Πως "Ματσαρουμε" εναν τελικο ενισχυτη σε εναν AV?

Reaction score
0
Θα ηθελα να ρωτησω τους πιο εμπειρους , να μου δωσουν καποια καθοδηγηση.
Αν γινει αγορα ενος AV ενισχυτη , πχ του Denon 4308 (ωστε να καλυψουμε τις αποκωδικοποιησεις των νεων ψηφιακων φορματ)... μετα για πιο σωστη καθοδηγηση των ηχειων και πιο ποιοτικη μουσικη , τι θα πρεπει να προσθεσουμε ?

1. Εναν πολυκαναλο τελικο ?
2. Eναν στερεο τελικο για τα μπροστινα ηχεια ?
και
3. Ο Τελικος πως θα συνδεθει στον AV ?

Reaction score
50
Φίλε μου το τι θ' αγοράσεις εξαρτάται απ' το τι θες να κάνεις, τι χρησιμοποιείς ήδη και (προφανώς) πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις. Η θεωρητικά καλύτερη λύση είναι monoblock τελικός για κάθε ηχείο ξεχωριστά. Αλλά μάλλον θα σου πάει ιδιαίτερα ακριβά, άσε που υπάρχουν και μια χαρά αξιόλογες προτάσεις σε δικάναλους, πολυκάναλους κτλ. τελικούς.

Αν θες π.χ. να έχεις καλύτερη οδήγηση στα μπροστινά, κάτι που βοηθάει γενικά (αφού αυτά τρώνε το περισσότερο ρεύμα) αλλά και στην ακρόαση μουσικής, αφού αυτά χρησιμοποιούνται για δικάναλη μουσική, παίρνεις ένα δικάναλο τελικό και καθαρίζεις. Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη λύση.

Για πολλούς αξίζει να πάρεις και τρικάναλο τελικό για μεγαλύτερη ομοιομορφία στη μπροστινή τριάδα.

Τώρα, αν θες να ενισχύσεις όλα τα ηχεία σου, είτε παίρνεις πεντακάναλο (φαντάζομαι έχεις 5.1;), είτε ξεχωριστό δικάναλο και τρικάναλο. Αυτούς τους συνδυάζεις όπως θες, π.χ. το δικάναλο για τα μπροστινά και τρικάναλο για κεντρικό και πίσω, ή τρικάναλο για την μπροστά τριάδα και δικάναλο για πίσω. Ε αν έχεις 7.1 παίρνεις άλλο ένα δικάναλο.

Το τι θ' αγοράσεις είπαμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και απ' το τι έχεις ήδη. Θέλω να πω, αν πας στον 4308 έχει ήδη αρκετά αποθέματα ρεύματος. Μήπως δηλαδή είναι πεταμένα λεφτά να πάρεις κάτι παραπάνω από δικάναλο; Βέβαια αυτό εξαρτάται και απ' το πόσο δύσκολα ηχεία έχεις, τι χώρο, πόσο δυνατά θες ν' ακούς κτλ. Πάντως λογικά ο δικάναλος θα σε καλύψει. Όσο για το κεντρικό μην ανησυχείς - ρυθμίζονται οι στάθμες ανάλογα ώστε να μην υπάρχει ανοιμοιομορφία έντασης λόγω τελικού.

Εδώ που τα λέμε όμως, η ποιο λογική σειρά στις αγορές είναι να κάτσεις λίγο με τα ηχεία σου και τον A/V χωρίς να προσθέσεις τίποτα. Είσαι σίγουρος ότι θα χρειάζεσαι τελικό; Κάτσε να τ' ακούσεις για κάποιο διάστημα και αν δεις ότι κάτι σου λείπει πήγαινε για δικάναλο. Αν και πάλι δεις ότι χρειάζεσαι κάτι περισσότερο πας και σ' ένα τρικάναλο και τελειώνει η υπόθεση. Πάντως πιστεύω ότι με δικάναλο μόνο κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθείς.

Τώρα για τη σύνδεση: δεν είναι τίποτα φοβερό. Συνδέεις απλά τις εξόδους προενίσχυσης του πολυκάναλου (εννοείτε για τα κανάλια που θες να συνδέσεις με τελικό) με τις αντίστοιχες εισόδους του τελικού. Χρειάζεσαι απλά τ' αντίστοιχα καλώδα γι' αυτή τη δουλειά (ένα καλώδιο για κάθε κανάλι).

Reaction score
0
Να σαι καλα . Με καλυψες , γιατι εχτες μετα απο συζητηση με εναν ηχοληπτη ειχα επιστρεψει με πολλες αποριες ως προς το setup του χωρου μου (50% μουσικη - 50% Home Cinema). Σε γενικα πλαισια με απετρεψε απο την αγορα οποιουδηποτε γνωστου ψηφιακου AV receiver (που κατα προσωπικη μου αποψη δεν συμφωνω καθολου) και με προετρεψε σε αγορα αναλογικου ολοκληρωμενου δικαναλου ενισχυτη για τα μπροστινα , και αναλογικο τρικαναναλο για το κεντρικο και για τα suround ηχεια. Η αλλιως εναν πολυκαναλο (παλι αναλογικο) ολοκληρωμενο για ολα τα ηχεια. Να προσθεσω εδω οτι καποιοι απο τους ενισχυτες που λεγαμε ειναι και λαμπατοι οπως ο Vincent 236. Ως εδω καλυφθηκε το Audio κομματι . Βεβαια λειπουν σε αυτο το κομματι οι αποκωδικοποιησεις των συγχρονων ηχητικων format ( ΗD Master Audio .. κλπ) , και αυτη ειναι κυριως η ενσταση μου.
Για το Video κομματι (μια και δεν θα υπαρχει ο Denon 4308) η προταση ηταν ενας dedicated video scaler (της anchorbay)που θα αναλαβει το scaling απο τις οποιες πηγες.
Εγω παντως ακομα θεωρω οτι ενας πραγματικα ποιοτικος AV οπως πχ o Denon , ο Ονκυο κλπ θα με καλυψει και συμφωνα και με την δικη σου απαντηση αργοτερα ενας καλος δικαναλος τελικος θα προσθεσει και την μουσικοτητα που ισως λειπει.

Reaction score
8
Θα στμφωνησω με τον συντονιστη σε ολα εκτος απο ενα. Ο 4308 εχει μεν ικανα ρευματα αλλα μην ξεχναμε θτι εχει να οδηγησει 7 καναλια με ενα τροφοδοτικο. Αν τα ηχεια ειναι εστω και λιγο δυσκολα ζοριζεται. Με αυτα τα χρηματα θα προτιμουσα τον 3808 και με τα 1000 περιπου ευρω παραπανω θα επαιρνα εναν δικαναλο τελικο. Αλλωστε οι δυο ενισχυτες ειναι ιδιοι σε αποδοση.

Reaction score
50
@Θανάση έχεις δίκιο για τα ρεύματα. Ικανά ρεύματα αμφιβάλλω αν έχει για να οδηγήσει 7 ηχεία (από την άλλη δεν ξέρω αν θα είναι 7 ή 5 αλλά και πάλι...). Βέβαια κι εγώ εννοούσα ότι ικανά ρεύματα πιθανόν να έχει για τα υπόλοιπα 3 κανάλια, δεδομένου ότι τα μπροστινά θα οδηγηθούν με ξεχωριστό τελικό. Αλλά πράγματι όπως το διατύπωσα μπορεί να γίνει παρανόηση. Επίσης συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό που λες ότι καλύτερα 3808 + τελικός παρά 4308 σκέτος. Αλλά ο φίλος μας απ' όσο καταλαβαίνω θέλει να χρησιμοποιήσει και τις επιπλέον δυνατότητες του 4308 και απ' όσο καταλαβαίνω τον παίρνει οικονομικά και για τελικό, επιπλέον του 4308.

@tigerxxx: Ο ηχολήπτης έχει κάποιο δίκιο έχε υπόψη σου. Η λύση που σου προτείνει θα είναι σίγουρα πιο "μουσική" από ολοκληρωμένους ψηφιακούς A/V. Και μην ξεχνάς ότι ο προενισχυτής παίζει βασικότερο ρόλο στο χαρακτήρα του ήχου παρά ο τελικός. Άρα ο 4308 (αν πάρεις αυτόν) θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα είτε βάλεις τελικό είτε όχι. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο τελικός δεν έχει τη σημασία του - το αντίθετο! Σαφώς προσφέρει ανετότερη οδήγηση που είναι βασικό για ν' αναδείξει ένα ηχείο τις δυνατότητές του. Απλά μην παραγνωρίζεις και το ρόλο του προ.

Από την άλλη βέβαια η λύση του ηχολήπτη υποθέτω ότι θα είναι αρκετά πιο ακριβή. Άσε που χάνεις και τις αποκωδικοποιήσεις που θέλεις... Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι στρέφονται στους γνωστούς A/V και όπως βλέπεις δε νομίζω να το έχουν μετανιώσει. Έτσι κι αλλιώς κάτι καλύτερο απ' αυτό που θα πάρεις θα υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να κάνεις τη δουλειά σου έτσι ώστε να είσαι εσύ ικανοποιημένος και όχι να σκέφτεσαι συνέχεια τι περισσότερο θα μπορούσες να είχες.

Reaction score
14
Η ανάγκη πάντως για τελικό προκύπτει από την χρήση.

Αν η θέαση ταινιών ή ή ακρόαση μουσικης γίνεται σε νορμάλ εντάσεις (βλέπε ανθρώπινες και όχι συναυλία ή Rave Club) μάλλον ο τελικός θα πάει άκλαφτος.

Αν τώρα θέλει κανείς...γκάζια...τότε ο τελικός είναι επιβεβλημένος.

Προσωπικά έχοντας τελικό πάνω σε AV της μέσης κατηγορίας έχω ανάμεικτα συναισθήματα.
Μάλλον θα μπορούσα άνετα να ζήσω χωρίς αυτόν.

Reaction score
1
εγώ συνέδεσα σε εναν YAMAHA AV εναν δικανακαλο στερεο για να τον χρησιμοποιώ αυτούσιο στη μουσική και σίγουρα βοήθησε πολύ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.586
Members
38.347
Νεότερο μέλος
πενυ