Τελικά χρειάζονται break-in τα ηχεία ή τα αυτιά μας???

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
304
Ψάχνοντας στο audioholics.com βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο : "Speaker Break In: Fact or Fiction?"

O συγγραφέας του άρθρου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ναι μεν τα ηχεία αλλάζουν συμπεριφορά με το break in αλλά οι αλλαγές αυτές είναι ασήμαντες λόγω του ότι υπάρχει πάντα το κουτί από πίσω...

Τελικά αλλάζει η συμεριφορά του ηχείου ή η συμπεριφορά του αυτιου μας?

Είναι θέμα μηχανικής ή ψυχοακουστικής το Break-in ???
 

Μηνύματα
519
Reaction score
0
Gday sp οπως λεω αν δεν δω και δεν ακουσω δεν πιστευω προσωπικα πιστευω πως οχι μονο στρωνονται αλλα ειναι και πολυ ζωτικο πως τα στρωνεις αποδειξεις εχω πολλες και οπως πρατει ο bob πληροφοριες στο 6947420983 δωρεαν για σενα
 



Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
304
Να πω την δική μου άποψη για το θέμα...

Πιστέυω ότι ενώ ο συγγραφέας του κειμένου κάνει μια καλή δουλειά με μετρήσεις, θεωρητικό υπόβαθρο κλπ κλπ μοιάζει λίγο με την αγελάδα που κλωτσά την καρδάρα με το γάλα...

Και να εξηγήσω το γιατί.

α) Αντί να κάνει μια πιο μεγάλη έρευνα με διάφορα μεγάφωνα που έχουν διαφράγματα από διαφορετικά υλικά (π.χ. μεταλλικά, συνθετικά πολυμερή, χάρτινα, χάρτινα με επίστρωση κλπ κλπ), αλλά και διαφορετική σχεδίαση (π.χ. με ή χωρις αράχνη, με διαφορετικές αναρτήσεις, ανεστραμένα dust cup κλπ κλπ) περιορίζετε σε μια απλή μέτρηση ενός συγκεκριμένου συστήματος.

β) Δεν τις συνοδεύει από blind test. Διότι αν ήταν να ακούμε ότι μετριέται τότε δεν θα υπήρχε hi-fi αλλά πίνακες μετρήσεων.


Τέλος η δική μου άποψη είναι ότι η αλήθεια βρίσκετε κάπου στην μέση...

Και το ηχείο στρώνει αλλά και το αυτί μας. Θα χαρώ πολύ όποιος θέλει να στήσουμε ένα τέτοιο τυφλό τεστ όπου θα έχουμε το ίδιο ηχείο άστρωτο και στρωμένο και να προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορεί το πάνελ των ακροατών να καταλάβει ποιο είναι ποιο...
 


Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Ότι μετριέται λέει πάντα την ψυχρή αλήθεια το πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος αυτό που ακούει είναι μια άλλη ιστορία.  

Δεν υπάρχουν στρωμένα αφτιά, υπάρχουν ταλαιπωρημένα που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό άκουσμα. Για την τεχνητή αναπαραγωγή του ήχου υπάρχουν αυτιά που εντυπωσιάζονται από κακά μηχανήματα και μετά κουφαίνονται.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.946
Reaction score
2.704
Η αλήθεια δεν νομίζω ότι είναι κάπου στην μέση. Το αυτί μας δεν νομίζω ότι στρώνει. Στο αυτί μας όπως και σε όλα τα αισθητήρια όργανα λειτουργεί αυτό που λέμε εξοικείωση του υποδοχέα (φανταστείτε την συμπεριφορά της μύτης σας όταν διαβάζετε περιοδικό στην τουαλέτα... :lol: ), αλλά αυτό είναι φαινόμενο μάλλον παροδικό. Μετά από ώρα η ακοή έρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν. Παρόλα αυτά αν κάποιος ακούει ένα συγκεκριμένο σύστημα για πολά χρόνια, νομίζω ότι στο τέλος δεν μπορεί να ακούσει άλλα συστήματα με την λογική ότι του φαίνονται παράξενα. Αλλά κι αυτό με τον χρόνο διορθώνεται.

Είναι άλλο αυτό και άλλο πράγμα τα εκπαιδευμένα αυτάκια, αυτά που έχουν μάθει να ξεχωρίζουν λεπτομέρειες, χροιές, sound stage και άλλα τέτοια ωραία.

Για τους λόγους που λέει και ο Σπύρος (υλικά κατασκευής), πιστεύω ότι τα ηχεία στρώνουν. Και οι διαφορές είναι παραπάνω αισθητές από ότι νομίζουμε. Τουλάχιστον αυτό λέει η εμπειρία μου.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Όπως λέει και ο Νίκος όλα τα αισθητήρια όργανα έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται με το περιβάλλον όραση, ακοή, οσμή, είναι τα τρία βασικά.

Σκεφτείτε πόσες φορές περάσατε από το σκοτάδι στο ηλιακό φως και το αντίστροφο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η όραση δείχνει να προσαρμόζεται. Το ίδιο και η ακοή.

Ακόμα και δίχως τα ηχητικά μας συστήματα η ακοή μας ποτέ δεν είναι η ίδια μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με το περιβάλλων στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτήν την κατάσταση δίχως τα ηχητικά μας συστήματα η ακοή μας είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα πάντα με μεγάλη ακρίβεια αλλά, απλά έχει προσαρμοστεί ανάλογα με το περιβάλλον για να δίνει τις σωστές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Για τα ηχητικά μας συστήματα τώρα. Ένα καλό ηχητικό σύστημα πρέπει να έχει την ικανότητα σε ένα μουσικό περιεχόμενο που περιέχει αν όχι πλήρους φάσματος συχνότητες ένα μεγάλο εύρος από αυτές να είναι ισορροπημένο, δηλαδή να μην έχει υπερβολές σε σχέση με το με το φάσμα. Δηλαδή, το ελάχιστο αυτό που φτάνει στα αφτιά μας να είναι μέσα στα σωστά πλαίσια ώστε να μπορέσει ο εγκέφαλος να προσαρμοστεί μέσα σε λίγα λεπτά και να μπορέσει να το παρακολουθήσει μέχρι τέλους με την ίδια καλή αίσθηση. Συνήθως για να μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε αυτό χρειάζονται μακροχρόνιες ακροάσεις ώστε να διαπιστώσουμε αν αυτό που ακούσαμε στα πρώτα λεπτά των ακροάσεων και μας άρεσε διατηρείται μέχρι το τέλος. Για τον λόγο αυτό δεν πιστεύω σε τυφλά τεστ και ούτε αλλά τέτοια παρόμοια. Η καλύτερη μέθοδος είναι η μακροχρόνια συμβίωση με το σύστημα στην οποία κάποιος μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα φτάνει να μπορεί να ελέγχει την ακοή του μετά το τέλος των ακροάσεων, και ακόμα σε πιο μακροχρόνιο διάστημα.

Επίσης αρκετά κακά συστήματα όχι απαραιτήτως φτηνά, είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα ακοής με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος (ημέρες) αποχής από αυτά ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
3
Οπως όλες οι γυναίκες θέλουν στρώσιμο :) ,έτσι και ιδιαιτέρως τα ηχεία θέλουν τις ώρες τους και την υπομονή μας,για να παίξουν τα μέγιστα.

Σε ένα ηχείο που δεν είναι στρωμένη η ανάρτηση,γιατί αυτή είναι που στρώνει,μαλακώνει στην συγκεκριμένη περίπτωση,το πρώτο πράγμα που όλοι μας εύκολα καταλαβαίνουμε,είναι ότι δεν μπορεί να βγάλει εντάσεις,γιατί παραμορφώνει άσχημα,και το μεγάφωνο των χαμηλών,(γουφερ),κάνει ακανόνιστες κινήσεις.
Οταν παίζει χαμηλά,σχεδόν κανένα πρόβλημα.

Τώρα για τα αυτιά μας,θα συμφωνήσω με τον Νίκο και τον Αντώνη,ότι αυτό προσαρμόζετε στις εκάστοτε συνθήκες,όμως όταν κάτι δεν του πάει καλά,διαμαρτύρεται.
Ακόμη το αυτί μας μπορεί να εκπαιδευτεί για να ξεχωρίζει περισσότερα ακούσματα.

Το τυφλό τεστ,είναι ένα απο τα πολλά τεστ που υπάρχουν,κάποιοι το παραδέχονται,και κάποιοι όχι.
Είναι όμως ένας γρήγορος τρόπος όπου μπορεί να αναδείξει ΟΧΙ το καλύτερο,αλλά το διαφορετικότερο.
Η περισσότερο ασφαλής μέθοδος είναι "η μακροχρόνια συμβίωση με το σύστημα",όπως λέει και ο Κώστας. :wink:
 



Μηνύματα
519
Reaction score
0
εκτος του στρωσιματος στα ηλ μερη του ηχειου ζωτικο ειναι να χαλαροσουν οι αναρτησεις ωστε να μεγαλωσει η διαδρομη της αναρτησης με οτι επιφερει αυτο οσο για τεστακι 2 χρονια 6 σετ ηχεια εχω γινει στρωτηρι
 


Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.204
Μηνύματα
2.966.126
Members
38.303
Νεότερο μέλος
tagar
Top