Προ Και Τελικοσ Ενα Ταιριαστο Ζευγαρι?

Reaction score
0
Καλή σας μέρα και καλό μήνα.

Τελευταία μου δημιουργήθηκε μια απορία σχετική με το ταίριασμα ενός προ με κάποιον τελικό και τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορούν να φέρουν καλό ηχητικό αποτέλεσμα.

Κάθε προ έχει μια τιμή αντίστασης εξόδου, και κάθε τελικός μια τιμή εισόδου αντίστοιχα. Λογικό είναι να υπάρχει και κάποια λογική βάση της οποίας κάποιες τιμές ταιριάζουν και κάποιες όχι.

Ποιός λοιπόν μπορεί να μας δώσει ένα μπούσουλα να ξέρουμε τι ταιριάζει με τι και να μην πετάμε τα λεφτά μας βάση της λογικής " 'Ελα μωρέ, μια χαρά ταιριάζει".

Για παράδειγμα, ένας λαμπάτος προ που έχω στο νού έχει αντίσταση εξόδου 1 KOhm. O τρανζιστοράτος τελικός μου τί αντίσταση εισόδου θα' πρεπε να έχει ώστε να ταιριάξουν??? Θα βγεί αποτέλεσμα ή πετάω λεφτά?

Παρακαλώ για τη βοήθειά σας

Reaction score
650
Γεια και χαρά φίλε! Το θέμα ταίριασμα πέρα από τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάζεται και σαν ακουστικό αποτέλεσμα (ηχητικό ταίριασμα).

Ο προ είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό υπεύθυνος για τον τελικό ήχο που θα πάρεις. Σε πολλά συστήματα η αλλαγή προ έχει και το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα.
Το θέμα ταίριασμα (ηλεκτρικά) λαμπάτου προ με τρανζιστοράτο τελικό δεν έχει σχέση μόνο με την αντίσταση εξόδου (προ) - αντίσταση εισόδου (τελικός) μόνο, αλλά και με την μέγιστη στάθμη εξόδου του προ και την ευαισθησία εισόδου του τελικού.
Ο προ πρέπει να παρέχει ικανό ρεύμα στην έξοδό του ώστε να οδηγεί απροβλημάτιστα τον τελικό που θα συνδεθεί στις εξόδους του. Ο τελικός ανάλογα με την ευαισθησία εισόδου του θα οδηγηθεί επαρκώς ή θα υπεροδηγηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει παραμόρφωση.
Οι λαμπάτοι προ συνήθως έχουν αρκετό ρεύμα εξόδου πάνω από 20 Volt και μπορεί να υπεροδηγηθεί ο τρανζιστοράτος τελικός αν ην ευαισθησία εισόδου του είναι υψηλή
(π.χ. λιγότερο από 1 Volt και ταυτόχρονα η αντίσταση εισόδου του χαμηλή π.χ. 1 ΚΩ).
Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά και στην πράξη μπορεί να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Θα σου πρότεινα να πάρεις τον τελικό σου και να τον πας να τον ακούσεις με τον προ που θέλεις για να διαπιστώσεις και μόνος σου και το ηχητικό ταίριασμα και το ηλεκτρικό.
"Πράξις θεωρίας επίβασις" έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.023
Members
38.278
Νεότερο μέλος
lagoudas1957