Συντηρητής κρασιών

Reaction score
54
Καλησπέρα σας.
Βρίσκομαι σε αναζήτηση συντηρητή κρασιών (30-50 φιαλών).
Θα εγκατασταθεί σε υπόγειο, οπότε ο όποιος θόρυβος δεν είναι θέμα.
Κάποια πρόταση;

Reaction score
26.591
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΛΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΑΛΛΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟΙΧΟΥ.

ΑΥΤΟ ΑΝ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗ 10-15-20 ΧΡΟΝΩΝ.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΨΥΓΕΙΟ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ

ΣΤΟΥΣ 10-12 ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.

ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΤΕ ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΣΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...

melina

Cargo 200
Reaction score
44.445
Καλησπέρα σας.
Βρίσκομαι σε αναζήτηση συντηρητή κρασιών (30-50 φιαλών).
Θα εγκατασταθεί σε υπόγειο, οπότε ο όποιος θόρυβος δεν είναι θέμα.
Κάποια πρόταση;
τι θες να κάνεις; τι χρήση σκέφτεσαι;

Reaction score
54
τι θες να κάνεις; τι χρήση σκέφτεσαι;
Οικιακή χρήση, διατήρηση κρασιών ως έξι τουλάχιστον χρόνια (μετά νομίζω μπαίνει στην κουβέντα και η αλλαγή φελού και δε ξέρω αν θα ρισκάρω να τα κρατήσω κι άλλο)…

melina

Cargo 200
Reaction score
44.445
Οικιακή χρήση, διατήρηση κρασιών ως έξι τουλάχιστον χρόνια (μετά νομίζω μπαίνει στην κουβέντα και η αλλαγή φελού και δε ξέρω αν θα ρισκάρω να τα κρατήσω κι άλλο)…
OK, (αυτό με το φελλό μην το σκέφτεσαι).
Κάθε πότε σκέφτεσαι να αγοράζεις κρασιά που θα κρατήσεις 6 χρόνια και πόσα κάθε φορά;
Πόσο συχνά πίνεις κρασί;
Δεν είναι αδιάκριτες ερωτήσεις, αφορούν τη διαστασιολόγηση του συντηρητή.

Reaction score
54
OK, (αυτό με το φελλό μην το σκέφτεσαι).
Κάθε πότε σκέφτεσαι να αγοράζεις κρασιά που θα κρατήσεις 6 χρόνια και πόσα κάθε φορά;
Πόσο συχνά πίνεις κρασί;
Δεν είναι αδιάκριτες ερωτήσεις, αφορούν τη διαστασιολόγηση του συντηρητή.
Κρασί το χειμώνα πίνω τακτικά, ειδικά κόκκινο.

Αν τελικά μιλούμε για μια συσκεύη των τριάντα φιαλών για παράδειγμα, τις δέκα από αυτές (και γενικά το 1/3 της δυναμικής της) θα τις κρατούσα μεσο-μακροπρόθεσμα.
Το ζήτημα βέβαια είναι πως εκτός λίγων περιπτώσεων δεν γίνεται σαφές στο μέσο καταναλωτή (ακόμη και για κρασιά πιο «επιπέδου») το για πόσο μπορούν να διατηρηθούν, εφόσον τηρηθουν οι πρέπουσες συνθηκες.
Ευχαριστώ.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.445
θα ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα τώρα αλλά το βασικό ερώτημα να ξέρεις είναι "γιατί να θέλεις να κάνεις παλαίωση ενός κρασιού";

Το δευτερεύον ερώτημα είναι του τύπου, έστω ότι θες να παλαιώσεις 10 φιάλες. Είναι 10 φιάλες που τις αγοράζεις σήμερα και δεν τις ακουμπάς για 6 χρόνια; Και την επόμενη χρονιά τι κάνεις; δεν ξανα αγοράζεις για να παλαιώσεις; περιμένεις 6 χρόνια να αδειάσεις το ράφι;
ή μήπως παίρνεις 2 φιάλες φέτος για παλαίωση, και άλλες 2 του χρόνου κ.ο.κ. και όταν πιάσεις την 6ετία θα ανοίξεις τότε τις 2 πιο παλιές φιάλες και την επόμενη χρονιά άλλες 2 και πάει λέγοντας.

Reaction score
2.599
Χωρις να εχω σχεση με το αντικειμενο, θυμαμαι τη γιαγια μου να θαβει τα μπουκαλια του κρασιου βαθια στο χωμα.
Θεωρειται καλη συντηρηση αυτη;

melina

Cargo 200
Reaction score
44.445
Βαθιά, καμπόσο όμως , πάνω από μέτρο έχει σταθερή σχετικά θερμοκρασία, 14-15 κάπου (εκεί δεν θυμάμαι πια) και είναι και προστατευμένο από ήλιο όποτε ναι γιατι όχι, είναι ένας φυσικός συντηρητής.

Reaction score
54
θα ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα τώρα αλλά το βασικό ερώτημα να ξέρεις είναι "γιατί να θέλεις να κάνεις παλαίωση ενός κρασιού";

Το δευτερεύον ερώτημα είναι του τύπου, έστω ότι θες να παλαιώσεις 10 φιάλες. Είναι 10 φιάλες που τις αγοράζεις σήμερα και δεν τις ακουμπάς για 6 χρόνια; Και την επόμενη χρονιά τι κάνεις; δεν ξανα αγοράζεις για να παλαιώσεις; περιμένεις 6 χρόνια να αδειάσεις το ράφι;
ή μήπως παίρνεις 2 φιάλες φέτος για παλαίωση, και άλλες 2 του χρόνου κ.ο.κ. και όταν πιάσεις την 6ετία θα ανοίξεις τότε τις 2 πιο παλιές φιάλες και την επόμενη χρονιά άλλες 2 και πάει λέγοντας.
Καλησπέρα.
Δεν είμαι σίγουρος ακόμη αν θέλω πιο πολύ το να παλαιώσω τις φιάλες ή το να μη μου χαλάσουν/αλλοιωθούν στην πορεία αυτών των τουλάχιστον έξι χρόνων, εφόσον έχουν κάποια υπεραξία.
Το πότε θα τις αγοράσω, εξαρτάται. Μπορεί σχεδόν εξαρχής τις περισσότερες, μπορεί προοδευτικά, ανάλογα με τη δυναμική του συντηρητή
Χωρις να εχω σχεση με το αντικειμενο, θυμαμαι τη γιαγια μου να θαβει τα μπουκαλια του κρασιου βαθια στο χωμα.
Θεωρειται καλη συντηρηση αυτη;
Νομίζω πως μια μέση αποδεκτή θερμοκρασία είναι οι 17-20 βαθμοί, και μια μέση υγρασία το 70-80%

melina

Cargo 200
Reaction score
44.445
To cut a long story short που λένε και στα χωριά μας,
δεν υπάρχει κανένας λόγος να παλαιώσει ένας καταναλωτής ένα οποιοδήποτε κρασί.
Τα κρασιά τα βγάζει στην αγορά ο κάθε παραγωγός στο σημείο που θεωρεί ότι είναι έτοιμα για κατανάλωση. Και εύλογα το σημείο αυτό είναι στα καλύτερα του. Από κει και πέρα το κρασί θα αλλάξει. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει καλύτερο ή χειρότερο. Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για να παλαιώσουμε εμείς κρασί. Να μάθουμε δηλαδή πως εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου. Για να μάθουμε όμως πρέπει να το κάνουμε σωστά. Και σωστά δεν σημαίνει απλά να το βάλω σε ένα σωστό συντηρητή για να μην προκύψουν αλλοιώσεις λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης. Σωστά σημαίνει ότι παρακολουθώ την πορεία του συγκεκριμένου κρασιού που με ενδιαφέρει. Το πίνω τώρα που είναι η ώρα του και κρατάω σημειώσεις. Το πίνω του χρόνου και κάνω το ίδιο. Του παραχρόνου τα ίδια, κ.ο.κ. Και για την πληρότητα δεν το κάνουμε με μία φιάλη αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό.
Μόνο έτσι μπορούμε να πούμε ότι μάθαμε αν το τάδε κρασί εξελίσσεται στο χρόνο και πως. Ολα τα άλλα είναι απλώς πίπες και να'χαμε να λέγαμε. Ανοίγει κάποιος ένα κρασί που το έχει ξεχάσει στο κελάρι ή στο συντηρητή κάμποσα χρόνια και πίνει. Και έστω ότι δεν έχει γίνει ξύδι. Εστω ότι είναι και ευχάριστο. Τι μάθαμε από αυτό; τίποτα! Ηταν καλύτερο ή χειρότερο από ότι αν το πίναμε στην ώρα του; Εκείνη τη χρονιά είχε φτάσει στο απόγειο της πολυπλοκότητας του (αν αυτό είναι το ζητούμενο....άλλη κουβέντα αυτή) ή μήπως πιο πριν; ή είχε κι άλλο; Τελικά τι σημαίνει καλύτερο ή χειρότερο από χρονιά σε χρονιά, εξαιρουμένης της κατάστασης όπου εμφανώς έχει χαλάσει;

Τελικά, εγώ προτείνω να παίρνετε συντηρητές αν πίνετε κρασάκια συχνά και αν και εφόσον αγοράζετε σε μεγάλες ποσότητες από οινοποιεία ή κάβες (γιατί πετυχαίνεις καλές τιμές όταν παίρνεις κιβώτια, γιατί επισκέφθηκες ένα οινοποιείο σε μακρινό μέρος και σου άρεσαν τα κρασιά του και δεν τα βρίσκεις εύκολα κοντά στο σπίτι σου, κ.α.). Τότε έχει νόημα να έχεις ένα κατάλληλο χώρο αποθήκευσης ώστε να μηδενίσεις τις πιθανότητες να σου χαλάσουν τα κρασιά μέχρι να τα καταναλώσεις. Ενίοτε αυτό μπορεί να γίνει και μετά από κάποια χρόνια. Αλλά αυτό γίνεται γιατί...έτσι, όχι γιατί κάνουμε κάτι ουσιαστικό.

Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ πως ένα συντηρητής των 50 μπουκαλιών είναι χρήσιμος.
Καταρχάς όταν λέμε ότι χωράει 50 μπουκάλια σημαίνει ότι τον έχεις τιγκάρει, τον έχεις χτίσει τον θάλαμο μέσα με τα μπουκάλια. Αν τα 50 μπουκάλια είναι όλα διαφορετικής ετικέτας και χρονιάς δεν θα ξέρεις ποιο είναι που και για να ψάξεις να βρεις κάτι που ψάχνεις τις πιο πολλές φορές θα τα βγάζεις όλα έξω και πάλι μέσα. Αν είναι όλα μία ετικέτα και μία χρονιά δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα. Προφανώς και οι δύο περιπτώσεις είναι τα όρια. Κάπου στο ενδιάμεσο θέλουμε να είμαστε. Με δεδομένο ότι αγοράζει κάποιος 6αδες τότε αμέσως οι 50 φιάλες είναι 8 ετικέτες ή 8 χρονιές στην καλύτερη. Ε, δεν είναι δα και μεγάλη ποικιλία. Αν πάμε σε 3αδες και αυξήσουμε την ποικιλία τότε πάμε προς το πρόβλημα που έγραφα που δεν βρίσκουμε ποιο είναι που. Και μη νομίζετε ότι 16 ετικέτες είναι καμιά σοβαρή ποικιλία για έναν οινόφιλο που "μαθαίνει" το κρασί. Οπου βέβαια από ένα σημείο και μετά δεν μένει χώρος για τις "πιο καθημερινές αγορές" που θα καταναλωθούν μέσα στη χρονιά...φαντάζομαι το πιάσατε το σχήμα πως πάει.

Στην περίπτωση μου με ένα συντηρητή των 220τοσο μπουκαλιών έχω καταλήξει ότι η βέλτιστη ικανότητα φόρτωσης (πριν να αρχίσω να βρίζω που δεν βρίσκω) είναι περίπου στα μισά. Παλαίωση, βασικά αποθήκευση κάθε σοδειάς από τουλάχιστον 2-3 μπουκάλια το κάνω μόνο σε μια ετικέτα και δεν νομίζω να το κρατήσω για πολύ ακόμα. Κάποια στιγμή θα κάνω μια κάθετη 6-7 ετών για το καλαμπούρι και θα τελειώσει το παραμύθι. Και μου έχει φάει ήδη το ένα ράφι.
Μετά προσπαθώ να κάνω ένα διαχωρισμό ανά ράφι είτε με βάση το χρώμα, είτε με την περιοχή και πάλι απαιτεί συνέπεια και λεπτομέρεια που με τα χρόνια την παράτησα. Κάποτε είχα και app που τα σκανάριζα όταν τα έβαζα, τα διέγραφα όταν τα έπινα, έβαζα και σημειώσεις, βαθμολογία, τιμή που αγοράστηκαν, μέχρι και σε ποιο ράφι είναι το κάθε μπουκάλι. Εγώ δεν το συνέχισα, άλλοι το συνεχίζουν όμως, είναι και στον άνθρωπο αυτά.

Τέλος, οτιδήποτε έχει να κάνει περί αύξησης χρηματικής αξίας και επένδυσης και διάφορα τέτοια λόγω παλαίωσης τα προσπερνώ ως μη σοβαρά.
Αυτά και καλά κρασά!

TGD

Reaction score
9.874
Στην περίπτωση μου με ένα συντηρητή των 220τοσο μπουκαλιών έχω καταλήξει ότι η βέλτιστη ικανότητα φόρτωσης (πριν να αρχίσω να βρίζω που δεν βρίσκω) είναι περίπου στα μισά.
Φίλος που έχει τέτοιον (συν έναν μικρό στην κουζίνα συν έναν μικρό στο εξοχικό για την καθημερινή κατανάλωση) έχει χαρτί απ' έξω με το σχεδιάγραμμα του τι έχει κάθε θεση του συντηρητή. Και βέβαια τετράδιο με τις γευστικές σημειώσεις του δίπλα. Παίζει με εξάδες από αυτά τα που έχει αγοράσει από τα οινοποιεία, αλλά τα περισσότερα είναι σε τριάδες.

Reaction score
54
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις γνώσεις που επαυξάνω.
Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει να αποκτήσει (για τον α ή β λόγο) ένα συντηρητή έστω 50-100 φιαλών, υπάρχει κάποιος προτεινόμενος; :)

Reaction score
26.591
ΑΡΧΙΣΑ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΑΣΑ ΤΑ 1000+ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ

ΝΑ ΤΑ ΠΙΝΩ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ 200-250 ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΜΟΝΟ

ΟΣΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter