Σχήμα καμπίνας sub σε αυτοκίνητο.

Reaction score
854
Εχω ενα πολύ καλό 10" μεγάφωνο pioneer που το έχω βάλει σε κλειστή καμπίνα σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας.

Η τώρα καμπίνα έχει κυβικό σχήμα.

Και πάμε τώρα στην απορία μου.

Αν φτιάξω μια καμπίνα στα ίδια λίτρα αλλά μακρόστενη (μικρό βάθος - μεγάλο πλάτος) θα παίξει ή θα έχω μεγάλη πτώση στις επιδώσεις?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.998
Απάντηση: Σχήμα καμπίνας sub σε αυτοκίνητο.

Μάλλον θα αλλάξει λίγο ο ηχος αλλά , μην το κάνεις.Εννοώ να μειώσεις το βάθος.
Αν θέλεις να παίξει καλύτερα μπορείς να αυξήσεις λίγο όλες τις διαστάσεις για να μεγαλώσει ο εσωτερικός όγκος. Θα κατεβαίνει πιο χαμηλά , και ισως λεω ίσως να κερδίσεις και κανά db παραπάνω.
Αναλόγως βέβαια των λίτρων που εχει η καμπίνα που εχεις τώρα.

Reaction score
854

Να κερδίσω χώρο θέλω.

Αν παίσουν λίγο οι επιδόσεις δεν με πειράζει.

Το θέμα είναι να μην παίσουν πολύ.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Ποιο sub είναι, πόσα λίτρα είναι το κουτί και ποιο είναι το πάχος του ξύλου?

Reaction score
854

Δεν θυμάμαι τίποτα απο τα παραπάνω.

Πάνε πάνω απο 5 χρόνια που το έφτιαξα.

Θα βγάλω το μεγάφωνο να σας πω.

Πάντως έχει σχετικά μικρές διαστάσεις το πολύ 30χ30χ30.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.998

Με αυτές τις διαστάσεις βγάζει σκάρτα 22 λίτρα με πάχος ξύλου 2 cm.. Πολύ λίγο για 10ιντσο.
Εγω θα έλεγα να τις κάνεις τουλάχιστον το διπλό .τα 10ιντσα θέλουν περίπου 60 λίτρα.Οπως σου είπα.Εκτός και το κάνεις ρεφλέξ.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Γιάννη, 20 λίτρα είναι περίπου αν το ξύλο είναι 16mm. Αν το ηχείο είναι tsw 1000 η 1001 παίζει καλά σε αυτά τα λίτρα.

Reaction score
41

Με αυτές τις διαστάσεις βγάζει σκάρτα 22 λίτρα με πάχος ξύλου 2 cm.. Πολύ λίγο για 10ιντσο.
Εγω θα έλεγα να τις κάνεις τουλάχιστον το διπλό .τα 10ιντσα θέλουν περίπου 60 λίτρα.Οπως σου είπα.Εκτός και το κάνεις ρεφλέξ.

Γιάννο αναλόγως τον κατασκευαστή και το ηχείο, αλλάζουν τα δεδομένα.
Παρ' όλα αυτά, 60 λίτρα τα θεωρώ πολλά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις 10ιντσων subs.

Αν γίνει bass reflex η κούτα θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο.
Οι κλειστές κούτες θέλουν λιγότερα λίτρα σε σχέση με τις bass reflex

Reaction score
854

Παιδιά τα λίτρα είναι σωστά 1000%.

Είχα μιλήσει με τον Κλότσα τότε και μου είχε δώσει τα λίτρα.

Το θέμα είναι πως τώρα δεν το χρησιμοποιώ και λέω να αλλάξω την καμπίνα και να το βιδώσω πίσω απο το πίσω κάθισμα.

Δεν θέλω το "κουτί" να μου πιάνει χώρο.

Αν δεν τα καταφέρω θα πάω σε καμπίνας (κάτω απο το κάθισμα).

Reaction score
41

Γιάννη, 20 λίτρα είναι περίπου αν το ξύλο είναι 16mm. Αν το ηχείο είναι tsw 1000 η 1001 παίζει καλά σε αυτά τα λίτρα.

Συμφωνώ Νικόλα, αν και θα προτιμούσα η κούτα να μην έχει σχέση κύβου, αλλά τουλάχιστον η μία διάσταση τα ήταν αρκετά διαφορετική.

Ακόμα καλύτερα το πλαϊνό να είχε σχήμα ορθού τραπεζίου (οπότε αφενός βελτιώνουμε την στερεομετρία, αφετέρου κάνουμε πιο λειτουργικό το χώρο αποσκευών (το σχήμα ορθού τραπεζίου εφαρμόζει σωστά στην κεκλιμένη πλάτη του πίσω καθίσματος)

Τέτοιου σχήματος δηλαδή, με 2 ή 1 sub, και τον κατάλληλο όγκο

Reaction score
1

Uploaded with ImageShack.us

Πολύ περίεργο ηχειάκι...

Με "λογικά" Qts και τρελά λίτρα (150L!!!) έχει τελείως επίπεδη απόκριση συχνοτήτων και αρκετό βύθισμα. Όσο μικραίνει η καμπίνα, αρχίζει και κάνει μια καμπούρα στυλ bass-reflex με αντίστοιχη μείωση των ικανοτήτων στο beep-bass. Never mind...

Φτιάξε ότι κλειστή καμπίνα θέλεις από 20-27 λίτρα, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτε στη συμπεριφορά του. Το σχήμα της καμπίνας δεν επηρρεάζει τον ήχο (τουλάχιστον όχι στην περίπτωσή μας).

Αν αποφασίσεις να την φτιάξεις πολύ μικρή, μπορείς να προσθέσεις "γέμισμα" από πολυεστερική βάτα και να κερδίσεις εικονικά λίτρα κατά το 1/6 του πραγματικού όγκου περίπου (δλδ να έχεις μικρή καμπίνα, αλλά με μεγαλύτερο effective volume ουσιαστικά).

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.092
Members
38.409
Νεότερο μέλος
Lp's21