Πρόβλημα με ενισχυτή!

Reaction score
0
Καλησπέρα,
Εχω εναν ενισχυτή earthquake 2x300 και εχω συνδεσει πάνω του 2 ηχεια ΟΒΑΛ και 2 κόρνες της πλακας .
Το θέμα ειναι το εξής. Μόλις ανεβάζω την ισχύ πανω απο το 24 στο ράδιο ( ειναι αρκετα δυνατά ) αρχίζει σιγα σιγα και λιώνει την ασφάλεια . Άνοιξα τον ενισχυτή δεν φαινετε μεσα να εχει σκασει κανας πυκνωτής η κατι αλλο στραβό , του εβαλα και πάστα στις ψυχτρες μηπως θερμενετε αλλα τιποτα .
Σιγά σιγα λιώνει την ασφάλεια. Εαν το εχω στο χαμηλό ολα καλά..Μολις το βάζω ψιλά λιώνει την ασφάλεια και κλείνει ο ενισχυτής μετα απο λίγο. Μολις κλεισω το ραδιο για λιγο και ξανανοιξω παιζει κανονικα ( και με λίγο λιωμένη την ασφάλεια ) ..

Τι λέτε ?

Reaction score
0
Προφανώς ο ενισχυτης τραβάει περισσότερο ρεύμα από ότι είναι υπολογισμενη η ασφάλεια. Ποιά ασφάλεια σου καίει; τη δίκη του η της τροφοδοσίας από την μπαταρία;

αν είναι το δεύτερο, πρόσεξε μην αλλάξεις απλά την ασφάλεια με μεγαλύτερη, θα θέλει και πιο χοντρό καλώδιο...αλλιώς να έχεις αγκαλιά και τον πυροσβεστηρα, μήπως και προλάβεις τη φωτιά. Είχες άλλο, μικρότερο ενισχυτη πριν με τα ίδια καλώδια;

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Reaction score
41
Απάντηση: Πρόβλημα με ενισχυτή!

Προφανώς ο ενισχυτης τραβάει περισσότερο ρεύμα από ότι είναι υπολογισμενη η ασφάλεια. Ποιά ασφάλεια σου καίει; τη δίκη του η της τροφοδοσίας από την μπαταρία;

αν είναι το δεύτερο, πρόσεξε μην αλλάξεις απλά την ασφάλεια με μεγαλύτερη, θα θέλει και πιο χοντρό καλώδιο...αλλιώς να έχεις αγκαλιά και τον πυροσβεστηρα, μήπως και προλάβεις τη φωτιά. Είχες άλλο, μικρότερο ενισχυτη πριν με τα ίδια καλώδια;

Πολύ σωστά!
Ποια ασφάλεια σου καίει?
Αν δεν έχεις ασφάλεια στην μπαταρία (εμπρός), πάρε τον πυροσβεστήρα στο κάθισμα του συνοδηγού και τρέχα σε κάποιον καλό car audio εγκαταστάτη μπας και προλάβεις τη φωτιά!!

Reaction score
0

30ρα ασφαλεια εχω... εχω μπροστα ασφαλεια στην μπαταρια..ειχα ποιο μικρο ενισχυτη ναι ...να βαλω μεγαλυτερες ασφαλειες ?

Reaction score
0
30ρα ασφαλεια εχω... εχω μπροστα ασφαλεια στην μπαταρια..ειχα ποιο μικρο ενισχυτη ναι ...να βαλω μεγαλυτερες ασφαλειες ?
Τι σου ειπα παραπάνω, διαβασες; το καλώδιο-ασφάλεια έχουν τοποθετηθεί για μικρότερη κατανάλωση. Αν αλλάξεις μόνο ασφάλεια, θα χεις φόβο για καμία φωτιά (δεν μπορώ και 100% να σου πω χωρίς να ξέρω διατομες και κατανάλωση). ΔΕΝ αλλάζεις μόνο ασφάλεια μόνος σου. Αφού δεν ξέρεις πας σε κάποιον που ξέρει, γιατί είναι πολύ πιθανό να χρειάζεσαι και αλλαγή καλωδίου.

Reaction score
245
Καλησπέρα,
Εχω εναν ενισχυτή earthquake 2x300 και εχω συνδεσει πάνω του 2 ηχεια ΟΒΑΛ και 2 κόρνες της πλακας .
Το θέμα ειναι το εξής. Μόλις ανεβάζω την ισχύ πανω απο το 24 στο ράδιο ( ειναι αρκετα δυνατά ) αρχίζει σιγα σιγα και λιώνει την ασφάλεια . Άνοιξα τον ενισχυτή δεν φαινετε μεσα να εχει σκασει κανας πυκνωτής η κατι αλλο στραβό , του εβαλα και πάστα στις ψυχτρες μηπως θερμενετε αλλα τιποτα .
Σιγά σιγα λιώνει την ασφάλεια. Εαν το εχω στο χαμηλό ολα καλά..Μολις το βάζω ψιλά λιώνει την ασφάλεια και κλείνει ο ενισχυτής μετα απο λίγο. Μολις κλεισω το ραδιο για λιγο και ξανανοιξω παιζει κανονικα ( και με λίγο λιωμένη την ασφάλεια ) ..

Τι λέτε ?
Αδερφε,αν δεν το κατεχεις καλα το αθλημα(που μαλον δεν το κατεχεις) πρεπει να πας σε ενα καταστημα caraudio να σου διορθωσει τα κακος κειμενα που εχει το αμαξι σου,γιατι ειναι κριμα να παθεις κανενα αναπαντεχο πατατρακ,το οποιο να εισαι συγουρος οτι θα το πληρωσεις πολυ ακριβα

Reaction score
41

ΠΟΤΕ δεν αλλάζουμε ασφάλεια με μεγαλύτερη επειδή κάηκε η προηγούμενη.
Και δε μιλάω μόνο για το αυτοκίνητο.

Αν πχ αλλάξεις την ασφάλεια του ενισχυτή σου με μεγαλύτερη, θα κάψεις τον ενισχυτή σου.
Αν πχ αλλάξεις της ασφάλεια στη μπαταρία σου με μεγαλύτερη, θα κάψεις το όχημά σου.

Ποια ασφάλεια σου, λιώνει?
Στην μπαταρία ή στον ενισχυτή?

Reaction score
0

στον ενισχυτη...οσο για την εγκατασταση μου την εκανε γνωστος εγκαταστατης στην αθηνα. εγω φταιω που γεμισαμε απατεωνες????

Reaction score
0

δεν ειναι σταναρ αυτο.μπορει το καλωδιο να ηταν υπολογισμενο για μικροτερο ενισχυτη.

Reaction score
41

Εγώ βλέπω πρόβλημα στον ενισχυτή ή βραχυκύκλωμα σε κάποιο ηχείο.
Δώσε μου λίγο χρόνο για εξηγήσεις

Reaction score
245
Re: Απάντηση: Πρόβλημα με ενισχυτή!

στον ενισχυτη...οσο για την εγκατασταση μου την εκανε γνωστος εγκαταστατης στην αθηνα. εγω φταιω που γεμισαμε απατεωνες????
Σου ειναι ευκολο φιλε μου να μας πεις τι διαμετρο εχει το καλωδιο σου η' αν μπορεις να ανεβασεις και μερικες φωτογραφιες,τοσο απο το καλωδιο,οσο και απο τον ενισχυτη σου εκει που ειναι τα καλωδια επανω του???

Reaction score
41

Υπάρχουν μερικά πραγματάκια που χρειάζονται προσοχή για να βρεθεί λύση χωρίς παραπάνω (ακριβά) προβλήματα!

Όταν μια ασφάλεια αποτύχει, οι περισσότεροι κάνουν το προφανές, χωρίς δεύτερη σκέψη: την αντικαθιστούν με μια νέα ασφάλεια, ίδιων Α. Και αυτό δεν είναι (ιδιαιτέρως) παράλογο.
Το ιδιαιτέρως παράλογο ξεκινά από τη στιγμή που και η νέα ασφάλεια αποτύχει!!
Και ο χρήστης την αντικαταστήσει με μεγαλύτερη!!!
Δεν τους περνά από το μυαλό πως για να καεί άμεσα μια φρέσκια και ισοδύναμη ασφάλεια με την «μαμά» σημαίνει πως κάτι συμβαίνει στον ενισχυτή και ζητά παραπάνω ρεύμα!
Δεν περνά καν από το μυαλό τους πως ένα γερασμένο μηχάνημα που έχει παίξει πολλές ώρες και μάλιστα με υψηλές απαιτήσεις, έχει μειωμένες αντοχές και περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων.

Τι θα έκανα σε μια τέτοια περίπτωση?
Ας πιάσουμε ένα αντίστοιχο σενάριο.
Υποθέτω πως έχω ένα σωστά ασφαλισμένο κύκλωμα στο όχημά μου. Ασφάλεια δίπλα στην μπαταρία μελετημένη για να προστατεύει το σωστής διατομής καλώδιο τροφοδοσίας (επιλεγμένο με βάση τις απαιτήσεις του ενισχυτή και της απόστασης από την μπαταρία μου), καλά μονωμένα καλώδια και σωστές επαφές παντού (ηχεία, ενισχυτή κοκ).
Και ο ενισχυτής που επί σειρά ετών δούλευε σωστά με μια 60άρα ασφάλεια, τις τελευταίες μέρες μου την καίει!
Τι θα έκανα?

Θα αγόραζα μερικές ασφάλειες των 30Α.
Μισής έντασης ρεύματος σε σχέση με την μαμά.
Θα έκλεινα την πηγή με το volume της στο τέρμα κλειστό.
Θα κάρφωνα την 30άρα ασφάλεια και θα άνοιγα την πηγή.
Αν η ασφάλεια του ενισχυτή καεί με το volume στο τέρμα κλειστό, έχω θέμα με τον ενισχυτή, τον ξηλώνω (ΑΦΟΥ βγάλω την ασφάλεια στην μπαταρία μου) και τον πηγαίνω για επισκευή.

Αν δεν καεί η ασφάλεια, συνεχίζω τους ελέγχους.
Ανεβάζω την ένταση στην πηγή (όχι μεγάλες εντάσεις, το πολύ μέχρι το 1/3 του μέγιστου) και παρατηρώ τι ακούω.
Αν δεν παίζει καθαρά σε αυτές τις εντάσεις, κάπου υπάρχει θέμα σε σύνδεση ηχείου (ή ηχείων, αλλά συνήθως ένα κάνει τη δουλειά, συνήθως κάποιο που «κινείται») ή βραχυκύκλωμα κάπου αλλού στο κύκλωμα.

Γιατί βάζουμε μικρότερη ασφάλεια?
Για να προστατέψουμε την τσέπη μας.
Ένα μικρό πρόβλημα σε ενισχυτή που καίει ασφάλειες θα παραμείνει μικρό αν χειριστούμε σωστά το θέμα μας.
Αν ένας ενισχυτής κάψει την ασφάλειά μας μετά από κάποια ώρα λειτουργίας, σημαίνει πως έχει ζεστάνει και την ασφάλειά μας. Αν εκείνη την ώρα, αλλάξουμε την ασφάλεια με μια νέα (και προφανώς σε θερμοκρασία δωματίου), εκείνη ακριβώς τη στιγμή επιτρέπουμε για περισσότερο χρόνο να ζορίζεται ο ενισχυτής και τα κυκλώματά του.
Αν το κύκλωμα τροφοδοσίας του ενισχυτή δουλεύει ήδη στα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα θερμοκρασίας, η νέα ασφάλεια πιθανότατα να καταρρεύσει μετά το κύκλωμα του ενισχυτή. Και αυτό είναι περισσότερο επίφοβο, όσο οικονομικότερος είναι ο ενισχυτής.

Οπότε δοκιμάζουμε με την μικρότερη ασφάλεια, σε χαμηλές εντάσεις, μέχρι να βρούμε το πρόβλημα αντί απλά να αντικαθιστούμε με ισοδύναμη ασφάλεια μεγαλώνοντας το πρόβλημα του ενισχυτή και της τσέπης μας!! :109:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.089
Members
38.409
Νεότερο μέλος
Lp's21