Τιμές εδώ και έξω.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.139
Με αφορμή τις μεγάλες διαφορές τιμών που παρατήρησα μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού (Βρετανίας συγκεκριμένα) κατά τη διάρκεια κάποιων αγορών που έκανα το τελευταίο διάστημα, θα ήθελα να ακούσω κάποιες εξηγήσεις ή σχόλια, κυρίως από όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο.
Να πω προκαταβολικά πως δε θα αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, μάρκες και τιμές, για έναν και μόνο λόγο. Η αντιμετώπιση, η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη από το εδώ κατάστημα υπήρξε καταπληκτική και δε θα ήθελα να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις, αφού άλλωστε νομίζω ότι δεν ήταν και προσωπική του ευθύνη η τιμολογιακή πολιτική. Θα εξηγήσω αμέσως.
Πριν από κάποιο διάστημα πήρα την απόφαση (εν μέσω οικονομικής κρίσης ο χριστιανός) να στήσω ένα στερεοφωνικό σύστημα μικρομεσαίου κόστους. Αγόρασα καταρχήν τα ηχεία από τον Έλληνα αντιπρόσωπο σε λογική τιμή σε σχέση με όσα είδα στο ιντερνετ. Για τα ηλεκτρονικά κατέληξα, όπως γίνεται συνήθως, σε επιλογές με κόστος που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό. Έτσι πήρα τον ενισχυτή από κατάστημα εδώ στην Ελλάδα και είπα να αφήσω το cd player και το tuner (ιδίας μάρκας) για αργότερα, αφού οι τιμές τους ήταν αρκετά ψηλές. Ψάχνοντας πάλι στο ιντερνετ εντόπισα κάποια καταστήματα στη Βρετανία που πουλούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα και τα έστελναν και στην Ελλάδα. Οι τιμές καταλόγου συν τα μεταφορικά ήταν, για το tuner 40% φθηνότερα και για το cd 35% φθηνότερα από τις τιμές καταλόγου στην Ελλάδα. Βέβαια μεγάλο ρόλο σ’αυτό έπαιξε και η διολίσθηση της λίρας που έφτασε στα 0,9€. Αποφάσισα να παραγγείλω το tuner πρώτα, για να δω και τι γίνεται, και μετά από μια μικρή καθυστέρηση λόγω εορτών το παρέλαβα κανονικά. Επειδή είχα δώσει αρκετά χρήματα μαζεμένα είπα πάλι να αφήσω το cd για αργότερα, αλλά ακούγοντας για μεγάλες εκπτώσεις τώρα τον Ιανουάριο στη Βρετανία , ρώτησα τον Εγγλέζο μήπως υπάρχει καμμια περίπτωση έκπτωσης, μια που είχα κάνει κι άλλη αγορά απ’αυτόν. Ο τύπος, αφού πρώτα μου πρότεινε να μου πουλήσει ένα ex-demo (όπως κάνουν όλοι οι μαγαζάτορες) μου πρόσφερε έκπτωση 25% επιπλέον για το καινούργιο, κάνοντας την τελική, συνολική τιμή του cd σχεδόν μισή από την καταλόγου εδώ. Να πω ότι όταν ρώτησα εδώ για κάποια έκπτωση, το μέγιστο που κατάφερε να μου προσφέρει ο πωλητης ήταν ένα 5%, παρόλο που θα έπαιρνα τρία κομμάτια απ’αυτόν, σεβαστού κόστους και θα με κέρδιζε και ως πελάτη που λέμε. Όπως ήταν λογικό παράγγειλα και το cd.
Να δώσω μερικά στοιχεία ακόμα για να γίνει πιο κατανοητή η περίπτωση.
Τα μηχανήματα δεν ήταν Εγγλέζικα, άρα δεν είναι εκεί το θέμα.
Ο τύπος στην Αγγλία είχε κανονικά μαγαζί με demo rooms και ήταν official dealer της συγκεκριμένης μάρκας, άρα ούτε εκεί είναι το θέμα.
Οι διαφορές τιμών δεν ήταν το ίδιο μεγάλες σε όλες τις μάρκες.
Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι και στην Ιταλία έχουν τις ίδιες ψηλές τιμές με εδώ!
Τα ερωτήματα νομίζω προκύπτουν μόνα τους:

Πως γίνεται Ευρωπαϊκή εταιρία να δίνει τιμές λιανικής 40% μικρότερες στην Αγγλία απ’ότι σε χώρες της νότιας Ευρώπης? Και μη μου πει κανείς ότι είναι μικρότερη η αγορά εδώ, γιατί και στα αυτοκίνητα το ίδιο ισχύει αλλά, τουλάχιστον παλιότερα, οι εταιρίες έδιναν μικρότερες τιμές. Όχι μεγαλύτερες. Και τέλος πάντων άντε μεγαλύτερες. Τόσο πολύ?

Πως γίνεται να σου κάνει ο άλλος έκπτωση στην αρχική τιμή του 25% και μάλιστα χωρίς να σε έχει δει ποτέ του ή να ξέρει αν θα σε ξανακούσει ποτέ, μόνο και μόνο επειδή έχεις ξαναψωνισει απ’αυτόν και εδώ με τα χίλια ζόρια να σου κάνουν ένα 5% (κι αυτό όχι όλοι) ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να σε δελεάσουν?

Τι νόημα έχουν οι δοκιμές συσκευών από τον ειδικό τύπο, οι οποίες είναι συναρτήσει πάντα και της τιμής της συσκευης, όταν αυτή ενώ φαίνεται να κοστίζει 100€ ας πούμε, βλέπεις ότι έξω έχει 65€ και μπορεί να στην αφήσουν και 50€? Όταν δηλαδή σου λέει το συμπέρασμα «καλό, αλλά σ’αυτή την τιμή το άλλο είναι καλύτερο, ή αυτό είναι “giant killer”, όλα αυτά δεν είναι στον αέρα αν κάποια μηχανήματα μπορείς να τα βρεις στη μισή τιμή ενώ άλλα μπορεί να είναι και φτηνότερα εδώ απ’ότι έξω?

Αυτό που μου άφησε εμένα 50, ο πωλητης θα το πήρε χονδρική 35-40. που σημαίνει ότι η αξία της συσκευης (όχι το πραγματικό κόστος κατασκευης της) άντε να πούμε ότι είναι γύρω στα 20-25. Αν το έπαιρνα εδώ στην Ελλάδα 100 πως θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου? Ξέρουμε πόσο θα έπρεπε να έχουμε αγοράσει μηχανήματα που έχουμε χρυσοπληρώσει νομίζοντας ότι έχουμε πάρει κάτι πολύ καλό?

Reaction score
4
Δεν ειναι παραξενο οταν η λιρα χανει εδαφος σε σχεση με το ευρω.
Η "φτηνη" Γερμανια μεχρι προτινος δειχνει πανακριβη σε σχεση με την Αγγλια τωρα πια.

Akis_G

Reaction score
8.139
Μα και με 0,75 να την βαλεις τη λιρα, παλι ειναι μεγαλη η διαφορα. Υπαρχει προφανης διαφορα στην τιμολογιακη πολιτικη της εταιριας. Ή διαφορετικες συμφωνιες με τους αντιπροσωπους? Δεν ξερω.

Reaction score
4
Απάντηση: Τιμές εδώ και έξω.

εγω θα παραθεσω ενα τρανο παραδειγμα απο προσφατη αγορα μου

ηθελα ενα οικονομικο αλλα ποιοτικο dac, ψαχνωντας εμαθα για το DacMagic της Cambridge Audio (και με USB εισοδο παρακαλω). Κοιταω τιμες εδω, το βρισκω 350 ευρω... εκτος μπατζετ σκεφτηκα... μιας και κοιταζα να μην ξεπερασω τα 200-250 ευρω...

επειδη θα πηγαινα Αγγλια για την εβδομαδα της πρωτοχρονιας, ειπα δε ριχνω και μια ματια ποσο παει εκει; ε λοιπον ειχε 200 λιρες!!! καπου 220 ευρω δλδ... ρε παιδια... πανω απο 100 ευρω διαφορα; για οποιον ενδιαφερεται στα Richer Sounds το βρηκα και το πηρα.

Εκει επισης ειχε τα cdp και ενισχυτη της Cambridge Audio σειρα 840 σε τιμη 750 λιρες το κομματι, εδω εχουν 1350 ευρω.... για να μη μιλησω για τηλεορασεις... εκει πραγματικα καταλαβαινει καποιος για ποσο μ@λ@κες μας εχουν εδω και ποσο μας γδυνουν...

Akis_G

Reaction score
8.139
Και κανουν και εξαιρετικες προσφορες.
Για αυτα ας πουμε που αναφερεις, τωρα το dac εχει 179 λιρες και αν παρεις τον ενισχυτη 840 και το cd 840 σου κανουν 50% εκπτωση στην τιμη του cd. Δηλαδη οσο ζητανε εδω για τον ενισχυτη μονο, εκει παιρνεις και το cd.
Κατι τετοια βλεπεις και λες μακαρι να γινει αυτος ο αποπληθωρισμος μπας και συνελθουν λιγο μερικοι

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.299
Μήπως δε συμβαίνει το ίδιο με όλα τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιριών? Ας ρίξει κάποιος μια ματιά στα αναψυκτικά και στα καθαριστικά που είναι τα ίδια σε όλο το κόσμο.
Εμείς τα πληρώνουμε πολύ παραπάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αναρωτιέμαι μπας και είμαστε λεφτάδες και δε το ξέρουμε...

Reaction score
0
Μήπως θα μπορούσατε να μας υποδείξετε κάποια από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα (για να μαθαίνουμε και εμείς οι αδαείς συμβατικοί αγοραστές:138:) ?

Akis_G

Reaction score
8.139
Πού είναι αυτοί που λένε πως "ό,τι πληρώσεις παίρνεις";
Ακριβως αυτο. Λες, ενταξει, παιρνω ενα μηχανημα κατηγοριας τιμης Χ. Δεν μπορει να μην ειναι καλυτερο απο καποιο που κανει Χ/2. Οταν το βρισκεις ομως στη μιση τιμη δεν προβληματιζεσαι?
Το σιγουρο ειναι οτι πρεπει παντα να τσεκαρουμε τις τιμες των συσκευων σε διαφορες χωρες (και ηπειρους) ακομα κι αν δεν σκοπευουμε να αγορασουμε απο κει, γιατι μπορει να αλλαξει τελειως το πρισμα κατω απο το οποιο κρινουμε ενα μηχανημα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Η Ελλάδα, λόγω ότι κατοικείται από πολύ πλούσιους ανθρώπους, πληρώνει τα πάντα πιο ακριβά από τους άλλους. Έτσι και με τις audio συσκευές. Είμαστε χουβαρδάδες ρε παιδιά τι να κάνουμε;

...

Reaction score
77
Με την διολίσθηση της λίρας σε σχέση με το ευρώ, δημιουργείται εύλογα, ένα ζήτημα αναφορικά με τις τιμές των Αγγλικών προϊόντων.

Στο βαθμό που το γενικότερο θέμα των τιμών αφορά τις εταιρείες του Β&W Group ( B&W, Classe Audio, Rotel ) επιτρέψτε μου τα παρακάτω σχόλια.

Από την επιβολή του ευρώ και μετά, η Β&W τιμολογεί τα προϊόντα του Group προς τους κατά τόπους Ευρωπαίους εισαγωγείς σε ευρώ.

Συνεπώς, χασούρα ή κέρδος προερχόμενο από συναλλαγματικές ισοτιμίες επιβαρύνει ή επωφελεί μόνο την Β&W.

Επιπρόσθετα, πάγια πολιτική της B&W είναι η τιμολογιακή σταθερότητα καθ’ όλη την διάρκεια παραγωγής ενός προϊόντος. Κοντολογίς, όσο ένα προϊόν παράγεται, η κοστολόγηση και κατά συνέπεια η επίσημη λιανική τιμή παραμένει η ίδια.

Η μία και μοναδική εξαίρεση του κανόνα αυτού αποτελεί ο Ναυτίλος της B&W η τιμή του οποίου παρέμεινε σταθερή για 13 έτη και μόνο το 2008 έγινε κατ’ εξαίρεση, αύξηση στην τιμή του.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.200
Members
38.429
Νεότερο μέλος
manolomike