφορα. Εχω την ψευδαισθηση οτι πετυχα το τελειο.

Εκ του αποτελεσματος φαινεται οτι αυτη ειναι η σωστη τοποθετηση.
Αλλα που τωρα να κατσει να σου φτιαξει βαση ο τεχνικος.

Το μονο που χρειαστηκε, ηταν ρυθμιση του balance 1 προς τα δεξια.
Ενα ζητημα ισως υπαρχει, οταν θα βρεχει και θα ανοιγουν οι πορτες

Και μια φωτο απο το συνολο: (ενταξει, λιγο σκονισμενο)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.098
Members
38.407
Νεότερο μέλος
kalelakos