Παίζοντας Με ...τις Λάμπες.

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Λυχνίες 6922, 6DJ8, E88CC, ECC88 και λοιπές προενισχύτριες...

Ποιες προενισχύτριες λάμπες σας άρεσαν πιο πολύ. Καλό θα ήταν, οι απαντήσεις που θα ακολουθήσουν να έχουν την μορφή (Μάρκα, Τύπος, Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά και τέλος Σχόλια, Περιγραφή Εφαρμογών και Ακουστικές Εντυπώσεις).

π.χ.

- Siemens E88CC, gold pin: "Τις χρησιμοποίησα σε ένα phono stage και αντικατέστησα τις είδη υπάρχουσες Sovtek 6922. Το αποτέλεσμα ήταν να μου αποδώσει πιο καθαρά και με καλύτερη λεπτομέρεια την μεσαία περιοχή των συχνοτήτων, όμως μου εξαφάνισε το "χαμηλό" και μου "σμίκρυνε" αισθητά τα σώματα των οργάνων.".
 

Μηνύματα
3.061
Reaction score
632
Δεν έχω χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες λάμπες.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι οι προενισχύτριες λυχνίες δίνουν την ηχητική υπογραφή στα ενισχυτικά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις τελικές λυχνίες του σταδίου εξόδου. Ίδιος τύπος αλλά διαφορετική μάρκα, έτος κατασκευής για τις ΝOS (new old stock), διαφορές στον ήχο.
Προσωπικά δεν είμαι και πολύ φαν των ΝOS γιατί απαιτείται ψάξιμο , πολλά χρήματα και μπορεί να είναι μάπα το καρπούζι. Προτιμώ τις σύγχρονηες παραγωγής λυχνίες.
Άσε που υπάρχουν και απατεώνες σε κάτι ebay που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Δεν μπορείς να έισαι σίγουρος. Και τότε έφτιαχναν φασόν λυχνίες.
Από εργοστάσια άγνωστα με την "κατάλληλη" ετικέτα γίνονταν "επώνυμες" και τώρα καλούμαστε εμείς να ψάχνουμε για leftovers του '50, '60 και '70 επειδή γράφει ο καθένας την χαζομάρα του.
Καλύτερα κατα τη γνώμη μου οι καινούργιας παραγωγής.

Και πιο φτηνές είναι και πιο ευκολα τις βρίσκεις.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Τι έγινε βρε παιδιά;;; Μόνο ο Γιάννης έχει επαφή με λάμπες σε αυτό το site;;;

Τέλος πάντων. Φίλε Γιάννη έχεις δίκαιο για αυτά που λες σχετικά με τις λάμπες προενίσχυσης, τόσο για την ηχητική τους υπογραφή, όσο και για την δυσκολία εύρεσης πραγματικά καλών λυχνιών.

Όμως, αυτό που ψάχνω πιο πολύ σε αυτό το thread, είναι να ακούσω (διαβάσω) κάποιες ηχητικές εμπειρίες από διάφορα ματσαρίσματα λυχνιών με μηχανήματα προενίσχυσης.

Επειδή, όπως πολύ σωστά είπες, υπάρχουν πολλά "φύκια" στην αγορά, θέλω να δω αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια στοιχεία στην επιφάνεια (όσα και να είναι αυτά), που να συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση μας.

Για να γίνω πιο σαφής, θα ήθελα να γραφτούν απαντήσεις σαν την δική σου, όμως να αναφέρουν ονόματα και λεπτομέρειες.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.946
Reaction score
127.540
"""- Siemens E88CC, gold pin: "Τις χρησιμοποίησα σε ένα phono stage και αντικατέστησα τις είδη υπάρχουσες Sovtek 6922. Το αποτέλεσμα ήταν να μου αποδώσει πιο καθαρά και με καλύτερη λεπτομέρεια την μεσαία περιοχή των συχνοτήτων, όμως μου εξαφάνισε το "χαμηλό" και μου "σμίκρυνε" αισθητά τα σώματα των οργάνων."""

Αυτό που αναφέρεις δεκτό και σωστό αλλά στο συγκεκριμένο μηχάνημα και σετάπ. Σε άλλο μηχάνημα η Sovtek 6922 μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα από την Siemens E88CC. Οπότε οι γενικεύσεις δεν πολυέχουν νόημα.

Όλες οι λαμπίτσες είναι καλές και σε καλό κύκλωμα παίζουν θαυμάσια και όλες έχουν ηχητικό χαρακτήρα (διαφορετικό μεταξύ τους) και με ανάλογη έξυπνη χρήση υλικών (κυρίως πυκνωτών και αντιστάσεων) μπορείς όλες να τις φέρεις να παίζουν εκεί που θες κι όπως θες.

Βοήθησα?
 

Μηνύματα
385
Reaction score
7
Οι παραπάνω siemens έχουν δοκιμαστεί και ακούγονται όπως ακριβώς περιγράφηκε.Οι sovtek επιλέγονται από τους κατασκευαστές λόγω της χαμηλής τιμής τους, της αξιοπιστίας τους και του ισορροπημένου τονικά χαρακτήρα τους. Ομως στα περισσότερα μηχανήματα της αγοράς ακούγονται σχετικά "σκληρές" συγκριτικά με άλλες NOS. Amperex 6DJ8 bugle boys : Εχουν δοκιμαστεί σε συνδυασμό με τις παραπάνω siemens και φέρνουν πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα σα συνδυασμός γιατί συμπληρώνουν τα μπάσα που δεν έχουν οι siemens (αλλά δεν έχουν τα πρίμα των siemens). Telefunken CCA : Είναι οι ακριβότερες και θεωρούνται οι καλύτερες όλων. Εχουν ακουστεί σε συνδυασμό με sovtek και το αποτέλεσμα δε μου άρεσε. Είναι πεντακάθαρες και πλήρεις στο φάσμα (προβολική μεσαία για τα γούστα μου) αλλά με τις sovtek για κάποιο λόγο δεν μου έκατσαν καλά. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω τα λεφτά που κάνουν 8 τέτοιες για να δώ τί γίνεται αν τις έχεις όλες ίδιες. Το κόστος είναι εξωφρενικό. Ο καλύτερος συνδυασμός μου με λογικό κόστος (παίζω τώρα έτσι) είναι siemens E88CC gold pins + amperex bugle boys (4+4).
 

Μηνύματα
3.061
Reaction score
632
Το tube rolling καλά κρατεί βλέπω. :wink:
Μια ερώτηση Μπάμπη: σε phono stage έκανες αυτές τις δοκιμές ή σε λαμπάτο CD Player? Ρωτώ από περιέργεια. Νομίζω ότι ανάλογα και με το κύκλωμα όπως είπε πιο πάνω ο costas EAR οι λάμπες δίνουν την ηχητική τους υπογραφή.
Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει 6922/6DJ8 ή ΕCC 88 και δεν έχω άποψη.
Να πω την αλήθεια δεν το πολυψάχνω κιόλας. Οι συσκευές μου έχουν 6SΝ7 και 12ΑΧ7 και δεν έχω κάνει ακόμα καμμιά αλλαγή στις λάμπες.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Φίλε Κώστα (EAR), φυσικά και όλα είναι θέμα matching. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θεωρώ όμως ότι πέρα από τον παράγοντα "matching", υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις λάμπες μεταξύ τους και είναι διακριτά σε έναν μεγάλο βαθμό.

Εμμένω στο ότι έχεις δίκαιο για το θέμα matching και "επιμέρους ρυθμίσεων", όμως ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το thread είναι για να μπορέσουμε (αν τα καταφέρουμε), να βγάλουμε μερικά tips για κάποιους κατόχους μηχανημάτων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει BAT VK-P5 (phono stage), ή Audio Research PH-3 SE (phono stage), ή Sonic Frontiers SFP-1 (phono stage) κλπ. κλπ., εγώ θα μπορούσα να τον βοηθούσα σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό για το ποιες λάμπες ταιριάζουν καλύτερα με αυτά τα μηχανήματα, πέρα από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μηχανήματα μας δεν είναι ίδια.
Φυσικά αν τα υπόλοιπα μηχανήματα μας ήταν ίδια, τότε θα μπορούσα να τον βοηθήσω ακόμα πιο πολύ, όμως πιστεύω ότι έστω και έτσι μπορεί να βγει ένα πολύ σημαντικό tip.

Πάντως, πιστεύω ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά. :)
 

Μηνύματα
385
Reaction score
7
Ούτε σε phono ούτε σε CD player Γιάννη. Ο αριθμός αυτός των λαμπών (8) συνήθως μόνο σε προενισχυτές line βρίσκεται. Πρότασή μου : Αν είσαι ΟΚ με τις λάμπες που έχεις μην αρχίσεις το παιχνίδι γιατί 1) τρώει λεφτά στα σίγουρα, ξεκινάς από τα 40€ για το ζευγάρι και μπορεί να φτάσεις στα 300 (όμως χόμπυ είναι από την άλλη, εδώ άλλοι τα παίζουν στα ζάρια) 2) Δεν βγάζεις άκρη πάντα, tuning το ένα ξεtuning το άλλο και τρέχα γύρευε.. Θυμάμαι πριν χρόνια ένα φίλο που με είχε πάρει τηλέφωνο και μου έλεγε ότι το CDplayer του (ένα sony) είχε 4 διακόπτες που επέλεγες το "στύλ" του ήχου που θέλεις (κάτι σαν ψηφιακό φίλτρο πάνω στο player) και το πρόβλημά του : ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. Εχω διαβάσει δεκάδες reviews για λάμπες και από reviewers από tube gurus και από απλούς χαιφιντελίστες και έχω να πω το εξής : Τα μισά είναι αλήθεια και σωστά, τα άλλα μισά είναι μάλλον ανακρίβειες που οφείλονται στην έπαρση της στιγμής ή στην έλλειψη εμπειρίας του συγκεκριμένου reviewer. Επίσης παίζει και ο μεγάλος υποκειμενικός παράγοντας του προσωπικού γούστου. Θα μου πείτε και τι άλλο να κάνουμε ? Οντως δεν υπάρχουν πολλά. Εγώ αν μπορούσα να δανειστώ 5 διαφορετικά είδη λάμπας για κανα χρόνο μπορεί και να έκανα την ασφελέστερη επιλογή για μένα αλλά ποιός τα δανείζει ?
 

Μηνύματα
3.061
Reaction score
632
Μιλάς πολύ σωστά Μπάμπη. Κι εμένα αυτός είναι ο κανόνας μου: "αν κάτι παίζει καλά και είσαι ευχαριστημένος μην το αλλάζεις".
Δεν θέλω να μπω σ' αυτο το παιχνίδι γιατί φαντάζομαι τι θα συμβεί όπως συνήθως.
Κάποια θα ακούγονται θεϊκά με τις Α λάμπες, κάποια άλλα με τις Β, άλλα με τις Γ και πάει λέγοντας. Ούτε μπορώ για κάθε κομμάτι ή δίσκο να αλλάζω και την αντίστοιχη λάμπα για ν' ακουστεί καλύτερα!
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Ο Μπάμπης έχει δίκαιο. Το παιχνίδι αυτό είναι πολυέξοδο και κρύβει πολλές παγίδες.

Όμως μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα "παιχνίδι", που η συμμετοχή μας σε αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την προσωπική μας επιλογή.

Αν θέλουμε παίζουμε, αν όχι ...όχι.

Επίσης, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις λάμπες και τον ηχητικό τους χαρακτήρα, πιστεύω ότι μόνο μέσω αυτού του παιχνιδιού μπορούμε να το πετύχουμε, ενώ κρίνω πολύ σημαντική την βοήθεια που θα αποκομίζαμε από τα tips των διαφόρων συμμετεχόντων στην κουβέντα.

Επίσης, ο Μπάμπης έθιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα-γεγονός, που δεν είναι άλλο από την τρέλα μας για tunάρισμα των συστημάτων μας με κάθε τρόπο. Επειδή λοιπόν, οι λάμπες ανέκαθεν αποτελούσαν έναν βασικό τρόπο tunαρίσματος, πιστεύω ότι μέσα από αυτό το thread (αν αναπτυχθεί σωστά), θα αποκομίσουμε αρκετά σημαντικές πληροφορίες.
 

Μηνύματα
559
Reaction score
1
Βέβαια, εκεί που θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Μπάμπη και τον Γιάννη, είναι στο ότι αν κανείς έχει πετύχει το ηχητικό αποτέλεσμα που τον ικανοποιεί …τότε δεν πρέπει να πειράξει τίποτα.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.090
Μηνύματα
2.888.022
Members
37.984
Νεότερο μέλος
fchristos
Top