Τεχνητή Νοημοσύνη.....πλάκα έχει και συγχρόνως τρομάζει!

Reaction score
292
Καλή Χρονιά συνφορουμίτες,
Ρωτάω το chat gpt και μου δίνει μια πλήρη απάντηση πως σας φαίνεται;

Ερώτηση:
Έχω έναν ενισχυτή compact Βlue Circle nscs και έχω δύο πηγές ένα cd player marantz cd-63 και ως δεύτερη πηγή εγώ ένα laptop. Οι δύο πηγές συνδέονται στον blue circle ενισχυτή μου μέσω ενός benchmark dac. Στο marantz cd player κατευθείαν δηλαδή: ενισχυτής, dac, cd player στην άλλη περίπτωση ενισχυτής, dac, m2tech hiface rca digital audio interface usb, laptop. Από το cd player ακούω CDs ενώ από τον υπολογιστή - laptop ακούω αρχεία flac. Η ποιότητα ήχου μέσω του cd player είναι μακράν ανώτερη του laptop. Τι θα μπορούσα να κάνω για να φτάσει το laptop την ποιότητα του cd player μου. Εννοείται ότι ακούω με τα ίδια ηχεία.

Απάντηση:
Για να βελτιώσεις την ποιότητα ήχου του laptop ώστε να φτάσει πιο κοντά στο επίπεδο του CD player σου, μπορείς να εξετάσεις τις παρακάτω λύσεις:
1. Βελτίωση του USB interface Το M2Tech HiFace είναι μια καλή λύση για μετατροπή USB σε S/PDIF, αλλά ίσως να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του DAC σου. Δοκίμασε μια ανώτερη επιλογή USB-to-S/PDIF converter, όπως το Gustard U18 ή το Singxer SU-6, τα οποία έχουν καλύτερα clocks και χαμηλότερο jitter. ---
2. Βελτιστοποίηση του λειτουργικού του laptop Αποκλειστική χρήση για ήχο: Βεβαιώσου ότι όλες οι άλλες εφαρμογές είναι κλειστές κατά την αναπαραγωγή. Πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων: Χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα όπως το Foobar2000 ή το JRiver, ρυθμισμένο σε exclusive mode (ASIO ή WASAPI) για να παρακάμπτει τον μίκτη ήχου του λειτουργικού συστήματος. Λειτουργικό σύστημα: Εάν είναι εφικτό, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για ήχο, όπως το Audiophile Linux. ---
3. Βελτίωση των FLAC αρχείων Τα FLAC αρχεία σου θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση και ποιότητα (π.χ. 24-bit/96kHz ή ανώτερα, αν υποστηρίζεται από τον DAC). Βεβαιώσου ότι τα αρχεία προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και είναι σωστά μετατρεμμένα από τα πρωτότυπα. ---
4. Βελτίωση του DAC Ο DAC σου (Benchmark) είναι εξαιρετικός, αλλά αν είναι παλαιότερης γενιάς, ίσως ένα πιο μοντέρνο DAC με καλύτερο jitter suppression και υψηλότερη ανάλυση να δώσει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Εξετάσέ το μόνο αν τα υπόλοιπα βήματα δεν αποδώσουν. ---
5. Καλώδια και τροφοδοσία Καλώδια USB και RCA: Αν χρησιμοποιείς βασικά καλώδια, μια αναβάθμιση σε ποιοτικά καλώδια μπορεί να μειώσει το θόρυβο. Προτείνω κάτι από AudioQuest ή WireWorld. Τροφοδοσία: Εξασφάλισε ότι το laptop σου τροφοδοτείται από μια ποιοτική πηγή ρεύματος ή ακόμη καλύτερα, δοκίμασε να λειτουργεί από την μπαταρία του για να αποφύγεις θόρυβο από την τροφοδοσία. ---
6. Διαφορές πηγών και μετατροπής Το Marantz CD-63 έχει αναλογική έξοδο που πιθανώς ταιριάζει ιδανικά στον ενισχυτή σου, ενώ το laptop σου βασίζεται αποκλειστικά στον DAC για τον τελικό ήχο. Οι μετατροπές USB σε S/PDIF είναι γνωστό ότι ενέχουν μικρό jitter. Επένδυσε σε ένα καλό reclocker, όπως το iFi Audio SPDIF iPurifier2, για να σταθεροποιήσεις το σήμα από το laptop προς τον DAC. -

-- Τελική Συμβουλή Δοκίμασε τις αλλαγές σταδιακά, ξεκινώντας από τις πιο οικονομικές (π.χ. λογισμικό, ρυθμίσεις) και, αν χρειαστεί, πήγαινε σε πιο σύνθετες και δαπανηρές αναβαθμίσεις (USB interface ή νέο DAC). Ο συνδυασμός των βελτιώσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διαφορά ανάμεσα στις δύο πηγές.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.425
.... το disclaimer το διαβασες στο chatgpt ?
(το οποιο γραφει οτι οι ενημερωσεις του ειναι καποια χρονια πισω και δεν ειναι uptodate - δηλαδη αυτο ηταν οταν ειχα μπει τελευταια φορα πριν καιρο)
και πως εισαι σιγουρος οτι το chat gpt αντιλαμβανεται την εννοια της ανωτεροτητας οπως την αντιλαμβανεσαι ο ιδιος?

Reaction score
292
.... το disclaimer το διαβασες στο chatgpt ?
(το οποιο γραφει οτι οι ενημερωσεις του ειναι καποια χρονια πισω και δεν ειναι uptodate - δηλαδη αυτο ηταν οταν ειχα μπει τελευταια φορα πριν καιρο)
και πως εισαι σιγουρος οτι το chat gpt αντιλαμβανεται την εννοια της ανωτεροτητας οπως την αντιλαμβανεσαι ο ιδιος?
1. disclaimer δηλαδή τι εννοείς;;;;
2. Σε καμία περίπτωση δεν είσαι σίγουρος αλλά σου δίνει μια ιδέα και ένα μπούσουλα; που πιθανών να χρειαζόταν ώρες μελέτης και ψαξίματος; Είναι εντυπωσιακό.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.425
εννοω οτι θυμαμαι οτι ειχε μια υποσημειωση καπου οπως εμπαινες (οταν ηταν σε πρωταρχικο σταδιο) οτι επειδη ειναι ενημερωμενο απο τον ιστο μεχρι το 2020, και δεν ειναι updated με τις τρεχοντες εξελιξεις, ισως οι απαντησεις του να μην ειναι επικαιρες. (αυτο σε ελευθερη μεταφραση βεβαια, γιατι πανε χρονια που εχω να ασχοληθω).
-
αλλα το γκουγκλαρα με τα παρακατω αποτελεζματα :
1736689098033.png

που παραπεμπει σε αντιστοιχο μοντελο γνωσης... 8-)

-εντυπωσιακο ειναι ποσο γρηγορα γραφει την απαντηση εμενα θα μου επερνε 5 λεπτα αυτο το κειμενο, βεβαια δεν θα υπηρχε περιπτωση να απαντησω σε μια τετοια ερωτηση-και σιγουρα οχι κατ'αυτον τον τροπο - στον ιδιο χρονο θα πανταγα "γιατι σε νοιαζει?, αστο ετσι".

Last edited:

Reaction score
301
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός της ταχύτητας , αλλά και της προσέγγισης .
Το πολιόρκησα αρκετά τελευταία , και με άφησε άφωνο με τις απαντήσεις , οι οποίες ως επι το πλείστον συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
Είναι κάποιο εργαλείο ωστόσο……

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.425
-> διαβαζω @Bhutia - εννοω τις αναρτησεις του , τι να μου πει το AI. 8-)
.... θα δοκιμαζα στο ΑΙ να κανω ερωτησεις που γνωριζω τις απαντησεις τους , ωστε να καταλαβω τον τροπο που γραφουν, πριν δοκιμασω αγνωστο κειμενο.

Reaction score
292
Είναι αρκετά ακριβές και σου κερδίζει χρόνο, Οι απαντήσεις του ακολουθούν την πεπατημένη του διαδικτύου. Μετά από μια έρευνα στο google σου βγάζει το επιστέγασμα υποθέτω.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.420
Καλή Χρονιά συνφορουμίτες,
Ρωτάω το chat gpt και μου δίνει μια πλήρη απάντηση πως σας φαίνεται;

Ερώτηση:
Έχω έναν ενισχυτή compact Βlue Circle nscs και έχω δύο πηγές ένα cd player marantz cd-63 και ως δεύτερη πηγή εγώ ένα laptop. Οι δύο πηγές συνδέονται στον blue circle ενισχυτή μου μέσω ενός benchmark dac. Στο marantz cd player κατευθείαν δηλαδή: ενισχυτής, dac, cd player στην άλλη περίπτωση ενισχυτής, dac, m2tech hiface rca digital audio interface usb, laptop. Από το cd player ακούω CDs ενώ από τον υπολογιστή - laptop ακούω αρχεία flac. Η ποιότητα ήχου μέσω του cd player είναι μακράν ανώτερη του laptop. Τι θα μπορούσα να κάνω για να φτάσει το laptop την ποιότητα του cd player μου. Εννοείται ότι ακούω με τα ίδια ηχεία.

Απάντηση:
Για να βελτιώσεις την ποιότητα ήχου του laptop ώστε να φτάσει πιο κοντά στο επίπεδο του CD player σου, μπορείς να εξετάσεις τις παρακάτω λύσεις:
1. Βελτίωση του USB interface Το M2Tech HiFace είναι μια καλή λύση για μετατροπή USB σε S/PDIF, αλλά ίσως να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του DAC σου. Δοκίμασε μια ανώτερη επιλογή USB-to-S/PDIF converter, όπως το Gustard U18 ή το Singxer SU-6, τα οποία έχουν καλύτερα clocks και χαμηλότερο jitter. ---
2. Βελτιστοποίηση του λειτουργικού του laptop Αποκλειστική χρήση για ήχο: Βεβαιώσου ότι όλες οι άλλες εφαρμογές είναι κλειστές κατά την αναπαραγωγή. Πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων: Χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα όπως το Foobar2000 ή το JRiver, ρυθμισμένο σε exclusive mode (ASIO ή WASAPI) για να παρακάμπτει τον μίκτη ήχου του λειτουργικού συστήματος. Λειτουργικό σύστημα: Εάν είναι εφικτό, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για ήχο, όπως το Audiophile Linux. ---
3. Βελτίωση των FLAC αρχείων Τα FLAC αρχεία σου θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση και ποιότητα (π.χ. 24-bit/96kHz ή ανώτερα, αν υποστηρίζεται από τον DAC). Βεβαιώσου ότι τα αρχεία προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και είναι σωστά μετατρεμμένα από τα πρωτότυπα. ---
4. Βελτίωση του DAC Ο DAC σου (Benchmark) είναι εξαιρετικός, αλλά αν είναι παλαιότερης γενιάς, ίσως ένα πιο μοντέρνο DAC με καλύτερο jitter suppression και υψηλότερη ανάλυση να δώσει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Εξετάσέ το μόνο αν τα υπόλοιπα βήματα δεν αποδώσουν. ---
5. Καλώδια και τροφοδοσία Καλώδια USB και RCA: Αν χρησιμοποιείς βασικά καλώδια, μια αναβάθμιση σε ποιοτικά καλώδια μπορεί να μειώσει το θόρυβο. Προτείνω κάτι από AudioQuest ή WireWorld. Τροφοδοσία: Εξασφάλισε ότι το laptop σου τροφοδοτείται από μια ποιοτική πηγή ρεύματος ή ακόμη καλύτερα, δοκίμασε να λειτουργεί από την μπαταρία του για να αποφύγεις θόρυβο από την τροφοδοσία. ---
6. Διαφορές πηγών και μετατροπής Το Marantz CD-63 έχει αναλογική έξοδο που πιθανώς ταιριάζει ιδανικά στον ενισχυτή σου, ενώ το laptop σου βασίζεται αποκλειστικά στον DAC για τον τελικό ήχο. Οι μετατροπές USB σε S/PDIF είναι γνωστό ότι ενέχουν μικρό jitter. Επένδυσε σε ένα καλό reclocker, όπως το iFi Audio SPDIF iPurifier2, για να σταθεροποιήσεις το σήμα από το laptop προς τον DAC. -

-- Τελική Συμβουλή Δοκίμασε τις αλλαγές σταδιακά, ξεκινώντας από τις πιο οικονομικές (π.χ. λογισμικό, ρυθμίσεις) και, αν χρειαστεί, πήγαινε σε πιο σύνθετες και δαπανηρές αναβαθμίσεις (USB interface ή νέο DAC). Ο συνδυασμός των βελτιώσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διαφορά ανάμεσα στις δύο πηγές.
Παρέλειψε να σου δώσει σημαντικά στοιχεία στην ενότητα βελτίωσης λογισμικού... Η υιοθέτηση Linux δεν είναι μονόδρομος αφού για όλα τα δημοφιλή λειτουργικά κυκλοφορούν προγράμματα όπως το Fidelizer ενώ η εμπειρία έχει δείξει πως και απλή μετάβαση σε Mac hardware βελτιώνει την απόδοση σε σχέση με windows PC. Έστω και χωρίς τα εξειδικευμένα προγράμματα κυκλοφορούν άρθρα σε σχετικές ιστοσελίδες που περιγράφουν ενέργειες χρήστη με εντολές στη βελτιστοποίηση των windows αποκλειστικά για ηχητική αναπαραγωγή.

Άλλες βελτιωτικές μέθοδοι είναι η γαλβανική απομόνωση στο χρησιμοποιούμενο USB interface καθώς και η ρύθμιση για απενεργοποίηση οθόνης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Η χρήση laptop με υγιή όμως μπαταρία είναι επίσης προτιμότερη από desktop αφού η μπαταρία στο πρώτο θα έπαιζε ρόλο online ups.

Μου κάνει επίσης εντύπωση που δεν έθιξε όσα προτερήματα συνεπάγεται η χρήση παρόχων streaming ούτε και την ευεργετική δράση λογισμικών διόρθωσης στην απόκριση όπως λ.χ. το Dirac ή το APO Equalizer που λειτουργούν με αλγορίθμους DSP και των οποίων οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε περιβάλλον υπολογιστή.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.425
...αργουν πολυ για τεχνητη ευφυία.😇
(Ηθελα να αποφυγω να το πω ο βλαξ)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.055
Members
38.288