ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ TUNER

Reaction score
204
Θα ήθελα τα φώτα σας για ένα πρόβλημα που υπάρχει σε ένα αναλογικό δέκτη (μαζί με ψηφιακή ένδειξη) της Hitachi.

Ο εν λόγω δέκτης, ενώ συντονίζει κανονικά όλους τους σταθμούς, δείχνει άλλη ένδειξη το "νήμα" και άλλη το ψηφιακό display. Στην πραγματικότητα ισχύει αυτό που δείχνει το display, ενώ τερματίζοντας όλο αριστερά τη βελόνα, ενώ βρίσκεται στο 87Mhz, το display σταματά στο 91Mhz (όπου ακούς κιόλας 91), με αποτέλεσμα να μη μπορώ να ακούσω σταθμούς κάτω από 91Mhz. Αντίστοιχα συμβαίνει και προς τα δεξιά, όπου ενώ τερματίζει το νήμα στους 108, εγώ στο display βλέπω 112!! και φυσικά δεν ακούω τίποτα.

Με λίγα λόγια, φαίνεται να έχει μετατοπισθεί όλη η μπάντα προς τα δεξιά. Διορθώνεται και πως? Γνώμη μου είναι ότι μάλλον κατά την αλλαγή του κορδονιού (από κάποιον άλλο), δεν έχει μπει σωστά. Μπορεί εύκολα αυτό να διορθωθεί χωρίς να πειραχθεί το νήμα?
Ευχαριστώ!

ika

News
Reaction score
17.293
Στο HiFi Engine δεν έχει το service manual?
Πιθανώς να λέει πως γίνεται συντονισμός του δέκτη.
Μάλλον κάποιο τέτοιο θα θέλει γύρισμα, αλλά στο SM θα λέει ποιό, ώστε να το συγχρονίσεις με το ψηφιακή ένδειξη
hitachi-sr-2000l tuner section.jpg

Επίσης πιό απλά θα μπορούσες να χαλαρώσεις την βίδα της μεγάλης τροχαλίας των σχοινιών στον χτενωτό επιλογέα συχνότητας και να την περιστρέψεις μέχρι να πάει η βελόνα στη συχνότητα που θες και μετά την ξανασφίγγεις.

Last edited:

Reaction score
29.907
Μην πειράξεις ΤΙΠΟΤΑ.
Πήγαινέ τον σε κάποιον επαγγελματία να στον ρυθμίσει , γιατί αν αποσυντονιστεί μετά δεν θα έρχεται με τίποτα.

ika

News
Reaction score
17.293
Δεν είμαι ειδικός, αλλά επειδή έχει 4MHz σταθερή απόκλιση, πιστεύω πως δεν είναι ηλεκτρονικό το πρόβλημα, αλλά μηχανικό και λύνεται με την περιστροφή της τροχαλίας ώστε να επανέλθει η βελόνα στην σωστή της θέση..

Δεν λέει ο archontas αν παρουσιάστηκε σταδιακά ή ξαφνικά

Reaction score
204
Στο HiFi Engine δεν έχει το service manual?
Πιθανώς να λέει πως γίνεται συντονισμός του δέκτη.
Μάλλον κάποιο τέτοιο θα θέλει γύρισμα, αλλά στο SM θα λέει ποιό, ώστε να το συγχρονίσεις με το ψηφιακή ένδειξη
View attachment 380530

Επίσης πιό απλά θα μπορούσες να χαλαρώσεις την βίδα της μεγάλης τροχαλίας των σχοινιών στον χτενωτό επιλογέα συχνότητας και να την περιστρέψεις μέχρι να πάει η βελόνα στη συχνότητα που θες και μετά την ξανασφίγγεις.
Και εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν, αλλά το θέμα είναι ότι τερματίζουν και τα "χτένια".
Δεν είμαι ειδικός, αλλά επειδή έχει 4MHz σταθερή απόκλιση, πιστεύω πως δεν είναι ηλεκτρονικό το πρόβλημα, αλλά μηχανικό και λύνεται με την περιστροφή της τροχαλίας ώστε να επανέλθει η βελόνα στην σωστή της θέση..

Δεν λέει ο archontas αν παρουσιάστηκε σταδιακά ή ξαφνικά
Δεν είναι θέμα συντονισμού πιστεύω. Εγώ τον πήρα με αυτό το πρόβλημα, αλλά υποθέτω ότι αυτό δημιουργήθηκε από την αλλαγή του κορδονιού (που φαίνεται καινούριο) από τον προηγούμενο κάτοχο.

ika

News
Reaction score
17.293
Αν τα χτένια είναι σωστά σε σχέση με την βελόνα, αν δεν το πας σε τεχνικό που λένε παραπάνω, θα πρέπει να βρεις το service manual, δεν μπορεί, θα λέει πως γίνεται συντονισμός/συγχρονισμός. Αλλά μπορεί να χρειάζεται κάποιον εργαστηριακό εξοπλισμό και να μην φτάνει το μάτι μόνο.

Reaction score
29.907
Πιθανόν να έχει ολίσθηση στην μέση συχνότητα , και να τα κάνει αυτά.
Θέλει εργαστήριο με εξοπλισμό και γνώσεις.

ika

News
Reaction score
17.293
Η αναλογική ένδειξη είναι -4MHz και στα 2 άκρα της κλιμακας FM.
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ----ΨΗΦΙΑΚΗ
87---------------91 (σωστή)
108--------------112

Reaction score
3.668
Στα άκρα της μπάντας των FM δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, τουλάχιστον στη Αθήνα. .Στην επαρχία θα υπάρχουν πειρατικοι σταθμοί.
Η ρυθμιση του κορδονιου και του ελατηρίου γίνεται εύκολα από τεχνικό που ξέρει από δέκτες.
Τσάμπα. δεν γίνεται , ούτε από το τηλέφωνο

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.362
Όσο για τα HiFi και Vinyl Engine, πλέον δέχονται μόνον παλιούς (πολύ λίγους μάλιστα, όχι όλους) και κανένα νέο. Ξεχάστε τα :(

ika

News
Reaction score
17.293
Αν κάποιος θέλει ένα manual από Vinyl & HiFi, ας το ζητήσει.
Όλο και κάποιος θα βρεθεί να εξυπηρετήσει

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.212
Με λίγα λόγια, φαίνεται να έχει μετατοπισθεί όλη η μπάντα προς τα δεξιά. Διορθώνεται και πως? Γνώμη μου είναι ότι μάλλον κατά την αλλαγή του κορδονιού (από κάποιον άλλο), δεν έχει μπει σωστά. Μπορεί εύκολα αυτό να διορθωθεί χωρίς να πειραχθεί το νήμα?
Προφανώς ναι. Συνήθως, η βελόνα είναι στερεωμένη στο νήμα με καβαλημένο βρόχο του νήματος, και ίσως και μια τσίμπλα κόλλας. Μπορείς να τη λύσεις και να τη μετατοπίσεις προς την ανάλογη κατεύθυνση, αφού πρώτα φωτογραφίσεις λεπτομερώς το σύστημα, γιατί μετά δεν θα θυμάσαι πώς περνάει το νήμα και πού πρέπει να πέφτει το επανατατικό ελατήριο. Δηλαδή, βασικά, αφού έχεις την ευκολία της ψηφιακής ένδειξης, βάλε τον δέκτη στο μέσο της μπάντας, στην ένδειξη των 98MHz, λύσε τη βελόνα και μετατόπισέ την ανάλογα, ώστε μετά το δέσιμο να πέφτει στους 98 του χάρακα. Αν είσαι "του κατσαβιδιού", λίγο θάρρος χρειάζεται και λίγο στροφάρισμα.

Ποιο μοντέλο είναι;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.415
Members
38.559
Νεότερο μέλος
173panos