Πρόβλημα με παλιά κασέτα VHS

Reaction score
180
Στην προσπαθεια μου να μεταφερω σε DVD μια παλια κασετα VHS,
διαπιστωσα με μεγαλη μου λυπη, οτι μετα απο μερικα δευτερολεπτα παιξιματος, η συγκεκριμενη κασετα, λερωνει σχεδον αμεσως τις κεφαλες του βιντεο, και η αναπαραγωγη καθισταται αδυνατη.
Με ενα search στο net, βρηκα, οτι προκειται για παρτιδες κασετων πριν απο το
1985, με προβλημα κατασκευης που επιλυθηκε αργοτερα.
Αυτες οι κασετες, μετα απο χρονια, υφιστανται αποσυνθεση του πλαστικου
μερους της ταινιας, με αποτελεσμα τα οξειδια να αποσπωνται ευκολα
και να επικαθονται στις κεφαλες, λερωνοντας τις.
Η κασετα ειναι backup απο αλλη κασετα που εχει επισης καταστραφει λογω παλαιοτητος, και επειδη περιεχει οικογενειακες ταινιες απο το 1985 μεχρι το 1993 με μεγαλη συναισθηματικη αξια, παρακαλω οποιος γνωριζει καποιον εξπερ στην ανακτηση ταινιων απο φθαρμενες παλιες βιντεοκασετες ας με ενημερωσει.

Reaction score
6
Απάντηση: Πρόβλημα με παλιά κασέτα VHS

Ισως αν δοκίμαζες με κάποιο άλλο βιντεο που να αντέχει την αναπαραγωγή υπο αυτές τις συνθήκες…

Αν και παλι δυσκολο το βλεπω

Reaction score
180
Tελικα η λυση για παλιες πολυμερισμενες κασετες ανακαλυψα πως ειναι το tape baking. Θερμαινοντας την κασετα στους 50-60 βαθμους για μερικες ωρες, σκληραινει το πλαστικο μερος της ταινιας και αποκτα την απαραιτητη σταθεροτητα ωστε να μην λερωνει τις κεφαλες. Αυτο γινεται ως συνηθως στο εξωτερικο σε ειδικα φουρνακια εργαστηριων, αλλα εγω δοκιμασα με απολυτη επιτυχια τον θερμοθαλαμο της κουζινας αφου προηγηθηκαν μετρησεις με ηλεκτρονικο θερμομετρο. Η αποκατασταση παντως της ταινιας δεν ειναι μονιμη και απο οτι διαβασα, σε μερικες μερες μετα την επισκευη η ταινια ξαναρχιζει να λερωνει τις κεφαλες. Αυτο βεβαιως μας ειναι αδιαφορο αφου το πολυποθητο backup ηδη εχει γινει. Για πιθανον ενδιαφερομενους search στο google με "tape baking" kai "sticky tape".

Reaction score
14
σωστός!!!

Εχω το ίδιο πρόβλημα με πολλές παλιές κασετες που θέλω να περάσω σε DVD... με έσωσες... να δώ τώρα πώς μπάινω στο "καντόνι" της γυναίκας μου και να πάρω κοντρόλ του φούρνου

Reaction score
180
... να δώ τώρα πώς μπάινω στο "καντόνι" της γυναίκας μου και να πάρω κοντρόλ του φούρνου

Αν επιχειρησεις μεσω οικιακης κουζινας, σιγουρεψου για την θερμοκρασια που θα αναπτυχθει στη επιφανεια της κασετας. Γι αυτο, χρησιμοποιησε πρωτα μια αχρηστη κασετα. Προσοχη γιατι αν η θερμοκρασια ανεβει πολυ ψηλα, (μαλλον πανω απο 60 βαθμους) η ταινια θα καταστραφει. Επισης θα χρειαστεις ενα ηλεκτρονικο θερμομετρο τροφιμων, που θα το βρεις με 20€ περιπου. Προτεινεται βγαλσιμο του ενος απο τα δυο καπακια της κασετας για καλυτερο ελεγχο της θερμοκρασιας που αναπτυσσεται επανω στα καρουλια. Δεν ειναι δυσκολο το ανοιγμα της κασετας αλλα θελει συστημα. Αφου ξεβιδωσεις τις 5 βιδες μην βγαζεις το καπακι γιατι θα πεσουν ολα τα εξαρτηματα. Κρατωντας ενωμενα τα καπακια γυρισε την κασετα αναποδα και βγαλε το καπακι που βρισκοταν στην κατω μερια. Δεν προκειται να πειραχτει τιποτα απο τα εξαρτηματα. Ψησε την κασετα αρκετες ωρες (τουλαχιστον 6) και προσοχη να μην ειναι η θερμοκρασια κατω απο 50 βαθμους γιατι δεν θα υπαρξει αποτελεσμα. Αν απο την εσωτερικη μερια δεις οτι εχει μεγαλυτερη θερμοκρασια αλλαξε την θεση (μεσα-εξω) ωστε να θερμανθει ομοιομορφα. Τελος ασε την κασετα να κρυωσει οσες ωρες τη εψησες. Εχει την σημασια του.
Καλο πειραματισμο και καλο ......ψησιμο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.700
Members
38.599
Νεότερο μέλος
TMantΖ@13