Πόσα watt να του ρίξω;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.958
(Καταρρακώνοντας κάθε έννοια σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, ανοίγω αυτό το θέμα γιατί νομίζω πως έχει γενικότερο ενδιαφέρον, χι, χι)...

Costas Coyias said:
καλησπερα ημιθεε κωστα το ονομα μου ειναι ... και θελω να μου λυσεις μια απορια. εχουμε και λεμε λοιπον εχουμε εναν τελικο με 7*160 watt αν λοιπον δωσουμε ενα καναλι στα χαμηλα και ενα καναλι στα ψυλα εχουμε συνολο 320 watt στο καθε ηχειο μας ή λεω μπαρουφες ο τελικος ειναι ενας nad m25
Μμμ, δηλαδή θα αφαιρέσεις τους βραχυκυκλωτήρες και θα συνδέσεις από ένα τελικό στάδιο σε κάθε ένα από τα δύο ζευγάρια ακροδεκτών;
ναι αυτο εχω κανει και απλα θελω να δω αν στεκει αυτο που λεω μπορει να ειναι μπακαλιστικοw τροπος για να παρω παραπανω watt αλλα εχω την εντυπωση οτι παιζουν λιγο καλυτερα τα ηχεια α τα ηχεια ειναι τα b&w 703
Κοίταξε να δεις. Ένα ηλεκτρικό φορτίο, εν προκειμένω το ηχείο σου, και μάλιστα ο κάθε κλάδος του χωριστά, για να καταναλώσει κάποια ισχύ, πρέπει να του σμπρώξεις ρεύμα, και αυτό το σμπρώξιμο γίνεται με τάση, (δηλαδή αναλόγως του πόσο θα ανοίξεις το volume του ενισχυτή), οπότε και θα περάσει ρεύμα μέσα από αυτό, κι έτσι θα καταναλώσει κάποια ισχύ (watt).

Δεδομένου πως η ηλεκτρική ισχύς που καταναλώνεται από κάποιο ηχείο, (γενικά, από κάποιο φορτίο, αλλ’ ας παραμείνουμε στα ηχεία), είναι μέγεθος σύνθετο, και είναι ανάλογη της τάσης που εφαρμόζεται κάθε στιγμή στους ακροδέκτες του, καθώς επίσης και του ρεύματος που θα περάσει μέσα από αυτό. Δεδομένου, επίσης, ότι το ρεύμα είναι αντιστρόφως ανάλογο της αντίστασης του ηχείου, τελικά η ισχύς είναι ανάλογη του τετραγώνου της τάσης, και επίσης ανάλογη του ρεύματος. Δηλαδή, με διπλασιασμό της τάσης, το φορτίο αναγκάζεται να καταναλώσει τετραπλάσια ισχύ, ενώ με υποδιπλασιασμό της τάσης καταναλώνει υποτετραπλάσια ισχύ, ενώ, επίσης, με διπλασιασμό της αντίστασης το ηχείο καταναλώνει υποδιπλάσια (τη μισή) ισχύ, ενώ με υποδιπλασιασμό της αντίστασης, καταναλώνει διπλάσια ισχύ, κ.ο.κ.

Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα, αν ένα κανάλι του ενισχυτή σου είναι σε θέση να οδηγήσει στο έπακρο ολόκληρο το ηχείο, και πόσο καλά μπορεί να το κάνει αυτό, (με πόση παραμόρφωση, πόση θερμική καταπόνηση, κλπ.). Δηλαδή, το ερώτημα αφορά δύο επιμέρους πράγματα, αν το κανάλι μπορεί να ανεβάσει τάση έως εκεί, όπου το ηχείο θα αναγκαστεί να καταναλώσει το ρεύμα που συνεπάγεται η μέγιστη ισχύς, με την οποίαν προδιαγράφεται.

Τώρα, εάν σπάσεις τους ακροδέκτες του ηχείου στα δύο, πράγμα που είναι και το συνηθέστερο, κάνοντας τη λεγομένη διενίσχυση, τότε αντίστοιχα καθένα από τα δύο στάδια ισχύος του ενισχυτή (καθένα από τα δύο «κανάλια»), οδηγεί μόνον ένα τμήμα του ηχείου, και άρα η ισχύς που καταναλώνει κάθε κλάδος είναι τμήμα και μόνον της συνολικής ισχύος που καταναλώνει το ηχείο. Το θεμελιώδες ερώτημα, λοιπόν, είναι εν προκειμένω, πόση ισχύ «τραβάει» ο κλάδος των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων, και πόση ο κλάδος των υψηλών. Η απάντηση;

Εξαρτάται, κυρίως από το ηχητικό υλικό που αναπαράγει το ηχείο, δηλαδή από τη φύση των οργάνων που παίζουν στο εκάστοτε συγκεκριμένο κομμάτι, το πλήθος τους, γενικά από αυτό που ονομάζουμε ενορχήστρωση. Πάντως, σε πλείστες των περιπτώσεων, ένας ασφαλής μπούσουλας είναι πως ο κλάδος των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων απορροφά περίπου το 80% της ισχύος, και το τουήτερ το υπόλοιπο 20%.

Επομένως, όταν ένα ηχείο παίζει με διενίσχυση (ή τριενίσχυση, ή ακόμη και τετραενίσχυση), ως ενιαίο σύνολο μεγαφώνων, δεν καταναλώνει περισσότερη ισχύ από αυτή που μπορεί να καταναλώσει, αλλά απλώς, «τραβάει» αυτήν την ισχύ από περισσοτέρους του ενός ενισχυτές, οι οποίοι δουλεύουν πιο «ξεκούραστοι», με αυτόν που οδηγεί τον κλάδο των χαμηλών να «κουράζεται» περισσότερο από τους άλλους. Άρα, συνδέοντάς το έτσι όπως το έχεις κάνει, δεν είναι λάθος - ίσα - ίσα, αλλά δεν του δίνεις παραπάνω βατ. Του δίνεις τα ίδια βατ, τα οποία τραβάει όχι από έναν, αλλά δύο ενισχυτές.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Επίσης για να έχουμε ''σωστή''(δλδ ένας ενισχυτής για κάθε δρόμο) διενίσχυση-τριενίσχυση κ.ο.κ. πρέπει να υπάρχει ενεργό crossover.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.823
Απάντηση: Πόσα watt να του ρίξω;

όπως και νά'χει πάντως, έχει δίκιο ο "'αγνωστος", όταν λέει ότι "ειναι τροπος για να παρω παραπανω watt" καθώς σε δυνατές στάθμες όντως καταφέρνει να "πάρει" παραπάνω βατ, πράγμα που προφανώς αποδεικνύεται από το συμπέρασμα ακροάσεών του "εχω την εντυπωση οτι παιζουν λιγο καλυτερα τα ηχεια" ακόμα κι αν αυτά τα ηχεία είναι τα "b&w 703", δηλαδή όχι τίποτα ιδιαίτερο.

Στο δικό σου δε ερώτημα, το " Πόσα watt να του ρίξω;", η απάντηση είναι απλή και γνωστή: όσα περισσότερα μπορείς.

Reaction score
31

ο αγνωστος ειναι εδω και λεει σας ευχαριστω παρα πολυ για της απαντησεις. gstiftos οταν λες ενεργο crosover τι εννοουμε. παντως ρε παιδια το μηχανημα για τα δικα μου αυτια μαμη και δερνει εφερα κατι αλλα ηχεια απο ενα ξαδερφο τα klipsch rf82 και τωρα νομιζω οτι κελαιδανε ακουγονται τα παντα ενω καποια στιγμη που τους ειχαμε βαλει τους anthem mca2 κατι δεν μου αρεσε σαν να τσιριζαν(και αυτοι σε διενησχηση ηταν) για τα δικα αυτια παντα και που να βαλω κανενα cd δηλαδης γιατι τωρα ακουω απο λαπιτοπι

Reaction score
31

Α και μαι αλλη απορια μηπως γαι ολο αυτο που εγω λεω οτι ακουγετε διαφορετικο παιζει ρολο και ο προενυχητης που ειναι της ιδιας εταιριας λεω εγω τωρα αποριες ειναι αυτες παιδια μην βαρατε ασχετος γαρ

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847