Πάσα προσφορά (γνώμη) δεκτή

Reaction score
1
Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου...
Καιρός σιγά-σιγά να αρχίσουμε να στήνουμε το δικό μας entry-level HT (τώρα που επιτέλους το σπίτι τελείωσε και μπήκαμε σε "τάξη" :wink:) !!!

Και επειδή θεωρώ ότι ο ήχος είναι η σαφής και λογική αφετηρία, θα εκτιμούσα εκ των προτέρων τις φιλικές σας συμβουλές πριν φτάσουμε στα "γνωστά" μαγαζιά να δοκιμάζουμε παρέα με τα CD μας...

Για την καλύτερη διευκόλυνσή σας, παραθέτω συνημμένο σχέδιο με διαστάσεις, καθώς και κάτοψη των επίπλων που ήδη υπάρχουν στο χώρο.
Επίσης θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας (για να μη σας ταλαιπωρώ άδικα) τα παρακάτω:
α) Το budget για ηχεία – ενισχυτή/δεκτη είναι “ταβάνι” περίπου στα 2.000€ (ξεκοκκαλίζουμε ό,τι έμεινε από τα "οικοδομικά", και δεν έχουμε και πρόβλημα με WAF αφού W=0 :mrgreen:) και η αγορά προγραμματίζεται για το προσεχές δίμηνο (εάν έχετε υπόψη σας για κάτι καινούργιο που έρχεται…)
β) Η τελική πηγή αναπαραγωγής (εικόνας & ήχου) δεν έχει ακόμη αποφασιστεί (λόγω του γνωστού πολέμου HD DVD vs BD), αλλά προς το παρόν θα είναι ένα φθηνό dvd-player που συνοδεύει μία υφιστάμενη LCD 32” μέχρι την αγορά prj-πανιού.
γ) Λόγω χώρου-σαλόνι σπιτιού μικτής χρήσης (όπως θα δείτε), αλλά και γειτονιάς (που δεν θα δείτε), δεν με ενδιαφέρει πάρα πολύ η μεγάλη ένταση στα ηχεία (δεν νομίζω ότι θα παίξουν ποτέ στα peak τους, αλλά μάλλον σε normal επίπεδα με κάποιες “εξάρσεις” κατά περίπτωση-ώρα), όσο η καλή απόδοση-ποιότητα ακόμα και από χαμηλές εντάσεις.
δ) Εφόσον μάλλον πρέπει να διαλέξω “κατεύθυνση”, θα προτιμούσα ηχεία που να αποδίδουν περισσότερο "μουσικά", παρά κινηματογραφικά, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε για μικρά σύνολα “τύπου” Β&W, MT-20 ή 30, αλλά για κάτι λίγο πιο “γεμάτο” τουλάχιστον ως προς τα 2 μπροστινά.
ε) Σε σχέση με τα παραπάνω προσανατολίζομαι σε λύση 5 ηχείων, χωρίς sub, όπου τα 2 μπροστινά να είναι 2,5 ή 3 δρόμων-δαπέδου για να αναπληρώνουν την απουσία του sub.
στ) Υπάρχει ένας ακόμη περιορισμός (μη μου πείτε ότι δεν σας κούρασα γιατί είτε είστε πολύ υπομονετικοί-ευγενείς είτε καλοί στην υποκριτική... :roll:) σε ό,τι αφορά στο κεντρικό. Ο διαθέσιμος χώρος που υπάρχει στο έπιπλο που φαίνεται στο σχέδιο είναι περίπου 48x48cm (ΠxΒ).

Για τους παραπάνω λόγους, και λόγω συμπάθειας προς τη συγκεκριμένη εταιρεία προσανατολίζομαι προς μία λύση B&W (σειρά 60X ,S3 ) πιθανόν με κάποιον ενισχυτή από τη Denon. Εσείς τι λέτε, “στέκει” η ιδεά;

Το παραπάνω set το έχω ακούσει σε φίλο και απέδιδε πολύ όμορφα κινηματογραφικά. Μουσικά όμως;;; Γι' αυτό, θα ήθελα να μου πείτε και τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις τόσο για τη μουσικότητα του παραπάνω set όσο και για άλλα set up που έχετε ακούσει ή προτείνετε.

Όμως, όπως πως είπαμε, “πάσα προσφορά (γνώμη) δεκτή” , οπότε…
Κυρίες και Κύριοι παρακαλώ τα "φώτα" σας, ή καλύτερα τα ώτα σας :!: :!: :!:

Reaction score
5
Τα B&W 603 που λες τα εχω ακουσει και εχουν αρκετα καλες χαμηλες (τα δαπεδου) οποτε θα καλυψουν καπως την ελλειψη του sub και σε στερεοφωνικο προγραμμα.
ο χωρος σου ειναι καλος με μονο αρνητικο το οτι τα μπροστινα ηχεια ειναι λιγο κοντα μετεξυ τους σε σχεση με την αποσταση ακροασης -λογικα θα ειναι λιγο στενη η στερεοφωνικη εικονα.
βεβαια δεν ξερω αν φτανουν τα 2000€ για 5 ηχεια και ενισχυτη.

Οσο για το χωρο που λες για το κεντρικο δεν το καταλαβα και πολυ... που υπαρχει αυτος ο ελευθερος χωρος; μπροστα απο την TV ή στο επιπλο μεσα;

Reaction score
1
Γιώργο κατ' αρχήν σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

ο χωρος σου ειναι καλος με μονο αρνητικο το οτι τα μπροστινα ηχεια ειναι λιγο κοντα μετεξυ τους σε σχεση με την αποσταση ακροασης -λογικα θα ειναι λιγο στενη η στερεοφωνικη εικονα
Δυστυχώς έχεις δίκιο, αλλά βλέπεις οι κατασκευαστές δεν λαμβάνουν πάντοτε υπόψη τους τις απαιτήσεις ενός συστήματος. Πάντως έχω την αίσθηση κυρίως λόγω χωροταξικών περιορισμών- ότι η διάταξη θα είναι λίγο σαν τραπέζιο σχήμα όπου τα εμπρός ηχεία θα είναι σε κοντύτερη απόσταση από ότι τα πίσω. Νομίζεις ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εικόνα-ποιότητα του ήχου (ανεξάρτητα από την τελική επιλογή των ηχείων);

βεβαια δεν ξερω αν φτανουν τα 2000€ για 5 ηχεια και ενισχυτη
Επειδή παρακολουθώ αρκετό καιρό το site και πολλοί φίλοι έχουν αρκετά καλή γνώση και της αγοράς αλλά και των συστημάτων που κυκλοφορούν (ως παλιότεροι στο άθλημα :wink:) είπα να βάλω ένα όριο για να έχουμε μία τάξη μεγέθους. Τώρα αν είναι να πάρω κάτι καλύτερο ξεφεύγοντας λίγο παραπάνω το συζητάω, αναλόγως και τί σημαίνει το "ξεφεύγω" σε κάθε περίπτωση. Πάντως σίγουρα δεν είναι στις δυνατότητες-απαιτήσεις μου κάποια high-end λύση.
Έτσι, έθεσα ένα ποσό για να γλιτώσουμε από μεγάλο "άνοιγμα" επιλογών που δεν μπορώ να καλύψω ή αν ξέρουν κάποιοι φίλοι να μου προτείνουν κάποιες άλλες λύσεις σε αυτό το budget.
Τα B&W-Denon δεν είναι δεσμευτικά, απλά κάποια στιγμή που τα άκουσα μου άρεσαν γι' αυτό τα ανέφερα ως παράδειγμα. Έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια-σχόλια για Dali, Infinity, Tannoy κ.α., τα οποία όμως δεν έχω ακούσει. Γι' αυτό ζητάω γνώμες, γιατί όπως καταλαβαίνεις προτιμώ να περιορίσω τις επιλογές σε 4-5 μάρκες το πολύ αφού είναι δύσκολο να τρέχεις σε πολλούς αντιπροσώπους (στριμώχνοντας απογεύματα ή Σάββατα) για να ακούσεις διάφορες μάρκες. Άσε που σε κάθε περίπτωση οι χώροι-ρυθμίσεις-ηχητικό αποτέλεσμα στους εκάστοτε αντιπρόσωπους είναι διαφορετικοί, άρα και οι άμεσες συγκρίσεις δύσκολες. :?

Οσο για το χωρο που λες για το κεντρικο
Όπως πολύ σωστά υπέθεσες υπάρχει αυτός ο χώρος διαθέσιμος σε 2 ράφια του επίπλου (μέσα). Οπότε προσανατολίζομαι στο ένα να βάλω των ενισχυτή ή το player και στο άλλο το κεντρικό ούτως ώστε ούτε την τηλεόραση να εμποδίζω, ούτε και να δεμσευτώ αργότερα με την τοποθέτηση του prj-πανιού.

Reaction score
5
Stelexos said:
Νομίζεις ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εικόνα-ποιότητα του ήχου (ανεξάρτητα από την τελική επιλογή των ηχείων);

Τα B&W-Denon δεν είναι δεσμευτικά, απλά κάποια στιγμή που τα άκουσα μου άρεσαν γι' αυτό τα ανέφερα ως παράδειγμα.
Καλα μην αγχωνεσαι... και εγω καπως ετσι τα εχω.... 3+μ μεταξυ τους και 4,5-5μ αποσταση ακροασης... δε μπορω να πω οτι ακουω κανονικο στερεο, αλλα συμβιβαζομαι και με την καλη αποσταση θεαασης απο το πανι...

Φυσικα αν ο προυπολογισμος φευγει λιγο μπορεις να ξεκινησεις με τα 2 μπροστα και τον ενισχυτη και να το χτισεις σιγα σιγα το συστημα...

Reaction score
5
Re: Πάσα προσφορά (γνώμη) δεκτή

*** τι το υβριστικο θα μπορουσε να χωρεσει σε μια απλη ερωτηση....****

Η απορια μου ελυθηκε.... μολις .... και επεσα απ τα συννεφα.... ************

btw.... ουτε εγω γουσταρω τα τζακια γιατι σε περιοριζουν στο συστημα και δε σου αφηνουν επιλογες....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042
Δύσκολη περίπτωση, από χωροτακτικής πλευράς. Πάντως, ρίξε ένα ευήκοον ους και στα Audio Spectrum. Υποψιάζομαι ότι θα τα εκτιμήσεις περισσότερο από τα B&W. Επίσης, εξέτασε και την ανάλογη σειρά της Klipsch.

Reaction score
14
Παιδιά, ο φίλτατος Stelexos έχει ένα διχίλιαρο όλα μαζί για AV και ηχεία.
Ένας AV της προκοπής σε τιμές "ελεύθερης αγοράς" κοστίζει 800 με 1.000 euro.
Συνεπώς ...αν το αντιλαμβάνομαι σωστά μάλλον δεν θα πρέπει να περάσει τα 1.000 - 1.200 euro
και για τα 5 ηχεία. Αμέσως αμέσως (διωρθώστε με) οι επιλογές σε ηχεία (B&W σειρά 600 και AS) θα
πρέπει να γινουν συγκαταβατικότερες.

Reaction score
5
Εγώ θα έπεφτα στα 500-600 ευρώ για AV receiver και τα υπόλοιπα στα ηχεία. Πιο πολύ καιρό θα κρατήσει τα δεύτερα.

Reaction score
1
Λοιπόν αφού ευχαριστήσω όλους τους φίλους που ασχολούνται με το πρόβλημά μου να κάνω μερικές διευκρινήσεις:

@ RDoh:
Δεν καταλαβαίνω γιατί κατά τη γνώμη σου ενοχλεί το τζάκι στη συγκεκριμένη θέση που έχει τοποθετηθεί (πίσω γωνία), τη στιγμή μάλιστα που απέχει ήδη 40cm από το τέλος του καναπέ. Θα καταλάβαινα περισσότερο την ένστασή σου (η οποία σημειωτέον είναι τελικά και δική μου), αν έκανες κάποιο σχόλιο για την πόρτα εισόδου η οποία -λόγω θέσης- "εμποδίζει" τη συμμετρία των εμπρός με τα πίσω ηχεία. Αλλά για το τζάκι;;;
Επειτα ας μην ξεχνάμε ότι τα σπίτια μας δεν φτιάχνονται ως αποκλειστικοί χώροι για AV εφαρμογές. Μακάρι να είχαμε όλοι τη δυνατότητα να φιάξουμε αποκλειστικούς χώρους π.χ.play-rooms για home cinema. Απλά, πιστεύω ότι μέσα σε όλα προσπαθούμε, με δεδομένα οικονομικά να αποκτήσουμε πρώτα ένα σπίτι (ακόμα και με 30-40 χρόνια δάνεια) και σε αυτό να "στριμώξουμε" και την αγάπη μας μας για λίγο πιό ικανοποιητικές θεάσεις και ακροάσεις. Άρα, ένα σπίτι οφείλει να μας ικανοποιεί και αισθητικά αλλά και λειτουργικά, με τους απαραίτητους πάντα συμβιβασμούς. Δε συμφωνείς;

@ Κώστα Κόγια:
Έχουμε κάποια πληροφορία για το πού θα μπορούσα να ακούσω τα Audio Spectrum (αν υπάρχει πρόβλημα και θεωρηθεί διαφήμιση, ευχαριστώ εκ των προτέρων για το pm)

@Όλους τους φίλους:
Ανεξάρτητα με το ύψος του budget, το οποίο τελικά θα διαμορφωθεί όταν θα έχω κάποια εντύπωση από ήχο και ποιότητες, η γνώμη μου είναι να κινηθώ σε μία αναλογία 75:25 στη σχέση ηχείων:ενισχυτη.
Θεωρώντας ότι ο ενισχυτής: α) αντικαθίσταται μελλοντικα πιό εύκολα από ένα set ηχείων, και β)σίγουρα εκσυγχρονίζεται σαφώς περισσότερο από ότι η τεχνολογίες των ηχείων (τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα τιμών που τώρα προσανατολίζομαι), νομίζω ότι θα κινηθώ με αυτό το σκεπτικό στην επιλογή μου. Κλίνω δηλαδή περισσότερο προς τη γνώμη του "ak1s". Το θεωρείτε λάθος σαν σκεπτικό;

@ Γιώργο Ανδρεάδη
Γιώργο, συμφωνώ με την τοποθέτησή σου περί αποφυγής ενός οικονομικού πακέτου και προτίμησης σταδιακού "χτισίματος" ενός καλύτερου συστήματος. Μάλιστα δε σου κρύβω ότι με δεδομένη την επιλογή μου για περισσότερη μουσικότητα στα ηχεία είχα σκεφθεί μήπως είναι δυνατόν να αγοράσω αρχικά δύο πολύ καλύτερα ηχεία για μουσική και μόνο, και να περιοριστώ σε ένα σχετικά φθηνό compact σύστημα μικρών ηχείων (σε αυτή την περίπτωση 5.1) για τις ανάγκες του Home Cinema.

Απλά, σε συζητήσεις με φίλους, μου είπαν ότι αυτό δεν γίνεται [;;;] τεχνικά με έναν μόνο ενισχυτή και έτσι η σκέψη εγκαταλήφθηκε. Άσε που διαβάζοντας κάπου στο δίκτυο ανέφεραν ότι με την αλλαγή στις τεχνολογίες πηγών (dvd) τα μουσικά CD / DVD ήχου θα αποκτήσουν όλα πολυκάναλο ήχο που θα μοιράζεται σαφώς καλύτερα σε περισσότερα των 2 ηχείων. Οπότε....

Reaction score
2
ak1s said:
Εγώ θα έπεφτα στα 500-600 ευρώ για AV receiver και τα υπόλοιπα στα ηχεία. Πιο πολύ καιρό θα κρατήσει τα δεύτερα.
και γω και τετοιο σκεφτομουνα........

Reaction score
5
Stelexos said:
Απλά, σε συζητήσεις με φίλους, μου είπαν ότι αυτό δεν γίνεται [;;;] τεχνικά με έναν μόνο ενισχυτή και έτσι η σκέψη εγκαταλήφθηκε. Άσε που διαβάζοντας κάπου στο δίκτυο ανέφεραν ότι με την αλλαγή στις τεχνολογίες πηγών (dvd) τα μουσικά CD / DVD ήχου θα αποκτήσουν όλα πολυκάναλο ήχο που θα μοιράζεται σαφώς καλύτερα σε περισσότερα των 2 ηχείων. Οπότε....
Γινεται αυτο που λες. Παιρνεις τα 2 καλα ηχεια για μπροστα, παιρνεις και ενα 5,1 πακετακι φτηνο και απλα ..
α) συνδεεις και τα 5,1 ηχεια στην εξοδο ηχειων Β (πραγμα το οποιο σημαινει οτι θα πρεπει να αλλαζεις απο τον ενισχυτη την εξοδο) = Οχι και τοσο ευχρηστο, ή
β) συνδεεις τα 2 μεγαλα και ταυπολοιπα απο το πακετο.

Βεβαια θα μπορουσες να παρεις 2 οικονομικα ηχεια για πισω περιφεριακα, που ετσι κι αλλιως δεν θα εχουν και τοσο σημασια στον ηχο και θα μπορεις να τα κρατησεις και μετα. Αργοτερα παιρνεις και ενα καλο κεντρικο.

Reaction score
1
συνδεεις τα 2 μεγαλα και ταυπολοιπα απο το πακετο
Συγνώμη γιατί σε "έχασα". Εννοείς ότι συνδέονται τα 2 μπροστινά του "πακέτου" με τα 2 "μεγάλα" ταύτόχρονα;
Και αν ναι, πώς απομονώνονται όταν παίζει μόνο μουσική το σύστημα;

Βρε λές τελικά.... χμμμμμμ;;; :?

Reaction score
14
Stelexos said:
Κλίνω δηλαδή περισσότερο προς τη γνώμη του "ak1s". Το θεωρείτε λάθος σαν σκεπτικό;

'Οχι απαραίτητα.
Απλά (πιστεύω) τα 200 euro πάνω κάτω σε έναν AV της κατηγορίας έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό που
αγοράζεις και ακούγεται τελικά ενώ στα ηχεία όχι.
Για παράδειγμα θα σου πω ότι έχω ακούσει ηχείο του χιλιάρικου να ακούγεται καλύτερα από κάποιο των χιλίων πεντακοσίων...αλλά και από κάποιο του διχίλιαρου.
Αυτό το "φαινόμενο" δεν το έχω δει ακόμη σε AV ραδιοενισχυτή.
Αν βέβαια θέλεις να τρέξεις και εσύ το ράλλυ των HDMI και των conversion...τον ξεχνάς τον "καλό" AV.
Αυτή είναι βέβαια η προσωπική μου γνώμη... :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Stelexos

2 λύσεις μπορώ να σκεφτώ στο πρόβλημα σου

α) αγοράζεις τώρα εναν καλό ενισχυτή και ενα ζευγάρι ηχεία με κόστος 1000€ περίπου το καθένα, και αργότερα προσθέτεις τα περιφερειακά και το κεντρικό ηχείο

β) αγοράζεις ένα καλό ζεύγος ηχείων για μπροστά, δύο απλά περιφερεικά και ένα απλό κεντρικό. Ο ενισχυτής δεν θα είναι τόσο καλός όσο πριν, αλλά μπορείς αργότερα να προσθέσεις έναν τελικό...

Προσωπικά θα πήγαινα για την λύση α). Είναι πιο futureproof και δεν μπλέκεις με προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών κλπ κλπ.

Άρα άκου πρώτα μερικά ηχεία μέχρι 1000€ .
Ενδεικτικά
- Dynaudio Audience 62
- Monitor Audio Silver RS8
- Triangle Heliades ES
- JBL L880
- B&W DM 603S3
- Dali Icon 6

Και μετά βρες έναν ενισχυτή ικανό να τα οδηγήσει. Προσωπικά προτιμώ τους Denon και τους Marantz, αλλά καλό είναι να ακούσεις ολους τους πιθανους συνδυασμούς πριν αγοράσεις.

Reaction score
5
Stelexos said:
συνδεεις τα 2 μεγαλα και ταυπολοιπα απο το πακετο
Συγνώμη γιατί σε "έχασα". Εννοείς ότι συνδέονται τα 2 μπροστινά του "πακέτου" με τα 2 "μεγάλα" ταύτόχρονα;
Και αν ναι, πώς απομονώνονται όταν παίζει μόνο μουσική το σύστημα;

Βρε λές τελικά.... χμμμμμμ;;; :?
Οχι, συνδεεις τα 2 μεγαλα ως μπροστα για να εχεις καλο στερεοφωνικο ηχο και τα υπολοιπα (πισω περιφεριακα + κεντρικο) του πακετου, εκτος των μπροστιμων του.

Αλλα καλυτερα να κανεις αυτο... ***Βεβαια θα μπορουσες να παρεις 2 οικονομικα ηχεια για πισω περιφεριακα, που ετσι κι αλλιως δεν θα εχουν και τοσο σημασια στον ηχο και θα μπορεις να τα κρατησεις και μετα. Αργοτερα παιρνεις και ενα καλο κεντρικο.***

Reaction score
297
Stelexos said:
@ RDoh:
Δεν καταλαβαίνω γιατί κατά τη γνώμη σου ενοχλεί το τζάκι
Δεν με ενοχλεί το τζάκι σου ειδικώς. ΜΙΣΩ τα τζάκια γενικώς! :twisted: (Αν και εδώ που τα λέμε θα μπορούσαν να αχρηστευθούν και να γίνουν κόρνες μπάσσων :idea:) 8)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.209
Members
38.306
Νεότερο μέλος
lntalis75